De ieri și de azi: Poate iubi o femeie…

Recomandări:

Poate iubi o femeie…

Voi continua un joc început mai demult pe paginile blogului. O să încerc vă provoc să vă jucaţi şi voi puţin răspunzând la o întrebare delicată şi uşor indiscretă:

 “Poate iubi o femeie de mai multe ori?”

Ca să vă ajut, o să  vă dezvălui câteva dintre răspunsurile cititoarelor revistei “Moda Nouă Ilustrată” (numerele din 6, 14 şi 21 februarie 1904) la aceasta întrebare, păreri publicate în cadrul rubricii “Anchetele revistei Moda Nouă Ilustrată”. Ca şi până acum, o să completez răspunsurile şi comentariile voastre cu cele date acum mai bine de un veac de străbunicele noastre. Nu vă grăbiţi însă să trageţi concluzii. Doamnele şi domniţele de la începutul secolului trecut nu erau chiar atât de conservatoare  cât am putea fi tentaţi poate să credem. Și pentru că vreau încă de la început să vă zgândăresc puţin orgoliul stimate cititoare, o să încep cu răspunsul unor domni:



Răspunsuri "de ieri":

D.  IONEL, T.- SEVERIN: Sunt de idee că o femeie poate iubi de două, chiar de trei, de patru, etc. ori. Da ! Căci femeia nu poate iubi serios; ea nu este statornică. Niciodată iubirea unei femei nu va fi lucru serios. Şi, cu toate acestea, câte scene de dragoste pasionată, câte asigurări de iubire, câte cuvine ca să’ţi spuie că te va iubi veşnic. Dar asta numai şi numai ca să te atragă şi mai mult. Dar nu trece mult şi altul e acel fericit.  Ah ! Sunt ingrate femeile ! Ce crude sunt adesea cu acei care îşi jertfesc viaţa pentru ele ! Şi asta numai din cauza acelui farmec căruia nu-I poţi rezista ! Da, o femeie poate iubi de mai multe ori. Nu numai atât, dar poate iubi chiar pe mai mulţi o dată. Da, da, o femeie poate iubi de mai multe ori.

D.  Z. VOLRAM, Brăila: O femeie nu poate iubi nici o dată, dar de mai multe ori. O femeie nu ştie ceea ce e amorul. Este adevărat că ele pretind că ştiu şi că simt ce e amorul. Dar nu e adevărat. Amorul adevărat nu poate fi priceput şi simţit decât de sexul bărbătesc.


Acum e rândul doamnelor şi domnişoarelor:


D-şoara MIŢA CU OCHI ALBAŞTRI, T. - Măgurele: Nu poate iubi decât o singură dată, atunci când a iubit cu adevărat; în cazul în care a fost doar o simplă simpatie, atunci se poate repeta de mai multe ori. Sunt unele femei care pretind să fi iubit de mai multe ori. Adevărul însă este că una din aceste pretinse iubiri a fost adevărată iubire, pe când cele-l’alte nişte simpatii, sau poate chiar toate au fost numai simpatii. Repet dar încă o dată: o femeie nu poate iubi adevărat decât o singură dată ! ”.



D-şoara ATHENA S., Giurgiu: Cum nu? Oare dacă o femeie a iubit odată, aceasta înseamnă că tot focul iubirii s’a stins la acea femeie, că nu va mai putea iubi o altă persoană? Dar aceasta ar fi o nenorocire cum nu poate fi mai mare, un bluestem teribil! Căci dacă un bărbat, ceea ce se întâmplă adeseori, ar părăsi odată pentru o altă femeie pe amanta lui, care l’a iubit şi’l iubeşte la nebunie, ar urma ca aceasta să înebunească de tristeţe văzându-se cu totul părăsită? Nu!  Cred că nici o femeie nu e aşa blestemată încât să nu poată iubi decât o dată şi să despereze pentru că iubitul ei s’a purtat în mod ingrate cu ea.”

O roză din Caracal crede că  o femeie poate să iubească de mai multe ori, însă nici o iubire nu e mai sinceră şi adevărată ca cea dintâi. Mai târziu iubeşti pe alţii în amintirea celui dintâi şi a celui din urmă.

D-şoara Jeanetta, Craiova: Atunci când acela din care ţi-ai făcut un D-zeu îţi nesocoteşte cele mai sfinte sentimente, cred că nu faci nici un rău când cauţi o altă inimă, însă bună şi sinceră, care să te înţeleagă şi căreia să i te devotezi; deci, în acest caz, nu e de condamnat o femeie că a iubit de mai multe ori, ci sunt de dispreţuit aceia care nu ştiu a pune preţ pe-o inimă bună şi sinceră. Bine a zis poeta Elisa Mustea:

Şterge-ţi ochii, nu mai plânge
Şi mai priveşte’n altă parte,
Când vezi iubitul cum întoarce
De iute filele din carte.”



D-şoara Nathalie cu ochi negri, Loco, ne vorbeşte de iubirea de care d-sa palpită şi, după ce găseşte că nimic nu e mai sfânt şi mai sublim decât a iubi, trage concluzia că: O femeie nu poate iubi de mai multe ori în viaţa ei. Numai în cazul când a fost un capriciu şi i s-a părut că iubeşte, atunci poate să iubească de mai multe ori.”

D-şoara Verveine: (…) O! de-ar răspunde bărbaţii la primul amor al unei fecioare, nu s’ar mai plânge ei nici o dată că femeile nu pot iubi ! E de observat însă că mai temeinic iubeşte o femeie urâtă decât una frumoasă; se întâmplă însă că tocmai cele urâte nu sunt prea iubite. Bine ar fi să nu încercaţi întrebarea <<  De câte ori iubeşte un bărbat ?  >> , căci zău, răspunsurile nu cred că ar fi prea măgulitoare pentru domniile lor...



D-şoara CAROLINA,  Tecuci: Majoritatea femeilor sunt sincere şi puţine sunt cele care pot iubi de mai multe ori!... Sunt sigură însă că nu ar mai fi nici o femeie care să iubească de mai multe ori dacă bărbaţii ar fi mai sinceri şi mai constanţi!!! O femeie sinceră iubeşte, cu ideea că acel pe care-l iubeşte e sincer şi o va iubi până la infinit, dar în realitate el e schimbător şi o părăseşte, fie că nu o mai poate iubi, fie că o schimbă cu alta! Acelei femei puţin îi va păsa într’un caz sau în altul; dacă într’adevăr a fost sinceră, ea nu va înceta nici un moment de a’l iubi.”


D-şoara MARIOARA ILIESCU, Valea Şcheii: Luând propriul înţeles al cuvântului  <<  iubire >>, o femeie nu iubeşte decât o singură dată, cele-l’alte iubiri nu trebuiesc numite decât simpatii. Prima şi adevărata iubire e dezinteresată, entuziastă, ideală, e o încredere fără margini, o adevărată părăsire de sine, e un consimţământ natural pornit dintr’o inimă inocentă care n’a fost nici măcar atinsă de meschinăriile vieţii şi care lucrează liberă şi independent de raţiune, pe când cele-l’alte sunt prudente, practice şi bazate numai pe sentimente egoiste şi, oricât de dulce ar părea a doua sau a treia iubire, nu vor avea nici o dată farmecul celei dintâi. Deci, orice s’ar zice, susţin sus şi tare: O singură dată numai se iubeşte dumnezeieşte. Une fleur peut bien être conserve belle, dans une verre d’eau, mais elle n’aura jamais le charme que lui donne la rosẻe .”


Răspunsuri "de azi":


D-na ADRIANA RATA, București: Foarte bună întrebarea !!! Fiind căsătorită de 45 de ani, nu mi-am pus niciodată această întrebare!!!! Dar cred că sunt femei şi bărbaţi care pot iubi de 4 - 5 ori, după câte mariaje au...

D-şoara ZABARA SOFIA, București: Nu cred... o femeie poate iubi cu adevărat o singură dată, părerea mea! Mulțumesc, o zi bună vă doresc drag prieten! 


D-na SIMONA, Oradea: Eu sigur am iubit de trei ori:
- când eram foarte tânără, am cunoscut prima mea iubire
- mulți ani mai târziu, am cunoscut marea mea iubire
- acum trăiesc adevărata mea iubire
În toate am fost sinceră. Dar fiecare dintre ele s-a "derulat" conform maturității mele emoționale la care mă aflam.


D-na CRISTIANA MARIA PURDESCU, București: În general, iubirea adevărată, cea necondiționată, cea care nu exclude pe nimeni pentru un motiv oarecare, cea care te ajută să vezi dincolo de aparențe... vine întodeauna prea târziu. Celelalte așa-zise "iubiri" înseamnă comerț, negociere și tocmeală.


MARIA: D-șoara Verveine avea dreptate, ar fi mult mai interesantă provocarea dacă am pune întrebarea în sens invers. Noi am fost sincere și am spus că femeia poate iubi de mai multe ori dar......ce ne puteți spune dumneavoastră, dragi bărbați ? Dumneavoastră care ne faceți sufletul să treacă prin mari suferințe și totodată și prin multe clipe de fericire!


IRINA: O femeie iubește de fiecare dată. Sau cel puțin, e capabilă. Diferă intensitatea, gradul de implicare într-o eventuală relație și gradul de sinceritate față de ea însăși... Aș mai adăuga eu, citând de pe blogul Irinei: " Ce ştiu acum e că dacă mâine ai veni şi m-ai privi, dacă mâine mi-ai spune că mă doreşti, nu aş avea nici o secundă gândul să spun “nu”. Te-aş urma acolo unde m-ai duce să fiu a ta. Asta aş face pentru tine..."  (https://dordedoi.wordpress.com/)



CORINA MATEAS: Hmmm... :) Cu adevărat , iubești doar o singură dată în viață :) dacă după douăzeci de ani găsești aceași privire caldă în ochii celui care-i privești, dacă simți că îi este greu chiar dacă nu-i vorbești, dacă te strigă chiar dacă nu-l auzi ... :) înseamnă că sunt două suflete care se iubesc... sincer, necondiționat, dezinteresat.

CAMELIA C.: Cred că iubirea reală se construiește și se dezvoltă în timp, de aceea cred că real și profund se poate iubi o singură dată, dar cred că iubirea se poate confunda de multe ori cu pasiunea sau dorința. Ca să vezi dacă iubești, cred că trebuie să treci testul timpului.(http://forthesakeofmakeup.blogspot.ro/ )


LUSY YSUL: Eu cred ca iubim diferit in perioade ale vietii diferite...de la adolescenta pana la batranete! Dragostea (iubirea) adevarata o poti trai la orice varsta atata timp cat este neconditionata! Acum ce sa zic femeile se indragostesc, cocheteaza cu vorbele si daca simte, iubeste atunci cand nu are iubire! Important este sa nu "simta" de multe ori ca pierde marea iubire!:) Daca n-ai noroc din prima nu trebuie sa stai doar pentru faptul ca "gura lumii sloboda"! Da, poti iubii frumos de mai multe ori ...depinde de "soarta-destin"! :)


LILIANA BOLDOR: Iubirea e dorinta, e pasiune dar, adevarata, profunda, poate fi o singura data.
IULICA AND: Absolut ! De ce n-ar putea ?! Nu cred intr-o singura poveste de dragoste pe tot parcursul unei vieti, desi sunt fascinata de legenda Isoldei si a lui Tristan, si constienta scot din context, licoarea bauta, tocmai ca sa existe exceptia... da, femeile pot iubi infernal, total si amarnic de mai multe ori in viata ! Ca si barbatii, de altminteri. M-a cucerit sinceritatea doamnei Simona ,din Oradea ...prin similitudine.


GEORGEA SERBANESCU: Sinceritatea... in rest sunt perioade din viața noastră care în principiu, se derulează cam la fel. ... sau altfel. ... se întâmplă, să nu întâlnești marea iubire niciodată.... nu știu dacă te mulțumește răspunsul meu... "FILOZOFIA" vieții, complicat... 



SIMONA DUINU: Offf !!!..Iubirea pura o simti in anii adolescentei, atunci cand nu cunosti adevaratele principii ale statorniciei... Iubirea in anii maturitatii, consider ca este mai profunda, intai te cunosti pe tine si-ti doresti sa te regasesti prin pers. de langa tine... Cam complicat!!! Atunci cand cel de langa tine stie cu o sec. inaintea ta ce-ti doresti, cand aveti aceeleasi intrebari si le rostiti in acelasi timp, atunci stii sigur ca iubesti!! Iubirea in estenta ei, o poti intalni doar o data... restul sunt doar copilarii

Damaschin James Robert Papa: O femeie are tot dreptul şi poate iubi de mai multe ori, la fel ca un bărbat. Dragostea este un sentiment complex. Nu poţi alege pe cine să iubeşti. Nu trebuie să judecăm pe nimeni că iubeşte. Dacă eşti mereu atent cu ea şi îi demonstrezi în fiecare zi cât o iubeşti o femeie nu va renunţa niciodată la tine indiferent cum araţi sau cine eşti atâta vreme cât iubirea ta e sinceră. Oamenii nu înţeleg iubirea, ei cred că au drepturi asupra unei persoane, nimeni nu te poate avea în proprietate atâta timp cât nu îţi doreşti. În momentul în care în loc să te bucuri de faptul că ea te lasă s-o deţii cauţi să forţezi voinţa ei, o îngrădeşti, nu o iubeşti ci o tratezi ca pe un obiect. Dacă începi să o judeci, să o acuzi, să îi vorbeşti urât nu arată decât că nu ai iubit-o niciodată ci că ai incercat să o ţii legată ca pe un obiect de colecţie. Când iubeşti nu poţi să urăşti, să faci rău... asta nu mai e iubire!


Constanța Ferentz: Se poate. Și la fel de bine se poate să nu iubească de loc. Depinde de o multitudine de situații și de momente. Uneori, un banal joc, se transformă în pasiune; chiar dacă nu e ea cea arsă de pasiune. Blazarea unei femei nu vine cu vârsta. Războaiele armate aparțin bărbaților. Ale noastre sunt mai subtile! Nici măcar nu vă veți da seama că ați fost învinși, subjugați... pe când femeia v-a zâmbi cu superioritate, spunând în mintea, pe care o credeți scurtă:-al meu e! Deși mâine vă v-a părăsi, alergând după altă cucerire...

Sursa: revista “Moda Nouă Ilustrată” - numerele din 6, 14 şi 21 februarie 1904 – citite din colecţia Bibliotecii Digitale a Bucureştilor




27 de comentarii :

  1. O întrebare mai mult decât provocatoare ..... cu răspunsuri amuzante și (unele) neașteptate! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bună întrebarea!!! Fiind căsătorită de 45 de ani, nu mi-am pus niciodată această intrebare !!!!
    Dar cred că sunt femei şi bărbaţi care pot iubi de 4 - 5 ori, după căte mariaje au. ,

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Adriana pentru raspunsul la intrebarea... de demult (raspuns care face acum parte din articol).

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sigur am iubit de trei ori:
    - cand eram foarte tanara, am cunoscut prima mea iubire
    - multi ani mai tarziu, am cunoscut marea mea iubire
    - acum traiesc adevarata mea iubire

    In toate am fost sincera. Dar fiecare dintre ele s-a "derulat" conform maturitatii mele emotionale la care ma aflam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult Simona pentru raspunsul sincer si complet. Te mai astept pe blog...

    RăspundețiȘtergere
  6. D-soara Verveine avea dreptate, ar fi mult mai interesanta provocarea daca am pune intrebarea in sens invers. Noi am fost sincere si am spus ca femeia poate iubi de mai multe ori dar......ce ne puteti spune dumneavoastra, dragi barbati? Dumneavoastra care ne faceti sufletulu sa treaca prin mari suferinte si totodata si prin multe clipe de fericire !

    RăspundețiȘtergere
  7. O femeie iubeste de fiecare data. Sau cel putin, e capabila.
    Difera intensitatea, gradul de implicare intr-o eventuala relatie si gradul de sinceritate fata de ea insasi..

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru Maria ( dar numai) : Barbatul este egalul femeii in toate, in vremurile romantice de azi, nu-i asa? Egali, deci aproape aceleasi raspunsuri care ale voastre... Gresesc? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iubeste de fiecare data spui, Irina. Dar daca "parametrii" difera (intensitate, implicare, sinceritate...), poate ca nu toate sunt iubiri !?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmmm... :) Cu adevarat , iubesti doar o singura data in viata :) daca dupa douazeci de ani gasesti aceasi privire calda in ochii celui care-i privesti,daca simti ca ii este greu chiar daca nu-i vorbesti, daca te striga chiar daca nu-l auzi .... :) inseamna ca sunt doua suflete care se iubesc... sincer, neconditionat,dezinteresat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca iubirea reala se construieste si dezvolta in timp, de aceea cred ca real si profund se poate iubi o singura data, dar cred ca iubirea se poate confunda de multe ori cu pasiunea sau dorinta. Ca sa vezi daca iubesti, cred ca trebuie sa treci testul timpului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Corina, dar iubirea nu e cea care se traieste atunci cand sufletul freamata? Cum stii atunci daca peste douazezi de ani... ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu Dl. Marcel Chisca , Pentre ca traiesc ceea ce simt. Am o anumita etate si am trait, am simtit si am iubit.

      Ștergere
  13. Camelia, sa inteleg ca dragostea reala, cladita in timp, exclude pasiunea sau dorinta? Ca nu se poate numi dragoste un sentiment care nu trece testul timpului ????

    RăspundețiȘtergere
  14. Iubirea e dorinta, e pasiune dar, adevarata, profunda, poate fi o singura data.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu sunt toate iubiri, desigur, Majoritatea tind sa fie iubiri, unele sunt doar drumuri inchise si devin dezamagiri. E mai greu sa recunosti ca ai iubit atunci cand sentimentul a fost singular, infrangerea pare mai mica si mai putin dureroasa. Si nu ma refer la indragostiri aici, ci la profunda investitie sufleteasca. Iubim chiar si cand suntem egoiste si orgolioase. Ne dor iubirile stinse, de aceea vorbim rar de ele.
    Dar recunosc, am facut o remarca personala, nicidecum o generalizare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dar sufletul tau isi doreste inca sa traiasca, sa simta si sa iubeasca. Gresesc, Corina?

    RăspundețiȘtergere
  17. Liliana - e asa cum spui chiar daca mai tanara noastra prietena, Camelia, ne spune ca doar timpul poate certifica pasiunea?

    RăspundețiȘtergere
  18. Poate ca tocmai atunci cand iubim devenim egoisti si orgoliosi, Sonia-Irina. Altfel poate ca totul ar deveni mult prea simplu :)

    RăspundețiȘtergere
  19. NU...!
    o femeie isi IUBESTE numai copiii... :)
    femela devine femeie numai prin Barbatul care accepta ALEGEREA ei si atat

    RăspundețiȘtergere
  20. Sarcastic si usor misogin, Arlekinule... :)

    RăspundețiȘtergere
  21. O femeie poate iubit cu adevarat o singura data. Asta este parerea mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. O femeie are tot dreptul şi poate iubi de mai multe ori, la fel ca un bărbat. Dragostea este un sentiment complex. Nu poţi alege pe cine să iubeşti. Nu trebuie să judecăm pe nimeni că iubeşte. Dacă eşti mereu atent cu ea şi îi demonstrezi în fiecare zi cât o iubeşti o femeie nu va renunţa niciodată la tine indiferent cum araţi sau cine eşti atâta vreme cât iubirea ta e sinceră.

    Oamenii nu înţeleg iubirea, ei cred că au drepturi asupra unei persoane, nimeni nu te poate avea în proprietate atâta timp cât nu îţi doreşti. În momentul în care în loc să te bucuri de faptul că ea te lasă s-o deţii cauţi să forţezi voinţa ei, o îngrădeşti, nu o iubeşti ci o tratezi ca pe un obiect. Dacă începi să o judeci, să o acuzi, să îi vorbeştiurât nu arată decât că nu ai iubit-o niciodată ci ai incercat să o ţii legată ca un obiect de colecţie. Când iubeşti nu poţi să urăşti, să faci rău... asta nu mai e iubire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Când iubeşti nu poţi să urăşti, să faci rău... asta nu mai e iubire!" Sunt de acord cu tine in privinta asta. Multumesc ca ne-ai spus parerea - comentariul tau e integrat acum in articol.

      Te mai astept pe blog...

      Ștergere
  23. Constanța Ferentz11 februarie 2016 la 14:38

    Se poate. Și la fel de bine se poate să nu iubească de loc.Depinde de o multitudine de situații și momente.Uneori, un banal joc, se transformă în pasiune; chiar dacă nu e ea cea arsă de pasiune.Blazarea unei femei nu vine cu varsta. Războaiele armate aparțin bărbaților. Ale noastre sunt mai subtile! Nici măcar nu vă veți da seama că ați fost învinși ,subjugați ..pe când femeia v-a zâmbi cu superioritate,spunând în mintea,pe care o credeți scurtă:- al meu e! Deși mâine vă v-a părăsi, alergând după altă cucerire...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recunosti totusi ca duceti si voi un razboi. Interesant! Parerea ta e adaugata acum la articol. Multumesc.

      Ștergere