De ieri și de azi: Povestea "Femeii în roșu"

Recomandări:

Povestea "Femeii în roșu"

Unul dintre cei mai celebri jefuitori de bănci din perioadei interbelică - faimosul John Herbert Dillinger – a fost ucis de către agenții federali americani în urma colaborării cu o curtezană originară din România.  
 
Ana Cumpănaș

Ana Cumpănaș - alias Anna Sage sau Femeia în roșu

 
Ana Cumpănaș pe numele ei adevărat (Anna Sage sau Femeia în roșu după cum era cunoscută în Statele Unite) s-a născut în anul 1889 într-un sat din Banat: Lunga, comuna Comloșul Mare, județul Timiș. S-a remarcat încă din tinerețe prin dorința ei de a ieși în evidență și de a se face cunoscută. 
 
Anna Sage

Prin anul 1914 Ana Cumpănaș a părăsit Timișoara și s-a stabilit în S.U.A., împreuna cu primul ei soț, Mihai Ciolac, și cu fiul ei. La scurt timp după ce a ajuns în America de Nord, Ana Cumpănaș a rămas văduvă. Din acel moment viața tinerei românce s-a schimbat radical. Ea a devenit prostituată în Chicago și, nu după multă vreme, a devenit cea mai bogată româncă stabilită în America

Femeia in rosu - Dillinger
Ana Cumpănaș (Anna Sage)
fotografie din 1920

Ana Cumpănaș s-a acomodat excelent la viața învolburată din faimosul oraș american - capitala prohibiției, jazzului și a prostituției în perioada anilor 1920-1935 - devenind o „respectabilă” matroană, fiind proprietară a două hoteluri de lux în care se practica prostituția. Acolo l-a cunoscut pe John Dillinger, „inamicul public nr. 1” al SUA, celebrul spărgător de bănci care reușise și câteva evadări spectaculoase din pușcăriile americane.

Anna Sage

Deși s-a recăsătorit cu Alexandru Suciu, un român stabilit în Statele Unite, Ana și-a continuat viața aventuroasă – devenind amanta chestorului din Chicago. Acesta – atras de averea româncei – a cerut-o chiar în căsătorie, dar a fost refuzat. În urma acestui refuz răzbunarea chestorului a fost cruntă: Anna Sage a fost condamnată la 14 luni de închisoare, fiindu-i confiscată întreaga avere adunată prin intermediul celor două hoteluri unde se practica prostituția. Mai mult, Ana Cumpănaș a fost amenințată cu deportarea în România
 


Pentru a primi îngăduință din partea statului american, Anna Sage trebuia să ofere ceva în schimb. Și cum toate încercările făcute de FBI și de ofițerii poliției americane de a pune mâna pe temutul John Dillinger eșuaseră până atunci, trocul făcut de româncă în schimbul permisiunii de a trăi mai departe în SUA a constat în atragerea lui Dillinger într-o cursă. Speriată de posibilitatea de a fi trimisă în România, Ana a acceptat propunerea celor de la FBI de a colabora pentru prinderea lui John Dillinger.

                 Anna Sage

Arestarea lui  John  Dillinger - "inamicul public nr. 1"

 
În seara zilei de 22 iulie 1934, Anna Sage, Polly Hamilton (prostituata favorită a lui John  Dillinger - o apropiată a Anei Cumpănaș) și John Dillinger au mers împreună la cinematograful Biograph Theater” din Chicago. Cu câteva ore înainte însă, Anna Sage îi contactase pe agenții FBI pentru a-i informă că îl va întâlni pe John Dillinger. Deoarece acesta era aproape imposibil de recunoscut din cauza operațiilor estetice, românca le-a spus agenților că va purta o rochie roșie și că bărbatul care va sta lângă ea și lângă prietena ei Polly, atunci când vor ieși din cinematograf, va fi John Dillinger. Pentru o siguranță și mai mare, Anna le-a spus agenților FBI că în momentul în care ea se va afla lângă John Dillinger va arunca pe jos o batistă. 
 
Scenariul gândit de româncă împreuna cu agenții americani a fost respectat până la cel mai mic amănunt. John Dillinger nu a avut nici o șansă să scape, fiind împușcat mortal în cap. Cu tot ajutorul dat FBI, fiind urmărită de apropiații lui Dilinger, Anna Sage s-a întors în România în anul 1936. Ea a murit în anul 1947, în Timișoara.
 
 
Citește aici un interviu acordat de Ana Cumpănaș în anul 1935 revistei românești “Realitatea Ilustrată”: Acasă la "Femeia în roșu"
 

Surse: www.vestea.us si www.quebec.ro

10 comentarii :

  1. Interesant...-totusi, esti prea singur in in aceasta lume uitata...incerc sa te urmaresc dar nu ajunge-traim intr-o lume si superficiala si in goana mare-tempi moderni... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai de aceea iti recomand as te abonezi.Vei primi postarile pe adresa de e-mail imediat dupa publicarea lot pe blog.Le vei putea citi cand ai timp-fara efortul de a le cauta.
    Ma bucur ca-mi apreciezi osteneala...

    RăspundețiȘtergere
  3. excelent articol...o poveste adevarata!
    felicitari!

    te rog eu mult, dezactiveaza obligatia cititorului de a dovedi ca nu e robot...e tare stresanta....
    multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de mult imi place sa citesc lucruri, povesti despre oameni ce au trait cu mult inaintea noastra. Despre oameni ca Ana Cumpanas, ce au o istorie de viata deosebita traita in alte timpuri, in altfel de imprejurari. Am dat peste acest blog acum 5 minute si m-am si abonat, insa am o intrebare, pt ca inca nu am apucat sa crasfoiesc" stirile, dar o voi face, este vreun articol scris si despre Tita Cristescu, Miss Romania de prin 1926, credl, ce a fost omorata cu cianura pt ca era prea frumoasa? Multumesc frumos si la cat mai multe articole despre care "habar nu avem" unii din noi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca gasesti"pe aici" povesti care iti plac, asa ca te mai astepr pe blog. Despre Tita Cristescu nu am inca un articol dar am materialul pregatit. Vei fi surprins sa afli ca viata ei a fost mult mai "aventuroasa" si mai "usoara" decat se stie ....

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut. Vreau mai multe informații despre Flora Leony ? Date biografice, tot ce ai despre ea. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere