De ieri și de azi: Iubirile Reginei Maria a României (3)

Recomandări:

Iubirile Reginei Maria a României (3)


Marele Duce Boris nu a fost singurul bănuit (probabil că aceasta a fost singura bârfa neadevărată  legată de copiii viitoarei Regine Maria) că ar putea fi tatăl micuței Principese Maria, cunoscută sub numele de Mărioara sau de Mignon. În perioada următoare relaţia dintre Ferdinand și Maria s-a deteriorat în mod iremediabil. În primul rând datorită felului de a fi al lui Ferdinand (Nando – cum îi spuneau cei apropiaţi): „lenea, indolenţa, antipatia pentru orice fel de muncă, pentru orice întreprindere serioasă şi... mai rău decât toate, pasiunea lui senzuală pentru Missy, care au ajuns... s-o îndepărteze. Nando singur a recunoscut - îi scria mama Principesei Maria Regelui Carol I -  că şi-a tratat nevasta ca pe o metresă, fără să-l preocupe prea mult starea ei afectivă, ca să-şi satisfacă în permanenţă nevoile fizice". Aventurile extraconjugale ale Principelui Moştenitor Ferdinand erau şi ele binecunoscute în epocă.

Principesa Maria a României

La începutul anului 1897, un tânărul ofiţer din regimentul de roşiori, Gheorghe (Zizi) Cantacuzino, un bărbat “nu prea înalt, subţire, brunet, amuzant şi elegant”, în vârstă de 27 de ani, începea să aibă întâlniri din ce în ce mai numeroase cu Principesa Maria. Povestea a continuat în primăvara anului 1898, atunci când tânărul Zizi Cantacuzino a fost adus la palat ca profesor de gimnastică pentru prinţul Carol. Idila a continuat ulterior în Germania, unde Maria a plecat la tratament, și mai apoi la Constanţa, la bordul unui vas ancorat în larg (drept paravan era folosită verișoara lui Zizi Cantacuzino, o adolescentă). „Apariţiile Mariei  la Constanţa, însoţită în permanenţă de Zizi şi de verişoara acestuia, provocau scandal. Se spunea că Principesa Moştenitoare bătea oraşul cu locotenentul român, însoţită doar de tânăra de treisprezece ani. Instruiţi de Rege să fie informat în legătură cu ceea ce făcea Principesa Moştenitoare, membrii din suita Mariei au relatat că erau împreună de dimineaţa până seara şi că el stătea ore întregi în cabina ei. Au mai spus că Principesa Moştenitoare ofensase oficialităţile locale şi pe membrii corpului consular,  luîndu-şi  oficial rămas - bun de la oraş cu tânărul locotenent lângă ea. Regina Elisabeta şi Mm. Winter au acuzat-o pe Maria de a fi invitat o fată orfană de mamă să petreacă vara cu ea ca să-i servească drept paravan pentru idila ei cu Zizi.” (Hannah Pakula - "Ultima romantica – Viaţa Reginei Maria a României").



Principii Ferdinand si Maria
 în  ziarul Epoca din 18 septembrie 1896

În înalta societate a vremii a început să se vorbească tot mai mult despre iminentul divorţ al cuplului moştenitor. Cert este că micuţa prinţesă Maria – Mignon -  s-a născut la Castelul Friedenstein din Gotha la 8 ianuarie 1900. Problema paternității sale a iscat furtună în sânul familiei regale, soarta succesiunii fiind în impas. Principesa Moștenitoare a României a ameninţat cu divorțul și cu plecarea sa împreună cu fiul ei Carol din România şi de asemenea cu renunțarea în numele acestuia la succesiune. Intrigile țesute la Curte de intriganta guvernatoare Miss Winter în defavoarea Principesei Maria a României nu au avut o finalitate. Principele Moștenitor Ferdinand însuşi, însoţit de câțiva miniștri, a plecat la Gotha și a recunoscut ca fiică a sa pe Mignon. De-a lungul timpului Ferdinand a arătat un atașament profund față de Mignon (viitoarea Regină a Iugoslaviei), aceasta fiind fiica sa favorită. La întoarcerea sa din Germania, Principesa Maria a găsit în suita sa doamne de companie ivite din senin (printre care: Nadejda Știrbei, Maruka Cantacuzino sau Martha Bibescu) care aveau  scopul de a o împiedica să mai intre într-o relaţie care să îi pericliteze statutul.

Principesa Maria În ziarul Epoca
 din 24 mai 1897

Idila cu Zizi Cantacuzino a încetat – dar nu şi bârfele. Missy mărturisea mamei sale: La  început, crezi că dacă nu găseşti fericirea în căminul conjugal o poţi găsi pe căi ocolite, dar mi-a fost dat să aflu că acest lucru nu este posibil şi că este aspru pedepsit". Măsurile “de protecţie” luate de Regele Carol I nu aveau să oprească însă setea de dragoste a Principesei  Maria. În vara anului 1902 Maria şi Ferdinand au plecat la Londra pentru a asista la încoronarea lui Edward al Vll-lea. Maria a rămas în Anglia pe perioada verii şi în această perioadă l-a cunoscut pe tânărul Waldorf Astor care avea atunci puţin peste 20 de ani. Maria s-a îndrăgostit instantaneu şi a avut se pare cu acesta o idilă pătimaşă. Viitoarea Regină a României avea să mmenționeze câțiva ani mai târziu referindu-se la această perioadă: “Săptămânile acelea în frumosul Cliveden sunt printre amintirile cele mai frumoase din viaţa mea. Au fost fericire pură. Lipsită de lucrurile pentru care fusesem născută, am găsit la Cliveden o viaţă sănătoasă şi plină de libertate în nişte împrejurimi superbe, cu tovarăşi tineri, apropiaţi ca spirit ".

Regina Maria
Wiliam Waldorf Astor

După încoronarea Regelui Edward, Maria şi Ferdinand s-au reîntors în România. Missy l-a invitat pe noul său prieten, însoţit de sora acestuia Pauline, să petreacă luna octombrie la Sinaia. Relaţia dintre Missy si Waldorf a continuat până în anul 1906, an în care tânărul englez s-a căsătorit cu Nancy Shaw. Deşi Principesa spera ca relaţia ei cu tânărul Waldorf să continue într-o formă oarecare, acesta s-a retras din viaţa tinerei prinţese românce (cei doi soţi – Waldorf si Nancy - au refuzat invitaţia de a-şi petrece luna de miere în România). “Îl iubeam sincer şi natural, cu tot ce firea mea avea mai bun de dăruit…”, îi scria Principesa Maria Paulinei Waldorf. “El era suflarea, aerul şi spiritul vieţii mele şi el o ştia. Şi totuşi, în momentul în care s-a căsătorit, a renunţat total la mine, de fapt fără milă… Şi el ştia ce înseamnă să trăiesc dintr-o dată fără el”.


Regina Maria
Prințul Barbu Știrbei

Adevărata mare iubire a viitoarei Regine a României urma să se nască abia în anul următor, 1907. Această iubire a fost prinţul Barbu Ştirbei, nepotul domnitorului Barbu Ştirbei, un brunet cu ochi căprui, un tânăr de o eleganţă aristocratică, un bărbat care cu mintea lui ascuţită a cucerit-o definitiv (sau aproape definitiv…) pe Maria.


Surse:

Povestea vietii mele - Memoriile  Reginei Maria a României - Hannah Pakula




4 comentarii :

  1. Da, da Missy a avut o viata tumultoasa, a fost ft frumoasa si tanara cand a venit in Romania, care nu era tocmai ceea ce-si putea dori o printesa.
    AS

    RăspundețiȘtergere
  2. Si un sot care nu era ceea ce isi poate dori o femeie - cel mai important.Cu toate acestea a fost la maturitate o regina care a stiut sa se faca iubita si care, in cele din urma, s-a indragostit de tara de adoptie si de poporul ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. importan este faptul ca si a iubit tara de adoptie romania ,restul este can-can

    RăspundețiȘtergere