De ieri și de azi: Aromele Crăciunului de altădată

Recomandări:

Aromele Crăciunului de altădată

Mini-cartea de bucate alcătuită pe blog din rețete culese de prin revistele publicate pe la începutul secolului al XX-lea, nu ar fi fost completă dacă aș fi adăugat și un capitol special dedicat rețetelor de prăjituri de Crăciun
 

Rețetele culese până acum sunt doar la un click distanță de voi: Rețete (care distrug orice diete), Rețete vegetariene a la Furnica, Rețete și deserturi ușoare de la 1907, Rețete și rochii cochete. Ca să vă ajut în eventualele încercări culinare am să vă dau și câteva lămuriri în privința unităților de măsură folosite de străbunicile noastre:

-      Dram: 3.38 g.
-      Oca: 1.272 kg.
-      Litră: 318 g.

Cu aceste precizări, prepararea delicioaselor prăjituri de Crăciun din vremea străbunicii ar trebui să fie relativ ușoară, nu-i așa? (note: pentru "savoarea lecturii" am păstrat formulările și ortografia originală; fotografiile nu ilustrează prăjiturile ale căror rețete sunt incluse în articol)



PÂINE DE CRĂCIUN

"Se face plămădeala cu apă caldă din 250 dramuri de drojdii sau cu ½ kgr. drojdii de casă și un kgr. de făină și se lasă să dospească. După ce se va dospi, se frământă cu ea aluatul făcut cu 2 kgr. de făină adăugându-se un litru apă caldă, un pahar de vin de madeira, 2 – 3 linguri de apă de flori, ½ kgr. zahăr și sarea necesară. Se frământă aluatul două ore punând ½ litru unt câte puțin și în cele din urmă o mână de anason, o mână de fistic, două mâini de stafide și o mână rasă de chitră. Se presară apoi aluatul cu răsătură de coajă de lămâie și se lasă să se coacă într’o formă unsă cu unt." ("Gospodina" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 15 decembrie 1910)


  

TORT DE MIGDALE

"Se opărește jumătate chilogram de migdale, se usucă, se taie foarte mărunt, se pune într’un vas 6 ouă întregi şi 6 gălbenușuri, jumătate chilogram zahăr pisat și cernut, coaja de la două lămâi și zeama de la una; toate acestea se amestecă bine, se unge tava cu spermanțetă și se așează în ea, apoi se pune la copt și se toarnă aproape de gata un șado de vanilie sau se glisează cu ce poftim." ("Amorina" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 15 decembrie 1907)

TORTĂ DE PORTOCALE

"Se iau 10 ouă, despărțind albu;ul de gălbenuș. Luați gălbenușurile și le frecați cu 300 gr. zahăr pisat până crește. În timpul acesta bateți și albușul și când este gata ca o spumă se amestecă cu gălbenușul, puneți apoi coaja rasă de la 5 portocale, zeama de la o portocală. 50 gr. pesmet și 4 linguri făină. Amestecați toate acestea la un loc și apoi se pune în formă, unsă cu untură și o prăfuiți cu făină sau pesmet, apoi o dați la cuptor." ("Contesa Ilca" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 5 decembrie 1907)


                                                                      

PLĂCINTĂ BERLINEZĂ

"280 gr. unt proaspăt bine frământat. Iei 10 gălbenușuri, pui câte unul și după fiecare freci 230 gr. zahăr fin pisat și 280 gr. migdale pisate, puțină coajă de lămâie; după ce sunt bine amestecate pui 3 linguri de făină și spuma de la 10 ouă. O pui în tavă, groasă de un deget și după ce este coaptă o tai cu paharul. Le lipești câte două cu zeamă de dulceață de zmeură punând și câte o boabă deasupra." ("F. N. Buzău" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 15 decembrie 1910)


CARAMELE DE ȘOCOLATĂ

"Se ia un pahar de smântână de la lapte fiert, un pahar de zahăr fin pisat, un pahar de șocolată rasă, se amestecă bine cu două linguri de miere, se pune pe colțul mașinei până se topește bine și se leagă ca șerbetul. Când este gata se toarnă într’o tăviță unsă cu unt, apoi se lasă să se răcească și se taie bucățele înfășurându-le în chic." ("F. N. Buzău" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 15 decembrie 1910)



TURTĂ DE CRĂCIUN

"Se face aluat de făină bună cu apă căldicică și cu sarea necesară, se frământă, se lasă să stea 15 minute, apoi se întinde ca să se facă o pătură cât se poate de subțire. Fiind mult aluat, se fac mai multe pături, câte două pături de fiecare kgr. de făină. După ce întindem foile se lasă să mai stea până se vor zbici, apoi se împart cu pintenul în orice mărime se va voi. Oricine ar dori a servi această turtă, face un sirop dintr’un kgr. de zahăr cu puțină apă de flori și cu vanilie sau numai cu una din ele, și după ce se așează siropul se ung turtele cu el, se pun două câte două și se presară dinăuntru cu ½ kgr. zahăr cernut. Se mai poate servi cu miere în loc de sirop și cu migdale cu nuci pisate între foi. Locul unde se gătesc turtele trebuie să fie bine încălzit." ("Gospodina" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 15 decembrie 1910)

PRĂJITURĂ CU STAFIDE

"Faceți o frământătură din o litră făină, o litră unt, patru gălbenușuri de ou și două cești de lapte. Îndoiți-i marginile; după ce ați întins-o, presărați-i 10 dramuri stafide mari și tot atâtea puneți și migdale tăiate mărunt, adăogați cam o litră de smântână, 2 ouă, 2 gălbenușuri, zahăr, mestecați și turnați peste stafide. Coaceți prăjitura o oră." ("F. N. Buzău" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 15 decembrie 1910)


COLĂCEI UMPLUȚI

"Se face plămădeala din 10 dramuri drojdie și după ce se va dospi se ia trei litre făină, 50 dramuri de unt, 5 gălbenușuri, un ou întreg, o lingură de rom, sare, lapte cald cât se cere. Aluatul se frământă cu pumnii și se pune apoi în formă la cuptor." ("Gospodina" – „Moda Nouă Ilustrată” - numărul din 15 decembrie 1910) 
 
(articol publicat în: decembrie, 2014; ultima actualizare: decembrie, 2024)
 

Sursa: colecția revistei Moda Nouă Ilustrată” - disponibilă online în colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor
 

5 comentarii :

  1. Foarte ...apetisante retetele! Caramelele si placinta berlineza sunt preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Painea de Craciun si... caramelele m-ar tenta si pe mine. Daca are cineva curajul sa incerce retetele... vreau si eu fotografii ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bombe de calorii, nu e de mirare că pe atunci NĂDEJDEA DE VIAŢĂ era INFINIT MAI MICă - spune-mi ce şi cât mănânci ca să-ţi spun cât trăieşti.
    Ca fapt divers... Potrivit unui studiu făcut de Nielsen CEE, 55% din populaţia Românei este supraponderală.
    De... SĂNĂTOASA bucătărie românească. Las că vin sărbătorile şi după un post îndelungat, la GHIFTUIALĂ NEAMULE... MAI BINE MAŢE CRĂPATE DECÂT BUCATE ARUNCATE
    Şi iar spitalele vor fi PLINE, că tot sunt prea multe...
    Ca fapt divers, în România sunt 18.300 de biserici şi doar 425 de spitale.(sursă internet) Ce contează ce se întâmpă pe LUMEA ASTA, în CEALALTĂ vom fi cu toţii îngeraşi. Asta noi, doar oamenii de rând, că POPILOR le merge mai mult decât bine şi pe LUMEA ASTA... circulă cu MERŢANE, nu pe măgari... şi nu plătesc impozite... Ce viaţă. HEI, vorba aia IAU ŞI DE LA VIU ŞI DE LA MORT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va asigur, pe atunci lumea nu manca asa zilnic. Multi nici de Pasti sau Craciun nu mancau pe saturate, de celelalte zile ale anului nici nu mai vorbesc. Si apoi, lumea muncea din greu, postea de patru ori pe an, manca legume de sezon si ciorbe din urzuca, loboda si leurda primavara. O bunatate!

      Ștergere
  4. Am recitit la fel de interesată de articol. Am redistribuit. Însă am descoperit că oamenii doar presupun pe baza imaginii de la articol.

    RăspundețiȘtergere