Un
mucalit spunea cândva - și mare dreptate avea - că “totdeauna,
în preajma sărbătorilor, orașul face impresia unei cucoane gătite cu bibiluri,
sulemenită și dată naibii, proptită cu mâinile în șolduri, trăgând cu coada
ochiului și făgăduind trecătorilor bunătățile trupului pârguit. Căci orașul e o
vastă și bălțată expoziție de articole scoase la vitrină, cu intenții de
provocare”. Orașele noastre de azi dau aceiași impresie. Atât doar că freamătul
piețelor de altădată s-a mutat, în parte, în supermarketurile și mall-urile
spraaglomerate. Asemănările sunt însă multe. Românii de azi – asemeni celor de acum opt decenii – “simt o plăcere nemaipomenită să-și strice stomacul de două ori pe an: de Crăciun și de Paști”.
Reporterul “Norim” (Miron să fie?) al revistei interbelice
“Realitatea Ilustrată” a surprins cu umor câteva
instantanee ale Bucureștiului anului 1933 aflat atunci - la fel ca și în aceste
zile – în febra pregătirilor de Paște:
“Nevasta m’a sculat cu noaptea’n cap. Mă avertizase de altfel că mergem la piață, ca să ne îngrijim cu „diverse” în vederea sărbătorilor. Toate protestele mele au fost inutile.
“Nevasta m’a sculat cu noaptea’n cap. Mă avertizase de altfel că mergem la piață, ca să ne îngrijim cu „diverse” în vederea sărbătorilor. Toate protestele mele au fost inutile.
-
Ce să caut eu în piață, la zarzavagii și la măcelari, la băcani și la celelalte
specimene comerciale? Vrei să mă râdă mahalaua și
cunoscuții?
-
Nu mă interesează! Tu ești bărbat, știi să te tocmești mai bine și pe urmă,
singură nu mă duc nici în ruptul capului. Dacă vrei bine; dacă nu, facem
Paștele la restaurant!
Câți
dintre dv., burghezi liniștiți, cu ocupații stabile și cu certificate de
căsătorie legitimă de la oficiul stării civile puși în situația mea ați fi
preferat ultima alternativă? Și tot cum ați fi făcut și dv., am pornit-o la
orele șapte și jumătate, spre
Halele Centrale. Pentru ca servitoarea să nu se piardă în tramvai - tare sunt proaste unele, Doamne! - și pentru că transportul cu acest vehicul ne-ar
fi costat tot 15 lei, iată-ne montați într’o trăsură, cu „servanta” pe capră,
lângă birjarul somnoros.
Ciudat!
Prietenii mei și toți colaboratorii noștri îmi spuneau că în preajma Paștilor
orice client care coboară în piață, oricât de important ar fi, este primit cu indiferență.
De aceea, mare mi-a fost mirarea când, imediat ce-am trecut pe sub portalul de
la intrare, am fost întâmpinați de negustori cu cele mai variate exclamații și
cu cele mai îmbietoare invitații:
-
Sparanghel proaspăt! Chiar acum mi l-a adus de la grădină!
-
Ceva salate, cuconiță, de când sunteți n’ați mâncat așa ceva!
-
La mine nu există nici din alea de var și nici clocitură! - ne spune un
negustor pe a cărui firmă scrie: Aci se vinde ouă proaspete!
Negustorul de zarzavaturi |
Măăăă!!!
Oare Cezar a fost
primit cu un alai mai mare la Roma, după ce a învins pe gali? Mă cam îndoiesc,
căci
e garantat că romanii n’aveau nici verva și nici vocabularul negustorilor și al
precupețelor din Piața Bibescu-Vodă... E criză! Și criza se resimte și aici.
Piața e aproape pustie. Cu toate acestea, nu știu cum m’au scuturat de câteva
sute de lei, pentru te miri ce: salate, fructe, zarzavaturi, ouă. Ceapa
verde costă o avere. Sparanghelul e inaccesibil pentru o pungă mai modestă.
Portocalele parcă se scumpesc din oră’n oră iar chilogramul de mere naționale,
autohtone, costă mai mult decât două chilograme de carne de vacă, la un loc. Și te întrebi mirat, dacă nu sunt aduse cumva din Haiti sau din Sumatra. Dar
negustorul te scoate din incurcătură:
-
Mere crețești, boierule, mere de Nehoiași. N’au pereche!
Dai și iei. Când nevasta vrea mere crețești, s’a terminat. Încearcă să-i
obiectezi că-ți face cu banii aceștia o tortă... Când ieșim din „parcul
zarzavaturilor”, dăm peste o scenă interesantă: un puștan de vreo zece ani ne
oferă niște lămâi: “Trei la cinci lei!”. Are în
total trei. Până să ne hotărâm, un agent al poliției comunale l-a și înșfăcat
de ceafă și l-a luat pe sus. „Comerciantul” furase cele trei lămâi de la trei gherete și vroia să-și cumpere o jumătate de pâine cu… „produsul muncii lui”.
ÎN HALA DE PEȘTE
Aici
se vând de toate... afară de pește. În primul rând, pentru că găsești doar
pe câteva tarabe câte un pumn de bibani jigăriți, rămășițe cine știe de când, „refrișaţi”
cu gheață. Crap, știucă, șalău și alte soiuri de „aquatice” sunt din
belșug... în Dunăre, în bălți, în magazinele de coloniale și la
restaurante, unde vin „direct de la producător”. În
schimb găsim în curtea halei o bandă de lustragii, un grup de chivuțe și câteva
care țărănești, încărcate cu miei și păsări. Țăranii stau de câteva zile în
piață și nu-și pot desface marfa, cu toate că de la sosirea lor și până acum au
redus prețurile inițiale la mai puțin de jumătate. Cumpărătorii nu vor să se prezinte
deloc, mieii behăie a foame, gâștele fac un scandal nemaipomenit, curcanii,
stoici, și-au lăsat crestele în jos, resemnați cu soarta care-i așteaptă,
iar sătenii au umplut cârciumile din jur. Pescarii din hală sunt ferm convinși
că țăranii se vor înapoia în comune, ori fără cai, ori fără căruțe, ori fără amândouă,
după alegere. Teribilă e bârfeala...
ÎN HALA DE CARNE
Aici
se observă ceva mai multă animație decât în celelalte puncte ale pieței. Măcelarii
au fost precauți. Frigoriferele sunt pline, iar cârligele compartimentelor gem de mulțimea animalelor tăiate.
Cu toate că cererea este foarte redusă, mielul nu se vinde sub 30 de lei chilogramul,
„y-compris” cap și coadă. Carnea de vacă se menține la 16 lei chilogramul,
iar vițelul între 28 și 32 de lei, pe alese. Și aici suntem primiți cu
același alai. Un client, astăzi, e lucru mare. Grăsimile de vacă, de porc, și...
untdelemn în bidoane și butoaie (o inovație ciudată) sunt etalate “în față”,
chiar alături de miei. Prin Halele Centrale, trece parcă un vânt de mizerie, o
adiere dezolantă de melancolie...
ÎN JURUL HALELOR
Servitorime,
servitorime multă ca în zilele de sărbătoare. Se învârtesc prin piață fără
rost, fără nici o treabă, fără angajamente, fără o bucată de pâine. Multe menajuri
bucureștene au renunțat la servitoare, iar foștii oameni de serviciu din slujbele
societăților sau al caselor particulare au îngroșat numărul șomeurilor din Capitală.
Bazaca e aproape pustie. Acolo unde altă dată, în ajunul Paștilor, se făcea un
dever extraordinar, basmalele și diferitele confecțiuni din stambă atârnă în bătaia
vântului, ca prapurile de moarte.
Vânzătorii
ambulanți,
purtând în cutiuțe diverse varietăți de săpunuri, șireturi, cremă de ghete,
piepteni, bretele și altele, sunt formați în majoritatea lor din foști
meseriași, actualmente fără de lucru, oameni cărora le-a fost rușine să întindă
mâna pentru a cerși sau să fure. Pentru a vă da seama de tragedia acestor oameni,
trebuie să le auziți plângerile, îmbierile pe care le fac cu mărfurile lor, sau
să asistați la lupta lor – un fel de cross-country printre camioane, butoaie și
lăzi - cu agenții poliției comunale. Singuri engrosiștii de coloniale mai fac
un oarecare dever. Magazinele de detaliu au renunțat la marile afaceri ale
trecutului și se mulțumesc cu „ciocăneala”: 10 lei cafea, 5 lei orez, o litră
de griș, jumătate de kilogram de făină, 3 lei ceai, etc. Și totuși, parcă-mi
spune ceva că și după sărbătorile Paștilor din anul acesta, farmaciile vor desface
din nou, stocuri imense de purgative...”
Sursa: articolul “Pregătiri”
- semnat “NORIM” – publicat în revista “Realitatea
Ilustrată” - numărul din 13 aprilie 1933
M-i se pare asemanator cu Psatele din 2015,...2016..
RăspundețiȘtergerevesnica, CRIIZA ECONOMICA..Nenica..nu v-i sa pare ???
Veșnicele crize românești. Întrerupte uneori de războaie și de revoluții!! :)
ȘtergereNimic nu s-a schimbat, nici măcar nu se mai transformă nimic. Aceeași oameni fără slujbe, vânzându-și câtă bruma au agonisit odată, aceeași copii flămânzi, aceeași jale in portofele aceleași cucoane târând câte un soț inocent..
RăspundețiȘtergereDoar locurile prin care târguiesc azi românii sunt altele. Forfota este aproape aceiași. România de azi - România de ieri...
Ștergerenici o schimbare din pacate,parca in loc sa mergem innainte,mergem innapoi!!!!
RăspundețiȘtergereSa fim totusi mai buni si mai putin... pofticiosi in saptamana ce vine. Parca asta ar trebui sa fie spiritul nostru in Saptamana Mare !?
Ștergere