Bucătărie de post

Nu cred că o să aveți curajul să încercați vreodată rețetele ”culinare” de post oferite cititorilor de către redactorii săptămânalului “Furnica”, Kiriak Napardajan și Jorj Dealamizil. Sunt însă convins că o să vă amuze:

CIULAMA DE GHINDĂ

Dizolvați într-un litru de apă 100 de grame de scrobeală albă. Prăjiți apoi într’o cratiță o jumătate de kilogram de ghindă de stejar fără să o curățați de coajă. Amestecați bine scrobeala dizolvată și ghinda prăjită și pe urmă opăriți-le cu untură de pește fiartă’n clocot sau – dacă vreți să faceți economie – cu unt de ricin. Serviți cald. Ciulamaua de ghindă este o mâncare delicioasă și vă recomandăm s’o preparați mai cu seamă când aveți invitați antipatici la masă.

Mitică: Să fiu al dracului domnișoară
dacă am înțeles ceva!  Îmi scrii:
“Te sărut dulce. Răspunde-mi la post-restant.”
Adică de ce sărutarea d-tale să fie “de dulce”
și răspunsul  meu “de post”?
FLEICI VEGETARIENE

S’ar putea foarte bine frige pe grătar pingele de ghete rupte. Dar pingelele sunt de piele, pielea e de carne, așa că – oricât ar fi pingelele de uzate printr’o lungă întrebuințare – tot s’ar resimți efectele blestemate ale regimului alimentar carnivor. De aceea, pentru confecționarea „fleicilor vegetariene“, sfătuiesc pe bucătărese să se serveasca numai de bucăți tăiate din tălpi de galoși și șoșoni vechi. Tălpile acestora sunt de cauciuc, deci de origine vegetală. Dacă, frigându-le pe grătar, fleicile încep să exaleze un parfum puțin cam tare, stropiți’le cu puțină apă de Colonia. Adaug că grătarul trebuie uns în prealabil cu vasilina boricată, ca să nu se lipeasca fleica de grătar. O salată de mucuri de țigări, peste care veți turna, firește, benzină și sare amară, va completa deliciul ce vă vor procura fleicile vegetariene preparate dupa rețeta mea.

PATRICIENI DE POST

Cârnații aceștia se prepară cu multă înlesnire de orice bună menajeră. Luați degete de mănuși vechi și umpleți-le cu tărâțe și zeamă de pătlăgele roșii, spre a da iluzia cărnii tocate; ardeiul roșu se poate înlocui perfect cu cărămidă pisată bine. Să se bage de seamă însă ca această cărămida să nu fie veche, și mai ales umedă, adică să nu fie scoasă de la vreo casă dărâmată, pentru că în acest caz consumatorii riscă să facă igrasie la stomac.

CHIFTELE DE GÂSCĂ PE SPANAC

Cumpărați de la librarie un volum de poezii ale ilustrei noastre trubadure naționale Madam Smara. Tocați-l și prăjiți-l. Veți obține astfel pe cale artificială niște minunate chiftele de gâscă pe spanac.

DESERT

Cremă de vanilie? Cremă de șocolată? Fleac ! Singura prăjitură recomandabilă pentru un vegetarian convins e crema Cavaler (notă: “Cavaler” era o cunoscută marcă de cremă de ghete). Bineînțeles, iarna se va întrebuința crema pentru lustruitul ghetelor negre, iar vara, crema galbenă. Câteva picături de acid fenic n’ar strica să turnați peste acest admirabil desert, spre a tăia gustul de unsoare pe care’l are. 


Pentru ca să avem toate aceste delicioase rețete vegetariene în aceiași “Carte de bucate”, o să adaug și câteva rețete savuroase dintr-un articol mai vechi:  “Furnica, vegetarienii și…doctorul Tarhon (pardon Parhon)”:


CAȘCAVAL DE POST LA GRĂTAR

Puneţi într’o cratiţă obişnuită resturile de săpun ce v’au rămas de la spălatul rufelor şi prăjiţile până se rumenesc bine cu mucuri de lumânări de spermanţet topit. Serviţi-le calde la masă. Am indicat săpunul de rufe pentru ca menajerele noastre să poată realiza mici economii la bugetul coşniţei. Cascavalul de post la capac se poate găti însă şi cu rămăşiţe de săpun de glicerina şi chiar cu săpunuri mai fine; aceasta însă numai în cazul când aveţi invitaţi la dejun.

Regim carnivor sau regim carnivor:
- Aoleu, Delavranceo, în ce hal te-au
adus 10 ani de regim Carp-nivor;
Uită-te la mine cum îmi prieşte
regimul Bugetarian !


SALATĂ DE  JEMANFIȘ 


Cucoanele de obicei aruncă la lada de gunoi buchetele de flori după ce le-au purtat la corsaj sau buchetele ce s’au veştejit în vaze. Greşală, risipă, lux ! Din aceste flori, intrate ca să zic aşa în stare de putrefacţie cadaverică, se poate prepara o excelentă salată, pe lângă care salata aşa zisă "clasică" nu e decât o mixtură greţoasă: Tocaţi bine florile. Presăraţi zece grame praf de tibişir şi un pumn de scrum de ţigări "Intim Club". Turnaţi câteva picături de cerneală violetă şi puneţi’o pe bucătăreasă să mestece până ce i-o ieşi ochii din cap. Când îi vor ieşi, luaţi aceşti ochi şi puneţi-i pe marginea farfuriei ca garnitură. Serviţi la masă şi pe urmă trimiteţi repede după un doctor.

FRIPTURĂ VEGETARIANĂ

Tăiaţi în bucăţele mici un metru de rogojină, puneţi-le pe grătar şi frigeţi-le. Nu uitaţi însă a unge grătarul cu vasilină boricată. Atragem deasemenea atenţiunea că această friptură nu e tocmai uşor de digerat, aşa că trebuie să fie bine sărată cu… sare amară.

Sursa: Revista “Furnica” – numerele din 2 iulie 1909 și 28 martie 1910 răsfoite din colecția Bibliotecii Digitale a Bucureştilor
15 comentarii :

 1. Simpatice retete, dar nu si pentru eventualii musafiri antipatici :))

  RăspundețiȘtergere
 2. Oricum iti trebuie mult curaj ca sa gatesti asa ceva, nu? :))

  RăspundețiȘtergere
 3. Salut Maricel!
  Ți-am descoperit blogul pe eBloguri (unde l-am și votat pentru că-mi place tare mult). Te invit pe http://primacarteblogdinromania.blogspot.se/2014/05/prolog.html, iar dacă ai plăcerea să facem schimb de linkuri:
  nume- Prima carte blog din România!
  link- http://primacarteblogdinromania.blogspot.se/
  O viaţă frumoasă îţi doresc! :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Interesanta ideea ta - tonic umorul. Ti-am facut loc intre blogurile mele favorite.Cu un nume de blog ceva mai scurt decat cel original - ca sa mai aiba loc si blogul meu de el :))
  Te mai astept pe aici...

  RăspundețiȘtergere
 5. :) Mulţumesc frumos Maricel! Mă bucur că ai găsit şi ceva umor... din interior nu-l observ. :)
  Voi reveni cu mare plăcere!

  RăspundețiȘtergere
 6. sapunul se face tot cu untura animala.cel de casa.asa ca o reteta e capcana!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uite ca "Jorj Delamizil" - alias George Ranrtti - a avut o scapare impardonabila atunci cand a inventat reteta de post. Rusine sa ii fie! :))

   Ștergere
 7. Merge!!! Tipul ăsta de umor, oleacă mai întunecat, e pe gustul nostru! La urma urmei, de ce nu ar fi?
  Mi-ar plăcea sa avem și noi umoriști de valoarea celui menționat de date. voastră..

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Autorul George Ranetti (alias Jorj Delamizil) a fost unul dintre marii oameni de presa de la inceputul secolului XX. A făcut gazetărie alături de marele Caragiale la "Moftul român". A condus publicaţiile "Moş Teacă", "Zeflemeaua", "Furnica" și "Greerul". De remarcat este și faptul că a avut o viaţă plină de lipsuri, pe care a ironizat-o de nenumărate ori. Scrierile sale au fost însă pline de umor şi de energie...

   Ștergere
 9. a fost o buna portie de ris!si mi-a adus aminte involuntar de dl goe!multumesc

  RăspundețiȘtergere
 10. 😀😀😀.. Bucătăreasa amestecând salata face toată treaba!! 😀 😀

  RăspundețiȘtergere
 11. Ar trebui ca toate BUNĂTĂŢILE de mai sus să alcătuiască menu-ul servit la serbarea de Anul Nou a politicienilor - GUVERN, PARLAMENT, Curtea Constituţională, BOR, Primarii de sector şi celorlalţi (că sunt mai multe instituţii jegmănitoare) care NESĂTUI, ca şi corbii, se înfruptă din averea ţării. Poate li se ÎNFUNDĂ odată cheful de a mai fura ca-n Codrul Vlăsiei

  RăspundețiȘtergere