De ieri și de azi: STRĂBUNICA - SFATURI PRACTICE

Recomandări:

STRĂBUNICA - SFATURI PRACTICE

"Am luat legătura" de curând cu străbunica noastră care se ascundea sub drăguțul pseudonim “Blondina” în paginile revistei “Moda Nouă Ilustrată”. Am făcut aceasta prin intermediul rubricii „Sfaturi utile” pe care  o semna prin anul 1907 în paginile publicației dedicate frumoaselor și harnicelor doamne și domnișoare. O să vă spun ]n cele ce urmează câteva dintre sfaturile primite. Sunt convins că după ce veți citi aceste sfaturi veți da fuga la drogherie să vă procurați toate cele necesare: terebentină, amoniac, apă oxigenată, indigo, gaz  sau… săpun de fiere de bou.  
 
Toaletă de moar subțire încrustată cu dantelă (stânga); 
Costum taieur din postav negru (mijloc); 
Costum taieur din postav gri (dreapta)
 
Lăsând la o parte gluma: unele dintre sfaturile “străbunicii” sunt simple, utile și rapide. Chiar dacă uneori par ușor amuzante. Pentru cârcotași am presărat prin articol câteva toalete romantice la modă. Tot în 1907, bineînțeles…


CUM SE SCOT PETELE DE CAFEA, VIN ROȘU ȘI FRUCTE


"Un farmacist mi-a dat următoarea rețetă pentru petele de cafea, vin roșu și fructe, chiar când nu mai sunt proaspete de tot: udați locul pătat cu o bucată de vată muiată în apa oxigenată, clătiți-o cu apă rece și întindeți pe frânghie până a doua zi."


SFAT CONTRA PETELOR PRODUSE DE FRUCTE PE MÂINI


"Curățind merele și perele, se înnegresc degetele; petele cele negre dispar, frecând mâinile cu coaja ce am curățit-o. Urmele dispar apoi frecând degetele cu zeamă de lămâie. Laptele călduț scoate de asemenea petele de fructe de pe degete."

CUM SE SCOT PETELE DE ULEI DE PE GEAMURI

 
"Nimic nu-i mai urât decât un geam cu pete de ulei. Dacă petele sunt proaspete, udați geamul și frecați-l cu cretă. Dacă petele sunt vechi, frecați-le uscate cu o bucățică de argint. Repetați de mai multe ori această operațiune înainte de a spăla geamul, în caz că el a fost tare pătat." ("Moda Nouă Ilustrată" – 5 martie 1907)


Toaletă de seară  din crep de Chine albastru garnisită
cu volane de dantelă albă (stânga); 
Rochie pentru domnișoare de plumentis roz reiat cu  dantele (mijloc);
Toaletă de vizită cu jupa cloș de postav havan și bolero dublu
de catifea asortată (drepta)


PENTRU A SCOATE PETELE DE CERNEALĂ DE PE ȚESĂTURI


"Dacă pata e proaspătă, tamponați-o cu vată îmbibată în lapte; dacă e veche, vărsați pe stofă câteva picături de lapte și frecați cu vată; repetați de mai multe ori această operațiune. Spălați-o apoi cu apă și cu săpun (de preferat săpun de fiere de bou), apoi cu apă curată, ștergeți-o cu o pânză uscată și călcați-o acoperind stofa cu o pânză curată." ("Moda Nouă Ilustrată" – 15 martie 1907)



PENTRU A DA LUCIU MESELOR LUSTRUITE

 
"Se dă luciu meselor cu o fiertură călduță de drojdie de cafea (zaț). Veți freca bine cu o cârpă moale pentru a usca lichidul, apoi cu alta foarte uscată veți mai freca odată pentru a’i scoate luciul. Rufele uzate sunt foarte bune pentru a freca cu ele mobilele de lemn lustruit."

REDAREA ALBEȚEI FILDEȘULUI

 
"Obiectele de fildeș se îngălbenesc iute sub influența aerului și a soarelui. Pentru a le conserva mai mult culoarea albă, trebuie să le ungem cu pensula cu o cantitate de terebentină incoloră. Se freacă apoi foarte ușor cu o perie moale, redându-le astfel luciul lor dinainte." ("Moda Nouă Ilustrată" – 5 aprilie 1907)

CURĂȚIREA OGLINZILOR ȘI GEAMURILOR

 
"Există pentru curățirea oglinzilor și a geamurilor mai multe procedee, unul tot așa de bun ca și celălalt:
 
1. Pisați subțire o bucată de indigo, luați din acest praf pe o cârpă moale udată. Frecați oglinzile și geamurile și spălați-le apoi cu apă curată.
2. Ștergeți geamurile și oglinzile cu o cârpă muiată în gaz. În acest caz veți scăpa și de murdăria muștelor, care nu se vor mai apropia de geamuri sau oglinzi.
3. Creta dizolvată în apă e iarăși foarte bună pentru aceasta precum și alcoolul."
 
 

CURĂȚIREA MUȘAMALEI

 
"Pentru a reda luciul mușamalei de pe jos, care a fost ștearsă prea des, puneți să se încălzească ulei, muiați o flanelă în acest ulei, frecați cu putere suprafața mușamalei, până își recapătă luciul." ("Moda Nouă Ilustrată" – 5 iunie 1907)
 
 
Sursa: Colecția de reviste Moda Nouă Ilustrată disponibilă în colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor

5 comentarii :

  1. N-aş prea crede că "superbele exemplare feminine" de mai sus, spălau la vremea lor geamuri, oglinzi, duşumele, haine etc. poate doar obiectele din fildeş care de regulă sunt foarte delicate şi necesită o grijă extremă. Aşa era pe ATUNCI... în mediul ilustrat de tine. Dar acum, sfaturile sunt bine venite. De când femeia a câştigat lupta EGALITĂŢII cu bărbatul, MAREA, ENORMA MAJORITATE face şi munca de bărbat: serviciu, aprovizionare etc.(nu şi mersul în cârciumi, baruri şi alte LOCURI...) iar în TIMPUL LIBER... menaj, îngrijirea copiilor, a soţului etc. Şi foarte des suportă "manifestările dragostei masculine" materializate în bătăi care le bagă în spital. La ce s-or fi luptat atâta să aibă egalitate cu bărbatul?
    Ca fapt divers, piesa NORA ( O casă de păpuşi) de Henrik Ibsen, a stârnit la reprezentaţie (1879) un adevărat scandal... nu era de conceput că o femeie a avut curajul şi neruşinarea să ia singură o decizie fără asentimentul tatălui şi soţului, chiar dacă împrumutul făcut prin intermediul unei semnături în fals, a fost pentru a-şi salva soţul bolnav.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da-mi voie sa te contrazic de data asta. Revista "Moda Noua Ilustrata" nu se adresa cu precadere femeilor foarte bogate. Se pot vedea din ce categorie faceau parte cititoarele la Posta redactiei: invatatoare, profesoare, sotii sau fiice de doctori, militari, preoti, mici negustori... Ceea ce numim astazi clasa de mijloc. Asa ca "superbele exemplare feminine" la care te referi erau cele care faceau menaj, gateau si.. isi faceau uneori singure toaletele dupa tiparele publicate in revista.

    RăspundețiȘtergere
  3. Săracele... şi pe atunci era reală zicala: "Afară-i vopsit gardu...înăuntru-i leopardu"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Zicala e de atunci. Noi doar am dus-o mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai sa le dam aceste idei "superbelor exemplare feminine" din ziua de azi, care nu stiu sa faca mai nimic sau nu vor, ca-si strica gherutele si fardul , apoi arata obosite seara pe strazi sau in cluburi!
    Atunci sa vezi reactie la un articol de genul acesta!
    Nici nu vreau sa ma gandesc, ce ar iesi , daca s-ar face un mic sondaj pe tema aceasta in randul "fatucilor" acestea!

    Mor de ras! :)))

    RăspundețiȘtergere