De ieri și de azi: Va fi sau nu va fi război !?

Recomandări:

Va fi sau nu va fi război !?

În luna martie a anului 1936 Germania tocmai remilitarizase Renania, denunțând practic prin acest act de război Tratatul de la Versailles. Peste doar doi ani (12 martie 1938) Germania a anexat Austria. La 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania, începea Al Doilea Război Mondial. Cu doar trei ani înainte, Alex F. Mihail un cronicar al revistei “Realitatea Ilustrată” – în numărul din 18 martie 1936 - realiza un interesant sondaj de opinie printre locuitorii Bucureştiului, cerând acestora să își spună părerea cu privire la posibilitatea declanșării unui eventual război. Majoritatea celor intervievați nu credeau că declanşarea unui conflict major era iminentă. Cu toate acestea Al Doilea Război Mondial avea să cuprindă întreaga Europă.



În anul toamna anului 2023 suntem la nouă ani după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, în urmă cu ceva mai mult de un an a început un conflict militar de amploare în Ucraina, războiul din Siria este departe de  finalizare, tensiunile dintre China și Taiwan au escaladat periculos, Israelul a declarat stare de război în urma atacurilor grupării Hamas.
 
Asemeni milioanelor de refugiați evrei, spanioli, germani, polonezi sau ruși din perioada interbelică, valuri de refugiați, fugari din calea războaielor, a sărăciei sau a ororilor regimurilor totalitare din țările arabe străbat azi drumurile Europei. Relatările despre manifestările rasiste și xenofobe revin pe prima pagină a ziarelor. Partide extremiste sunt la un pas de a câștiga alegerile în câteva state europene. Atentate sângeroase au zguduit în ultimii ani din temelii marile capitale europene. Majoritatea dintre noi suntem însă optimiști, asemeni românilor intervievați în anul 1936. Nu credem că va izbucni în viitorul apropiat un război în care România să fie implicată… Suntem poate mult prea optimiști!?

Românii despre eventualitatea izbucnirii unui război, în anul 1936:

PĂREREA UNUI BĂCAN

"D. Gherasim Şirtiţă, mic băcan de la periferie, str. Baicului colţ cu str. Nicolae Milescu, e un vrednic negustor și bun gospodar, găsind în același timp prilejul să citească gazetele!
- Nu vom avea răsboi! - mă asigură d-sa. Beligeranților le e frică unora de ceilalți. De fapt Germania n'a invadat acum decât propriul ei teritoriu, din dreapta și din stânga Rinului. Prin înțelegerea de la Locarno, acest teren, apropiat de granița franceză și belgiană, trebuie să rămâie neocupat de armată. Totuși iată că Nemții s'au grozăvit... Însă asta nu înseamnă încă răsboi... care, chiar după spusa lui Hitler „e un lucru înspăimântător”. În timpul Marelui Răsboi, Germania și Franța aveau câte 150 avioane. Imediat după răsboi, în 1918, fiecare din aceste două țări, posedau câte zece mii de avioane! Câte or fi având azi? Ne putem închipui prăpădul atât pentru Franța și Germania cât și pentru celelalte țări, când soarele va fi întunecat de toate aceste păsări de fier. La nevoie voi pleca la luptă, să-mi apăr țara. Dar e o mișelie ca, prin bombe incendiare și asfixiante, să mi se dea foc casei, să mi se ucidă copilul și nevasta, când eu voi fi pe front. În afară de nenorocirile care pot lovi oricare familie, se vor mai ivi atâtea pagube economice, oprirea comerțului, bolile molipsitoare... Ne mai pândește primejdia revoluțiilor, răsturnarea tuturor așezărilor noastre de până azi. Nici vorbă că orice om, cu scaun la cap, din orice parte a lumii, nu poate fi decât împotriva răsboiului."

Va fi sau nu razboi...1937
Părerea unui băcan: Nu vom avea răsboi!
  

UNUL CARE CAUTĂ SLUJBĂ

"Ionică Palton - poreclit astfel pentru că toată iarna n'a avut palton - e vânzător de semințe. Originar din Comuna de Jos, jud. Făgăraș, Palton domiciliază actualmente lângă groapa Floreasca. Îmi ia înainte cu interviewul:
- Te ia și după 60 de ani la răsboi, boierule ? - mă întreabă el. Dacă se face un răsboi, eu aș vrea să am „sirvici" pe undeva. Că se spune că vor fi și mobilizați pe loc... D-ta nu știi vreun sirvici bun, de ăsta?"
  

VOR TRAGE FOLOASE NUMAI BOIERII

"Văxuitorul de ghete Niță Ion, originar din comuna Budești, jud. Ilfov, domiciliat actualmente în București, str. Baicului nr. 22, este invalid de răsboi. A fost distins pentru fapte eroice la Mărășești, având o pensie de 1266 lei... pe trimestru. Neputând munci altfel cu piciorul iui de lemn, își câștigă pâinea ca văxuitor de ghete.
- Am de întreținut patru copii! – ne spune el.
- Ce zici, va fi răsboi, Nea Niță ? - îl întreb.
- Știu eu ce vor face boierii, acum?! Răsboiul îl pun la cale boierii din diferite țări cari au fabrici de tunuri și altele. Folosul îl trag ei... Iar noi o să ne ducem acolo, să ne omorâm, cum ne-am mai omorât..."

Va fi sau nu razboi...1937"
Văxuitorul de ghete: 
Războiul îl pun la cale boierii...

UN MUNCITOR

"Vasile Gheorghe, muncitor cu brațele, domiciliat în fundătura Târnul, ne spune: 
- Am făcut parte din reg. 40 Călugăreni și am luptat în Moldova, în județul Putna. Era un iad acolo... dar mai rău va fi acum, de cei cari vor rămâne acasă. Am cinci copii. Cel mai mare are 12 ani. Vai de ei! Totuși nădăjduiesc că oamenii cumpăniți cari conduc popoarele vor ști să puie la locul lor pe cei zănateci."

UN MEZELAR


"D. Petre Bică, mezelar în piața Obor, domiciliat în str. Plaurului no. 7 (Floreasca) a fost, până Joia trecută subofițer. A făcut războiul din 1916-1918, reangajându-se apoi în armată. De câteva zile e pensionar militar și s'a apucat de negustorie.

Va fi sau nu razboi...1937
Un mezelar: Nu cred că vom avea război!

- Nemții au trecut pe un teritoriu al lor. Cred că aceasta nu este prea îngrijorător, mai ales după douăzeci de ani de la Marele Răsboiu. Nu cred să mai avem un alt război, decât dacă Franța sau Anglia s'ar încumeta să-i gonească pe nemți de acolo. Ceea ce însă nu se va întâmpla. Deci vom avea pace. De altfel eu, care am luat parte la lupte crâncene și am fost, până mai acum câteva zile militar, știu că războiul nu-i o glumă. Îmi dau seama că o conflagrație a puterilor ar duce la distrugerea civilizației. Mai mult ar suferi cei de acasă decât cei de pe front. Va fi un groaznic prăpăd, învingătorii fiind tot atât de nenorociți ca și învinșii. Toată lumea trebuie să-și dea osteneala să împiedice un război."

UN AUTOBUSIST PLIN DE CURAJ

"Șoferul Ionel Rotaru, din str. Petrescu 10, Nr. 5, autobuzist pe linia 14, caracterizează astfel atitudinea lui Hitler:
- Își încordează mușchii, ca sportsmanii, ca să ne sperie... dar se umflă degeaba, ca broasca'n tău. La vârsta de 14 ani, am făcut parte din gărzile naționale sătești, în Ardeal. După retragerea oștilor, s'au întemeiat asemenea gărzi, în timpul Marelui Răsboi, conduse de foști luptători români din Transilvania pe fronturile Austro-Ungariei. Sunt împotriva răsboiului, ca și toți Românii, dar dacă gluma se'ngroașă, vom lupta cu toții, până la unu, să ne apărăm țara. N'am murit noi în 1916, când n'am fost deloc pregătiți. Astăzi vom face un zid de nepătruns împotriva tuturor dușmanilor, cari ar încerca să încalece granițele țării". Să adăugăm amănuntul că d.Rotaru e însurat și are doi copii."

Va fi sau nu razboi...1937
Un autobusist: Sunt împotriva răsboiului!

CE SPUN UNII TRAMWAIŞTI?

"- Cei mari știu... De unde să știm noi dacă se va face ori nu răsboi? Suntem sub ordine și ne vom duce, când ni se va comanda.
- Eu am luptat în Galiția, făcând parte din armata austro-ungară - îmi spune un alt tramwaist mai bătrân.
- Știu eu pe unde m'o mâna acum soarta!"

Va fi sau nu razboi...1937
Un tramwaist: De unde să știm noi?
 

UN SERGENT DE STRADĂ „DIPLOMAT"


"Sergentul Ion D. Chiru, cu no. 1216. din str. Sf. Alexandru No. 12:
- N'o să fie război! Sunt sigur...
- Ce te face să crezi asta?
- Cele mai multe ţări de pe glob, cele mai înțelepte popoare sunt împotriva răsboiului. Ele vor impune pacea!"

CIZMARUL CARE JUDECĂ „SOCIETATEA NAȚIUNILOR

"Pe d. Stelian Constantinescu, simpaticul cismar din str. Ipsilanti no 31, l-am găsit șezând pe scăunelul scund cu trei picioare și lucrând de zor, în prăvălioara lui de la stradă. Fără să-și îndrepte părul sbârlit, sau să-și scoată țigara din colțul gurii și fără să se oprească o clipă din lucru, mi-a spus:

Va fi sau nu razboi...1937"
Cizmarul: Neamțul a vrut să ne sperie nițel...

- Conferința de la Haga din 1914 a hotărât să nu se întrebuințeze arma barbară a văzduhului și lașa armă chimică. Totuși acum mai toate armatele au introdus aceste mijloace de luptă. Este trist că Societatea Națiunilor n'a putut găsi mijlocul să împiedece răsboiul dintre doi membri ai ei. Totuși Italia, n'a făcut nici o ispravă serioasă în Abisinia, cu toată lăudăroșia lui Mussolini. Dacă Societatea Națiunilor nu va putea pune cu botul pe labe nici pe Hitler, atunci Germania va avea să se lupte cu întreaga lume. Să nu se uite că azi avem alături de noi Rusia, care are o altă armata ca cea din 1914. Printre prietenii noștri este și vechea Austro-Ungarie. Vorbesc de Cehoslovachia, apoi despre Ardealul și Bucovina românească... Mica Austrie nu mai contează azi. Neamțu a vrut să ne sperie nițel. Eu cred că Franța și Anglia îi vor veni totuși de hac... Dar la nevoie vom merge la răsboi. Vorba aia: Suntem 12 inși împotriva unuia! Să ne temem? Ar fi caraghios! În 1914, ca soldat în reg. 9 Vânători, am luptat în Dobrogea și Carpați. Dacă va trebui, închid dugheana și mă duc iar la răsboi."


  

O MAMĂ

"Când am comunicat doamnei Natalia Popescu, din Str. Romană, scopul vizitei mele, a început să plângă. Mâhnit, că am provocat această întristare, mi-am dat osteneala s'o liniștesc.
- Nu plâng pentru mine. Am pierdut pe soțul meu în război și am rămas cu trei copilițe, trecând prin mari greutăți de atunci. Acum fetele sunt mari, cuminți, deștepte. Dacă va veni prăpădul și vor arunca peste București bombe cu gaze asfixiante, ce ne vom face? Cum să mă pregătesc? Ce să fac în casă? Ce măști să cumpăr? Unde să ne adăpostim în caz de primejdie? Nu știu nimic... Cine să mă învețe... N'am de la cine cere sfaturi... Nici bani nu am... Cine va avea grijă de noi?"
 


Sursa: articolul "Oamenii în fața unui eventual război" - semnat  Alex F. Mihail - publicat în săptămânalul “Realitatea Ilustrată” - numărul din 18 martie 1936



12 comentarii :

  1. Buna seara.sa speram ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Conjunctura anului 2014 e puţin diferită faţă de aceea din anii '30-'40. Un răspuns, fie acesta DA ori BA, nu cred că-l poate da cineva... O certitudine totuşi există, anume că dacă în prezent ar izbucni un conflict armat, în următorul război armele vor fi piatra, bâta, praştia şi arcul ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sigur ca ramanem optimisti.
    Vroiam insa sa fim constienti, cu totii, ca un razboi poate survenii oricand. Nu cred ca Ucraina se pregatea acum 4-5 ani de un razboi...cu Federatia Rusa !
    Sa nu uitam totusi ca suntem poate printre singurele generatii de români care nu au trecut printr-un razboi. Si sa fim recunoscatori!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca politiceni care conduc lumea acum au Inclinatile si mintea politicienilor din ani 1930-1940 va mare ,, razbel '' . E posibil acolo unde sunt baze militare cine va scapa dupa bombardeua nucleara sa se plimbe cu barca pe lacul format In Caracal sau Kogalniceanu

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa fim la fel de optimisti ca si romanii din 1937.Si sa avem parte de conducatori ai lumii mai intelepti!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Fiecare a dat raspuns din punctul lui de vedere subiectiv...dar si egois,mai putin in legatura cu realitatea .Unii nici nu stiu in ce lume traiesc .
    Totul e ciclic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar care ar fi raspunsul nostru, al celor de azi la aceiasi intrebare? Oare nu suntem la fel de optimisti si noi ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Din păcate, nori negri sunt adunați deasupra Europei de Est! Sper să iasă soarele, dar sunt șanse reale să izbucnească o furtună! :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand citeam acest articol din 1936 ma gandeam daca nu cumva suntem si noi la fel de naivi-optimisti ca si cei intervievati cu doar trei ani inainte de Marele Razboi....

    RăspundețiȘtergere
  10. Știu și eu!... Nimeni nu crede, și în același timp, toți simt spaima unui război. Chiar cei care nu cred că ar putea fi, în subconștient lor, se tem. Au presentimentul că ar putea fi, dar, ca o armură, ca o platoșă, pun această necredință, poate că nu v-a fi..! Dar, îmi cer scuze dacă spun o nerozie, Crimeea a fost un foc de paie, și aiurelile din Ucraina, tot foc de paie. Aș fi curioasă care e puterea militară care ar sări pentru Ucraina?!! Și Deveselu e tot o șiră de paie, bună să dea idei focului!... —și să-i zgândărească trufia... Așa că eu, aș fi mai precaută, mai diplomată în declarații. Dar cine sunt eu să-mi dau cu părerea? —mai puțin decât vacsuitorul de ghete....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asta credeau si românii prin '36. Tocmai de aceea întrebarea mea retorică din articol, știind astăzi răspunsul adevărat pentru acele vremuri. Românii, asemeni mai tuturor europenilor, au fost în mod cert mult prea optimiști...

      Ștergere