Va fi sau nu va fi război !?

În luna martie a anului 1936 Germania tocmai remilitarizase Renania, denunțând practic prin acest act de război Tratatul de la Versailles. Peste doar doi ani (12 martie 1938) Germania a anexat Austria. La 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, începea Al Doilea Război Mondial. Cu doar trei ani înainte, Alex F. Mihail un cronicar al revistei “Realitatea Ilustrată” – în numărul din 18 martie 1936 - realiza un interesant sondaj de opinie printre locuitorii Bucureştiului, cerând acestora să își spună părerea cu privire la posibilitatea declanșării unui eventual război. Majoritatea celor intervievați nu credeau că declanşarea unui conflict major era iminentă. Cu toate acestea Al Doilea Război Mondial avea să cuprindă întreaga Europă.În anul 2022 suntem la șapte ani după anexarea Crimeei de către Federatia Rusă, criza militară din Iran încă în desfășurare, conflictele armate de amploare din estul Ucrainei și din Siria se pare că sunt încă departe de finalizare, Brexitul poate să fie doar un prim pas către destrămarea Uniunii Europene, asistăm ușor amuzați dar neliniștiți la amenințările Rusiei de invadare a unor teritorii ce aparțin Ucrainei. Asemeni milioanelor de refugiați evrei, spanioli, germani, polonezi sau ruși din perioada interbelică, valuri de refugiați, fugari din calea războaielor, a sărăciei sau a ororilor regimurilor totalitare din tările arabe străbat azi drumurile Europei. Relatările despre manifestările rasiste și xenofobe revin pe prima pagină a ziarelor. Partide extremiste sunt la un pas de a câștiga alegerile în câteva state europene. Atentate sângeroase zguduie din temelii marile capitale europene. Majoritatea dintre noi suntem însă optimişti, asemeni românilor intervievați în anul 1936. Nu credem că va izbucni în viitorul apropiat un război în care România să fie implicată… Suntem poate mult prea optimiști!?

Românii despre eventualitatea izbucnirii unui război, în anul 1936:

PĂREREA UNUI BĂCAN

"D. Gherasim Şirtiţă, mic băcan de la periferie, str. Baicului colţ cu str. Nicolae Milescu, e un vrednic negustor şi bun gospodar, găsind în acelaşi timp prilejul să citească gazetele!
- Nu vom avea răsboi! - mă asigură d-sa. Beligeranţilor le e frică unora de ceilalţi. De fapt Germania n'a invadat acum decât propriul ei teritoriu, din dreapta şi din stânga Rinului. Prin înţelegerea de la Locarno, acest teren, apropiat de graniţa franceză şi belgiană, trebuie să rămâie neocupat de armată. Totuşi iată că Nemţii s'au grozăvit... Însă asta nu înseamnă încă răsboi... care, chiar după spusa lui Hitler „e un lucru înspăimântător”. În timpul Marelui Răsboi, Germania şi Franţa aveau câte 150 avioane. Imediat după răsboi, în 1918, fiecare din aceste două ţări, posedau câte zece mii de avioane! Câte or fi având azi? Ne putem închipui prăpădul atât pentru Franţa şi Germania cât şi pentru celelalte ţări, când soarele va fi întunecat de toate aceste păsări de fier. La nevoie voi pleca la luptă, să-mi apăr ţara. Dar e o mişelie ca, prin bombe incendiare şi asfixiante, să mi se dea foc casei, să mi se ucidă copilul şi nevasta, când eu voi fi pe front. În afară de nenorocirile care pot lovi oricare familie, se vor mai ivi atâtea pagube economice, oprirea comerţului, bolile molipsitoare... Ne mai pândeşte primejdia revoluţiilor, răsturnarea tuturor aşezărilor noastre de până azi. Nici vorbă că orice om, cu scaun la cap, din orice parte a lumii, nu poate fi decât împotriva răsboiului."

Va fi sau nu razboi...1937
Părerea unui băcan: Nu vom avea răsboi!
  

UNUL CARE CAUTĂ SLUJBĂ

"Ionică Palton - poreclit astfel pentru că toată iarna n'a avut palton - e vânzător de seminţe. Originar din Comuna de Jos, jud. Făgăraş, Palton domiciliază actualmente lângă groapa Floreasca. Îmi ia înainte cu interviewul:
- Te ia şi după 60 de ani la răsboi, boierule ? - mă întreabă el. Dacă se face un răsboi, eu aş vrea să am „sirvici" pe undeva. Că se spune că vor fi şi mobilizaţi pe loc... D-ta nu ştii vre-un sirvici bun, de ăsta?"
  

VOR TRAGE FOLOASE NUMAI BOIERII

"Văxuitorul de ghete Niţă Ion, originar din comuna Budeşti, jud. Ilfov, domiciliat actualmente în Bucureşti, str. Baicului nr. 22, este invalid de răsboi. A fost distins pentru fapte eroice la Mărăşeşti, având o pensie de 1266 lei... pe trimestru. Neputând munci altfel cu piciorul iui de lemn, îşi câştigă pâinea ca văxuitor de ghete.
- Am de întreţinut patru copii! – ne spune el.
- Ce zici, va fi răsboi, Nea Niţă ? — îl întreb.
- Ştiu eu ce vor face boerii, acum?! Răsboiul îl pun la cale boierii din diferite ţări cari au fabrici de tunuri şi altele. Folosul îl trag ei... Iar noi o să ne ducem acolo, să ne omorâm, cum ne-am mai omorât..."

Va fi sau nu razboi...1937"
Văxuitorul de ghete: 
Războiul îl pun la cale boierii...

UN MUNCITOR

"Vasile Gheorghe, muncitor cu braţele, domiciliat în fundătura Târnul, ne spune: 
- Am făcut parte din reg. 40 Călugăreni şi am luptat în Moldova, în judeţul Putna. Era un iad acolo... dar mai rău va fi acum, de cei cari vor rămâne acasă. Am cinci copii. Cel mai mare are 12 ani. Vai de ei! Totuşi nădăjduiesc că oamenii cumpăniţi cari conduc popoarele vor şti să puie la locul lor pe cei zănateci."

UN MEZELAR

"D. Petre Bică, mezelar în piaţa Obor, domiciliat în str. Plaurului no. 7 (Floreasca) a fost, până Joia trecută subofiţer. A făcut războiul din 1916-1918, reangajându-se apoi în armată. De câteva zile e pensionar militar şi s'a apucat de negustorie.

Va fi sau nu razboi...1937
Un mezelar: Nu cred că vom avea război!

- Nemţii au trecut pe un teritoriu al lor. Cred că aceasta nu este prea îngrijorător, mai aies după douăzeci de ani de la Marele Răsboiu. Nu cred să mai avem un alt război, decât dacă Franţa sau Anglia s'ar încumeta să-i gonească pe nemţi de acolo. Ceea ce însă nu se va întâmpla. Deci vom avea pace. De altfel eu, care am luat parte la lupte crâncene şi am fost, pânâ mai acum câteva zile militar, ştiu că războiul nu-i o glumă. Îmi dau seama că o conflagraţie a puterilor ar duce la distrugerea civilizaţiei. Mai mult ar suferi cei de acasă decât cei de pe front. Va fi un groaznic prăpăd, învingătorii fiind tot atât de nenorociţi ca şi învinşii. Toatâ lumea trebuie să-şi dea osteneala să împiedice un război."

UN AUTOBUSIST PLIN DE CURAJ

"Şoferul Ionel Rotaru, din str. Petrescu 10, Nr. 5, autobuzist pe linia 14, caracterizează astfel atitudinea lui Hitler:
- Îşi încordează muşchii, ca sportsmanii, ca să ne sperie... dar se umflă degeaba, ca broasca'n tău. La vârsta de 14 ani, am făcut parte din gărzile naţionale săteşti, în Ardeal. După retragerea oştilor, s'au întemeiat asemenea gărzi, în timpul Marelui Răsboi, conduse de foşti luptători români din Transilvania pe fronturile Austro-Ungariei. Sunt împotriva răsboiului, ca şi toţi Românii, dar dacă gluma se'ngroaşă, vom lupta cu toţii, până la unu, să ne apărăm ţara. N'am murit noi în 1916, când n'am fost deloc pregătiţi. Astăzi vom face un zid de nepătruns împotriva tuturor duşmanilor, cari ar încerca să încalece graniţele ţării". Să adăugăm amănuntul că d.Rotaru e însurat şi are doi copii."

Va fi sau nu razboi...1937
Un autobusist: Sunt împotriva răsboiului!

CE SPUN UNII TRAMWAIŞTI?

"- Cei mari ştiu... De unde să ştim noi dacă se va face ori nu răsboi? Suntem sub ordine şi ne vom duce, când ni se va comanda.
- Eu am luptat în Galiţia, făcând parte din armata austro-ungară - îmi spune un alt tramwaist mai bătrân.
- Ştiu eu pe unde m'o mâna acum soarta!"

Va fi sau nu razboi...1937
Un tramwaist: De unde să știm noi?
 

UN SERGENT DE STRADĂ „DIPLOMAT"


"Sergentul Ion D. Chiru, cu no. 1216. din str. Sf. Alexandru No. 12:
- N'o să fie război! Sunt sigur...
- Ce te face să crezi asta?
- Cele mai multe ţări de pe glob, cele mai înţelepte popoare sunt împotriva răsboiului. Ele vor impune pacea!"

CIZMARUL CARE JUDECĂ „SOCIETATEA NAŢIUNILOR

"Pe d. Stelian Constantinescu, simpaticul cismar din str. Ipsilanti no 31, l-am găsit şezând pe scăunelul scund cu trei picioare şi lucrând de zor, în prăvălioara lui de la stradă. Fără să-şi îndrepte părul sbârlit, sau să-şi scoată ţigara din colţul gurii şi fără să se oprească o clipă din lucru, mi-a spus:

Va fi sau nu razboi...1937"
Cizmarul: Neamțul a vrut să ne sperie nițel...

- Conferinţa de la Haga din 1914 a hotărât să nu se întrebuinţeze arma barbară a văzduhului şi laşa armă chimică. Totuşi acum mai toate armatele au introdus aceste mijloace de luptă. Este trist că Societatea Naţiunilor n'a putut găsi mijlocul să împiedece răsboiul dintre doi membri ai ei. Totuşi Italia, n'a făcut nici o ispravă serioasă în Abisinia, cu toată lăudăroşia lui Mussolini. Dacă Societatea Naţiunilor nu va putea pune cu botul pe labe nici pe Hitler, atunci Germania va avea să se lupte cu întreaga lume. Să nu se uite că azi avem alături de noi Rusia, care are o altă armata ca cea din 1914. Printre prietenii noştri este şi vechea Austro-Ungarie. Vorbesc de Cehoslovachia, apoi despre Ardealul şi Bucovina românească... Mica Austrie nu mai contează azi. Neamţu a vrut să ne sperie niţel. Eu cred că Franţa şi Anglia îi vor veni totuşi de hac... Dar la nevoie vom merge la răsboi. Vorba aia: Suntem 12 inşi împotriva unuia! Să ne temem? Ar fi caraghios! În 1914, ca soldat în reg. 9 Vânători, am luptat în Dobrogea şi Carpaţi. Dacă va trebui, închid dugheana şi mă duc iar la răsboi."


  

O MAMĂ

"Când am comunicat doamnei Natalia Popescu, din Str. Romană, scopul vizitei mele, a început să plângă. Mâhnit, că am provocat această întristare, mi-am dat osteneala s'o liniştesc.
- Nu plâng pentru mine. Am pierdut pe soţul meu în război şi am rămas cu trei copiliţe, trecând prin mari greutăţi de atunci. Acum fetele sunt mari, cuminţi, deştepte. Dacă va veni prăpădul şi vor arunca peste Bucureşti bombe cu gaze asfixiante, ce ne vom face? Cum să mă pregătesc? Ce să fac în casă? Ce măşti să cumpăr ? Unde să ne adăpostim în caz de primejdie? Nu ştiu nimic... Cine să mă înveţe... N'am de la cine cere sfaturi... Nici bani nu am... Cine va avea grijă de noi?"

Sursa: articolul "Oamenii în fața unui eventual război" - semnat  Alex F. Mihail - publicat în săptămânalul “Realitatea Ilustrată” - numărul din 18 martie 193612 comentarii :

 1. Conjunctura anului 2014 e puţin diferită faţă de aceea din anii '30-'40. Un răspuns, fie acesta DA ori BA, nu cred că-l poate da cineva... O certitudine totuşi există, anume că dacă în prezent ar izbucni un conflict armat, în următorul război armele vor fi piatra, bâta, praştia şi arcul ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Sigur ca ramanem optimisti.
  Vroiam insa sa fim constienti, cu totii, ca un razboi poate survenii oricand. Nu cred ca Ucraina se pregatea acum 4-5 ani de un razboi...cu Federatia Rusa !
  Sa nu uitam totusi ca suntem poate printre singurele generatii de români care nu au trecut printr-un razboi. Si sa fim recunoscatori!!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Daca politiceni care conduc lumea acum au Inclinatile si mintea politicienilor din ani 1930-1940 va mare ,, razbel '' . E posibil acolo unde sunt baze militare cine va scapa dupa bombardeua nucleara sa se plimbe cu barca pe lacul format In Caracal sau Kogalniceanu

  RăspundețiȘtergere
 4. Sa fim la fel de optimisti ca si romanii din 1937.Si sa avem parte de conducatori ai lumii mai intelepti!:)

  RăspundețiȘtergere
 5. Fiecare a dat raspuns din punctul lui de vedere subiectiv...dar si egois,mai putin in legatura cu realitatea .Unii nici nu stiu in ce lume traiesc .
  Totul e ciclic.

  RăspundețiȘtergere
 6. Dar care ar fi raspunsul nostru, al celor de azi la aceiasi intrebare? Oare nu suntem la fel de optimisti si noi ?

  RăspundețiȘtergere
 7. Din păcate, nori negri sunt adunați deasupra Europei de Est! Sper să iasă soarele, dar sunt șanse reale să izbucnească o furtună! :(

  RăspundețiȘtergere
 8. Cand citeam acest articol din 1936 ma gandeam daca nu cumva suntem si noi la fel de naivi-optimisti ca si cei intervievati cu doar trei ani inainte de Marele Razboi....

  RăspundețiȘtergere
 9. Știu și eu!... Nimeni nu crede, și în același timp, toți simt spaima unui război. Chiar cei care nu cred că ar putea fi, în subconștient lor, se tem. Au presentimentul că ar putea fi, dar, ca o armură, ca o platoșă, pun această necredință, poate că nu v-a fi..! Dar, îmi cer scuze dacă spun o nerozie, Crimeea a fost un foc de paie, și aiurelile din Ucraina, tot foc de paie. Aș fi curioasă care e puterea militară care ar sări pentru Ucraina?!! Și Deveselu e tot o șiră de paie, bună să dea idei focului!... —și să-i zgândărească trufia... Așa că eu, aș fi mai precaută, mai diplomată în declarații. Dar cine sunt eu să-mi dau cu părerea? —mai puțin decât vacsuitorul de ghete....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam asta credeau si românii prin '36. Tocmai de aceea întrebarea mea retorică din articol, știind astăzi răspunsul adevărat pentru acele vremuri. Românii, asemeni mai tuturor europenilor, au fost în mod cert mult prea optimiști...

   Ștergere