AVERTISMENT: Recomand
tuturor celor care țin post, o dietă sau un regim alimentar să se oprească aici. Rețetele
ce urmează, culese din “Calendarul ziarului Universul” din anul 1934, sunt
adevărate bombe calorice. Mâncărurile “boierești” gătite în baza lor par însă
savuroase.
Efectele imediate al citirii acestor rețete de ieri vor fi o ploaie cu
averse în cavitatea bucală precum și o vizită neplanificată în zona
frigiderului, așa că nu vreau să fiu bombănit de doamnele, domnițele și domnii de azi
care urmează vreun program de slăbire. Pentru cei care se încumeta totuși, am și soluții: am înserat în text reclame pentru diferite remedii ale neplăcerilor
cauzate de abuzurile alimentare: ceaiuri pentru slăbit, pastile care rezolvă
indigestiile, purgative și laxative etc. (evident, din aceiași perioadă). Nu
promit că mai găsiți produsele respective prin farmacii, dar nici nu exclud
acest lucru. Astea fiind zise, să purcedem la gătit:
Ceaiul care slăbește "Dr. Ernst Richter"
|
SARMALE DE VARZĂ DULCE
"Faci tocătura ca și pentru chiftele prăjite.
În loc de carne de vacă pui jumătate carne
de vițel sau de vacă și jumătate de porc și carne de cârnați de porc. Pui
în tocătură un ou la ½
kilo de carne, ceapă prăjită, miez de pâine muiat în zeamă de carne sau
lapte, sare și piper. Amesteci bine. Foile de varză le înmoi mai întâi în apă
fierbinte, apoi le scoți cotoarele, faci sarmale mici, nu mai mari decât
jumătate degetul cel mare de la mână și le prăjești în unt proaspăt. Apoi le așezi în cratiță cu rânduri de costiță afumată. În
mijloc pui buchetul. Umpli cu zeamă de carne și stropești cu un păhăruț de vin
alb. Pui la cuptor din ajun, punând deasupra un rând de pătlăgele roșii.
După ce s’au gătit le tragi afară, iar a doua zi le reîncălzești, în cuptor,
punând deasupra bucățele de unt
proaspăt și smântână."
CURCĂ SAU CURCAN UMPLUT CU CÂRNAȚI
"Se
umple pasărea cu o cantitate de cârnați
de porc și se pune într’o cratiță pentru cuptor, așezată pe felii de slănină. În tavă se pun de
jur împrejur 12 cepe întregi, piper negru boabe, un buchet mărișor, bucățele de slănină și 4 linguri
de apă. Un curcan bătrân trebuie să fiarbă 5 ore. Se scoate grăsimea
sosului. Se servește astfel: deschizi curcanul, scoți cârnații și arunci
buchetul. Dacă n’ai cârnați poți umple cu pâine prăjită."
PUI “MARSAN”
"Ia un pui de găină curățat, taie-l în 8
bucăți, sărează-l, piperează-l. Pune-l să se rumenească într’o cratiță cu un ou, unt proaspăt și 2 cepe mici
tăiate. Când bucățile de pui s-au rumenit, scoate-le din cratiță și pune-le
într’o farfurie, ținută la căldură, torni deasupra conținutul cratiței. Torni
apoi în cratiță un pahar (25 centilitri) de Vermouth sau Cinzano, care scade în cantitate de două treimi după
care îi dai tare flacăra. Imediat, vermuth-ul nefiind încă stins, arunci carnea
în cratiță, după ea verși untul și zeama în care ai legat o lingură
de piure de tomate în care ai pus zahăr, puțină scorțișoară pisată și
ardei roșu. Guști, rectifici de sare și piper, dacă e nevoie, lași pe foc
5 minute, amestecând continuu."
FRIGĂRUILE “AGHIUȚĂ”
"Se taie porcul în bucăți egale apoi se
înfig bucățele în frigărui mici, alternând fiecare bucată de carne cu o felie de costiță afumată.
Se unge carnea cu muștar, se
tăvălește în pesmete pisat, se stropește cu unt proaspăt topit și se pune la grătar."
"Mușchiul de porc se curăță de
grăsime ca să rămână un centimetru
grăsime și se pune într’o cratiță cu zece grame unt după ce-l sărezi și pipărezi. Să se rumenească
deopotrivă pe toate fețele. Apoi se pune 200 grame zeamă de carne, 200
grame de vin alb, buchetul obișnuit, o ceapă înțepată cu două
cuișoare. Acoperă cratița şi las-o să fiarbă două ore, stropind carnea de
patru ori cu sosul din tigaie. Spre a face sos se curăță 300
grame ceapă scoțând părțile tari de la cap și de la coadă. Se taie
ceapa în bucăți, se pune în cratiță cu 20 grame unt. Se amestecă
puțin cu lingura de lemn. Se adaugă în rântaș 300 grame zeamă de
carne, sare și piper. Se fierbe zece minute, amestecând. După 2 ore,
mușchiul fiind gata se scurge zeama din cratiță, se trece prin strecurătoare,
se scoate grăsimea și se pune în sos. Se toarnă apoi în farfurie și
sosul deasupra."
CRAP CU BERE
"Scoți carnea de
pe oasele pe care le arunci și o pui într’o cratiță cu un strat de ceapă
tăiată mărunt, sare, piper, pătrunjel, cimbru, o foaie de dafin și 2
cuișoare. Presară peste bucățile de pește bucățele de turtă dulce, apoi toarnă atâta bere cât să acopere peștele. Lași să
fiarbă o jumătate de oră."
PATEU DE IEPURE
"Tai mușchii iepurelui feliuțe lungi, groase
ca degetul, curățite bine de pieliță; toci mărunt carnea de la pulpe și
mai amesteci într’ânsa puțină carne
de porc. Pui într’o tigaie unt.
Focul să nu fie iute și când untul va fi fierbinte, așezi în el feliuțele de
mușchi și le lași să se frigă cam un sfert de oră; să nu se rumenească. Le
scoți și tot în momentul acela (bagi de seamă să nu fie prăjit) mai adaogi
puțin unt și pui tocătura; o
lași să se prăjească (amesteci mereu) pe un foc potolit ca un sfert de oră, îi
adaogi sare, piper, puțin usturoi, pătrunjel, puțină ceapă rumenită,
tăiată foarte subțire și cuperci tocate
mărunt. Înainte de a scoate tocătura de la foc, pui în ea ficat de vacă ras, lași puțin până ce
pierde fața roșiatică. Scoțând tocătura de la foc, amesteci în ea un păhăruț de coniac. Pe când aceste
cărnuri se frig, taie o litră de șuncă
fiartă, feliuțe pătrate și lungi, foarte subțiri și slănină tot așa. Dacă ai ficați de
pasăre, îi tai bucăți, îi lași puțin la foc până ce schimbă fața."
CÂRNAȚI FRIPȚI ÎN VIN
"Se pun cârnații de porc în cratiță cu 200
gr. vin alb şi piper. Se acoperă cratița și se fierbe 10 minute. Se pune
în vin 100 gr. sos și fă-l să scadă
4 minute. Vasul se ia de la foc și se adaogă 20 gr. unt și o lingură de
pătrunjel tocat. Se amestecă până ce untul va fi topit. Pune cârnații în
farfurie și sosul deasupra."
PUI “SULTĂNICA”
"Bucățile de pui
le sărezi și le piperezi; apoi le rumenești în untdelemn. Când s’a rumenit puiul, îl scoți, retragi untdelemnul
din cratiță și-l înlocuiești cu o bucată de unt. Când s’a
înfierbântat, așezi iar bucățile de pui. Torni deasupra un pahar de vin dulce și un pahar de coniac. Lași să scadă și
adaogi un păhăruț de smântână. Să
fiarbă domol 20 de minute. Apoi tragi cratița pe marginea mașinei și adaogi 2 gălbenușuri de ou amestecate cu
puțină smântână. Amestecă
repede, nu mai lăsa să fiarbă și presară pătrunjel tocat mărunt."
TUSLAMA DE VITĂ
"Se curăță picioarele și partea de la burtă cu apă
caldă și se așează într’o cratiță pe foc, cu apă caldă, o ceapa, un morcov, o
foaie de dafin, ca să mai fiarbă puțin. Cărnurile se scot apoi, se taie în
bucățele pătrate și se așează din nou într’o cratiță, se pun la foc domol până
ce zeama se va gelatina. Se servește cu hrean sau cu usturoi."
Sursa
rețetelor: “Calendarul ziarului Universul” - 1934 - citit din
colecția Bibliotecii
Digitale Naționale
Hola! Me divertí un rato con estas riquísimas recetas de cocina. Con la manera de expresarse, es algo que suena cómico. Por supuesto que no podría comerlas, porque el colesterol me subiría a lo máximo. Gracias por su nota.
RăspundețiȘtergereColesterol él coresta con laxantes y tés adelgazantes. Gracias ....
RăspundețiȘtergereAdevarate bome calorice dar cred ca gustul era mortal-intr-adevar,mi-a venit o foame...
RăspundețiȘtergereMi-am facut datoria si te-am avertizat....
RăspundețiȘtergereTot inainte .... era mai binec !!!!
RăspundețiȘtergereCam mult colesterol, Ioane, dar era mai bine ! :)
RăspundețiȘtergereCe tot vb de cholesterol ?? Pana n-ati auzir de el , erati sanatosi, acum gata, ca fraierii din Amerika, tot cu colesterolul in gura santeti !!
RăspundețiȘtergereCat mai multa grasime, ca e buna pentru creier !!!
Doamne, ce bine că nu țin cure de slăbire! Eu una o să le încerc pe toate.
RăspundețiȘtergereCa atare, mulțumesc pentru aceste rețete. Bune,așa de bune că îți lasă gura apă!
O singură rugăminte: dacă te încumeți să aplici practic vreuna dintre rețete, timite-mi o fotografie ca să "asezonez" articolul. :)
Ștergere