Reţetele străbunicii

Moda la inceputul secolului XX
Costume elegante pentru plimbare

Voi mai adăuga azi câteva file la cartea de bucate care începe să se „adune” pe blog. Au fost până acum articolele: Reţete (care distrug orice diete)Reţete şi rochii cocheteReţete vegetariene a la…FurnicaReţete şi deserturi uşoare de la… 1907. Astăzi am selectat câteva reţete de deserturi uşoare culese din revista “Moda Nouă Ilustrată” – numere din timpul în care străbunicele noastre erau… domnişoare (1904) - cu regretul că în acei ani reţetele nu erau însoţite de fotografii ale creaţiilor culinare. Voi “asezona” reţetele, ca de obicei, cu câteva rochii şi pălării la modă în acelaşi an. Iar ca să vă ajut în creaţiile voastre culinare am să vă dau şi câteva lămuriri în privinţa unităţilor de măsură folosite:

Dram: 3.38 g.
Oca: 1.272 kg.
Litră: 318 g.

Cu aceste precizări, prepararea delicioaselor deserturi din vremea străbunicii ar trebui să fiefloare la ureche, nu-i aşa?

TORTĂ DE MIGDALE

"Curăţă şi pisează 140 dramuri de migdale dulci şi 10 dramuri de migdale amare cu 150 dramuri de zahăr, rade sau taie subţire de tot coaja de la o jumătate de lamâie amestecă toate acestea cu 60 dramuri de făină, pune puţină sare, patru ouă întregi şi două gălbenuşuri, bate bine albuşurile de la cele două ouă şi amestecă-le cu totul. Unge o tavă, întinde acest aluat în ea şi pune la cuptor iute; nu trebuie mai mult de trei sferturi de oră ca să se coacă, cel mult o oră." ("Mademoiselle Pauline" – „Moda Nouă Ilustrată” – 21 februarie 1904)


LAPTE DE PĂSĂRICĂ

Moda la inceputul secolului XX
Rochii pentru vizite și oraș
"Pune o oca de lapte la foc cu vanilie şi o litră de zahăr. Când fierbe, pui în el cu lingura albuş de ou bătut bine şi laşi să fiarbă. Iei 8 gălbenuşuri de ou, le freci başca cu o linguriţă de făină şi o linguriţă de lapte rece. Când albuşurile de ou sunt fierte, le scoţi din lapte cu o lingură găurită şi le pui pe taler. Începi apoi a turna puţin câte puţin din acest lapte fiert cu gălbenuşurile de ou frecate, amestecate mereu ca să nu se taie; când ai turnat tot laptele pui la un foc potolit şi amesteci mereu până ce se îngroaşe laptele, apoi torni peste gogoşile făcute cu albuşurile. Laşi să se răcorească şi apoi dai la masă." ("O cititoare din Dorohoi" – „Moda Nouă Ilustrată” – 12 iunie 1904)


PESMEŢI PENTRU CEAI

"Iată o minunată reţetă pentru pesmeţi: Se dace un aluat din: o jumătate kilogram de zahăr, 6 ouă, 1 litră smântână dulce, 1 dram vanilie, 6 linguriţi natru şi făină câta cere. Faci foaie ca de tăieţei şi o tai cu forme punându-le în cuptor pe tavă ne-unsă, cu foc potrivit. Sunt excelenţi pentru ceai mai cu seamă." ("Emilia V. Păun" – “Moda Nouă Ilustrată” – 6 februarie 1904)

BUDINCĂ DE OREZ


"Se ia lapte şi se fierbe cu orez ( o litră de orez la o oca de lapte); după cantitatea orezului se pun şi câteva gălbenuşuri de ouă de ouă frecate cu zahăr, apoi se adaogă albuşul bătut spumă, răsătură de pe o lămâie, puţină scorţişoară sau vanilie, puţin rom, se amestecă bine, se lasă să se rumenească şi se serveşte." ("Eugenia" – “Moda Nouă Ilustrată” – 16 ianuarie 1904)

Moda la inceputul secolului XX
Toalete de demi-sezon
 pentru dame şi fetiţe

LIQUEUR DE PORTOCALE


"La o litră (franceză) de spirt, pui cojile de la 3 portocale şi pui să se plămădească în timp de o lună. Topeşti 275 grame de zahăr într-o jumătate pahar de apă, pui la foc, laşi să dea de vre-o două ori în clocot, apoi scoţi de la foc, amesteci plămădeala şi lasă să stea 15 zile, filtrează şi pune în sticle. Pune în sticlă o migdală curăţată de pieliţă." ("O cititoare din Dorohoi" – „Moda Nouă Ilustrată” – 12 iunie 1904)


PRĂJITURĂ  << ALAGEA >>

"Pui orez de se prăjeşte, pui zahăr în apă, şi’l laşi să se topească şi după ce s-a prăjit orezul pui apa cu zahăr peste el, apoi pui fidea şi o prăjeşti, şi când e orezul mai cu seamă pui fideaua şi sare; cât vrei de dulce, pui scorţişoară şi o laşi să fiarbă; când e gata o dai jos să se răcească, şi când e să o dai la masă, mai pui puţină scorţişoară pe deasupra; dacă vrei, în loc de scorţişoară înăuntru poţi pune apă de flor. Când o dai jos o acoperi." ("Cleopatra" – „Moda Nouă Ilustrată” – 24 aprilie 1904)


PRĂJITURI DE CARTOFI

Moda la inceputul secolului XX
Pălăriile sezonului... 1904
"Se aleg cartofii cari sunt rotunji şi făinoşi şi după ce se fierb în apă şi se curăţă de coji, se pun într’un vas şi se amestecă cu unt proaspăt, cinci sau şase gălbenuşuri de ouă, lapte sau mai de preferat smântână şi puţină esenţă de vanilie, sau răzături de coaje de lămâie. Se bat după aceea 3 sau 4 gălbenuşuri de ou, dar nu aşa de mult ca pentru laptele zburat, şi se amestecă cu acest albuş. Pe urmă se unge o formă şi se presară cu puţin pesmet şi după aceea se toarnă amestecul până la jum. formei. Se pune în cuptor ca pe o jum. de oră, se scoate forma şi pe o farfurie." ("O cititoare din Dorohoi" – „Moda Nouă Ilustrată” – 12 iunie 1904)


10 comentarii :

 1. Apropos de Migdalele amare, din reţeta bunicii. Pe atunci nu se ştia (probabil) că acestea conțin amigdalin, un glicozid din care rezultă ACIDUL CIANHIDRIC. DECI...
  Actriţa Nora Piacentini – s-a sinucis mâncând aşa ceva. De fapt, babele de la Cimitirul Belu Catolic (din Bucureşti) unde işi are ea mormântul, în arealul imediat apropiat din dreapta bisericii, spun o poveste auzită de la alte babe – foste contemporane cu actriţa, cum că de fapt ea nu a dorit să se sinucidă, dar era ahtiată după migdale de toate soiurile – şi mâncând peste măsură, s-a otrăvit cu Acid Cianhidric.

  RăspundețiȘtergere
 2. Interesant ce ne spui despre sinuciderea Norei Piacentini, prima Domnisoara Cucu din Steaua fara nume a lui Mihail Sebastian:

  http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/01/artisti-aproape-uitati-10-destinul.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Am citit la timpul respectiv blogul despre Nora. Povestea cu migdalele o stiam de la cimitirul Belu, unde are mormântul chiar în apropierea familiei mele. Că este doar o poveste... cine poate ştii? Dacä nu vorbeai de reţeta nu intram pe blog. Un pumn de migdale amare – neprelucrate, conţine atâta Acid cianhidric (care se transformă în cianură) încât poate omorî un om

  RăspundețiȘtergere
 4. Rugamintea mea e sa intri pe blog si sa scrii comentarii de fiecare data cand simti nevoia sa o faci. Te astept cu placere sa te reintorci. Nu doar pentru retete...

  RăspundețiȘtergere
 5. Am notat reteta cu liqueur de portocale

  RăspundețiȘtergere
 6. La fel de frumoase și bune la gust, amintirile astea. Eu una îți mulțumesc din suflet, poate o să încerc cândva și meseria asta de făcător de bunătăți. Cel mai mult îmi place savoarea textelor. Arhaismul limbajului. Mulțumesc pentru că am putut citi asta. Felicitări pentru tot ce faci.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca incerci vreodata o reteta din carnetelul strabunicii, sa ne trimiti si noua o fotografia... Bine ai revenit pe blog, Constanta!

   Ștergere