De ieri și de azi: “Colţul Celinei” (Frumuseţe la Poşta redacţiei)

Recomandări:

“Colţul Celinei” (Frumuseţe la Poşta redacţiei)

Pentru că v-au amuzat răspunsurile și sfaturile cosmetice date de Laura – redactor în anul 1931 al revistei “Realitatea Ilustrată” - cititoarelor sale cu pseudonime drăguțe care citeau rubrica “Sfaturi pentru îngrijirea frumuseții”, am căutat pentru voi și alte rubrici de același gen prin revistele vremii. Așa am găsit “Colțul Celinei”, o rubrică publicată de revista “Ilustrațiunea Română”, care dădea prin anul 1931 răspunsuri practice și amuzante la întrebările puse de cochetele noastre străbunici (notă: pentru savoare am păstrat formulările și ortografia originală):

Dezolata L.E.B. care are vârfuri de chibrit arse pe față și găuri ca o sită

Desigur ca ați sgândărit coșii. De aceea vă recomand să lăsați figura în pace. Pentru coșii negri, spălături cu alcool camforat după ce i-ați scos cu vârful degetelor. Spălați-vă pe obraz cu apă de ploaie sau tărâțe de migdale.


Loţiunea de faţă SHERK
O provincială amărâtă

De ce sa vă arunc la coș scrisoarea, drăguța mea corespondentă? La ce aș mai deschide atunci o rubrică de sfaturi pentru frumusețe? Tenul gras se poate normaliza prin spălături și comprese cu apă fierbinte în care s'au dizolvat 15 grame de carbonat de sodiu la 1 litru. Sau crema:
-      Glycerină 100 gr.
-      Pudră de săpun neutru 100 gr.
-      Apă de roze 60 gr.
-      Alcool de lavandă 10 gr.
Se întinde pe piele. Se lasă câteva minute, se spală cu apă caldă și se pudrează cu pudră de orez sau amidon. O seară puneți aceasta, a doua alternați cu picături de benjoin (15 picături la 100 gr. apă).

Reclame interbelice - cosmetice
Cremă şi pudră... radioactivă
  
Garoafa ofilită din Scorțeni

Pentru întărirea pieptului, gimnastică multă cu brațele (mișcările respiratorii și altele de rotație), feculente la masă, dușuri reci, fricțiuni cu apă rece înjumătățită cu alcool. Fiindcă tenul dv. e uscat, nu întrebuințați alcool căci proprietatea acestuia e tocmai să-l usuce. Faceți câtva timp abur seara și masați foarte ușor, în "rotund" (abia să atingeți) ridele cu următoarea cremă preparată de dv.:
- caimac de lapte proaspăt 100 gr.
- untdelemn sterilizat 100 gr.
Amestecați tot timpul pe foc potrivit turnând untdelemnul picătură cu picătură. După al doilea clocot luați de pe mașină și adăugați 2 gr. apă de roze veritabilă, nu parfumată numai cu esență. Puneți compoziția la borcan și ungeți-vă seara făcând masagii cu vârful degetelor.

Reclame interbelice - cosmetice
Pudră şi apă de colonia DIAVOLO
Nutzi, Vulcan

Pentru albirea dinților trebuie să vă spălați zilnic sau aproape zilnic cu apă oxigenată, o linguriță la un pahar cu apă atunci când vă faceți toaleta de dimineață a gurei. Nu aveți grijă; nu strică nimic! Întrebați orice dentist spre convingere!

Nelly, Sibiu

Exact doamnă. Se referă la desvoltarea bustului. 2-3 comprimate zilnic! Sunt dezolată, credeți-mă! Ca să vă perfecționați glasul, luați lecții de canto! Ca să vi-l mențineți... gălbenușuri de ou!



Logodnica marinarului

Pentru dispariția pistruilor nu vă sfătuiesc să recurgeți la serviciile acelei doamne despre care n'am auzit dar care sau face parte din categoria farsorilor, sau utilizează apă oxigenată foarte concentrată. Aceasta albește momentan petele dar nu le face să dispară. În schimb strică tenul. lată în schimb o rețetă:
-      Clorhidrat de amoniac 4 gr.
-      Acid clorhidric medical 4 gr.
-      Glicerină neutră 80 gr.
-      Tinctură benjoin 15 gr.
-      Apă de roze 60 gr.
Se ține în sticlă roșie la întuneric și se ating petele seara cu o pensulă, ferind ochii. Dacă doriți una băbească dar nu mai puțin eficace așteptați să iasă castraveții: tăiați-i în patru, scoateți sâmburii și cu partea lor interioară frecați-vă seara obrazul. Cunosc o fetiță pe care guvernanta a vindecat-o de pistrui, în două luni, urmând acest tratament simplu de pe vremea bunicelor.

Reclame interbelice - cosmetice
Demachiant şi cremă de zi  POND'S

Celinel No. 2 de la Liceul Sf. Ecaterina

Întreabă pe Celina No. 1 cu ce să-și vopsească, “apreteze" și lustruiască părul. Îi răspund că două chestiuni sunt de competința mea, dar a treia trece peste granițele restrânsei capacități în materie a subsemnatei. Mărturisesc că nu știu cum se “apretează" părul! Pentru lenjerie posed o rețetă: scrobeala, dar nu ma încumet s'o recomand și la coafură! Cât despre lustruit, după ce v'ați spălat capul, clătiți-vă cu apa în care ați turnat oțet până ce a devenit leșioasă. Dacă doriți să obțineţi o culoare neagră ca pana corbului faceți aplicațiuni de hennẻ. Prima oară la coiffeur și pe urmă acasă,  singură, în caz că ați deprins procedeul.
  
Andalouse. Loco.

Să nu vă mai masați cu un prosop aspru. Nici să nu vă frecați obrazul cu prea multă ardoare când îl ștergeți. Din contră e necesar un șervet de olandă fină. Masajul trebuie făcut foarte lejer cu vârful degetelor unse cu pudră de talc. Tamponați apoi cu apă de roze. Rețeta Dv. pentru gene e excelentă. De aceia eu indic de preferință aceia cu unt-de-ricin și rom părți egale care e inofensivă.
 
 
Notă: sfaturile cosmetice redate mai sus sunt date de Celina ținând cont de informațiile din acea epocă (de ieri); de aceea, nu recomand să puneți în practică aceste sfaturi sau să le utilizați doar după consultarea unui specialist de azi în domeniu!
 
 
Sursa: numere din februarie - aprilie 1931 ale revistei "Ilustrațiunea Română"  disponibile în colecția  Bibliotecii Digitale a Bucureștilor


5 comentarii :

  1. I-as trimite si eu o scrisoare Celinei, ca sigur ar gasi sfatul potrivit si pentru mine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pune întrebarea: poate o găsesc și îți trimit și ție răspunsul....

    RăspundețiȘtergere
  3. Apretat părul? Domnița respectivă s-a născut prea devreme. Fixativul nu fusese inventat. Totuși, la vremea respectiva, după umplere mele cunoștințe, se folosea briantină, sau ceva care avea un nume asemănător. Și, să nu uităm moda mustăților în furculiță (cine Dumnezeu o fi pus asemenea nume!), și, al naibii mustăți, nu cred că stăteau de bună voie așa cum voia proprietarul lor. Trebuie să fi existat ceva. Îmi pare tare rău că ultima rudă care ar fi putut să mă lămurească, a murit acum vreo zece ani, după ce trecuse de sută. Ei, nu contează, cred că pe undeva trebuie să fie și,, rețeta (!) " respectivă. Succes în găsirea ei.
    Mulțumesc pentru acest super util '!), articol. Deocamdată nu am pistrui, dar nu e timpul pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Apretat părul? Domnița respectivă s-a născut prea devreme. Fixativul nu fusese inventat. Totuși, la vremea respectiva, după umplere mele cunoștințe, se folosea briantină, sau ceva care avea un nume asemănător. Și, să nu uităm moda mustăților în furculiță (cine Dumnezeu o fi pus asemenea nume!), și, al naibii mustăți, nu cred că stăteau de bună voie așa cum voia proprietarul lor. Trebuie să fi existat ceva. Îmi pare tare rău că ultima rudă care ar fi putut să mă lămurească, a murit acum vreo zece ani, după ce trecuse de sută. Ei, nu contează, cred că pe undeva trebuie să fie și,, rețeta (!) " respectivă. Succes în găsirea ei.
    Mulțumesc pentru acest super util '!), articol. Deocamdată nu am pistrui, dar nu e timpul pierdut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigur că Celina știa răspunsul. Din păcate nu ne-a lăsat la final de articol adresa ei de e-mail... :)

      Ștergere