Aromele Crăciunului de altădată

Minicartea de bucate alcătuită pe blog din reţete culese de prin reviste publicate pe la începutul secolului al XX-lea, nu ar fi fost completă dacă nu adăugam şi un capitol special dedicat reţetelor de prăjituri de Crăciun. 
Reţetele culese până acum sunt doar la un click distanță de voi: Reţete (care distrug orice diete), Reţete vegetariene a la Furnica, Reţete şi deserturi uşoare de la 1907, Reţete şi rochii cochete. Ca să vă ajut în creaţiile voastre culinare am să vă dau şi câteva lămuriri în privinţa unităţilor de măsură folosite:

-      Dram: 3.38 g.
-      Oca: 1.272 kg.
-      Litră: 318 g.

Cu aceste precizări, prepararea delicioaselor prăjituri de Crăciun din vremea străbunicii ar trebui să fie relativ uşoară, nu-i aşa?


PÂINE DE CRĂCIUN

Se face plămădeala cu apă caldă din 250 dramuri de drojdii sau cu ½ kgr. drojdii de casă şi un kgr. de făină şi se lasă să dospească. După ce se va dospi, se frământă cu ea aluatul făcut cu 2 kgr. de făină adăugându-se un litru apă caldă, un pahar de vin de madeira, 2 – 3 linguri de apă de flori, ½ kgr. zahăr şi sarea necesară. Se frământă aluatul două ore punând ½ litru unt câte puţin şi în cele din urmă o mână de anason, o mână de fistic, două mâini de stafide şi o mână rasă de chitră. Se presară apoi aluatul cu răsătură de coaje de lămâie şi se lasă să se coacă într’o formă unsă cu unt. (Gospodina – „Moda Nouă Ilustrată” din 15 decembrie 1910)

  
TORT DE MIGDALE

Se opăreşte jumătate chilogram de migdale, se usucă, se taie foarte mărunt, se pune într’un vas 6 ouă întregi şi 6 gălbenuşuri, jumătate chilogram zahăr pisat şi cernut, coaja de la două lămâi şi zeama de la una; toate acestea se amestecă bine, se unge tava cu spermanţetă şi se aşează în ea, apoi se pune la copt şi se toarnă aproape de gata un şado de vanilie sau se glisează cu ce poftim. (Amorina – „Moda Nouă Ilustrată” din 15 decembrie 1907)

TORTĂ DE PORTOCALE

Se iau 10 ouă, despărţind albuşul de gălbenuş. Luaţi gălbenuşurile şi le frecaţi cu 300 gr. zahăr pisat până creşte. În timpul acesta bateţi şi albuşul şi când este gata ca o spumă se amestecă cu gălbenuşul, puneţi apoi coaja rasă de la 5 portocale, zeama de la o portocală. 50 gr. pesmet şi 4 linguri făină. Amestecaţi toate acestea la un loc şi apoi se pune în formă, unsă cu untură şi o prăfuiţi cu făină sau pesmet, apoi o daţi la cuptor. (Contesa Ilca – „Moda Nouă Ilustrată” din 5 decembrie 1907)

                                                                      
PLĂCINTĂ BERLINEZĂ

280 gr. unt proaspăt bine frământat- Iei 10 gălbenuşuri, pui câte unul şi după fiecare freci 230 gr. zahăr fin pisat şi 280 gr. migdale pisate, puţină coajă de lamâie; după ce sunt bine amestecate pui 3 linguri de făină şi spuma de la 10 ouă. O pui în tavă, groasă de un deget şi după ce este coaptă o tai cu paharul. Le lipeşti câte două cu zeamă de dulceţă de zmeură punând şi câte o boabă deasupra. (F.N. Buzău – „Moda Nouă Ilustrată” din 15 decembrie 1910)


CARAMELE DE ŞOCOLATĂ

Se ia un pahar de smântână de la lapte fiert, un pahar de zahăr fin pisat, un pahar de şocolată rasă, se amestecă bine cu două linguri de miere, se pune pe colţul maşinei până se topeşte bine şi se leagă ca şerbetul. Când este gata se toarnă într’o tăviţă unsă cu unt, apoi se lasă să se răcească şi se taie bucăţele înfăşurându-le în chic. (F.N. Buzău – „Moda Nouă Ilustrată” din 15 decembrie 1910)


TURTĂ DE CRĂCIUN

Se face aluat de făină bună cu apă căldicică şi cu sarea necesară, se frământă, se lasă să stea 15 minute, apoi se întinde ca să se facă o pătură cât se poate de subţire. Fiind mult aluat, se fac mai multe pături, câte două pături de fiecare kgr. de făină. După ce întindem foile se lasă să mai stea până se vor zbici, apoi se împart cu pintenul în orice mărime se va voi. Oricine ar dori a servi această turtă, face un sirop dintrun kgr. de zahăr cu puţină apă de flori şi cu vanilie sau numai cu una din ele, şi după ce se aşează siropul se ung turtele cu el, se pun două căte două şi se presară dinăuntru cu ½ kgr. zahăr cernut. Se mai poate servi cu miere în loc de sirop şi cu migdale cu nuci pisate între foi. Locul unde se gătesc turtele trebuie să fie bine încălzit. (Gospodina – „Moda Nouă Ilustrată” din 15 decembrie 1910)

PRĂJITURĂ CU STAFIDE

Faceţi o frământătură din o litră făină, o litră unt, patru gălbenuşuri de ou şi două ceşti de lapte. Îndoiţi-i marginile; după ce aţi întins-o, presăraţi-i 10 dramuri stafide mari şi tot atâtea puneţi şi migdale tăiate mărunt, adăogaţi cam o litră de smântână, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, zahăr, mestecaţi şi turnaţi peste stafide. Coaceţi prăjitura o oră. (F.N. Buzău – „Moda Nouă Ilustrată” din 15 decembrie 1910)


COLĂCEI UMPLUŢI

Se face plămădeala din 10 dramuri drojdie şi după ce se va dospi se ia trei litre făină, 50 dramuri de unt, 5 gălbenuşuri, un ou întreg, o lingură de rom, sare, lapte cald cât se cere. Aluatul se frământă cu pumnii şi se pune apoi în formă la cuptor. (Gospodina – „Moda Nouă Ilustrată” din 15 decembrie 1910)

Colecţia revistei Moda Nouă Ilustrată” o puteţi răsfoi în Biblioteca Digitală a Bucureştilor.


4 comentarii :

 1. Foarte ...apetisante retetele! Caramelele si placinta berlineza sunt preferatele mele!

  RăspundețiȘtergere
 2. Painea de Craciun si... caramelele m-ar tenta si pe mine. Daca are cineva curajul sa incerce retetele... vreau si eu fotografii ! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Bombe de calorii, nu e de mirare că pe atunci NĂDEJDEA DE VIAŢĂ era INFINIT MAI MICă - spune-mi ce şi cât mănânci ca să-ţi spun cât trăieşti.
  Ca fapt divers... Potrivit unui studiu făcut de Nielsen CEE, 55% din populaţia Românei este supraponderală.
  De... SĂNĂTOASA bucătărie românească. Las că vin sărbătorile şi după un post îndelungat, la GHIFTUIALĂ NEAMULE... MAI BINE MAŢE CRĂPATE DECÂT BUCATE ARUNCATE
  Şi iar spitalele vor fi PLINE, că tot sunt prea multe...
  Ca fapt divers, în România sunt 18.300 de biserici şi doar 425 de spitale.(sursă internet) Ce contează ce se întâmpă pe LUMEA ASTA, în CEALALTĂ vom fi cu toţii îngeraşi. Asta noi, doar oamenii de rând, că POPILOR le merge mai mult decât bine şi pe LUMEA ASTA... circulă cu MERŢANE, nu pe măgari... şi nu plătesc impozite... Ce viaţă. HEI, vorba aia IAU ŞI DE LA VIU ŞI DE LA MORT

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va asigur, pe atunci lumea nu manca asa zilnic. Multi nici de Pasti sau Craciun nu mancau pe saturate, de celelalte zile ale anului nici nu mai vorbesc. Si apoi, lumea muncea din greu, postea de patru ori pe an, manca legume de sezon si ciorbe din urzuca, loboda si leurda primavara. O bunatate!

   Ștergere