Ciocoii vechi şi noi

Nu despre romanul cu subtitlul “Ce naşte din pisică şoareci mănâncă” publicat de Nicolae Filimon o să scriu acum. În articolul de azi e vorba despre ciocoii corupţi din alte vremuri, despre ilegalităţi, despre comisioane şi despre micile lor afaceri imobiliare. Mi se pare o nedrept faptul că, vorbind zilnic despre ciocoii sau baronii de azi, îi uităm cu desăvârşire pe cei de ieri. Nu merită acest afront al uitării. Ei sunt strămoşii ciocoilor de azi şi numele lor merită să pătrundă în spaţiul nostru modern şi... virtual. Îmi exprim totodată şi o mare dezamăgire: nici măcar sintagma de “ciocoi” nu e o găselniţă a zilelor noastre. Merităm ca măcar în “titulatura” dată corupţilor să avem parte de un dram de inovaţie, nu credeţi? Vă invit să citiţi în continuare, dacă aveţi timp şi chef, câteva referiri la mici “ilegalități” citite în ziarul "Telegrapful". Mărturisesc că nu am avut foarte mult de căutat prin arhiva digitală. Am răsfoit doar câteva numere apărute în luna iunie 1888. Suficient ca să am de unde alege:

Partea “călugărească” a lui Pache

“După împărţeala firească a locurilor virane ale primăriei capitalei între membrii comisiunei interimare, d. Pache Protopopescu, evlaviosul zugrav al mutrei sale pe biserici şi cuviosul moştenitor al călugărilor, s’a pus pe muncă într’un mod mai larg şi mai lucrativ pentru generaţia următoare a Protopopeştilor. Primul pas spre casa primăriei s’a făcut cu ocasiunea unui gheşeft cât se poate de scandalos. Preşedintele comisiunei interimare a crezut de cuviinţă să reguleze definitiv conflictul ce fiinţa între o societate de construcţii şi primărie. Gheşeftul acesta aduce bun câştig preşedintelui comisiunei, care este cel mai de frunte acţionar a societăţei de construcţiuni (...).”


Corupţia pe prima pagină a Telegraph-ului 
O să vă povestesc pe scurt despre ce era vorba: pentru bazinele de filtrare ale apei care se construiau la Joiţa, societatea de construcţii trebuia să “pună în operă” cantitatea de 35.000 metri cubi de nisip şi pietriş spălat. Pentru lucrare s-a livrat bineînţeles o cantitate cu mult mai mica decât cea contractată şi… plătită de primărie. Pe deasupra s-au folosit atât nisip cât şi pietriş nespălat.  Prejudiciul calculat de reporter: 150.000 de lei: “- Ce parte din această sumă se va filtra în buzunarul evlaviosului Pachi? Un lucru e sigur, Paki îşi va lua partea călugărească!“ – se întreba și își răspundea la fel de retoric - reporterul la finalul articolului. ("Telegraphul" din 11 iunie 1888)Întrebări pentru ciocoii de la Eforia spitalelor

“Este adevărat că clădirea Băilor Eforiei de pe Bulevard, era fixat după deviz să coste un milion şi două sute de mii de lei şi când colo s’a cheltuit pentru ea suma de două milioane trei sute de mii? Este adevărat că Clădirea Spitalului Colţea se consideră construita foarte rău şi că în loc de ciment s’a întrebuinţat o compoziţie de var, lut si nisip? (...) Este adevărat că la Eforie registrele pentru păstrarea garanţiilor arendaşilor moşiilor Eforiei se ţin foarte neregulat şi că în caz că s’ar face o revizuire s’ar descoperii multe neregularităţi?“ ("Telegraphul" din 11 iunie 1888).

Coruptie
Ciocoii vechi de... Bacău

O operaţiune financiară nenorocită

"Guvernul junimist a sfeclit’o rău cu împrumutul de 100.000.000 lei ce a făcut prin intermediul d-lui Carp la Berlin. Se ştie acum că acest împrumut a acordat bancherilor germani beneficiul de 4 la sută, adică enorma sumă de 2.000.000 în aur. (notă: împrumutul anterior făcut de România fusese negociat cu o dobândă de 1 %). Aceste cifre arată limpede că operaţiunea făcuta de d. P. Carp la Berlin este nenorocită şi că d-sa făcând treaba lui Bleichroder şi Hauseman, făcând poate treaba sa proprie, n’a făcut deloc treaba noastră, a românilor”. ("Telegraphul" din 28 iunie 1888).

Ciocoii si painea
Tot despre ciocoii de ieri


Pache şi afacerile imobiliare

“Din porunca acestui urât hipocrit care nu crede nici în Dumnezeu nici în Dracu’ şi crede numai în moştenirile călugăreşti, comisiunea interimara a capitalei, fără să aştepte să se transeze diferendul iscat între societatea Dacia-România pentru daune causate fabricei de pâine Colentina, a concedat (notă: a concesionat) terenul străinilor Stadt şi Zendler pe termen de 15 ani. Se zice că Pachi Protopopescu în calitate de advocat al acestor antreprenori străini, a pus în buzunar rotungioara sumă de 10.000 lei. Puind această sumă în buzunar, Pachi zise:
- Creşteţi şi înmulţiţi-vă acum şi pururea şi’n veci-vecilor, amin.
Evlavios mai e şi sf. Pachi, dar vai de noi păcătoşii contribuabili ai capitalei.” ("Telegraphul" din 12 iunie 1888).

Coruptie
Despre infamiile ciocoilor
E suficient atât deocamdată, nu-i aşa? Ca să nu credeţi că sunt cazuri singulare, am adăugat şi alte câteva tiluri de aricole care se referă la “ciocoii vremii“ culese tot din numerele din luna iunie 1888 ale ziarului "Telegraphul". O să închei, în tonul epocii, cu vorbele lui  Conu’ Leonida:

“BRAVOS NAȚIUNE! HALAL SĂ-ȚI FIE...”

Surse: numere din luna iunie 1888 ale ziarului “Telegraphul” citite din colecția Bibliotecii Digitale a Bucureştilor.


6 comentarii :

 1. Bravos natiune!Halal sa-ti fie...

  RăspundețiȘtergere
 2. Avea dreptate Conu' Caragiale, nu-i asa? :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Of of... bine ca nu traim prea mult ca sa vedem ca se schimba totul, dar in fond mai nimic...

  RăspundețiȘtergere
 4. De multe ori avem credinta ca traimi intr-o alta lume. Incep sa ma conving ca de fapt azi sunt "alte masti, aceiasi scena"...

  RăspundețiȘtergere
 5. Orice asemănarea cu realitatea este ... pură întâmplare. Tocmai am
  deschis pe Facebook un cont ,,de vanzare,, .Culmea am început cu ,,Ciocoii vechi și noi,, .

  RăspundețiȘtergere