Mică şi mare publicitate în anul 1912


Bineinţeles că în anul 1912 nu existau încă site-uri de vânzări, nici pentru oferte de locuri de muncă și nici pentru anunțuri matrimoniale. Existau însă rubricile de "Mica publicitate" din cotidienele vremii. Pentru că am ales azi să mă ”plimb” puţin şi prin presa de provincie, am selectat pentru voi câteva anunţuri drăguţe publicate prin anul 1912 la rubrica de "Mică publicitate" a ziarului "Românul" (cotidian care a apărut la Arad între anii 1911 şi 1938):

Sunt tânăr funcţionar

în etate de 30 ani, sănătos şi bine situat cu avere de preste 100000 cor. Doresc a face cunoştinţă, pentru o eventuală căsătorie cu o domnişoară de 18—26 ani, inteligentă, frumoasă şi care să fie totodată econoamă desăvârşită. Zestre de la 20.000 cor. în sus. Eventuale scrisori sau fotografii rog a se trimite ziarului „Românul".

Reclame vechi
Dinţi artificiali... cu plătire în rate
Tânăr inginer


caut o fată inteligentă, bine crescută, poate fi şi fără zestre, afară de limba română să posadă cel puţin încă una străină din patrie. Eu de 2 ani am o prăvălie de modă pentru domni şi dame cu un capital propriu de cor. 40.000 şi sunt în vârstă de 30 de ani. Reflectantele să se adresize direct mie. La caz scrisorile se înapoiază sub cea mai mare discreţie. Sima Micşa comerciant, Titel.

O fată de ţăran

cu avere de 25000 Coroane din care 6400 bani gata, doreşte a se mărita după un absolvent de teologie sau pedagogic. Adresa la „Românul" Arad

Reclame vechi
Contracepţia în 1912
("Auto vaginal spray")

Farmacie

bine aranjată în comună românească, cu staţiune balneară, cu circa 3500 locuitori, e de vândut. Informaţiuni dă proprietarul IOSEF WAGNER, Sângeorgiul-român (Oláh Szt. György)


Un tânăr comerciant

român doreşte să se căsătorească cu o domnişoară română care dispune de o zestre de 8—10 mii coroane. Reflectantele sunt rugate ca să-şi scrie numele adevărat, asigurîndu-se de o mai mare discreţie. Să se adreseze la administraţia ziarului „Românul" sub deviza „Viitor de aur".

Reclame vechi
Masini de cusut,
 geamantane
 si... revolvere
Caut...

o familie cinstită românească, care are un băiat la şcoli şi ar dori ca să înveţe mai uşor limba ungurească dacă s'ar învoi ca în schimb să îmi susţină copilul meu în vrîstă de 12 ani, iar eu pe al lor pe timpul cât ţine cursul pe anul 1912/1913. Doritori să se adreseze la administraţia ziarului.


Primesc...

copil de suflet un băieţel de 3—4 ani. Sânt preferaţi cei de preoţi sau învăţători şi rămaşi orfani. Doritorii să se adreseze la administraţia ziarului sub deviza „Suflet de mamă".


Un băiat...

orfan care pe cl. V. gimnazială a rămas fără nici un sprijin şi ar dori să absolve gimnaziul, caută un suflet nobil care l’ar ajutora, iar după ce ar ajunge la câştig se obligă a restitui toate spesele avute, pe lângă cea mai mare recunoştinţă. Binevoitorii să se adreseze la administraţie sub deviza: „Eminentul"


Econoamă

Caută un preot delà sate văduv fără copii. Oferte să primesc numai delà preotese, soţii de învăţător, de notar, văduve şi fără de copii, sau delà învăţătoare; ovodişte necăsătorite. Să cere ca să ştie şi să-i placă a conduce economia de casă. Altă economie nici nu port. Adresa la administraţia „Românul".


Reclamă la Nestle în anul 1912
Un tânăr român

absolvent al şcoalei de agricultură, caută loc la vre-un domeniu. Se pricepe la toate ramurile agricole precum şi la fabricarea unturilor, caşurilor şi brânzeturi. Doritorii să se adreseze la: Ştefan Calamici. Dombóvár „Vajtermelő közp." (Tolnám).

Baie de aburi pentru dame şi domni

în scalda „Opre" situată pe piaţa Tököly, Lunea şi Vinerea p.m. între orele 3—6 stă baia de aburi la dispoziţia on. (nota:onoratelor) dame. Pentru domni e deschisă baia de aburi zilnic delà 5 dimineaţa până la 1 oră d.a. Membri cluburilor şi a societăţilor, militari, şi poliţia solvesc 70 fileri, Baia de aburi e transformată şi din nou aranjată. Preţul redus la cumpărarea a 10 bilete e de 8 cor.
  
Cununie

Regina Bran din Someş-săplac şi Augustin Podoabă din Topa-deşartă îşi vor celebra cununia religioasă, în 23 maiu n.a.c., la 6 ore p.m., în biserica greco-catolică din Somef-săplac. Felicitări!

"Viagra" anului 1912

Caut...

un candidat sau practicant de notar în cancelaria comunei Pofeldea, cu aplicare stabilă. Aurelia Miilea, notar (Fófeld) u. p.Ilolcmány.


Mi-au sosit...

noutăţile de modă de vară pentru dame, domnişoare şi domni. Rog să-mi cercetaţi prăvălia mea, bino asortată cu cole trebuincioase. 1—22 Gheorghe lancovici, Foray-utcza.

Instalatii
Instalarea camerelor de baie... în anul 1912

De închiriat...

3 odăi cuină, odaie de scaldă şi toate cele de lipsă în zidirea „Românului".


Se caută o bonă

pe lângă 3 copii mai mari. Salar bun. Adresa la administraţia ziarului "Românul".


Caut un post...

la vre-un domn boier din România. Sunt în etate de 42 ani cu 2 copii. Nevasta mea e bună gospodină. Vorbesc şi scriu româneşte şi ungureşte. Adresa mea e: Antonie Gurban, Borosjenő (com. Arad.)7 comentarii :

 1. bai cui vindeti gogosi?la pateser/asteas lucruri trucate.de ipotenta suferiti acuma,fie la voi.erau bone inainte?copii erau lasati sa se joace ....in tarina,dezbracati,mincau de pe jos,voi nu stiti sa scrieti acuma,dar inanul12ma uitai crezind ca tine de divertisment.sau voi asa ati dus o de la adinci tinereti,in distractie,fara munca,dar in detoate.multumita ungurilor,nemtilor,turcilor,sisbilor...vedeti ca vine o vreme cind ,daca ai avutargati,o sa trebuiasca sa ii platesti si din urma.si cum azi dobinzile sint mari.....biserica ori e greco ori e cat olica.cotidian interbelicsau intern belic/...pretul de 10 cocr. cind a fost moneda asta in romania/sau chiar coroane insemnind. bani gata....acum sint lei.cine a ramas cu coroanele,trebuie sa le puna pe capu la lei....nu va ginditi la fala si rusinea de la inmormintari,alea sint jerbe,mai mari,mai mici,si nu e acelasi lucru cu jerfe.jerfe sint femei,.sticate trecute prin patul desfrinarii,onoare jerjelita inseamna ca ai stricat reputatia cuina,si nu orcine are onoare si reputatie.astea nu se cumpara.si daca ai prost intitulat pe cineva trebuie sa stii ca e calomnie,si jerfe nu se face de nici un fel.dumnezeu trebuie condamnat ca si ajerfit fiul si sa nu spuneti ca nu e de gasit ,ca e in ceruri,ca nu tine,buzau nu i prea mare.pe atunci erau ingineri,,farmacie,erau si bonlavi?,tineri comercianti,domni boieri eu zic ca erau domnitori si boieri,si o fata de taran cu averedeci sa se inteleaga ,nu fata avea avere,era fata unui taran cu avere,cum era sa zicem fefe leaga.baie de aburi pentru domni si doamne la care se intra cu fileri,era politie nici macar militie,sau e vorba de vreo polita/abureala mare,ce mai?bai,daca ai suflet,esti numai pentru tine,nu te gindesti la cei din jur.se zice inima de mama daca vrei,ca daca esti sufletist,o sa chinui copilul ala in folosul tau si o sa ti ceara socoteala odata si odata socoteala adica o sa te intrebe de ce lai chinuit si o sa te chinuie si el la rindullui, ca nici el nu are inima.ce sa mai zic de tinar functionar necasatorit la 30 de ani ,da anunt la ziar.de la 20 si nu sti citi ani.cica te insoara babele.deja m am plictisitsa mai intreb si cite neveste mai avea ../si eu as vrea sa stiu cite neveste avea dinu dumitru 79 care s a insurat la 27 de ani.daca era ceva legat de matematica aplicam regula de 3 simple, da asa......oi afla eu raspunsul corect odata si o data.punct

  RăspundețiȘtergere
 2. bai si nu dinu petruta spunea,dinu petruta spune.si vedeti ca aveti ceasul in urma e ora19:24

  RăspundețiȘtergere
 3. ce dracu sa mai zic astia nici macar olteni nu este

  RăspundețiȘtergere
 4. ce sa zic de comentariu pe care l am facut.yo la viata mea am fost si copil,si .si depinde ce si cum eram in acele vremuri,si cit de influientat,si cit de

  RăspundețiȘtergere
 5. ce sa zic de comentariu pe care l am facut.yo la viata mea am fost si copil,si .si depinde ce si cum eram in acele vremuri,si cit de influientat,si cit de

  RăspundețiȘtergere