Pagini

Politica privind datele cu caracter personal:

Noaptea Anului Nou și măritișul

Noaptea în care se face trecerea de la Anul vechi la Anul Nou - Revelionul de astăzi – purta în vechime denumirea de „Îngropatul anului”. Această noapte aflată la cumpăna dintre ani a fost considerată întotdeauna un timp al luptei inevitabile dintre bine și rău, dintre viață și moarte. „De aici credința că la răscrucea dintre ani, șase zile înainte și șase după, au o semnificație specială, cerurile se deschid, sufletele morților se întorc pe pământ, animalele vorbesc, duhurile rele colindă prin lume și multe, multe altele se întâmplă în credințele existente și la alte popoare.” (Julia Maria Cristea – “Sărbători, tradiții, ritualuri, mituri...”).  
 
 
Noaptea care precede ziua de Sf. Vasile este însă și una a “prorocirilor în legătură cu măritișul”. Într-un articol publicat în anul 1938 în revista “Realitatea Ilustrată”, reporterul Alex F. Mihail descrie – cu umor – câteva dintre aceste vechi obiceiuri:

Al zecelea par

În noaptea Sfântului Vasile, la miezul nopții, când prin orașe se destupă cu zgomot sticlele de șampanie, fetele de la țară se duc la gard și numără cu ochii închiși zece pari. Pe cel de al zecelea îl leagă cu un fir roșu. Dacă acest par este drept și neted, atunci fata va găsi un flăcău voinic și frumos. Iar dacă e strâmb și noduros, bărbatul va fi urât și mojic. Alte fete se duc în livadă și – tot cu ochii închiși – leagă un fir roșu în jurul unui pom, ales la întâmplare. După cum e pomul, frumos sau urât, plin de zăpadă sau mai scuturat, tot așa va fi și viitorul bărbat, chipeș sau pocit, bogat sau sărac. Prin orașe e însă mai greu să găsești garduri cu pari și livezi. Totuși, dacă veți citi acest reportaj până la sfârșit, veți găsi câte ceva interesant chiar și pentru bucureștence...”

Busuiocul revelator

Pe când băieții pocnesc zgomotos din bice și fac să răsune buhaiul, pe când se aud chiuiturile prin sat: “Mânați măi! Hăi! Hăi!”, fetele pornesc pe furiș cu ulcioarele la fântână. Ele duc și busuioc, pe care îl pun în jurul ghizdului sau cu care împodobesc cumpăna puțului. Fata care-i cuminte și cinstită, făcând așa, va visa pe flăcăul care-i este ursit.”

Cele 12 oale

Tot în noaptea de Sf. Vasile, o nevastă de curând măritată, pune sub pat 12 oale cu gura în jos. Sub fiecare oală așează câte ceva: puțină sare, o bucățică de pâine, cărbune, piper, un ban sau o oglinjoară, puțin câlți și așa mai departe. Fiecare fetișcană saltă câte o oală. Dacă găsește sub oală cărbune, se va mărita cu un țigan. Piperul prevestește un bărbat arțăgos, banul de argint un bogat, câlțul un bătrân, oglinjoara un făt frumos, păhărelul de vin un bețiv, pieptenele un prost, în fine, boabele de grâu pe un bărbat harnic și isteț.”

Timpul măritișului

Dar nu-i destul ca fetișcana să-și cunoască ursitul. Ea arde de dorința de a se mărita cât mai repede și ar trebui să știe când se întâmplă asta. Pentru a-și satisface curiozitatea, foarte îndreptățită de altfel, tânăra țărăncuță intră în grajdul vitelor, la miezul nopții, în noaptea de Sf. Vasile și lovește cu piciorul unul dintre boii pe care-i găsește culcați. Dacă animalul se ridică la prima lovitură, fata se va mărita în același an. Dacă boul se ridică la al doilea îndemn, atunci nunta se va face la anul. Dacă însă e nevoie de mai multe lovituri, atunci asta înseamnă o mâhnire foarte mare, căci vor trece mulți ani până se va ivi mult așteptatul tovarăș de viață.”


Valurile vieții

Iată însă un obicei pe care îl au și târgovețele: în noaptea Sfântului Vasile, fata pregătește un lighian cu apă în jurul căruia lipește fâșii de hârtie cu numele tuturor băieților pe care îi cunoaște, urâți, frumoși, bătrâni, tineri, bogați, săraci, proști sau isteți. Într-o coajă de nucă așează o lumânărică mică de ceară, punând totul, cu băgare de seamă, deasupra apei din lighian. Când ceasul arată ora 12 și se socotește că s-a născut Anul cel Nou, atunci fata aprinde lumânărica, închide ochii și face cu mâna valuri în lighian. Apoi deschide ochii. Coaja de nucă saltă încolo și încoace, aprinzând în treacăt una dintre fâșiile de hârtie. Pe capătul celălalt al hârtiei, care atârnă afară peste lighian, fata poate citi numele viitorului ei soț. Dacă în noaptea de Sf. Vasile e vreo șezătoare, fiind de față tineri și fete de măritat, atunci o nevastă tânără așează în lighian mai multe coji de nucă cu lumânărele. Fiecare are un bilețel pe care e scris câte un nume de băiat sau de fată. După cum se întâlnesc cojile de nucă pe valurile din lighian, se pot face prezicerile pentru viitor.”



Ceara vrăjită

Prin unele părți ale țării, fata care vrea să-și afle viitorul toarnă ceară topită, la miezul nopții, într-un lighian cu apă. Ceara ia diferite forme, care privite și cercetate amănunțit a doua zi, în zare, la fereastră, pot arăta chipul ursitului sau diferite prorociri despre viitoarea căsnicie. Tot așa se poate turna și plumb topit: candidata la măritiș, șezând pe scaun, ține pe cap un lighian plin cu apă, iar o tânără nevastă varsă în lighian plumbul care ia diferite aspecte fantastice.


În final, mă întreb și eu asemeni reporterului interbelic al „Realității Ilustrate” - Alex F. Mihail: „Arătând obiceiurile de mai sus, am sau nu dreptul la recunoștința duduilor de măritat?...

Sursa:

- articolul “De Anul Nou fetele vor să afle când și cu cine se vor mărita” – semnat Alex F. Mihail – publicat în revista “Realitatea Ilustrată” - numărul din 27 decembrie 1938





7 comentarii:

  1. M-am gândit că nu toţi cititorii acestul blog deosebit de interesant sunt FETE DE MĂRITAT, aşa că m-am gândit să redau nişte superstiţii descrise în cartea mea de TRADIŢIIÎn lumea satului perioada dintre Crăciun şi Bobotează poartă denumirea de Hârţa. – adică se mănâncă „de dulce”, deci după pofta inimii, fără restricţii. Evident, există o sumedenie de superstiţii, ce mi se pare interesant, ele ele sunt foarte asemănătoare la diferite popoare, cu cele din folclorul românesc:
    În tot acest timp femeile nu au voie: - să spele cămăşi, să facă leşie – căci acum apele sunt sfinţite, să toarcă şi să cârpească – atunci fetele lor nu se vor mai mărita un an întreg, sau vitele rămân sterpe.
    Dar, furca trebuie să aibă caierul pe ea, iar dacă nu-l are, gospodina o va lega cu un fir de aţă, pentru ca să nu se oprească „firul vieţii”.
    În jud. Muscel în această perioadă de timp nu se lucrează „pentru a nu face gâlci, friguri şi lingoare”.
    Macedoromânii vorbesc acum încet, deoarece între Crăciun şi Bobotează sunt stăpâni dracii numiţi Caracandzali – care le poate lua vocea.
    Gunoiul care se strânge în zilele Crăciunului, se aruncă după Bobotează peste straturi – ca să nu le mănânce viermii.
    Spre Anul Nou uşile trebuiesc lăsate deschise, pentru a intra norocul în casă. Tot astfel nu se stinge lumina şi focul, nici lumânarea, ca norocul să nu creadă că nu eşti acasă şi să plece la alţii.
    Până în seara de Anul Nou toate datoriile trebuiesc plătite, altfel vei rămâne tot anul viitor dator.
    În noaptea de Anul Nou trebuie să ai bani în buzunar, asta înseamnă că vei avea un an îmbelşugat şi noroc la bani. Superstiţia este valabilă şi de fiecare dată în prima noapte cu lună nouă, când se pune mâna pe buzunarul cu bani şi se spune: „Lună nouă, lună nouă, cu bani m-ai găsit, cu bani să mă laşi”.
    Pentru a alunga duhurile rele, care acum la răscrucea anilor bântuie prin lume, femeile închină tocurile uşilor şi ale ferestrelor de la casă, de la grajduri şi coteţe, făcând o cruce cu un amestec de usturoi pisat, tămâie şi untură, ţinând în mână şi o lumânare aprinsă (I. Ţoca)
    Înainte, în Bucureşti, fiecare tânăr necăsătorit îşi punea sub pernă o unealtă a meseriei sale (croitorul –un ac; cizmarul – calapodul; funcţionarul – creion etc.) Astfel se credea că-şi vor visa ursita. Fetele îşi puneau un lucru făcut de ele sub căpătâi, în acelaşi scop. (P.Ispirescu)
    În această seară toate trebuiesc să fie proaspăt primenite: aşternuturi, perdele, feţe de masă, paiele puse animalelor în grajduri etc. pentru ca în noul an să ai spor şi bogăţie.
    Se aruncă boabe de cânepă în foc, pentru ca să crească coada fetelor. (Muşlea-Bârlea)
    Pomii care nu dau roade sunt fiecare înconjuraţi de trei ori şi ameninţaţi cu toporul sau fierăstrăul că vor fi tăiaţi, într-un adevărat ritual, executat de întreaga familie, în zgomote de zurgălăi sau oale lovite.
    Nu se spală nimic in prima zi a noului an.
    La majoritatea popoarelor trebuie întâmpinat noul an făcându-se în prealabil curăţenie în cele mai ascunse unghere, pentru ca anul să înceapă în armonie deplină.
    Trebuie îmbrăcat întodeauna un lucru nou pe 1 Ianuarie, pentru ca şi viaţa săi se înnoiască.
    Unii cred că aduce ghinion dacă în prima zi se sparge ceva. De regulă la răscrucea dintre ani se sparg sticlele de şampanie şi pahare, simbolizând distrugerea vechiului pentru a se face loc noului.
    Cum decurge prima zi a anului, aşa va fi anul întreg. Deci, nu plângeţi, nu vă enervaţi, fiţi veseli şi căutaţi cu orice preţ armonia şi înţelegerea. Viaţa şi destinul îşi au meandrele lor, nu e bine să le influenţaţi în rău".

    "

    RăspundețiȘtergere
  2. Continui comentariul meu
    Se ştie că spiritele rele se sperie de zgomot şi veselie. deci, alungaţi-le cu petarde, pocnitori, clopoţei şi mai ales o bună dispoziţie debordantă.
    Pentru ca Anul Nou să fie luminos, trebuie să se aprindă toate lămpile în casă şi să fie cât mai multă lumină până la ziuă, deoarece duhurile rele le place întunericul.
    Unii cred că dacă se pun bani de argint în apa cu care se spală membrii familiei, tot anul vei fi luminos la faţă ca argintul.
    Roşu este culoarea vieţii. E bine să vă îmbrăcaţi în roşu în noaptea de Anul Nou, pentru a fi tot anul sănătos şi viguros.
    Ramura de vâsc atârnată deasupra uşii, sub care trebuie să-ţi săruţie iubita, logodnica, soţia - este o moştenire lăsată de preoţii Druizi

    Închei deci aici, dar nu fără ca să fac tuturor cititorilor acestui blog deosebit, o urare pentru toţi anii, mulţi şi luminoşi care vin..

    Pentru anul care vine,
    Am să-nalţ cupele pline,
    Şi voi face o urare,
    Pentru mic şi pentru mare.
    Să v-aducă noul an
    Tot ce vă doriţi – noian.
    Casa să vă fie plină,
    De belşug şi de lumină,
    Bucurii şi spor în toate,
    Armonie, sănătate.
    Linişte şi împlinire,
    Clipe lungi de fericire,
    Dragoste, prieteni, bani,
    MULT NOROC şi

    LA MULŢI ANI !


    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani si tie, JMC! Multumesc mult...

    RăspundețiȘtergere
  4. O! Minunata postare! Comentariile sunt pe masura! Este o placere sa va citesc. Va multumesc stimati Domni si permiteti-mi sa va urez la randul meu , un An Nou prosper, sanatos, cu bucurii si impliniri. La multi ani! Pusa Becker-Brindea

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Pusha. Ma bucur ca ai revenit... pe aici. Un an plin de impliniri iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Târziu de vin să-ţi fac azi o urare
    Mă iartă! Uneori mi-e duşman timpul!
    Aş vrea să mi te uite răul, ce-n viaţă-apare
    Şi să te uite supărarea şi urâtul!

    Căci viaţa ta, din suflet îţi doresc să-ţi fie,
    Scăldată-n sănătate, iubire şi respect!
    Şi fiecare zi să îţi aducă bucurie
    Şi... anii, cât mai mulţi, să-i strângi într-un buchet!

    LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere