Pagini

Politica privind datele cu caracter personal:

Străbunica şi bunele maniere

"Nu ne îndoim că cititoarele aceste rubrici sunt femei care știu să se comporte în viață și în societate. Sunt însă unele ocazii în care – oricât de inițiate ați fi – simțiți un fel de stângăcie și nu știți exact ce aveți de făcut. De aceea vă vom da în acest articol câteva sfaturi, care sperăm că vă vor veni în ajutor.” 
 
 
Așa își începea articolul redactorul rubricii „Realitatea femeii”, publicat în revista „Realitatea Ilustrată”. Am citit și eu, curios, sfaturile date în anul 1939 tinerelor cititoare de ieri – bunicele sau străbunicile noastre de azi. Sigur că unele dintre recomandări par ușor desuete. Dar - dacă vom adapta puțin lumii noastre de azi aceste sfaturi și - dacă le vom scutura ușor de stratul subțire de praf așternut în cei 80 de ani care au trecut de atunci - vom vedea că aceste sfaturi respectă regulile generale ale bunului simț. Bun simț care ar trebui să guverneze relațiile sociale chiar și în “zilele noastre”:
 

Bune maniere de altădată

 
1. "Mulți bărbați cred că o dată căsătoriți le este permis să uite de orice gentilețe sau bună creștere față de soțiile lor. Domnilor, nu comiteți această gravă eroare. Continuați să vă tratați soția cu gentilețe și so înconjurați de toate atențiile care o măgulesc și o fac să vă iubească și mai mult. Nu intrați niciodată undeva înaintea ei. Scoateți-vă pălăria dacă vă despărțiți de ea, pe stradă. Dați-i mâna, ajutând-o să coboare din vreun vehicul. Fiți întotdeauna gata s-o ajutați să-ți îmbrace haina. Și, mai ales, nu-i răniți amorul propriu făcându-i observații în public."

2. "Dacă scrieți o scrisoare dificilă unei persoane de sex opus (notă: sau - de ce nu - chiar un e-mail), aveți întotdeauna obiceiul să dormiți o noapte și apoi s-o recitiți. De multe ori cuvintele scrise într-un moment de enervare vă vor părea nedrepte sau inoportune. Calmă, veți putea reface scrisoarea și veți evita astfel, ca printr-un gest necugetat, să pierdeți dragostea unui om la care țineți."


3. "Telefonul este, incontestabil, un instrument util plăcut (notă: telefonul mobil de azi cu atât mai mult). Dar anumite persoane caută totdeauna să profite de el făcând surprize prietenilor. Gândiți-vă întotdeauna că poate soneria telefonului l-a ridicat pe interlocutorul d-voastră de la cine știe ce lucru important și urgent. Grăbiți-vă deci să spuneți ce aveți de spus. Oricine vă va fi recunoscător pentru aceasta."



4. "Când ieșiți seara în oraș, aveți grijă să luați cu d-voastră tot ceea ce aveți nevoie; nu vă bazați pe prietenele d-voastră pentru împrumutul unui ruj sau al unui fard. Țineți minte că prietena d-voastră, chiar dacă se arată gentilă, nu împrumută cu plăcere. Evitați împrumuturile. Ele nu plac nimănui."


5. "Prietenii d-voastră vă invită pe la ei bănuind că și dv. îi veți invita la rândul vostru. De aceea este urât dacă dv. nu o faceți. Vă puteți elibera de obligații făcând o reuniune la care să vă invitați toți prietenii. Cea mai indicată e o invitație la masa de seară sau, eventual, după masa de seară. Dacă apartamentul d-voastră este incomod sau prea mic, invitați-vă prietenii la restaurant sau la teatru. Aveți însă grijă să acordați aceiași atenție tuturor, făcându-i să înțeleagă că v-ar place să îi vedeți mai des."



6. "În cadrul evenimentelor de azi opiniile sunt diferite. Dacă vă aflați într’un salon, feriți-vă să vă exprimați părerile politice; s’ar putea ca unul dintre prietenii sau cunoscuții dv. să se simtă ofensat și din această pricină să izbucnească o discuție interminabilă, în contradictoriu, care să plictisească lumea din jur. Dacă țineți neapărat să discutați, amânați pentru momentul când veți fi singuri cu respectivii prieteni."





7. "Orice fată tânără. Indiferent care este poziția ei socială, lucrătoare, vânzătoare sau funcționară, poate prin perseverență și voință să devie o persoană distinsă, adică să își însușească un fel gentil de a se purta, știind să se stăpânească. Totdeauna elegantă, să nu atragă atenția printr’un fard prea tare sau o coafură prea pretențioasă. Să vorbească întotdeauna încet și dulce, să nu râdă niciodată în hohote gălăgioase. Să fie gentilă și demnă și să nu fie niciodată pretențioasă. Să nu povestească niciodată lucruri neverosimile și să nu încurajeze pe alții să o facă."


Citește și: Sfaturi copilei mele


Sursa: articolul “Ați face asta?” - publicat la rubrica “Realitatea femeii” în numărul din 15 august 1939 al revistei „Realitatea Ilustrată – disponibilă în colecția Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” Cluj-Napoca



2 comentarii:

  1. Într-adevăr, sunt la fel de actuale și de bun simț, aceste sfaturi. Și, desigur ar fi bine să le cunoască toată lumea.
    În ce mă privește, prefer să nu accept invitații, implică multe datorii și o mare responsabilitate față de prietenii reali. Nu tot la fel pot proceda cu cei virtuali. Părerea mea despre prietenii, în general, este că trebuiesc cultivate. Altfel, te trezești singur, cuc! —și o să-ți țiuie urechile, a pustiu!
    Râsul, în hohote, este atuul... altui gen de domnișoare...! Restul, ar face bine să asculte de bunici și străbunici. În ce privește pe domni, ei nu sunt așa de ușor de, cum să spun? —educat, sau obligat, să accepte bunele maniere. Nici măcar atunci când sunt îndrăgostiți...! Nu-i bai, altfel e lumea lor.
    Mulțumesc. Mă bucur să citesc articolul acesta. Chiar de demult, regulile sunt actuale. Mulțumesc pentru această posibilitate de a reînvăța, bunele maniere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da sunt la fel de actuale. Nu doar despre politică, sunt multe subiecte care pot stârni pe cineva, dacă se întâmplă, cel mai corect este să renunți la argumente, chiar dacă riști să se spună despre tine că nu știi nimic. Sâcâiala.. Nu doar telefonul te scoate din sărite uneori, și câte un musafir neanunțat și care de fapt nu vrea nimic, dar are timp mult și nu știe cu ce să-l umple.. Regulile bunei cuviințe nu se vor schimba niciodată, dacă vrei, vorba autorului acestui articol, poți părea prințesă dacă nu te apuci de râs cu gura până la urechi, mai ales în public..
    Foarte frumos și demn de citit articolul acesta. Mulțumim pentru bucuria pe care ne-o faci, dăruindu-ne aceste comori închise în sipetele ziarelor de altădată.

    RăspundețiȘtergere