Hipnotismul în slujba sufletului şi a frumuseţii

Prima jumătate a secolului al XX-lea a fost o perioadă în care hipnoza a început să se impună ca fiind un mijloc alternativ de terapie a sufletului. Practicată încă de acum 3000 de ani de doctorii egipteni sau cu multe secole în urma de magii Persiei, de fakirii hinduşi sau de yoghinii indieni, hipnoterapia a devenit cu adevărat o ştiinţă abia începând din anul 1884, odată cu publicarea de către doctorul francez Hipolyte-Marie Bernheim a studiului “Sugestia în stare hipnotică şi starea de veghe”. Deşi acceptată cu greu la început, hipnoterapia a fost acceptată în timp de savanţi de renume - cei mai cunoscuți dintre aceștia fiind Freud, Pavlov, Broca sau Prince - ca fiind o metodă alternativă de tratare a bolnavilor. Astăzi hipnoterapia începe să fie utilizată din ce în ce mai intensiv în întreaga lume. Vrei să îţi schimbi comportamentul? Vrei să te lasi de fumat? Vrei poate să îţi vindeci acrofobia? Hipnoterapia poate fi astăzi o soluţie…


Iată cum erau prezentate succesele noii ştiinţe în presa românească a anului 1929: “Publicul se deprinsese să "vadă pe scenă, experienţele de hipnotizm practicate de diverşii profesori în ştiinţe oculte". Parte din ele erau trucuri practicate de oameni abili, care făcuseră o meserie din aceste exhibiţii. Puţini la număr ştiau că în clinicile din străinătate şi chiar la noi în ţară, medici cu renume, lucrează pe acest teren şi au ajuns la rezultate fericite. Au ridicat hipnotizmul la rangul de ştiinţă, numai prin munca şi perseverenţa lor. Nenumărate sunt cazurile de vindecare în tratarea bolilor nervoase prin hipnoză, atunci când tratamentul lor prin medicamente n'a dat nici un rezultat. Dacă am porni de la teoria unui medic german, care a susţinut că ‹‹minciuna››; este o boală nervoasă şi că prin hipnoză se vindecă, am putea marca încă un aport considerabil adus în domeniul medical.

Hipolyte-Marie Bernheim

Hipnotizmul a adus reale servicii şi criminalogiei. Adevărat este că în multe cazuri mediul în somnul hipnotic a indus în eroare autorităţile; dar aceste cazuri izolate n'au descurajat pe cercetători. Profesorul psiholog Dr. Leopold Thoma, a pornit de la premiza că faţa este oglinda sufletului. Orice stare sufletească imprimă pe obraz urmele ei. Mulţumirea sufletească se reflectează pe faţa omului, supărarea la fel lăsând urmele bătrâneţei.”

Şedinţă de hipnoterapie
PRIMUL CAZ“O tânără fată a cunoscut un domn pe care'l iubea mult şi cu care se logodi. Amândoi erau foarte fericiţi. Logodnicul moare într’un accident. Fata nu’şi mai găsea liniştea, nici odihna cu toate că nu'i lipsea nimic. Începuse să se ofilească -  faţa căpăta creţuri din ce în ce mai accentuate. A fost supusă unui tratament hipnotic.

Figura No. 1 ne arată pacienta în momentul adormirei: pe faţa ei se poate lesne vedea urmele unei adânci suferinţe.
 
Mediu adormit
Dr. Thoma adoarme un mediu

Figura No. 2 ne-o prezintă în momentul trezirei din somnul hipnotic. Câtă schimbare, mulţumire desăvărşită, faţa descongestionată.”

Treazire din hipnoza
După deşteptare

AL DOILEA CAZ

Înainte de hipnoză

“După o durere mare o fată tânără, îmbătrânită înainte de vreme, supusă tratamentului hypnotic. Priviţi rezultatele:

După hipnoză

TRATAMENTE  PENTRU  “ARANJAREA SUFLETULUI” 

“Dar ceva mai mult: nu numai că se întineresc feţele prin acest tratament, dar se modifică sufletul. Cum în Anglia copiii sunt supuşi unei operaţiuni pentru extirparea apendicelui se prea poate ca în viitor să fie supuşi unui tratament hypnotic pentru “aranjarea sufletului”. Vom ajunge a forma sufletele în laborator şi atunci desigur că omenirea va fi mai bună şi va ajunge la forme mai perfecte. Privit pe vremuri cu neîncredere, astăzi hipnotismul, a ajuns un factor de care medicina ţine seama atât în ceia ce priveşte psihiatria şi mai ales cu privire la rezultatele practice demonstrative, care l'au aşezat în rândul celor mai însemnate cuceriri ale ştiinţei moderne. Nu va trece multă vreme şi el va atinge ţeluri nebănuite până în present. În nenumărate facultăti şi laboratorii speciale, se lucrează pe acest tărâm de aproape un deceniu; iar literatura privitoare la această ştiinţă sporeşte pe zi ce trece.”


Sursa: articolul “Hipnotismul în slujba sufletului şi a frumuseţii” – semnat "Alfred" – publicat în revista “Ilustraţiunea Română” – numărul din 14 noiembrie 1929 - citită din colecția Bibliotecii Digitale a Bucureştilor

6 comentarii :

 1. S-ar putea să fie adevărat,știut fiind că multe din boli pornesc din dureri ale sufletului, sau din stări negative ale lui.

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu sunt convins ca hipnoza poate fi una dintre metodele eficace de tratare a psihicului dar si de... manipulare a lui. Si deasemenea sunt convins ca stim inca putine din rezultatele cercetarilor facute in statele puternice ale lumii.

  RăspundețiȘtergere
 3. Cu succes în psihoterapie (Freud, Adler, Jung etc.) şi cu şi mai mare succes în SPĂLAREA CREIERILOR (vezi ISIS)

  RăspundețiȘtergere
 4. UNA DINTRE METODE, de fapt cei de mai sus nu sunt pionieri în branşă
  Ar mai fi ŞOCURILE ELECTRICE şi multe altele descrise mai jos
  Iată ce scrie Alexandru Danilov în Revista HISTORIA

  În ce constă tehnica de spălare pe creier?
  În lucrarea sa intitulată Brainwashing, Edwar Hunter ne furnizează o definiţie completă a ceea ce înseamnă tehnica de spălare a creierelor. Conform definiţiei sale scopul tehnicii de spălare a creierelor este să schimbe radical mintea unei persoane, astfel încât aceasta să devină o marionetă vie sau un robot uman. Cei care practica această tehnică, au ca obiectiv crearea unui individ cu noi credinţe şi crezuri compatibile cu interesele lor. Fără să conştientizeze, omul devine captiv în propriul corp, datorită faptului că i se instalează un nou proces de gândire. Tehnica spălarii creierelor era utilă în crearea noului individ care să nu se revolte niciodată şi să asculte ordinile primite de la autoritaţi superioare care interacţionează cu el(guverne, organizaţii, instituţii, oficiali ş.a.)
  Termenul de spălare a creierelor a fost pentru prima dată folosit în timpul Războiului din Coreea(1950-1953), pentru a descrie comportamentul prizonierilor americani reîntorşi din lagărele nord-coreene. În tehnica lor de manipulare, nord-coreenii au preluat conceptul ksi-no (curăţarea minţii) aplicat în comunismul chinezesc(maoism), cu rădacini în confucianism(de la marele confucianist Mencius). Comandanţii americani au sesizat faptul că o parte din soldaţii americani reîntorşi din închisorile nord-coreene erau complet convertiţi la comunism, gata să-şi denunţe propria ţară . Comportamentul lor ciudat a continuat după eliberare, chiar şi fără să fie supuşi influenţei comuniste. Acest efect negativ asupra moralei soldaţilor, a fost botezat de Edward Hunter cu termenul de spălare pe creier(brainwashing).
  Specialişti în ştiinţa comportamentală de la CIA au utilizat diferite metode pentru a manipula starea mentală a indivizilor şi a altera funcţiile lor cerebrale cum ar fi:administrarea pe furiş de medicamente cu potenţial halucinogen(LSD) şi a altor substanţe chimice asemănătoare, hipnoză, privare senzorială, privare de somn, izolare, violenţă verbală şi abuzuri sexuale şi diferite forme de tortura cum ar fi cusutul pielii fără administrare de anestezic făcută de doctorul torţionar Lawrence Schacht. Bătăile erau proceduri obişnuite în acest tablou.

  Experimentele CIA s-au desfăşurat în cadrul a 80 de instituţii dintre care universităţi, spitale, închisori şi companii farmaceutice. Conducătorii instituţiilor la care CIA a experimentat diferite tehnici de tortură cunoşteau foarte bine fenomenul.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt păreri pro și contra, unii se tem de manipulare, alții speră să vadă un membru al familiei vindecat, ori pe sine însuși, în cazul în care e conștient că stresul i-a afectat sănătatea și a ajuns o legumă. Nu știu ce să spun, am auzit de vindecări miraculoase, de oameni întorși prin anamneză la momentul în care s-a instalat răul, boala. Am auzit de mărturii date de oameni prea afectați să-și poată aminti limpede cum s-a întâmplat într-o anumită situație și care au rezolvat cazuri complicate de crimă.. Dar am auzit de manipularea subiecților puși să ucidă, ba chiar am auzit despre un caz în care unui om i s-a indus ideea că are venele tăiate pe când se afla în cada plină cu apă în care au turnat cerneală roșie... – omul a crezut și a murit. Acum eu nu am curaj să spun : e bine, sau nu-i bine.. Nu spun nimic, poate vor fi și medici cinstiți, medici care să fi înțeles de ce Hipocrate a cerut ca cei care vor să fie în slujba celor aflați în suferință să se poarte cu omenie și cu dăruire.. Sper.

  RăspundețiȘtergere