Pagini

Politica privind datele cu caracter personal:

Trucurile igenioase ale bunicilor noastre

Am selectat pentru voi din revista „Ilustraţiunea Română” câteva trucuri ingenioase folosite în gospodărie de bunicile noastre. Sper să vă amuze și - poate - să vă fie utile:

Cum poți să uzi plantele când ești plecat de acasă


"Dacă sunteți siliți să plecați de acasă pentru câteva zile și nu are cine să alimenteze planta pe care o creșteți, treceți un tifon cu un cap în pământul plantei și cu celălalt într'un pahar cu apă. Planta se va alimenta singură." (“Ilustraţiunea Română” – 16 martie 1938)


Cum poți să eviți datul în foc al laptelui


"Pentru ca laptele să nu se reverse la fiert, ungeți interiorul de sus al vasului cu unt. Laptele, în timpul fiertului, nu va depăși această linie de demarcație." (“Ilustraţiunea Română” – 30 martie 1938)


Lustruirea mobilei


"Un excelent lustru la mobile poate fi obținut amestecând 4 linguri de terbentină, 4 linguri de untdelemn, o linguriță de zeamă de lămâie și 10 picături de amoniac. Amestecați bine și aplicați cu o bucată de flanelă moale pe toată suprafața de lustruit. Frecați cu putere cu o cârpă moale, mereu în aceiași direcție, iar când s'a uscat, frecați cu o a treia flanelă moale și uscată. Nu e lucru prea ușor dar munca nu va fi fost în zadar, dacă vreți să păstrați o strălucire impecabilă a mobilelor de nuc sau de mahon, timp îndelungat." (“Ilustraţiunea Română” – 16 martie 1938)




Scoaterea dopurilor blocate


"Nu puteți scoate cu nici un preț blestematul de dop? Legați o sfoară de clanța ușii, petreceți-o în jurul gâtului sticlei și frecați sfoara. Prin încălzirea sticlei, dopul va ieși până la urmă." (“Ilustraţiunea Română” – 16 martie 1938)


Un frigider improvizat


"Un frigider la îndemâna oricui și care nu costă aproape nimic. Dacă nu ai gheață și vrei să răcești într-o zi de vară băutura, pune în căldarea de apă un pachețel de scrobeală albastră și trei linguri de sare. Răcirea apei obținute se menține câteva ore." (“Ilustraţiunea Română” – 23 martie 1938) (notă: metodă de ieri nerecomandată în zilele de azi...)


Ungerea ușilor care scârțâie


"Ușile scârțâie? Nu este neapărat nevoie să le ungeți cu ulei. Un creion poate face același serviciu. Grafitul acționează și el ca un perfect lubrifiant." (“Ilustraţiunea Română” – 6 aprilie 1938)


Cum scapi de obiceiul de a suge unghiile

"Pentru înlăturarea prostului obicei de a suge unghiile, e bine de uns acestea cu tinctură de aloe. E neprimejdioasă, pare un lac de unghii și taie cu siguranță pofta de a mai duce degetele la gură." (“Ilustraţiunea Română” – 6 aprilie 1938) (notă: metodă de ieri nerecomandată în zilele de azi...)


Deblocarea paharelor încleștate

"Două pahare încleștate unul în celălalt se pot scoate cu ușurință dacă în cel din interior punem apă rece iar în vasul exterior vărsăm apă caldă." (“Ilustraţiunea Română” – 13 aprilie 1938)



Curățarea abajururilor din pergament 

"Abajururile din pergament pot fi curățate cu puțină răbdare. Frământați un mototol de pâine moale, frecând cu el în aceeași direcție abajurul de sus în jos. 
 
 
Schimbați pâinea cât mai des. Sistemul acesta nu este însă indicat când e vorba de lămpi vopsite în culori." (“Ilustraţiunea Română” – 30 martie 1938)






7 comentarii:

  1. Interesante metode de a rezolva micile neplăceri casnice ....cea mai amuzantă mi se pare cea cu dopul! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Parca totusi nu as risca sa pierd continutul sticlei... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesante si cred ca sunt de folos

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. INCANTATĂ SI BUCUROASĂ CĂ ACESTE MICI SECRETE ALE BUNICII ,AM SI EU OCAZIA SĂ LE CITESC --VĂ MULTUMESC .

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai pregastesc cateva secrete din carnetul bunicii pentru voi. Zilele urmatoare te mai astept pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  7. Intetrsant.Am ocazia sa le citesc si sa le aplic.

    RăspundețiȘtergere