De ieri și de azi: Frumuseţe la Poşta redacţiei

Recomandări:

Frumuseţe la Poşta redacţiei

Poșta redacției” era una dintre rubricile de succes ale publicațiile românești de altădată. În acel colț de revistă nefericitele cititoare își expuneau ofurile și tot acolo redactorii atoateștiutori le dădeau sfaturile pe care le credeau oportune pentru rezolvarea “dramelor” lor mai mari sau mai mici. 
 
Laura - redactor al "Realității Ilustrate" în anul 1931
 
O astfel de rubrică se chema “Sfaturi pentru îngrijirea frumuseții” și era publicată în revista “Realitatea Ilustrată” prin anul 1931. Am selectat din această rubrică câteva dintre răspunsurile – sfaturi serioase de altfel dar spuse cu mult umor – date de Laura cititoarelor (uneori și cititorilor) sale cu pseudonime drăguțe. Pentru a reda un pic din culoarea epocii am înserat în articol și câteva reclame pentru produse destinate doamnelor culese de prin paginile revistei.


Răspuns pentru: Ochi verzi

"Mai întâi mii de cuvinte bune, pentru tot ce-mi spui măgulitor. Nu dispera din cauza greutății. Ești voinică dar și proporționată. Și Junona a fost destul de greușoară și totuși a iubit-o Zeul zeilor. Dacă ții neapărat să fii mai subțirică, poftim: dimineața pe nemâncate, bea un pahar cu apă foarte caldă cu 10-12 picături de lămâie. La prânz mănâncă, o felioară de friptură la grătar, foarte uscată, un cartof cu sare, fără unt și o salată. Seara mere coapte, salată de cartofi, iaurt. La orele 4 un ceai slab cu lămâie și 2 grissine. O dată pe săptămână mănâncă numai mere la mese. Un chilogram pe zi, cu câte un grissin, bea numai zeamă de prune şi de mere. Peste o lună să-mi scrii ce arată cântarul."


Răspuns pentru: Călugărita cucernică

"Cuvioșia voastră dorește o rețetă pentru ten? Dacă măicuța stareță vă permite intrarea unui mic și nevinovat borcan de cremă Laura la schit eu sunt gata să ți-l procur."

Laura - redactor al "Realității Ilustrate"
în anul 1930
 
Răspuns pentru: Eleonora Jipa
  
"Scumpă duduie, aflați că din cauza apei oxigenate utilizată pe păr, nu curge puroi din nas... Puroiul acela are altă cauză. Apa oxigenată cel mult cu vremea strică părul, îl asprește și îl toacă la vârf. Vă recomand în schimb rădăcina de rhevent 50 gr. fiartă o jumătate de oră în 500 gr. vin roșu. Cu soluția aceasta veți spăla părul, cu o bucată de vată."



Răspuns pentru: Mătrețoasa

"Frumos pseudonim ți-ai ales, felicitări. Ai reuși la sigur în Cinema cu el. Mai întâi însă vrei să scapi de mătreață. Și ai dreptate, e o condiție neapărată de îndeplinit. Mătreața e vizibilă pe ecran și deci îți va întuneca talentul. Vei face de 2 ori pe săptămână câte o baie la cap cu foi de Jaborandi fierte în 5 litri de apă cam 100 gr. foi. Apoi o fricțiune energică cu cloralhidrat 5 gr., sublimat corosiv 1 gr., amoniac 10 gr., alcool de Lavandula 150 gr., ulei de ricin 30 gr., extr. China fluid 10 gr., t-ra Capsici 10 gr. După 2 săptămâni de tratament poți pleca fără grijă în patria Cinematografului, că ești suficient pregătită."

Răspuns pentru: Renee

"Laptele de crin e tot atât de eficace ca și apa ce o utilizați acum. Pentru gene negre? Nimic mai simplu: o pensulă muiată în rhimel. Pentru gene lungi: ulei de ricin părți egale cu apă de roze."


Răspuns pentru: Constantinopolitanovicenova

"Am crezut că-mi scrântesc limba când v’am citit duiosul pseudonim. E minunat pentru bâlbâiți, îi vindecă la sigur, pronunțat de 3 ori pe zi regulat. Utilizați apa Laura și crema ce o aveți acum."


Răspuns pentru: Mica Poloneză

"Pentru tenul extrem de uscat ce îl aveți, vă recomand ca apă de toaletă, lapte dulce îndoit cu rachiu. Veți șterge obrazul cu acest amestec, apoi veți utiliza crema Laura No. 1 care e grasă."


Răspuns pentru: Coca B

"Ești tare nostimă Cocuță dragă. Vrei o singură figură de gimnastică pentru a-ți micșora șoldurile! Așa: te pleci în jos; te întorci din mijloc la dreapta, apoi la stânga și după zece zile, ai o talie de silfidă! Ce ușor ar fi de ar fi așa, am vedea numai femei cu siluete de staruri de cinema pe toate străzile. Dar vezi că e mult mai complicat. Mai întâi să mănânci mai puțin, apoi o bună masseuză și al treilea cartea d-rului Muller "Mon sisteme", te va ajuta mult. Acolo vei găsi nu una ci mai multe figuri de gimnastică de care întrebi. Cât despre părul care a fost raiț și vrei să-i faci apoi electroliză... așteaptă întâi să crească iar...".



Răspuns pentru: Primo Carnera-Galaţi

"În detaliile ce-mi dai și în care te plângi cu jale mare de un început de obesitate, nu-mi spui al câtelea ești în clasă. Am absolută nevoie de o sinceră mărturisire în această privință, căci după câte știu nu există elev cu 9 sau 10 la matematici și latină, care să aibă proporții îngrijitoare. Să mă ferească Dumnezeu să-ți prescriu medicamente de slăbit la vârsta d-tale. Ce vrei să mă cheme peste câteva luni papa și mama la parchet? Tot ce te pot sfătui e să nu mănânci dulciuri (după cum vezi îți suprim desertul) și să te hrănești cu fripturi la grătar, salată verde, fructe, mere, mult iaurt; nu mânca tăeței, macaroane, cartofi... etc. Dar vezi să nu faci ca un cunoscut artist de teatru care la vârsta d-tale se făcuse vegetarian, cu singura deosebire că la restaurantul unde îl vedeam mâncând lua trei porții de ciuperci cu smântână, trei porții de spanac cu pilaf și așa mai departe. Obesitatea lui precoce nu-l împiedica însă a fi un băiat frumos, cu un obraz uimitor; femeile l-au botezat „Păpușa cu ten de porțelan“. Aceasta ți-o servesc ca primă de consolare."


Răspuns pentru: Iosephina Backer de la Iaşi

"După cum văd eu, vrei o recetă pentru cojit complect să devii albă ca marmura din africană cum ești. Dar fiindcă recunoști singură că ești cam pretențioasă, nu-ți mai fac cuvenita observație. Cunosc foarte multe recete dar nu sunt prea convinsă că vor face în câteva zile un miracol şi bagheta mea oricât de magică ar fi nu am încredere că la atingerea ei vei deveni ca smântână laptelui. O recetă eficace contra pârlelei este: un gălbenuș de ou proaspăt bătut bine cu o litră de rachiu de drojdie şi 3 linguri de iaurt. Se face un lapte minunat pentru ten care îl vei întinde în fiecare seară cu vată pe tot obrazul. Dimineața te vei spăla cu apă caldă și săpun de Borax sau de Ichtiol după care vei face un bun duș facial cu apă rece și vei da un strat ușor de cremă Laura No. 1 și pudră, rouje etc... Sper că peste vreo 3 săptămâni să devii europeană din africană cum ești acum."



Răspuns pentru: I. Ionescu

"Și crezi mata că cele 2 pilule ce le înghiți dimineața cu apă caldă și lămâie va reuși să sperie și să puie pe fugă cele 80 de kgl. ce le ai? Mă îndoiesc. Ca probă că nu simți nimic mulțumitor. Regim duduie dragă, regim sever cu voință și abnegație. Altfel tot de 80 kg. vei rămâne."


Răspuns pentru: Mihail

"Ai umflături mici pe obraz, umplute cu un fel de frișcă (nu mai mănânc frișcă în viața mea) și vrei să ai tenul ca un porțelan? Ai utilizat crema Laura No. 2 pentru coșuri?"

Răspuns pentru: Anya Bercovici, Hedda Gabler

"Pentru sâni au apărut recete foarte des în revistă. Nu ați dat peste nici una? Nu ați auzit de ex. de soutiene, dușuri reci, fricțiuni cu alcool și gimnastică? Iată receta unei fricțiuni bune: ac.-salicilic 5 gr., mentol 2 gr., alcool pur 25 gr., glicerină 50 gr., apă de hamamelis 100 gr., apă de roze 100 gr."


Răspuns pentru: Miss Urâțenia

"Iată un concurs cu adevărat original dacă s’ar ține vreodată la noi. Cred însă că nu ar ispiti pe nici o duduie acest titlu chiar dacă ar fi să călătorească gratis la Galveston. Desenul cu sânii e foarte reușit, mai reușit ar fi fost în culori. Totuși arăți oarecari aplicații. Sânii sunt enormi? Cunosc multe rețete să-i transform din mici în mari, dar așa e mai greu. Încearcă totuși o vizită în str. Vasile Lascăr nr. 9 care sper că te va mulțumi pe deplin. Pentru ten preparatele Laura îți folosesc."

Răspuns pentru: O viitoare sinucigașe

"Înainte de a te sinucide du-te în Str. Vasile Lascăr No. 9 și îmi vei zice merci. Vei scăpa de acele fire de păr care te îndeamnă la acest act funest."


Răspuns pentru: Violanta sau Violenta?

"Dar poate tot cea dintâi. Vrei să fii de bronz și mai multe nu. Să ne lămurim însă. La față numai sau peste tot? Mai ești dezolată că atunci când în intimitate te dezbraci ești jumătate șocolată și jumătate frișcă. Adică, îmi explici, crezându-mă cam încuiată la cap, că pielea expusă la soare s’a șocolatizat pe când cea de sub tricou a rămas albă ca a mamei Eva. Ce să-ți spun eu scumpă Violantă? Să umbli fără tricou de fel ca să te caramelizezi pretutindeni, te-ar duce la poliție. Poți însă să faci băi de lumină artificială (raze) într’o odaie bine închisă la un medic prieten și peste 15-20 ședințe vei fi peste tot de bronz! Apoi mai există și tinctura slabă de iod, tot pentru restul din frișcă... Și încă o soluție, să porți și în intimite maioul de ștrand... sau poate asta nu-ți convine!"


Pentru întrebări suplimentare vă rog să vă adresați d-rei Laura, redactor al rubricii "Sfaturi pentru îngrijirea frumuseții", publicată în revista "Realitatea Ilustrată" – numerele din martie - iulie 1931


20 de comentarii :

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raspuns la un comentariu sters...din gresala:
    HELENE PFLITSCH spunea...

    Nu am notă pentru blogul dumeavoastră. Dar cu siguranță am devenit dependentă de el. Sincere felicitari și admirație pentru munca depusă.
    De data aceasta am râs cu lacrimi. Mi-a prins bine după o zi mult prea stresantă.Mă grăbesc să transmit mai departe. Cu siguranță vor fii și alții încântați.
    Încă o dată mulțumiri!
    Cu prețuire, Helene Pflitsch

    Multumesc mult pentru aprecierea ta. Si nu pot sa-ti spun decat ca ma bucura mult dependenta de blogul meu.Sper ca o o boala..incurabila :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, da! Astea da sfaturi pentru frumusete! Macar pentru ca am ras si tot sunt mai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu tine Cati Badea. Rasul e cel mai bun remediu si cel care da cu adevarat frumusete...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sfaturi bune și actuale...nimic nu s-a schimbat!
    Am râs și mi-a luminat ziua acest articol. Felicitări pentru munca depusă!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Maria si multumesc Laurei - reporterul interbelic - pentru unorul si sfaturile ei. te mai astept pe blog cand vei avea timp...si chef.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am început foarte bine ziua, am zâs, mi-au plăcut sfaturile Laurei, sunt actuale.
    Bravo!!!! Mai aşteptăm şi alte articolae . O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur Adriana ca raspunsurile de altadata ale Laurei te-au binedispus. Mi-am propus sa continui candva acest articol. Doar sa am si timpul necesar... Te mai astept pe blog !

    RăspundețiȘtergere
  9. Maricel, in primul rand am ras cu pofta de limbajul folosit, dar m-am bucurat si sa constat cat de actuale sunt aceste sfaturi.
    Multumesc pentru articol! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Maricel, in primul rand am ras cu pofta de limbajul folosit, dar m-am bucurat si sa constat cat de actuale sunt aceste sfaturi.
    Multumesc pentru articol! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Grozav! O sfatuitoare cu mult, mult bun simt! Ce vremuri!
    Mare placere mi-a adus citirea articolului. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Grozav! O sfatuitoare cu mult, mult bun simt! Ce vremuri!
    Mare placere mi-a adus citirea articolului. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc si eu pentru vizita pe blog. Te mai astept pe aici, Iza...

    RăspundețiȘtergere
  14. Interesant articol! M-a transpus in acea perioada!

    RăspundețiȘtergere
  15. Auzi domnule!! Ce am putut să mă amuz, de parcă nu aș știi că nu există nici o duduie Constantinopolitanovicenova!!! Dar, e bine. Ce mai,probabil că apa asta Laura, era bună și de gargară! Dar știi că râsul îngrașă? Așa că trecem la regim. Bem apă caldă cu douăsprezece picături de lămâie. Punem și o picătură de ulei de ricin. Nu strică. (!!!)
    Ce să spun? —mulțumesc din suflet, a fost un articol de top!

    RăspundețiȘtergere
  16. Auzi domnule!! Ce am putut să mă amuz, de parcă nu aș știi că nu există nici o duduie Constantinopolitanovicenova!!! Dar, e bine. Ce mai,probabil că apa asta Laura, era bună și de gargară! Dar știi că râsul îngrașă? Așa că trecem la regim. Bem apă caldă cu douăsprezece picături de lămâie. Punem și o picătură de ulei de ricin. Nu strică. (!!!)
    Ce să spun? —mulțumesc din suflet, a fost un articol de top!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuneam la începutul articolului că e vorba de răspunsuri – sfaturi serioase de altfel dar spuse cu mult umor – date de Laura cititoarelor (uneori și cititorilor) sale cu pseudonime drăguţe. Se pare că am avut dreptate! :)

      Ștergere
  17. Ce placere mi-au facut -sa le citesc-,aceste articole! Cata naturalete..in acele vremuri.Cate sfaturi utile ,cu un talent desavarsit de a mai face si haz,pe hartie.O adevarata incantare. Acele sfaturi ale Laurei..M-am transportat putin,in vremurile de demult ale anilor'30..In perioada anului in care s-a nascut mama mea..Si care din fericire ,este inca in viata.Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere