De ieri și de azi: Dulciuri la modă (în anul 1906)

Recomandări:

Dulciuri la modă (în anul 1906)

Ne apropiem și în acest an, cu pași repezi, de perioada sărbătorilor de Paște. Știu că voi, doamnele și domnițele din toată țara, vă pregătiți deja toaletele pentru plimbare, pentru vizite sau pentru balurile primăverii și că vă consultați agendele în care aveți scrise rețetele de dulciuri cu care vă veți delecta oaspeții. De aceea, voi încerca să vă dau câteva idei, culese din carnețelul cu rețete al străbunicilor noastre (pentru savoare am păstrat ortografia și exprimările originale):



PANDIȘPAN CU CIOCOLATĂ


"Luați șase gălbenușuri de ouă și le bateți bine amestecând continuu cu o litră de zahăr pisat. Adăugați și 25 dramuri de vanilie și coajă de lămâie. Bateți și albușurile și amestecați cu aceasta. Ungeți o tavă cu unt, răsturnați compoziția într’ânsa și puneți-o să se coacă într’un cuptor nu prea încins. După ce s’a copt faceți spumă de ciocolată și puneți-o deasupra." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 5 ianuarie 1906)


Moda in 1906
Costum taieur, de postav gri, jupa dreaptă 
prelungită cu un volan în formă,
 jacheta cu cusături, guler de catifea ametist,
nasturi de postav gri

BOMBOANE DE ALUNE


"Amesteci și freci la un loc 140 gr. zahăr cu două albușuri de ouă până se va îngroșa, apoi adaugi 140 gr. alune mici pisate mărunțel, faci grămezi din această compoziție pe cari le așezi pe o tavă unsă cu unt și le coci în cuptor, dar să nu fie prea fierbinte." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 20 martie 1906)


CREMĂ CU MIGDALE


"Pisezi mărunt 140 gr. migdale, mesteci în ele trei linguri de făină și șapte gălbenușuri de ouă, zahăr, vanilie și 35 gr. smântână, freci bine până se îngroașă. Apoi tai din această cremă bucăți cât degetul de lungi, le învârtești în făină, formând cârnăței mici, apoi îi tăvălești în ouă, îi coci în unt și presori pe ei zahăr și vanilie sau șocolată frecată." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 20 martie 1906)



TARTĂ CU MIGDALE


"Ia 40 gr. de migdale curățite și pisate, 40 dr. zahăr pisat cu un dram de vanilie, 5 gălbenușuri de ouă, două ouă întregi și amestecă toate încet timp de o oră, ia apoi 30 dr. ciocolată rasă, pune spuma la 3 ouă, amstec’o  bine, toarn-o într’o formă și dăo în cuptor să se coacă." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 30 martie 1906)

Toaleta de lino si costum taieur
Toaletă de lino cu flori albastre și albe, garnisită cu
valencienă neagră, jiletcă de lino albă, volane din
aceiași lino la mâneci.
Costum taieur, guler în dungi, mărginit cu toul
la fel cu centura, nasturi pe foi și bolero și câte 
unul la mâneci

TORTĂ DE MIGDALE


"Ia 120 grame migdale curățate, taie-le mărunt, pune într’un vas șase albușuri bătute și șase gălbenușuri, 120 grame zahăr cernut și amestecă-le o jumătate de oră; pune apoi migdalele în acel vas peste cele-l’alte și amestecă-le altă jumătate de oră, pune coaja de la două lămâi și zeama de la o lămâie, unge tava cu unt-de-lemn. Toarnă această compoziție și dă-o în cuptor să se coacă." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 20 ianuarie 1906)


COVRIGEI CU OU 


"Se fierb 50 dramuri unt cu o litră apă până se umflă, apoi se amestecă înăuntru o jumătate kilo’ făină bună și 50 dramuri zahăr și se lasă să se răcească. Pe urmă se pun 8 gălbenușuri de ou, se amestecă bine o oră, apoi se întinde pe o masă presărată cu făină și se formează covrigei, care se ung cu ou și se coc la în cuptor." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 5 februarie 1906)


SUFLE DE LĂMÂIE


"Topește 52 grame de unt, adaugi zahăr, zeama de la o lămâie și cinci gălbenușuri de ou, freci toate aceste până ce obții o zeamă subțire, în care torni apoi spuma de la 4 ouă. La urmă torni întreaga compoziție într’o formă presărată cu zahăr și o dai în cuptor, ținând’o vreo jumătate de oră." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 5 februarie 1906)


PAPANAȘI DE BRÂNZĂ


"Se dă prin sită brânza de vacă proaspătă, se pune sare, făină de grâu și câteva ouă, se amestecă bine, apoi se ia puțin, se dă o formă rotundă sau lungăreață, se pun la prăjit, apoi le servim la masă cu zahăr sau smântână, după voință. Se pot face și fierți." (“Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 20 februarie 1906)


TORTĂ DE NUCI


"Se ia 420 gr. nuci pisate, 420 gr. zahăr pisat, 18 ouă, 4 batoane ciocolată, 10 bani pesmete pisat și puține cuișoare pisate sau coaje de lămâie. Se freacă bine gălbenușurile cu zahărul, apoi se amestecă cu nucile, pesmetele, ciocolata rasă și cuișoare sau coaje de lămâie. Se pun toate aceste în albușul bine bătut și se amestecă. Ungi tava cu unt, apoi presari pesmet și pui cele preparate la tavă și o dai la cuptor.

Crema:  Pui să fiarbă pe foc moale patru gălbenușuri de ou frecate cu două linguri de zahăr. Se lasă până ce se mai topește zahărul și după aceea pui trei batoane de ciocolată, care trebuie mai întâiu udată cu puțină apă și pusă în cuptor să se înmoaie. Freci bine până ce dispar zgrăbunțele și când e mai răcorită se adaogă și unt de 40 de bani. Tai torta în două cu o ață, așterni crema și... poftă bună." (Lilly și Marioara din Câmpina în revista “Moda Nouă Ilustrată” – numărul din 20 februarie 1906)

(câteva lămuriri în privința unităților de măsură folosite: Dram: 3.38 g., Oca: 1.272 kg., Litră: 318 g.)


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu