În articolul
anterior pe teme culinare m-am rezumat la rețete de deserturi. Astăzi vă voi împărtăși
și câteva rețete de mâncăruri, "culese" de prin revistele dedicate doamnelor publicate prin anii 1908 și 1909. Dacă
articolul precedent era „asezonat” cu modele de rochii prezentate în revistele de modă ale vremii, voi “pigmenta” articolul de azi cu fotografii de epocă în care "personaje principale" sunt pălăriile (din păcate – azi un accesoriu aproape dispărut din arsenalul feminin
cotidian). Pentru început, rețetele - apetisante, dar nu foarte
dietetice - împărtășite cititorilor revistei „Moda Nouă Ilustrată” de la începutul secolului al XX-lea de „BUCĂTARUL” (pentru savoare, am păstrat formulările originale):
“Tocăm ficatul
împreună cu 250 grame carne de vițel, se sară și se piperează, se adaugă un
păhărel de coniac și un gălbenuș de ou, cum și câteva ciuperci tocate. Se ia o
cratiță mică cu capac, se pune pe fund 2-3 frunze de dafin, apoi o pătură de
slănină, se umple cu tocătura făcută, se acoperă iar cu o pătură de slănină pe
deasupra se mai pune o foaie de hârtie albă și se astupă bine cu capacul. Se dă
de se coace o oră în cuptorul potrivit de cald.”
SANDWICS-URI CALDE
“Tăiați felii subțiri de pâine, puneți peste ele o pătură fină de răzătură de șvaițer, apoi o feliuță de șuncă, o altă pătură de răzătură de brânză și în fine o felie subțire de pâine. Legați-le bine cu o ață și puneți-le să se coacă într’o tingire în unt. După ce s’au rumenit bine, serviți-le la masă.”
CROCHETE DE CARTOFI
“Fierbeți
cartofii, curățați-i de coajă, sdrobiți-i bine și adăugați o bucată de unt
proaspăt, trei ouă bătute cu una sau două linguri de lapte, puțină sare și
piper. Luați apoi câte o lingură din acest aluat și aruncați în tingire (notă:
se prăjesc ca și chiftelele).”
FILEURI DE OU
“Tăiați felii de
ceapă și ciuperci, pe cari le puneți în tingire, cu unt și puțin usturoi. După
ce ceapa s’a rumenit puțin adăugați o linguriță de făină, sare și piper. Întindeți-o
apoi cu vin alb și bulion, în părți egale. Lăsați pe foc o jumătate de oră,
până scade sosul. Puneți apoi felii din albușul ouălor tari. Lăsați să facă un
clocot și aveți fileuri de ou.”
În cele ce urmează vă propun "un truc" și câteva dintre rețetele împărtășite de „FETIȚA DIN ZEFIR” (martie 1908):
ȘAMPANIE IEFTINĂ
“Iată un procedeu
foarte simplu pentru a fabrica o șampanie care cu greu se poate deosebi de
șampania adevărată: Pui în fiecare sticlă de vin alb, 5 centigrame de candel
pisat (notă: zahăr candel), 5 gr. de acid tartric și 7 gr. de bicarbonate de
sodă. Pune-i dop imediat și leagă bine dopul. Pune apoi sticlele la răcoare.”
CROCHETE DE CARTOFI
FILEURI DE OU
ȘAMPANIE IEFTINĂ
RIZOTO A LA MILANAISE
“Pui într’o
cratiță o ceapă tăiată mărunt și o rumenești cu o bucată de unt și cu grăsime de
bou. Când s’a rumenit ceapa se pune orezul, (jum. kgr. pentru 4 persoane), și
se lasă să se prăjească un minut sau două. După aceea se adaugă puțin câte puțin
zeamă de carne de pasăre. Când orezul este aproape fiert i se adaugă puțin
șofran (luat de la farmacie), măruntaiele de pasăre, și în cele din urmă
parmesan ras. Totul trebuie amestecat încontinuu.”
“Pune două
linguri de făină într’o cratiță cu unt proaspăt și las-o să se rumenească
încet, amestecând mereu; adaogă-i zeamă de carne, trage la o parte ca să fiarbă
încet, adaogă nițică șuncă, ceapă, bucățele de carne de vacă, nițele ciuperci,
sare, piper și pătrunjel. Când totul este fiert bine și scăzut, trece-l prin
sită, scoate-i grăsimea de pe deasupra și servește la masă cu rasol de vită.”
RIZOTO A LA MILANAISE
LAPTE ZBURAT SPANIOL
“Pune atâtea gălbenușuri
câte persoane au să fie la masă, dar de voiești pune mai multe și spărgând
ouăle binișor, ca în coaja lor să măsori laptele, câte ouă atâta lapte'n coaja
lor. Pune apoi coaja de la o lămâie sau 2, zahăr cât va trebui de dulce și puțină
sare și bate toate acestea o oră. Pregătește curând o formă frumoasă, ca s'o
poți da la o masă, unge-o cu unt, toarnă compoziția în ea, pune-o pe jăratec,
pune-i un capac deasupra și pune-i jăratec, păzește-o până se va coace,
apoi presară zahăr pisat ras pe coaja portocalei și dă’l la masă. Acum, poftă bună și
să-mi spuneți dacă v’a plăcut.”
PLĂCINTĂ LA MINUT SAU ARMENEASCĂ
“O kilă de făină, 4
ouă cu albuș cu tot, lapte cât trebuie, frămânți bine, apoi întinzi foi mici,
ungi cu dulceață de vișine, cu brânză de vacă, amestecată cu ouă și cu zahăr
pisat, sau cu majiun. După aceia pui unt sau grăsime în tavă și le prăjești
pe șparthat (plită, mașină), le presari cu zahăr pisat și le dai la
masă.”
Nu-mi rămâne decât
să vă urez și eu, asemeni Violetei de Parma: “Acum, poftă bună și să-mi
spuneți dacă v’a plăcut!?”
Pentru ce-i
interesați, câteva rețete pentru deserturi ușoare de epocă găsiți AICI...
Am salivat copios !....Mulțumim !...
RăspundețiȘtergereSa iti fie de bine :) Urmeaza retetele "fine".
RăspundețiȘtergere