Pagini

Politica privind datele cu caracter personal:

Invitație la circul de purici!

O atracție aproape nelipsită din bâlciurile de odinioară organizate în orașele occidentale era… circul de purici. O relatare de la un astfel de “spectacol select” am citit în articolul “Allo! Aici circul de purici!” publicat de revista „Realitatea Ilustrată” în numărul din 12 octombrie 1933:


Când intri în cortul strâmt, găsești totdeauna un număr mare de oameni, stând în jurul unei mese și privind atenți pe o farfurie de ipsos. Unii dintre ei țin în mână lupe măritoare, întrucât cu ochiul liber nu se poate urmări câteodată nimic din instalația originală. 

Spectatori în jurul arenei circului

În timp ce domnul director începe savanta sa conferință și își conduce pensetele în cercuri, aproape magice, deasupra mesei, observi deodată că arena în miniatură învie. Pe această arenă turnată din ghips lucios și care strălucește sub lumina crudă a lămpilor electrice, vezi trăsurele de lux, care de curte, tunuri, pompe de incendiu, alte lucruri asemănătoare, care sosesc la început încet și apoi tot mai repede. Trăsurelele ușoare au doi purici înhămați la ele, tunurile și tancurile, șase purici. Cu o putere uimitoare și cu iuțeală mare, puricii minunat dresați, trag povara lor, cu ajutorul unor firișoare subțiri de aur, care le lasă liberă orice mișcare."

Intrarea "artiștilor" în arenă

„Și la purici ca și la oameni, dintre toți cei cari se produc puțini sunt talente excepționale, majoritatea nu fac decât să tragă tunuri, căruțe, pompe de incendiu etc.”


 
Purici în arenă

După numerele obișnuite cu trăsurele, tunuri și tancuri trase de purici, în scenă intrau adevăratele vedete: “ Printre purici există și soliști cari se produc în numere speciale. Iată bunăoară într’una din fotografiile noastre pe Andrei, un exemplar excepțional al rasei sale, într'un număr foarte periculos de echilibristică pe sârmă. Reprezentația are mare succes.”
 
Andrei - echilibristul pe sârmă

“Ștefan, unul dintre cei mai talentați purici din companie, mișcă cu multă plăcere un carusel.”

Caruselul lui Ștefan

“Dar și când intră în scenă Adela, puricele femelă, care știe să jongleze cu o bucățică de plută, pe vârful unui ac, publicul nu-și precupețește aplauzele.”

 
Adela - echilibrista
Bănuiți cred că dresatul puricilor nu era deloc o treabă ușoară: “Numai cei mai talentați dintre dânșii pot fi utilizați și dresați. Când expertul în purici, după lungi încercări își alege indivizii potriviți, dintre numeroșii candidați, el înfășoară în jurul gâtului micilor animale o sârmă foarte subțire de aur, care-i ține totodată în mod permanent drepți. Încetul cu încetul se obișnuiesc apoi să îndeplinească ceea ce li se cere și pe cât se pare nici nu le vine vreodată gândul să evadeze. Adăpostul de noapte îl au totdeauna într’o cutiuță căptușită bine cu vată. E foarte interesant că puricii nu numai că suportă foarte bine viața de prizonieri, dar trăiesc până la o vârstă mult mai înaintată decât în viața liberă, veșnic amenințată de pericole, a puricelui liber. Hrana lor constă din sânge proaspăt de om, pe care au voie să-l sugă de două ori pe zi, din brațele directorului de circ. În schimbul acestui sacrificiu mic directorul își câștigă  existența.”
 
Manejul puricilor

Spectacolele în care artiștii erau puricii au dispărut. Poate pentru că puricele uman este pe cale de-a dispărea din regnul insectelor… europene!?

Un țânțar în arenă

Sursa: articolul “Allo! Aici circul de purici!” – semnat Keystone - publicat în revista Realitatea Ilustrată” – numărul din 12 octombrie 1933


9 comentarii:

  1. Interesant! Dar cred, totusi, ca prefer sa stau departe de ei... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca sunt inhamati la trasurele nu cred sa fie o problema...

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai läsat efectiv färä glas. Pot sä-ti spun cum sunt considerati puricii in folclorul românesc, dar despre purici Fred Astaire si Ginger Rogers, Martha Graham, Mihail Barisnikov, Rudolf Nurejew, Vaslav Nijinsky nu am mai auzit. Câtä inculturä... mi-e efectv jenä
    Dar, jos päläria romanii sunt tare istetzi, pe atunci circusarii câstigau bani fäcând puricii sä facä echilibristicä pe sârmä si sä tragä greutätzi, acum PÄDUCHII câstigä milioane fäcând un intreg popor sä joace hora säräciei in CIRCUL asa zisei LIBERTÄTZI si democratii.


    RăspundețiȘtergere
  4. Din ciclul purici de ieri, purici de azi. Amandoua categoriile sug sangele romanilor, se pare... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă uit, și nu îmi vine să cred! Sa fi fost real! Mi se pare amuzant, dar, parcă e imposibil!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Real cu siguranță. Fotografiile și relatarea din "Realitatea Ilustrată" o confirmă.

      Ștergere
  6. am mai citit despre asta!frumos si interesant articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un articol despre cum sa faci un spectacol folosind ce ai prin preajma, nu-i asa? :)

      Ștergere
  7. Până şi Charlie Chaplin a făcut un film în care eroul lui avea un circ cu purici

    RăspundețiȘtergere