Pagini

Politica privind datele cu caracter personal:

Iubirile Reginei Maria a României (1)

„Azi, la ora 10,30, Alteţa Sa Regală şi Imperială Ducesa de Edinburgh a născut o Prinţesă. Alteţa Sa Regală şi Imperială şi Prinţesa Infantă se simt perfect". Acesta este textul notei publicate în cotidianul londonez Times care anunţa nașterea -  la 29 octombrie 1875 - a celei ce urma să devină Regina României. Nou-născutei i s-a spus Maria Alexandra Victoria, Prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei. Prinţesei i se va spune mai târziu Missy. Amintindu-și despre copilăria sa din Anglia, Regina Maria mărturisea: "Am crescut ca o mică persoană cu maniere excesiv de regeşti, plină de propria-mi importanţă şi cu convingerea că strălucirea noastră, asemenea celei solare, era o realitate incontestabilă".

Ducesa de Edinburgh
 împreună cu copii

În 1876, când Missy avea unsprezece ani, tatăl său a fost numit comandantul Flotei din Mediterana al Maiestăţii Sale şi ca urmare familia de Edinburgh s-a mutat la Malta. Aici viitoarea regină avea să locuiască, împreună cu familia, în palatul San Antonio, "o oază orientală cu aspect misterios". Şi tot aici avea să simtă primii fiori ai dragostei: "O prezenţă fericită în copilăria lui Missy a fost Maurice Bourke, un tânăr care a pătruns în viaţa familiei Edinburgh pe când se aflau în Malta, unde era căpitanul iahtului Ducelui. Bourke, un irlandez cu părul negru ondulat, ochi albaştri şi simţ al umorului, era reconfortant în comparaţie cu doamnele arţăgoase din jurul Ducesei. „Mărturisesc cinstit că Maurice Bourke a fost prima mea iubire", scria Regina Măria. Și adăuga: „Am  făcut chiar crize de gelozie cumplită cînd m-am temut că ar putea să ţină mai mult la vreuna din surorile mele decît la mine." ("Viața Reginei Maria a României" - Hannah Pakula).

Prințesa Maria de Edinburg



În Malta, tânăra prinţesă a avut de asemenea o relație specială cu vărul ei primar George, viitorul Rege George al V-lea al Angliei. Mi-e atât de dor să te văd, draga mea Missy" sau Eşti mereu în gândurile mele, dragă Missy" - erau adresările utilizate de acesta în scrisorile trimise Mariei de Edinburg. Cu toate acestea, nimeni din familia regală engleză nu a înţeles de ce Prinţesa Maria de Edinburgh nu s-a căsătorit cu Prinţul George al Angliei, care o dorea  de soţie.


În 1889, familia Edinburgh s-au mutat din nou. De astă dată  în micul ducat german Coburg, pe care Ducele urma să-l moştenească împreună cu teritoriul învecinat, Gotha. În această perioadă mama frumoasei prinţese Maria, Ducesa de Edinburgh, o germanofilă înfocată, a început să negocieze căsătoria lui Missy cu Ferdinand Victor Albert Mainrad, Prinţ de Hohenzollern-SigmaringenPrincipele Moştenitor al României. În acel timp Prințul Ferdinand tocmai își luase în faţa unchiului său, Regele Carol I, angajamentul că va renunţa la marea sa iubire, frumoasa Elena Văcărescu.

Regina Maria a Romaniei
Printesa Maria în anul căsătoriei (1893)

Cei doi, Missy și Ferdinand, s-au cunoscut la o petrecre data de Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei într-un castel din Cassel. Missy, care nu ştia încă nimic de aranjamentul făcut de mama sa, a fost a
şezată lângă Ferdinand al României. Îmbrăcată într-o rochie superbă mov, Missy s-a străduit să fie amuzantă. Ferdinand nu vorbea englezeşte, dar a fost reconfortant de modest în atmosfera ceremonioasă şi plină de îngâmfare de la Curtea Kaiserului. 
Ducesa de Edinburgh  a aranjat în continuare întâlniri între cei doi tineri: excursii, vizite la galerii de artă, spectacole de teatru, cumpărături. Regina Maria se confesa mai apoi scriind despre această perioadă: „Munchenul este oraşul ideal pentru un asemenea lucru... eram amândoi tineri, văzduhul era plin de iubire, era primăvară, iar chipul mamei era fericit, plin de speranţe." 

Principele moştenitor Ferdinand
 în anul căsătoriei (1893)


Logodna a urmat repede și a avut loc la Neue Palais din Potsdam. „Mama era radioasă şi cred că Charly a fost aceea care l-a ghidat pe timidul Prinţ spre momentul crucial. Pentru mine este un mister cum de a avut curajul să mă ceară de soţie; dar a făcut-o, iar eu am acceptat - am spus «Da», ca şi cum ar fi fost un cuvânt firesc și simplu de rostit. «Da», şi cu acest «da» mi-am pecetluit soarta". Viitoarea Regină a României avea atunci abia 17 ani iar prinţul Ferdinand era cu 10 ani mai în vârstă. 


Volumul poate fi comandat aici:

Surse:

Povestea vietii mele - Memoriile  Reginei Maria a României - Hannah Pakula





7 comentarii:

  1. Iubesc mult figura acestei mari Doamne a neamului romanesc...

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar o mare Regina.Iubirile principesei poate au aruncat o negura peste imaginea ei.Dar ramane dragostea ei pentru Romania - dobandita in timp si zbaterea pentru reintregirea tarii.Si in parte. emaniparea femeii in societatea romaneasca i se datoreaza. Tocmai de aceea, dupa ce voi incheia ciclul Iubirilor voi incerca sa scriu un articol si despre ceea ce Romania ii datoreaza Reginei Maria.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place :)
    Regina Maria cred ca a fost cea mai mediatizata membra a familiei regale din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  4. A invatat, in timp, sa iubeasca Romania si sa se faca iubita de romani. Nu a fost deloc usor dar e sigur ca a reusit.

    RăspundețiȘtergere
  5. A invatat, in timp, sa iubeasca Romania si sa se faca iubita de romani. Nu a fost deloc usor dar e sigur ca a reusit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un nume care ne onorează MS regina Maria!

    RăspundețiȘtergere