Rețete de altădată
REȚETE:
- BEIGNETS DE MERE ȘI DE FRUCTE
- ÎNVÂRTITĂ DE CIOCOLATĂ
- ȘATO DE OREZ
- BUDINCĂ DE PÂINE
- BUDINCĂ DE GRIȘ LA MINUT
- CAIMAC
- PASCĂ CU ŞOCOLATĂ
- OUĂ CU MERE
- SALICANE
Dacă veți avea nelămuriri referitoare la punerea în operă a
rețetelor, nu pot decât să vă rog să vă adresați pentru completări autorilor
acestora, respectiv cititoarele revistei "Moda Nouă
Ilustrată" din anul 1907, ele fiind cele care au trimis redacției
toate rețetele: d-rele "Fulga", "Dorpribeag", "Ulpia Floarea
Muscelului", "Fetița dulce" și "Bruneta de pe malul
Râmnicului". Lămuririle le veți găsi, sper, la rubrica "Poșta
redacției". Ca să vă ajut puțin în eventualele voastre tentative voastre
culinare am să fac câteva precizări în privința unităților de măsură
folosite pe etunci:
-
Dram: 3.38 g.
-
Oca: 1.272 kg.
-
Litră: 318 g.
BEIGNETS DE MERE ȘI DE FRUCTE
"Aluat pentru
Beignets: Se amestecă faină cu gălbenușuri de ou, se pune apă caldă și puțin unt topit, asemenea și spumă de albușuri și puțină sare; se bat toate
împreună până se face aluatul destul de vârtos spre a putea acoperi fructele ce
voiește cineva a le pune într’ânsul.
Beignets de mere şi de fructe: Se pot face din orice fructe, tăiate, în rondele, apoi scoțându-le pielea, sâmburii şi miezul, puindu-le câteva ore în rachiu, mastică, în coniac sau rom, Kirsch etc., cu zahăr, apă de flori şi miez de lămâie. Se moaie fiecare rondelă în aluat şi se prăjeşte în tigaie cu unt; apoi se aşează pe farfurie, se presară cu zahăr pisat şi se plimbă peste zahăr lopăţica arsă în foc să se rumenească şi să se coloreze."
ÎNVÂRTITĂ DE CIOCOLATĂ
"Se ia cam juma'
de oca făină, se pune un ou întreg şi un gălbenuş, apă caldă cât va trebui şi
se lasă să stea câtva timp; dup’aceasta se întinde aluatul cât se poate mai
subţire, şi se lasă puţin a se răci; atunci se stropeşte cu o lingură de unt,
se ia două bucăţele de ciocolată rasă, 40 dramuri migdale pisate şi 15 dramuri
zahăr şi amestecându-le împreună se presară aluatul şi apoi se stropeşte cu 5
linguri de smântână dulce de lapte fiert, se înveleşte învârtita, se pune în
formă în jăratec şi sus şi jos şi se lasă să scadă."
ȘATO DE OREZ
"Se fierbe orez
cu lapte, scorţişoară, vanilie şi zahăr, se lasă apoi să răcească. Se pun
într’un castron 2-3 ouă numai gălbenuşurile şi o lingură de unt proaspăt şi se
amestecă bine, apoi se pune peste orezul fiert. Se unge o cratiţă cu unt
proaspăt şi se pune peste unt şocolată sau pesmet pisat; punându-se orezul în
cratiţă, se dă la cuptor.
După ce șatoul este copt, se pune cca ½ litru vin
negru, bun spre a se fierbe cu scorțișoară și, după ce vinul este fiert, se
pune un gălbenuș de ou în acest vin, dar vinul să nu fie tocmai fierbinte. Se
amestecă apoi bine și se pune peste orezul fiert, și în urmă se servește la
masă."
BUDINCĂ DE PÂINE
"Se ia franzelă
albă, nu proaspătă. Se taie bucăţi mărunte, se pune într’un castron mare, se
toarnă lapte, punând şi sare, zahăr, puţin rom, stafide negre şi roşii, câteva
gălbenuşuri de ouă, de asemenea şi albuşuri, bătute înainte de a se amesteca.
Când toate sunt amestecate bine, se pun într’un vas preparat cu pesmet şi uns
cu unt, apoi se dă la cuptor sau maşină spre a se coace, învârtind vasul
împrejur. Când e bine rumenit, se servă. Şi poftă bună!"
Carte de rețete |
BUDINCĂ DE GRIȘ LA MINUT
"Se ia două
pahare de smântână şi un pahar grișă, sarea trebuitoare, patru linguri de zahăr
pisat, mesteci la un loc, ungi tigaia cu unt, presari puţin posmag şi torni tot
amestecul în tigaie şi dai la cuptor sau rulă, dar să nu fie tare încins."
CAIMAC
"Puneţi o
tingire la foc, vărsaţi în ea puţină apă, cam 10-15 dramuri pentru o
oca de lapte; puneţi apoi şi laptele. La început daţi la foc mai
iute, apoi mai domol, lăsaţi să fiarbă trăgând mereu spuma la mijloc ca să nu
dea în foc. După ce va fi scăzut destul, luaţi-l de la foc, acoperiţi tingirea
cu un servet ud, bine stors, şi cu un capac deasupra; lăsaţi-l să stea 24 ore
la un loc răcoros. Scoateţi apoi caimacul şi cu laptele rămas gătiţi
altceva."
PASCĂ CU ŞOCOLATĂ
"Se
ia un pachet şocolată de cea groasă şi se rade într’o farfurie. Se pun
peste ea câteva ouă (după cantitatea şocolatei), o ceaşcă de lapte şi un pumn
de migdale tăiate lungăreţe şi se bat bine toate la un loc. Apoi punem pasca în
tavă, turnăm şocolata peste ea şi o punem în cuptor la un foc potrivit să nu se ardă. Aluatul pentru pască se face ca şi cel de cozonaci."
OUĂ CU MERE
"Sparge
6 ouă, despărţind albuşurile de gălbenuşuri şi le amestecă bine pe aceste din
urmă, adăugând două cescuţe de zahăr pisat, smântână proaspătă şi un pumn de
făină, fără să uiţi un aromat, fie vanilie în pulbere, coajă de portocale
etc. Bate în urmă albuşurile şi zăpada deasă amestec’o cu restul. Pe de
altă parte cojeşti şi tai felii 6 mere, le rumeneşti câteva minute cu unt, pe
urmă le aşezi într’o tingire; acoperă merele, după ce le-ai presărat cu pesmet,
cu ouăle bătute. Pune tingirea la cuptor şi lasă omleta să se coacă
repede. Când a crescut retrage-o din cuptor şi serveşte-o caldă la masă. Poţi
prepara acest desert cu orice fruct proaspăt sau conservat."
SALICANE
"Se face o cocă
dintr’un klgr. făină, 7 ouă, albuşul fiind bătut de o parte iar gălbenuşul
amestecat cu făina, un pahar de lapte, un pahar de zahăr pisat cu vanilie, o
ceaşcă de unt topit şi de 20 bani salicane (carbonat de amoniu) pisat într’o
piuliţă de lemn. Se frământă bine la un loc până face băşici.
Citește și: Rețete care distrug orice diete
Se taie coca în
mai multe bucăţi, se întinde fiecare pe rând, se taie în diferite forme, se ung
pe deasupra cu ouă şi zahăr pisat mare. Tava se presară cu făină sau
posmag şi în urmă se aşează formele lăsând distanţe între ele, fiindcă cresc.
Coca se face puţin mai groasă ca cea de tăiţei."
Nici nu vreau sa-mi imaginez ce ar iesi daca m-as apuca sa gatesc dupa retetele de mai sus! Oricum, m-am distrat citindu-le fapt pentru care ii multumesc autorului. Buna ziua.
RăspundețiȘtergereDistractia cea mai mare ar fi incercarea de a le gati.Cine se incumeta?
RăspundețiȘtergereMultumesc!
RăspundețiȘtergereVai, dar ce avem noi aici! Mai, mai că mă încumet să probez una... În caz că nu iese, nu există riscul să mi-o arunce cineva în cap. Îmi permit! :p Mulţumesc.
RăspundețiȘtergereBafta. Si poate ne spui si noua ce a iesit ( ca o fotografie ar fi deja prea mult ). Daca iti iese ceva - sa stii ca mai am retete pentru voi!
RăspundețiȘtergereDubase retete. Trebuie oarecum rezolvate....
RăspundețiȘtergereDe ce dubase. Trebuie doar doua dramuri da zahar si o oca de orez - si e gata salicane-aua .:)
RăspundețiȘtergereSavuros limbaj, savuroase retete🙂
RăspundețiȘtergereCe să fac eu cu laptele rămas fără caimac? Dacă invit motanii, e vreo supărare? Că așa fără caimac se cheamă că e degresat, și nu i-o pica greu la stomac.
RăspundețiȘtergereȘato de orez mi se pare interesant și mă gândesc să încerc să masor dramurile. Poate un dram înseamnă zece grame.. Se poate. Dacă o fi prea dulce nu contează, căutăm o lămâie, facem un ceai cu multă lămâie și.. Data viitoare luăm dramul drept un gram.
Dupa cum am prezizat inca de la inceputul articolului: 1 Dram: 3.38 g. Cat despre caimac: nu crezi că motanii se vor linge și ei pe mustăți după ce îl vor savura? :)
RăspundețiȘtergere