De ieri și de azi: Despre flirt, iubire, bani şi căsătorie în anul 1915

Recomandări:

Despre flirt, iubire, bani şi căsătorie în anul 1915


Relațiile dintre bărbați și femei au fost și au rămas în esență aceleași de-a lungul timpului. Întrebările despre flirt, iubire, bani și relațiile dintr-un cuplu nu s-au schimbat nici ele. Revista "Moda șic ilustrată" încerca pe la începutul secolului trecut să își îndrume cititoarele pe drumul iubirii. Pentru că sfaturile date cititoarelor în anul 1915 de "Tanti Clara" și de "Sylvie" mi se par de bun simț și actuale chiar și pentru noi, cei de azi, o să vi le spun și vouă:
 

Flirtul


 
Răspuns D-rei Lucia D. Loco: 

"Mă întrebați dacă flirtul e periculos. Da și nu. Depinde de temperament, de voință. Adeseori sunt mici împrejurări care pot transforma un flirt inocent într’o mică tragedie. O fată, în zilele noastre, mai ales dacă a învățat puțină carte, crede că poate să cunoască bine lumea dar în fond nu judecă decât numai aparențele și aparențele sunt atât de înșelătoare. Te crezi puternică pe tine însuți și ți se pare că ajunge un surâs ca să domini pentru vecie pe un tânăr flușturatec, care întrebuințează un întreg arsenal de viclenie.
 
 
A flirta e uneori o trecere de timp frumoasă, dar cu condiția să nu iei niciodată flirtul în serios, să nu pui nimic din inima și sufletul tău, să pui doar judecata la mijloc, și încă multă judecată, gata oricând să rupi firul acela slab ca firul de păiangen ce te leagă de persoana cu care flirtezi. Nu, altfel flirtul e periculos, nu mai e flirt, e dragoste, și poate plasată acolo unde nu trebuie, căci în majoritatea cazurilor, nu cel cu care vei flirta te vei mărita. Amatorii de flirturi sunt celibatarii care au oroare de căsătorie, care vor să se amuze cu prea puțină cheltuială. Flirtează cu acei oameni, dar nu-i iubi, căci ar fi să arunci mărgăritare de prisos. Ascultă pe cineva care știe ceva în privința aceasta." Sylvie (“Moda șic ilustrată” – numărul din 10 februarie 1915
 

IUBIRE ȘI BANI


Răspuns unei cititoare:


"Da, draga mea doamnă, ai dreptate, cu bani mulți ce nu se poate face... Toate, în adevăr. Poți să ai palate mărețe, automobile, lachei galonați, poți să dai serbări, să călătorești în toată lumea, să-ți satisfaci orice capriciu. Da, e drept, dar un singur lucru nu are nici o legătură cu banii și acela e scump: iubirea. D-ta încurci aceste două noțiuni, care nu au nimic în comun.
 
Cum! Crezi că ți-ai iubi mai mult bărbatul dacă el ar câștiga mai mulți bani? E o absurditate. Singură D-ta îmi spui, că ești mândră de soțul D-tale, că e un om care te iubește deși nu aveți copii, care ar fi o legătura mai mult, îl iubești și D-ta. Dar ce dorești mai mult? E idealul unei căsătorii. Mai mulți bani te-ar face fericită! Oh, nu scumpă doamnă, e o eroare, e un miraj fermecător pentru clipele când se întâmplă să rătăcești puțin prin pustiul gândurilor D-tale, e fenomenul căruia italienii îi zic “fata morgana”. E o înșelăciune.Fericirea în viață e să muncești, nu să te bucuri de roade pentru care nu ai muncit. Și ce fericire mai mare alta, decât atunci când sunt doi la muncă sau când cel puțin unul ajută pe celălalt cu vorba, cu sfatul. Iubirea! Dar când în menajul D-tale ai cea mai mare comoară din lume și D-ta visezi comori ce nu au nici inimă, nici cap.

Vei avea milionul. Ei și?

Vei avea palatele, automobilele, lachei, dar vei avea și grijile, prietenele false, frica de a nu fi furată, grija de a conduce un palat, tu care nu puteai să-ți conduci bine o cămăruță, deoarece rătăceai cu gândul prin stele. Nu, astfel de visuri au doar unele fete moderne și mai târziu nici ele. E așa de greu să fii iubită numai pentru tine! Întreabă-ți prietenele și vezi câte sunt într-adevăr iubite de bărbații lor. Căci nu ajunge ca o femeie să aibă tot ce-i trebuie în casă, nu-i ajunge ca soțul să se poarte delicat, sufletul ei cere iubire adevărată. Nu, uită asemenea vise care nu au ce să caute în mintea unei femei inteligente." 
Tanti Clara (“Moda șic ilustrată” – numărul din 10 ianuarie 1915)




RELAȚIA ÎNTRE BĂRBAT ȘI SOȚIE

Vrei să ai liniște în căsătorie? Fii politicos! 


"Iată două ființe care se iubesc, care prin urmare nu se cunosc câtuși de puțin, căci fiecare crede pe celălalt cea mai perfectă ființă din lume. Și-au consultat sentimentele, nu și caracterele, deși pe caractere se întemeiază o bună căsătorie. Cele două ființe care au dus fiecare o viață independentă, trebuie să caute să se completeze reciproc, să se unească, ca să poată ajunge la acea unire absolută necesară unei bune căsătorii. Dar această modificare nu se poate face dintr-o dată și bineînțeles, la început vor fi câteva ciocniri, care pe urmă vor fi evitate cu mare grijă. Când iubești în adevăr pe cineva, poți ușor să renunți la mici preferințe. Trebuie să menajezi amorul propriu, care vorba lui Voltaire, e un “balon umflat cu vânt din care ies furtuni când îl înțepi”. Când iubești pe cineva nu-l lovești, e evident. Femeia trebuie apoi să-și asculte bărbatul, dar nici acesta nu va face pe micul tiran. El să caute să obțină totul, dar fără să poruncească. Adevăratul menaj fericit e o adevărată tovărășie, în care contractanții nu trebuie să se bănuiască, nu trebuie să săvârșească acțiuni fără știrea celuilalt.

Femeia poate să dea păreri bărbatului său, dar întâi trebuie să cunoască caracterul, meseria sau profesiunea. Trebuie să observe, dacă nu cumva greșind acesta nu-i face rău în ochii bărbatului în loc să-i facă bine. Ceea ce trebuie izgonit dintr’un menaj e orgoliul, mândria și uneori încăpățânarea. Orgoliul și încăpățânarea duc la discuțiuni care numai pentru întărirea unui menaj nu sunt. E foarte natural ca femeia să se modeleze mai iute după spiritul bărbatului, admițând că bărbatul său este un om inteligent.

E drept că mulți bărbați au mici defecte care împiedică buna înțelegere. Așa de pildă, domnul care după cină trebuie neapărat să se ducă la cafenea sau la club. Ce să facă soția? Să se ducă și ea la o prietenă. Dar un copil mic, ce nu poate fi îngrijit de o servitoare, ce reclamă numai îngrijirea mamei o împiedică. Soția aceasta e amenințată să devie o rea soție și cu drept cuvânt.

Plăcerea de a flirta e periculoasă și pentru soț și pentru soție, flirtul e o adevărată crimă când ești căsătorit, flirtul duce la o tragedie conjugală. Femeia măritată trebuie să fie puțin cochetă… cu bărbatul său, drăguță și amabilă cu toți ceilalți bărbați. A fi cochetă cu alții însemnează a lăsa ici și colo, azi și mâine, câte ceva din demnitatea ei personala și a soțului ei. Dar dragostea între soți nu trebuie să meargă nici până la ridicol, așa de pildă, când soții se află între străini se vor feri a-și da numirile de acasă, se vor feri de a-și face recomandațiuni ce nu se fac decât acasă. Tineri sau în vârstă, cei doi soți trebuie să aibă totdeauna aceiași demnitate, trebuie să pară doi buni tovarași inteligenți și muncitori." Tanti Clara (“Moda șic ilustrată” – numărul din 10 decembrie 1914)



14 comentarii :

  1. yelena lacramioara2 aprilie 2014 la 18:21

    Interesante articole si cel de ieri si de azi

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc.Sper sa spui la fel si despre cele ce vor urma.Bine ai venit pe blog...

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar, nimic nou sub soare ...fundamental, omul e acelasi....

    RăspundețiȘtergere
  4. O alta forma dar aceiasi esenta umana, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Femeile erau mai intelepte in urma cu 100 de ani? Cred ca da...unele notiuni de bun simt par demodate azi si nici scoala nu mai are edificare in fata copiiilor in ceea ce priveste bunul simt...maniere..
    sunt multe de spus.
    Felicitari pentru munca ! Excelente articolele!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu as fi atat de categorica in a afirma ca femeile erau mai intelepte acum un veac. Poate doar ca limitarile erau mai mari si ca morala societatii in care traiau mai stricta. Acum totul e mai liber. Libertatea are avantajele si...dezavantajele sale. !
    Te mai astept pe aici, Maria!

    RăspundețiȘtergere
  7. Flirtul...un joc placut dar, destul de periculos!

    RăspundețiȘtergere
  8. A flirta e uneori o trecere de timp frumoasă, dar cu condiţia să nu iei niciodată flirtul în serios... spunea strabunica. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred că tanti Clara, ori era bătrână, ori era bărbat. Unul dintre aceea care nu aveau un post bine retribuit. Și când nu prea ai bani de mofturile nevestei, te oțărăști. O faci pe educatorul. Să nu cumva să mai pățească și altul ca tine. Când consoarta vrea toalete ultimul răcnet, vacanțe pe Coasta de Azur, un apartament, măcar cu trei camere și o mașină care să nu semene cu harabaua ta
    ... Dar asta e viața. Dacă era femeie, a uitat cum era atunci când avea, să zicem, douăzeci de ani. E acră, soțul se duce la cafenea, în cel mai fericit caz. Plozii, nu ai ei, firește, a ficăsii, sau a fiului puturos, plozii o urlă în cap, s-ar duce la un teatru, la o sorea(!), și nu se poate. Lasă să plătească și altele la fel, de ce ar trebui să fie ea unica scârbită de viață.
    Și dacă nu era nici una nici alta, era un prost, care nu știe ce e un flirt și gata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos articol. Mi se pare corectă recomandarea pentru un demnitate în momentul ieșirii în lume.. Totuși, flirt e parcă altceva..

    RăspundețiȘtergere
  11. "O fată, în zilele noastre, mai ales dacă a învăţat puţină carte, crede că poate să cunoască bine lumea dar în fond nu judecă decât numai aparenţele şi aparenţele sunt atât de înşelătoare." Si azi, la fel! Numai motivele pentru care "invata mai putina carte" difera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și poate că nici măcar motivele nu diferă prea mult. :)
      Te mai aștept pe blog, Adriana!

      Ștergere