În
România de azi din ce în ce mai mulți oameni militează pentru adoptarea
soluțiilor ecologice de dezvoltare și pentru protejarea naturii. Foarte mulți
dintre noi se opun implementării unor proiecte care au un impact negativ major
asupra mediului. Din păcate, de cele mai multe ori, această atitudine
“pro-mediu” se manifestă doar la nivel declarativ. Atunci când noi înșine trebuie să adoptăm un “comportament prietenos cu
mediul”, renunțăm la principiile declarate. Un
exemplu la îndemâna oricui: rezistăm cu greu tentației de a folosi cele mai
“eficiente” produse pentru curățenie. Fiecare activitate de acest gen – de la
spălatul geamurilor sau al faianței la… scoaterea petelor - presupune
achiziția unui produs special. Uităm
însă de cele mai multe ori că aceste produse conțin un amalgam de substanțe
periculoase sau agresive față de mediu. Le folosim uitând că avem la îndemână
soluții la fel de eficiente, mai ecologice și… mai ieftine. Oțetul, sarea de bucătărie, bicarbonatul de
sodiu sau oul și zeama de lămâie sunt
de foarte multe ori soluții pentru “problemele noastre casnice”.
Tocmai
pentru că încerc să promovez aceste soluții, am căutat prin “carnețelul străbunicilor”
(la rubrica “Sfaturi casnice” a revistei
“Moda Nouă Ilustrată”- numere din anul 1907) câteva “sfaturi eco” de la începutul secolului
trecut:
Scoaterea petelor
de cafea
“Bate
o amestecătură de 10 grame glicerină cu un gălbenuș de ou proaspăt și freacă
puternic stofa pătată. Clătește în apă rece.”
(“Moda nouă ilustrată” – 5 ianuarie 1907)
“Dacă s-a vărsat pe mașina de gătit lapte fiert, supă sau alt lichid gras,
turnați deasupra puțină sare în praf. Locul va fi șters apoi cu ușurință și
mirosul rău va dispărea imediat. Ustensilele ce miroase a ceapă sau usturoi se
curăță fierbându-le în apă cu sodă.” (“Moda nouă ilustrată” – 15 iulie1907)
Petele de fructe de
pe mâini
“Curățind
merele și perele, se înnegresc mâinile; petele cele negre dispar frecând mâinile
cu coaja ce am curățit-o. Urmele dispar apoi frecând degetele cu zeamă de
lămâie. Laptele călduț scoate de asemenea petele de fructe de pe degete.” (“Moda nouă ilustrată” – 5 martie 1907)
Petele de alcool
“Pentru a scoate petele de alcool de pe mobilele lustruite sau poleite frecați petele albe lăsate de alcool cu o cârpă de lână muiată în oțet.” (“Moda nouă ilustrată” – 12 aprilie1907)
Parfumarea odăilor
“Luați
foi de cimbru, de lavandă, brebenel, rozmarin, jaleș de câmp, amestecați-le cu
câteva cuișoare și faceți un buchețel. Puneți toate acestea într-o bucată de
pânză și acest săculeț se pune în măsuța de noapte, în odaia de toaletă, în
camera de baie, etc.” (“Moda nouă ilustrată”
– 5 august 1907)
Curățarea
covoarelor
“Unul din cele mai bune mijloace de a curăța covoarele, dar numai de culoare
închisă, e de a răspândi pe suprafața covorului foile de ceai umede ce au rămas
în ceainic, după ce s’a scos esența. Împreună cu foile de ceai vom mătura
toată murdăria și praful de pe covor.” (“Moda nouă ilustrată” – 25 iulie1907)
Redarea luciului
mobilei
“Luați:
două linguri de untdelemn (ulei) de măsline, patru linguri de oțet, trei
linguri de alcool sau esență de terebentină și amestecați-le toate la un loc.
Cu ajutorul unei pensule subțiri ungeți mobilele. Frecați-le apoi cu o cârpă
uscată. Această amestecătură e foarte bună pentru a da luciu și curăți mobile
mari precum: paturi, garderoabe etc.“ (“Moda nouă ilustrată” – 5 noiembrie
1907)
Petele de cerneală
“Pentru
a scoate petele de cerneală de pe țesăturile de lână procedați astfel: dacă
pata e proaspătă, tamponați-o cu vată îmbibată în lapte; dacă pata e veche,
vărsați câteva picături de lapte și frecați cu vată; repetați de mai multe ori
această operațiune. Spălați-o apoi cu apă și cu săpun, apoi cu apă curată, ștergeți-o cu o pânză uscată și călcați-o acoperind stofa cu o pânză curată.” (“Moda nouă ilustrată” – 15 martie 1907)
Parfumarea lenjeriei
“Adunați petale de trandafiri, mixandre, lavandă și foi de dafin. Puneți-le să
se usuce bine la umbră. Când sunt bine uscate pudrați-le cu pudră de mosc,
închideți-le în săculețe de tafta de orice culoare și puneți-le printre
rufe.” (“Moda nouă ilustrată” – 5 august
1907)
Petele de cafea,
vin roșu și fructe
“Un
farmacist mi-a dat următoarea rețetă pentru petele de cafea, vin roșu și
fructe, chiar când nu sunt proaspete de tot: udați locul pătat cu o bucată de
vată muiată în apă oxigenată, clătiți-o cu apă rece și întindeți rufa pe
frânghie până a doua zi.” (“Moda nouă
ilustrată” – 5 martie 1907)
Petele de ulei de pe geamuri
“Nimic nu-i mai urât ca un geam cu pete de ulei. Dacă petele sunt proaspete, udați geamul și frecați-l cu cretă. Dacă petele sunt vechi, frecați-le uscate cu o bucățică de argint. Repetați de mai multe ori această operațiune înainte de a spăla geamul, în caz că el a fost tare pătat.” (“Moda nouă ilustrată” – 5 martie 1907)
Lustruirea
obiectelor de metal sau emailate
“Poate
că până acum nici nu v’ați gândit că și cenușa poate servi la ceva; ei bine,
scrumul țigărilor e praful cel mai economic pentru lustruirea metalelor. Tot de
asemenea și cenușa cărbunilor de lemn. Obiectele de metal frecate cu cenușă uscată
devin lucitoare ca nichelul. Emailul se freacă de asemenea foarte bine cu
cenușă.” (“Moda nouă ilustrată” – 5
februarie 1907)
“Există
pete care reapar mereu, aceste pete fiind în general grase și care au fost
scoase superficial; praful se pune pe ele și le face să reapară. Iată însă un
mijloc de a le scoate cu totul: se ridică praful cu o amestecătură de gălbenuș
de ou și rachiu, apoi se clătește cu apă curată și se usucă frecând cu o cârpă curată.” (“Moda nouă ilustrată” – 15 octombrie 1907)
Scoaterea petelor
de pe mesele lustruite
“Mesele lustruite se pătează adesea cu sirop, licheur, limonadă; dacă apa nu e
suficientă ca să facă să dispară aceste pete urâte, spălați-le cu un decoct
cald de tărâțe sau drojdie de cafea (zaț). Frecați bine și ştergeți cu o cârpă
moale ca să nu se zgârie.“ (“Moda nouă ilustrată” – 25 iulie1907)
Mirosul de pește de
pe tacâmuri
“Pentru a face ca furculițele și lingurile să’și piardă mirosul neplăcut ce le
rămâne după ce am mâncat pește cu ele, e bine a le ține un minut pe jăratec
fierbinte sau a aprinde hârtie și a le ține deasupra flăcării. Cu modul acesta
mirosul dispare imediat.” (“Moda nouă ilustrată” – 15 decembrie 1907)
Curățarea
covoarelor
"Covoarele se curăță perfect dacă le muiem timp de douăzeci și patru de ore în
apă în care s’au tăiat bucăți de cartofi cu coajă cu tot. După ce a trecut
acest timp, covoarele trebuie muiate în apă, apoi vor fi periate ude de tot pe
față și pe dos, apoi clătite din nou cu apă curată.” (“Moda nouă ilustrată” –
25 august 1907)
Utile sfaturi !!! Mulţumesc !
RăspundețiȘtergereFoarte interesanttttt!
RăspundețiȘtergereMultumesc Adriana si multumesc Elisabeta. Va ma astept pe blog!
RăspundețiȘtergere