De ieri și de azi: “Moda în vacanță” (de ieri și de azi)

Recomandări:

“Moda în vacanță” (de ieri și de azi)

Atunci când Eva a întins lui Adam mărul păcatului a făcut-o cu grație. Și de atunci până astăzi aceasta armă plină de drăgălășenie însoțește femeia în drumul ei prin lume, iar toaletele sunt cele mai de preț aliate ale lor. Din păcate – sau din fericire – noi oamenii suntem nestatornici în gusturile noastre. Nimic nu ne place în mod continuu și necondiționat. Adorăm schimbarea, variația, inovația. Așa  a apărut moda. Capricioasă și mereu în schimbare.

Dar care sunt croielile, materialele sau culorile la modă? Femeile trebuiau să știe aceste lucruri pentru a-și pune la punct arsenalul seducției. 
 
 
La începutul secolului XX – doamnele și domnițele găseau răspunsuri la aceste întrebări citind ziarele și revistele vremii – de specialitate sau mai generaliste – dar care aproape toate aveau rubrici destinate cititoarelor. Mai apoi au venit anii de aur ai cinematografului și doamnele puteau să vadă toaletele fermecătoare purtate de vedetele occidentale – Parisul rămăsese capitala mondială a modei – sau din noua Mecca a grației feminine: Hollywood-ul american. A venit apoi televiziunea și emisiunea dedicată modei a intrat în casele tuturor. Astăzi este mai simplu decât oricând să găsim informații despre moda zilei pe site-urile de specialitate  și putem chiar să cumpărăm produsele pe care ni le dorim din boutique-urile virtuale. Mai mult – avem astăzi aplicații pentru cumpărături care ne ajută să ne completăm toaletele folosind telefonul mobil.
 
Rochii potrivite pentru un garden party interbelic

Pentru că suntem în perioada vacanțelor o să încerc să arunc o privire în geamantanul unei doamne din anul 1929 care pleca în vacanță. Era deja epoca călătoriilor cu automobilul sau cu trenul – cu multiplele lor avantaje pentru deplasarea către “locurile de vilegiatură” – dar și cu un dezavantaj major: spațiu pentru bagaje era din ce în ce mai limitat, spre disperarea doamnelor. Și vrând-nevrând, ele trebuiau să se adapteze acestei constrângeri – alegând cu grijă ținutele care urmau să-și facă loc în elegantele “valise”. Vom afla așadar, ce trebuia să însoțească în mod “obligatoriu” o doamnă plecată în vacanță în anul 1929. O vom face citind articolele publicate la rubrica “Cronica modei” publicate de-a lungul verii anului 1929 în săptămânalul “Ilustrațiunea Română. Pentru a putea să comparăm ținutele de atunci cu echivalentele lor de azi, voi adăuga imagini cu produse “similare” pe care le putem găsi “în zilele noastre” pe diverse site-uri dedicate iubitoarelor de cumpărături:
  

ȚINUTA PENTRU EXCURSII


Prin anul 1929, la fel ca și astăzi, din geamantan nu trebuia să lipsească o “ținută pentru excursii”: Multă lume, având automobil, se fixează vara într'o localitate de unde pornește în excursiuni adesea de mai multe zile. Eleganta își pune întrebarea firească cu ce bagaj să plece pentru a nu ocupa loc mult și în același timp să facă și o figură frumoasă în toate împrejurările. Se va îmbrăca cu un costum “tailleur" dintr’o stofă englezească rezistentă cu fusta largă în cute sau “cloche” și cu o bluză de lino sau de poplină de un model simplu. Va lua cu dânsa și o bluză mai elegantă din crêpe de chine, care într'un restaurant îi va da imediat un aer de mai multă eleganță.Va pune pe deasupra un mantou tot din stofă englezească groasă, în careuri sau în linii; mantoul va fi larg, în formă de umbrelă, petrecându-se bine parte peste parte, așa că stând jos să nu se desfacă, desvelind genunchii. Și evident va fii mai lung decât cele ce se poartă prin oraș; mânecile largi, buzunare mari, guler care încheindu-se să ferească gâtul fragil de răceală. O pălărie de fetru, mică, care sa intre bine pe cap completează acest ansamblu. 

Rochie din crepe de chine;
corsajul alb iar fusta și șalul
imprimat cu floricele rose
pe fondul alb. Pantofii din 
același crepe de chine
Pălăria de pai alb cu flori rose

Ca culoare predomină pentru toate aceste costume gris sau beige, deoarece sunt cele mai portative nedecolorându-se și în același timp fiind și cele mai elegante pentru acest gen de costume. (…) Și dacă excursiunea ocazionează și halte în orașe, în valiză va încăpea și o rochiță de mătase imprimată - ocupă așa de puțin loc! - care prin culoarea ei mai închisă e și elegantă și portativă. Pentru aceasta îți va lua și o pereche de pantofi de șarpe sau de orice altă piele mai delicată. Ca prevedere va băga în buzunarul automobilului și un sweter pentru serile friguroase și astfel echipată orice femeie poate pleca în excursiune și va fii comod îmbrăcată, pentru a nu fi preocupată de stricăciunea toaletei și va fi și elegantă, ceea ce cred că nu displace nimănui.”  (“Ilustrațiunea Română” – 18 iulie 1929)
 

ȚINUTA SPORT


O întrebare fără răspuns în 1929 și în 2018: care este lungimea ideală a unei rochii. Răspunsul dat cititoarelor de atunci este probabil foarte apropiat de cel de azi: “se tinde la lungirea rochiei; trena și-a făcut apariția la rochiile de seară, unde se poate spune că rochia scurtă a murit. Își ia revanșa însă la rochiile de stradă, tailleururi și la rochiile sport. Acestea continuă să fie scurte și largi pentru a nu stângenii mișcările”.

Rochiile fără mâneci
erau  foarte moderne
pentru  sport  în anul
 1929

O deosebire esențială însă: în 1929 “femeia a înțeles că orice ocupațiune ar avea, nu este bine să uite că este femeie, deci să’și păstreze farmecul și grația.” Care erau însa tendințele modei la capitolul toalete sport în vara anului 1929, toalete care nu trebuiau nici ele să lipsească din “trusoul de vacanță”: Rochiile de sport se fac din stofe ușoare, portative; țesăturile înflorate însă nu sunt la locul lor aici; culori deschise, mai ales albul predomină; fustele largi, în cute sau plisate; bluze în formă de jimper discrete și în general fără mâneci. Pentru a completa aceste toalete, s'au introdus cu un succes deosebit micile jachete drepte, necăptușite ce se pun peste rochii, făcând un complet original și elegant. În același timp jachetele acestea ușoare sau introdus și la rochiile imprimate, dispensând de mantouri, care adesea erau prea greu de purtat. Peste rochiile cu mâneci se poartă tot în acest scop veste foarte drăguțe, drepte și fără mâneci, făcute din stofă uni asortată cu stofa rochiei. O astfel de vestă pusă pe o rochie imprimată dă un aspect foarte tânăr și elegant.
 
 
Nici unei femei elegante nu’i poate lipsi din garderobă un mantou de vară, ușor, însă plăcut pentru serile răcoroase. Aceste mantouri de mătase sunt căptușite în general cu aceiași stofă cu rochia și au un fourreau de blană, care va apăra gâturile delicate de răcoarea serii, și care în același timp va da un aer de elegantă somptuozitate. Culoarea galbenă cu toate gamele ei de la “ivoire" până la maron este culoarea ultra-modernă; rochii de un galben citron, cazace galbene la tailleururi; culoarea galbenă predominantă la garnituri, pălării galbene, umbrele galbene, saluri galbene, o simfonie întreagă de galben predomină în vara aceasta. Pe lângă galben se mai vede apărând cu oarecare insistență  roșul și verdele; albastrul atât de mult purtat anul trecut a dispărut anul acesta aproape cu totul, ceea ce dovedește ca și în materie de modă - mai ales aici - totul este efemer.”  (“Ilustrațiunea Română" – 8 august 1929)

ȚINUTA ELEGANTĂ


Mai mult ca oricând, marii modeliști se ocupă de perfecțiunea croielei, a detaliilor și mai ales de variațiunile liniei noi așa de feminine și plină de grație, care tinde să se generalizeze. 
 
Rochii elegante - de ieri

Până acum, lungimea la spate, adeseori exagerată la rochiile de seară, a evoluat destul de încet, pe când lărgimea a trecut brusc pe unul din șolduri și mai ales în mijlocul spatelui. Poate că aceste transformări cari aduc frumuseței un element nou, vor permite fanteziei modeliste creațiuni de un gust cu totul deosebit.


Un splendid costum pentru yacht
rochia și jacheta era din
"crepelle" alb și albastru

Noi făgăduim drăguțelor noastre cetitoare să le ținem în curent cu tot ceea ce se petrece în lumea modelor și să le înfățișăm croquisuri din cele mai bune surse pariziene. Deocamdată oferim cititoarelor noastre două minunate modele pe care le reproducem în acest număr: primul reprezintă un admirabil costum pentru yacht, cel de al doilea un superb mantou.” (“Ilustrațiunea Română" – 27 iunie 1929)
 

PANTOFII


Moda rochiilor scurte a impus o grije deosebită asupra ciorapilor și pantofilor; aceștia din urmă au ajuns chiar la o varietate de modele pe care bunicile noastre nici n'o puteau bănui. Astăzi avem pantofi de piele de vițel cu toc de talpă adesea chiar jos pe care elegantele îi poartă la tailleururi; pantofi în care piciorul stă comod permițând mersul fără oboseala.

Pantof  cu broderie persană din anul 1929

Avem apoi pantofi de piele de diferite culori, asortați la rochii, pantofi de antilopă, de lac, de șarpe sau combinații din mai multe feluri de piele, modelele cele mai variate cari se potrivesc la rochiile de după masă. Pentru seară escarperii sunt în favoare; modele sobre din crepe de chine, cu tocul foarte înalt, sau modele complicate din țesături fine, asortate cu rochiile.
 
Astăzi o femeie trebuie neapărat să aibă patru sau cinci perechi de pantofi în garderoba sa pentru a putea face față cerințelor moderne. Și cum tendința este a se da multă atenție detaliilor, gențile preocupă și ele lumea feminină.” (“Ilustrațiunea Română" – 1 august 1929)



COSTUME DE BAIE, PIJAMALE, ACCESORII ȘI ALTE... NIMICURI


Mai importante decât rochiile sunt pentru elegante costumele de baie, căci cel puțin o jumătate de zi aceasta e toaleta indispensabilă. Un costum de baie, se compune astăzi dintr'un “maillot" din jerseu. Culorile predominante sunt: negru, roșu, bleu-marin și albastru. Anul acesta se vede ca noutate combinația corsajului de o culoare, în special alb și fusta foarte scurtă și strâmtă sau pantalonii de altă culoare mai închisă, separate la talie printr'un cordon tot din tricou sau de piele. Evident că persoanele forte trebuie să evite cu mare grije aceste modele în special vărgate și să "adopte” costumul negru sau bleu-marin, care-și păstrează întotdeauna eleganța sa sobră.

Costum de baie "compus
din trei piese" din anul 1929

Peste aceste costume se poartă sau scurte și veste asortate sau, largile cape și mantouri de eponge, care au ajuns la o varietate infinită de desene. O umbreluță de creton asortat, o bonetă cochetă și o pereche de pantofi fantezie completează silueta unei elegante pregătită de plajă.”  (“Ilustrațiunea Română" – 15 august 1929)

Umbreluțe și alte accesorii

În tendința de acum câțiva ani a femeii, de a se masculiniza, s'a introdus moda pyjamalei. O femeie tânăra cu silueta subțire, cu părul tăiat a la Garcon nu părea un băiat, dar ea pierdea mult din grație și eleganță; nu avea decât farmecul noutății. Astăzi pyjamaua tinde și ea să se feminizeze - tinde probabil să dispară - pe plaje elegantele adoptă chiar numai vesta ei, care s'a lungit până la genunchi, lăsând în părăsire pantalonii ce o îmbrăcau ca într'un sac. În orice caz, azi pyjamaua e compusă din trei piese, vesta lungă și largă tinzând să mascheze aspectul disgrațios al pantalonilor. O noutate reușită pentru plaje, este armonizarea ca țesătură și culoare a tuturor accesoriilor de care o elegantă are “neapărată" nevoie la baie, armonizare pe care o găsim și la garnitura «mailloului», a halatului sau a capei și care dă o notă originală și distinsă.” (“Ilustrațiunea Română – 15 august 1929)
 
Rochii de plajă 2023 - la un click distanță
 

Dar să nu uităm că: “În poșeta parfumată cu mirosul discret și fin al amestecului de flori exotice, “nimicurile" femei duc cea mai bună casă: cutioara cu pudră și mica oglindă de argint lângă creionul de buze ; creionul de sprâncene lângă pieptănașul cu dinții colorați ; batista ca pânza de păianjen lângă sticluța celui mai rafinat parfumeur ; câteva ace și cărți de vizită răvășite într'un “Notes" cu numere de telefon și adrese de .. modiste, un crâmpei de budoar ambulant în care în afară de indiscrețiile ochilor curioși nimeni, absolut nimeni nu poate pătrunde. O lume de “nimicuri" dar care se leagă atât de intim de viața de toate zilele a femeii noastre, o lume pe care o nesocotesc cei mai mulți dar pe care ar răvăși-o cu toții grăbiți asemenea copiilor cari scotocesc în cutia cu “o lume de nimicuri" delicate, inseparabile, în care mâna femeii alunecă instinctiv, de atâtea ori pe zi. Nimicuri, nimicuri... Și între toate aceste nimicuri, locul de cinste îl are “Majestatea Sa roșul de buze"(“Ilustrațiunea Română" – 11 iulie 1929)


Nelipsitele nimicuri - de azi


Cam atât. Sper că v-am ajutat suficient încât să nu mai știți cu adevărat ce ați pus și ce mai lipsește din valiza pregătită pentru plecarea în vacanță. Să știți însă că nu asta a fost intenția mea...

Surse: colecția revistei “Ilustrațiunea Română” - citită din coleția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor


3 comentarii :

  1. Da.. Cum mantou? Dar nu ne coacem la foc mic, acum când 32° la umbră nu mai sunt o noutate nici la munte?.. Cu blană la gât.. Imposibil, poate să ne îmbolnăvim. Nu știu, să mergi la baie, la plajă cu halat cu mâneci.. Și cum ne găsește soarele prin mormanul de haine? Știu și eu.. O fi fost frig tare prin 1929..

    RăspundețiȘtergere