AVERTISMENT SEVER: Recomand tuturor celor care țin post, o dietă sau un regim alimentar să se oprească aici. Serios!
Rețetele ce urmează, culese din prețiosul „Calendar al ziarului Universul” din anul 1934, sunt adevărate bombe calorice. Mâncărurile de inspirație „boierească”, gătite în baza lor, promit arome și senzații culinare de neuitat.
Efectele imediate ale citirii acestor rețete de ieri ar putea include o "ploaie cu averse în cavitatea bucală" și o vizită neplanificată în zona frigiderului. Așadar, nu vreau să fiu "bombănit de doamnele, domnițele și domnii de azi" care urmează vreun program de slăbire.
Pentru cei care se încumetă totuși, am pregătit și soluții — am inserat în text reclame originale din aceiași perioadă pentru remediile neplăcerilor cauzate de abuzurile alimentare: ceaiuri pentru slăbit, pastile pentru indigestii, purgative și laxative. Nu promit că veți mai găsi produsele în farmacii, dar nici nu exclud acest lucru.
Astea fiind zise, să purcedem la gătit!
1. Sarmale de varză dulce – Luxul untului și al smântânii
O rețetă de sarmale complet diferită de cele tradiționale, mult mai bogată și mai indulgentă.
"Faci tocătura ca și pentru chiftele prăjite. În loc de carne de vacă pui jumătate carne de vițel sau de vacă și jumătate de porc și carne de cârnați de porc. Pui în tocătură un ou la ½ kilo de carne, ceapă prăjită, miez de pâine muiat în zeamă de carne sau lapte, sare și piper. Amesteci bine. Foile de varză le înmoi mai întâi în apă fierbinte, apoi le scoți cotoarele, faci sarmale mici, nu mai mari decât jumătate degetul cel mare de la mână și le prăjești în unt proaspăt. Apoi le așezi în cratiță cu rânduri de costiță afumată. În mijloc pui buchetul. Umpli cu zeamă de carne și stropești cu un păhăruț de vin alb. Pui la cuptor din ajun, punând deasupra un rând de pătlăgele roșii. După ce s’au gătit le tragi afară, iar a doua zi le reîncălzești, în cuptor, punând deasupra bucățele de unt proaspăt și smântână."
2. Curcă sau curcan umplut cu cârnați – Fast și răbdare
O masă copioasă care necesită 5 ore de gătit, așezată pe pat de slănină.
"Se umple pasărea cu o cantitate de cârnați de porc și se pune într’o cratiță pentru cuptor, așezată pe felii de slănină. În tavă se pun de jur împrejur 12 cepe întregi, piper negru boabe, un buchet mărișor, bucățele de slănină și 4 linguri de apă. Un curcan bătrân trebuie să fiarbă 5 ore. Se scoate grăsimea sosului. Se servește astfel: deschizi curcanul, scoți cârnații și arunci buchetul. Dacă n’ai cârnați poți umple cu pâine prăjită."
3. Pui “Marsan” – Spectacol culinar cu vermouth
Un pui rumenit, tras la tigaie și flambat cu Vermouth sau Cinzano.
Descoperiți mai multe rețete de altădată
(articol publicat în: mai, 2014; ultima actualizare: decembrie, 2025)
"Ia un pui de găină curățat, taie-l în 8 bucăți, sărează-l, piperează-l. Pune-l să se rumenească într’o cratiță cu un ou, unt proaspăt și 2 cepe mici tăiate. Când bucățile de pui s-au rumenit, scoate-le din cratiță și pune-le într’o farfurie, ținută la căldură, torni deasupra conținutul cratiței. Torni apoi în cratiță un pahar (25 centilitri) de Vermouth sau Cinzano, care scade în cantitate de două treimi după care îi dai tare flacăra. Imediat, vermuth-ul nefiind încă stins, arunci carnea în cratiță, după ea verși untul și zeama în care ai legat o lingură de piure de tomate în care ai pus zahăr, puțină scorțișoară pisată și ardei roșu. Guști, rectifici de sare și piper, dacă e nevoie, lași pe foc 5 minute, amestecând continuu."
4. Frigăruile “Aghiuță” – O capodoperă cu unt
O rețetă simplă, dar extrem de bogată în grăsime și arome, cu costiță afumată și unt topit.
"Se taie porcul în bucăți egale apoi se înfig bucățele în frigărui mici, alternând fiecare bucată de carne cu o felie de costiță afumată. Se unge carnea cu muștar, se tăvălește în pesmete pisat, se stropește cu unt proaspăt topit și se pune la grătar."
5. Porc cu sos – Fierbere lentă în vin alb și unt
Mușchi de porc gătit în vin și zeamă de carne, acompaniat de un sos de ceapă făcut cu rântaș.
"Mușchiul de porc se curăță de grăsime ca să rămână un centimetru grăsime și se pune într’o cratiță cu zece grame unt după ce-l sărezi și pipărezi. Să se rumenească deopotrivă pe toate fețele. Apoi se pune 200 grame zeamă de carne, 200 grame de vin alb, buchetul obișnuit, o ceapă înțepată cu două cuișoare. Acoperă cratița şi las-o să fiarbă două ore, stropind carnea de patru ori cu sosul din tigaie. Spre a face sos se curăță 300 grame ceapă scoțând părțile tari de la cap și de la coadă. Se taie ceapa în bucăți, se pune în cratiță cu 20 grame unt. Se amestecă puțin cu lingura de lemn. Se adaugă în rântaș 300 grame zeamă de carne, sare și piper. Se fierbe zece minute, amestecând. După 2 ore, mușchiul fiind gata se scurge zeama din cratiță, se trece prin strecurătoare, se scoate grăsimea și se pune în sos. Se toarnă apoi în farfurie și sosul deasupra."
6. Crap cu bere – O rețetă cu pește și turtă dulce inedită
Pește gătit în bere și aromat cu turtă dulce!
"Scoți carnea de pe oasele pe care le arunci și o pui într’o cratiță cu un strat de ceapă tăiată mărunt, sare, piper, pătrunjel, cimbru, o foaie de dafin și 2 cuișoare. Presară peste bucățile de pește bucățele de turtă dulce, apoi toarnă atâta bere cât să acopere peștele. Lași să fiarbă o jumătate de oră."
7. Pateu de iepure – Un amestec rafinat și complex
O rețetă de pateu laborioasă, cu șuncă, slănină, ficat de vacă și coniac.
"Tai mușchii iepurelui feliuțe lungi, groase ca degetul, curățite bine de pieliță; toci mărunt carnea de la pulpe și mai amesteci într’ânsa puțină carne de porc. Pui într’o tigaie unt. Focul să nu fie iute și când untul va fi fierbinte, așezi în el feliuțele de mușchi și le lași să se frigă cam un sfert de oră; să nu se rumenească. Le scoți și tot în momentul acela (bagi de seamă să nu fie prăjit) mai adaogi puțin unt și pui tocătura; o lași să se prăjească (amesteci mereu) pe un foc potolit ca un sfert de oră, îi adaogi sare, piper, puțin usturoi, pătrunjel, puțină ceapă rumenită, tăiată foarte subțire și cuperci tocate mărunt. Înainte de a scoate tocătura de la foc, pui în ea ficat de vacă ras, lași puțin până ce pierde fața roșiatică. Scoțând tocătura de la foc, amesteci în ea un păhăruț de coniac. Pe când aceste cărnuri se frig, taie o litră de șuncă fiartă, feliuțe pătrate și lungi, foarte subțiri și slănină tot așa. Dacă ai ficați de pasăre, îi tai bucăți, îi lași puțin la foc până ce schimbă fața."
8. Cârnați fripți în vin – Simplu și decadent
O rețetă rapidă, în care cârnații sunt gătiți în vin alb și serviți cu sos îngroșat cu unt.
"Se pun cârnații de porc în cratiță cu 200 gr. vin alb şi piper. Se acoperă cratița și se fierbe 10 minute. Se pune în vin 100 gr. sos și fă-l să scadă 4 minute. Vasul se ia de la foc și se adaogă 20 gr. unt și o lingură de pătrunjel tocat. Se amestecă până ce untul va fi topit. Pune cârnații în farfurie și sosul deasupra."
9. Pui “Sultănica” – Smântână, vin dulce și coniac
O rețetă cremoasă care folosește untdelemn, unt, vin dulce, coniac, smântână și gălbenușuri de ou.
"Bucățile de pui le sărezi și le piperezi; apoi le rumenești în untdelemn. Când s’a rumenit puiul, îl scoți, retragi untdelemnul din cratiță și-l înlocuiești cu o bucată de unt. Când s’a înfierbântat, așezi iar bucățile de pui. Torni deasupra un pahar de vin dulce și un pahar de coniac. Lași să scadă și adaogi un păhăruț de smântână. Să fiarbă domol 20 de minute. Apoi tragi cratița pe marginea mașinei și adaogi 2 gălbenușuri de ou amestecate cu puțină smântână. Amestecă repede, nu mai lăsa să fiarbă și presară pătrunjel tocat mărunt."
10. Tuslama de vită – Delicatesa cu gelatină
O rețetă bazată pe picioarele și burta de vită, care se servește cu hrean sau usturoi:
"Se curăță picioarele și partea de la burtă cu apă caldă și se așează într’o cratiță pe foc, cu apă caldă, o ceapa, un morcov, o foaie de dafin, ca să mai fiarbă puțin. Cărnurile se scot apoi, se taie în bucățele pătrate și se așează din nou într’o cratiță, se pun la foc domol până ce zeama se va gelatina. Se servește cu hrean sau cu usturoi."
Descoperiți mai multe rețete de altădată
Aceste rețete sunt parte dintr-o colecție mai amplă, disponibilă pe blog:
Sursa
rețetelor: “Calendarul ziarului Universul” - 1934 - disponibil în colecția Bibliotecii
Digitale Naționale

Hola! Me divertí un rato con estas riquísimas recetas de cocina. Con la manera de expresarse, es algo que suena cómico. Por supuesto que no podría comerlas, porque el colesterol me subiría a lo máximo. Gracias por su nota.
RăspundețiȘtergereColesterol él coresta con laxantes y tés adelgazantes. Gracias ....
RăspundețiȘtergereAdevarate bome calorice dar cred ca gustul era mortal-intr-adevar,mi-a venit o foame...
RăspundețiȘtergereMi-am facut datoria si te-am avertizat....
RăspundețiȘtergereTot inainte .... era mai binec !!!!
RăspundețiȘtergereCam mult colesterol, Ioane, dar era mai bine ! :)
RăspundețiȘtergereCe tot vb de cholesterol ?? Pana n-ati auzir de el , erati sanatosi, acum gata, ca fraierii din Amerika, tot cu colesterolul in gura santeti !!
RăspundețiȘtergereCat mai multa grasime, ca e buna pentru creier !!!
Doamne, ce bine că nu țin cure de slăbire! Eu una o să le încerc pe toate.
RăspundețiȘtergereCa atare, mulțumesc pentru aceste rețete. Bune,așa de bune că îți lasă gura apă!
O singură rugăminte: dacă te încumeți să aplici practic vreuna dintre rețete, timite-mi o fotografie ca să "asezonez" articolul. :)
Ștergere