De ieri și de azi: Un decalog interbelic

Recomandări:

Un decalog interbelic

Prima jumătate a secolului trecut a fost cu siguranţă epoca în care femeia şi-a cucerit definitiv dreptul de a participa activ la viaţa socială. În aceşti ani doamnele au trecut de la rolul domestic de “femeie de casă” la acela de “doamnă în societate”. Au cucerit o multitudine de drepturi: de a purta pantaloni, de a purta părul tuns scurt, de a face sport, de a se plimba pe bicicletă în public, de a participa la consursurile de frumuseţe… 
 
O victorie în lupta de emancipare a femeilor:
dreptul de a purta părul tuns scurt
 
Profesarea de către femei a meseriilor rezervate până atunci exclusiv bărbaților constituie o etapă importantă în această “luptă pentru emancipare a femeilor”. Nu era doar un moft această aspirație a femeilor. În lipsa unei independențe financiare, femeile ar fi rămas dependente de veniturile soților lor. Ori independența financiară nu se putea câștiga decât prin munca proprie. Femeile medic, avocat, inginer, taximetrist sau parașutist au început să devină o prezențe obișnuite în societate.

Această schimbare de rol în societate a avut însă parte de opoziția puternică a “celeilate părți” a societății. Bărbații nu erau întotdeauna de acord cu noul loc și rol al femeii. Cei mai cârcotași dintre ei au formulat chiar un “decalog” destinat femeilor. Doamnele au răspuns imediat cu 10 porunci destinate sexului masculin. Pentru că și bărbații trebuiau să își schimbe obiceiurile, nu-i așa? Mă îndoiesc însă că aceste “porunci” au fost în totalitate respectate. Nu au fost nici atunci – nu sunt nici astăzi:


I.  Nu vorbi numai tu tot timpul, căci, se poate întâmpla ca şi bărbatul sa dorească din când în când, să spună câte ceva.

II.  Dacă e cu putință, iubește-ți bărbatul și pregătește pentru dânsul hrana (pe care în definitiv din munca lui o ai) și pregătește-o așa fel, ca să fie gata la vreme și să nu sufere papilele (nervii gustului).

III.  Nu te amesteca în treburile bărbatului tău.

IV.  Nu sta ceasuri întregi la telefon, vorbind fleacuri, căci prea bine se poate întâmpla ca cineva sa aibe nevoie de firul pe care-l ocupi, pentru afaceri mai importante, și nici nu repeta pălăvrăgelile vecinilor.

Margareta Nicolau
Prima femeie taximetrist din București


V.  Nu te lăuda prea mult cu blândețea bărbatului, amintindu-ți că dânsul are toată bunăvoința pentru frații săi de robie.

VI.  Dacă te cerți cu bărbatul tău, sau dacă socoți că e nevoie să-l dojenești, fă aceste lucruri repede și uită apoi.

VII.  Fii cu răbdare față de slăbiciunile bărbatului tău și la nevoie exagerează calitățile sale, bune dacă le are, în fața oamenilor.

Prima femeie pilot de avion și parașutist
cu brevet din România - Smaranda Brăescu

VIII. Nu-ți preface bărbatul în servitoare, decât în împrejurări cu totul excepționale. Adă-ți aminte că ai bărbat pentru alte scopuri, decât acela de a fi bucătar sau spălător de vase.

IX.  Nu-ți îndrepta toate gândurile numai la podoabă și îmbrăcăminte și nu exagera importanța obligațiunilor sociale, căci prima ta datorie este casa și familia.

X.  Adă-ți aminte că…, din când în când, e bine să lași pe bărbat în pace. În aceste timpuri nu-ți turbura soțul, când dânsul e cel care asudă sub povara vieții.



DECALOGUL PENTRU BĂRBAȚI 



I.  Arată femeii tale totdeauna aceeași curtenie, pe care ai arătat-o în prima zi a căsătoriei.

II.  Arată mulțumire, fie prin cuvânt, fie prin zâmbet, pentru bucatele care ți-se pun înainte, căci acestea nu s'au făcut singure.

III.  Amintește-ți totdeauna de soția ta, sfătuiește-te cu dânsa, împărtășește-ți cu dânsa plăcerile, cum ar fi bunăoară mersul la circ, la cinematograf, la expoziție sau la teatru.

Prima Miss România (1929)
Magda Demetrescu

IV.  Ferește-te întotdeauna de bănuiala răului, căci lumea disprețuiește pe omul pe care-l suspectă în privința moralei și poartă-te tu însuți la fel, cum vrei să se poarte femeea ta.

V.  Nu minți în ceea ce privește veniturile pe care le ai, căci Dumnezeu nu va lăsa nepedepsit pe acela care-și ține femeea în neștiință asupra finanțelor domestice; decepția în această privință e cauza tuturor relelor.

VI.  Nu uita zilele onomastice: ziua de naștere a femeii tale și a copiilor tăi, precum și aniversarea căsătoriei și ține-le minte, cel puțin tot atât de bine, cum ţți minte zilele în care au loc championate de box sau matchuri de footbal importante.

VII.  Nu te încinge în discuții aprinse cu femeea ta căci bine știi că ultimul cuvânt tot ei îi aparține; de asemenea nu încerca niciodată să-ți impui voința, în ceea ce privește viața domestică, căci casa ta trebuie să fie zidită pe dragoste și nu să stea rezemată pe dominația fără rost a vre'unuia dintre membrii ei.

La patinaj în Cișmigiu

VIII.  Ia-ți partea care ți-se cuvine în creșterea copiilor tăi, căci o bună parte din însușirile lor îți aparțin ție.

IX.  Arată-te cu interes față de afacerile sociale ale soției tale, tot astfel cum aștepți de la dânsa ca să se intereseze de treburile tale zilnice. Dânsa s'a căsătorit cu tine ca să-ți fie tovarășe, și nu numai să te hrănească de trei ori pe zi.

X.  Însoțește pe femeia și copii tăi la biserică în fiecare Duminecă și nu admite ca aceasta s'o facă alții. 
 

 
Sursa: articolul “Un nou decalog” – publicat în revista “Realitatea ilustrată” - numărul  din 8 ianuarie 1928
 
 


4 comentarii :

  1. FOARTE EDUCATIV ȘI ACTUAL !

    RăspundețiȘtergere
  2. RODICA CARABA7 mai 2017 la 19:57

    CU SUBTILITATILE DE RIGOARE...TARE BUNE SFATURI DIN AMBELE PARTI. DOMINA DECENTA SI PARTICICA DE UMOR MASCAT.OARE SE RESPECTA PUNCTELE ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca și în cazul oricărui Decalog. Ne propunem să respectăm "poruncile", dar... :)

      Ștergere