De ieri și de azi: Despre Bugetul României (de ieri şi de azi)

Recomandări:

Despre Bugetul României (de ieri şi de azi)

Guvernul începe să ridice în sfârșit vălul cu care acoperă magistrala lui creație: Bugetul României pentru anul 2024. Putem în sfârșit să răsuflăm ușurați, lămurindu-ne care sunt “politicile publice” care stau la baza alcătuirii lui. O să vă dezvălui în exclusivitate cele două principii de bază cu ajutorul cărora s-a conceput acest nou buget:

1. Majorarea – pe cât posibil bine ascunsă – a birurilor impuse contribuabililor;
2. Camuflarea într-un mod profesionist a cheltuielilor făcute pentru umplerea buzunarelor membrilor clasei politice.

De unde știu? Cum, de unde știu? Nu e nimic nou sub soarele României. Dacă nu credeți, vă invit să citiți pentru început un articol publicat de revista “Furnica” pe această temă în anul 1905:

România:  – Moșulică, parcă ai mai întinerit,
niciodată nu te-am văzut așa vioi...
Ministrul de Finanțe: – Păi dacă-i sacul gol.


 

"Bugetul este Vițelul de aur" - de ieri și de azi

 
"Numai două zile au fost orânduite anul acesta pentru discuția Bugetului. Pentru că oamenii înfometați nu vorbesc la masă. Ei mișcă fălcile pentru a mesteca nu pentru a exprima cugetări. Bugetul e destinat pentru stomac, nu pentru cap. E foarte natural că desbaterile Bugetului au fost reduse la minim posibil. S’a zis că Bugetul este Vițelul de aur la care toată lumea se’nchină. E o greșeală. Vițelul a crescut în fiecare an și necontenit s’a umflat – la cheltuieli bineînțeles. Bugetul a devenit buget, așa că astăzi de aflăm în fața unui adevărat Bou de aur – sau de cașcaval susțin alții – care rumegă nesățios toată seva acestei țărișoare.

Umor politic
Conservatori sau liberali
Au ideal național
Nu ploi de gloanțe în Carpați
Ci-o ploaie bună de cârnați!
 
Mai spun alții că idealul nostru național ar fi reconstituirea unei împărății alcătuite din toate provinciile românești. Amăgire! Adevăratul ideal național al fiecărui Român care se respectă este de a se înfrupta cu un dumicat cât de mititel din Buget. Sunt unii fericiți care debutează în viață prin a li se plăti chiar doica din Bugetul statului și a căror existență se ilustrează numai prin aceste trei acte mari și importante: bursă, leafă, pensie. Sunt oameni care n’ar însemna nimic, ar pierde orice rațiune de a fi dacă nu ar trăi din buget, precum peștele n’ar putea viețui fără apă, nici lăcusta fără să devasteze holdele."


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu