De ieri și de azi: “Sondaje de opinie” prin anul 1909

Recomandări:

“Sondaje de opinie” prin anul 1909

Noi, cei de azi, suntem convinși că sondajele de opinie sunt un apanaj al lumii în care trăim. Citim aproape zilnic rezultate ale unor astfel de anchete sociale, mai profesionist sau mai ne-profesionist făcute, pe teme din cele mai diverse. La începutul secolului al XX-lea nu existau încă institute de sondare a opiniei publice, dar opinia cititorilor era importantă. Pentru a afla aceste opinii, revista ‹‹Moda nouă ilustrată›› “cerceta opinia publică” lansând în paginile revistei diferite întrebări pentru cititori. De exemplu:

"Ce preferați la bărbat: bunătatea sau inteligența și cultura?" 
"Cu ce fel de bărbat poate fi o femeie cu oarecare cultură fericită?"
"Preferați fetele din provincie sau pe cele din București?"
"Ce preferați la un bărbat: fizicul sau caracterul și manierele?"
"La ce vârstă e bine să se mărite o fată?"


Publicarea răspunsurilor primite de la cititorii de ieri era - și este și pentru noi, cei de azi - fără a avea pretenția unei cercetări științifice - o măsură a opiniilor și a moralei acelei epoci. Interesantă cred. Așadar, "așteptăm răspunsul la următoarea întrebare ce punem iubitelor noastre cititoare: Care e diferența de ani ce credeți că ar fi mai potrivită între vârsta bărbatului și aceea a femeei, când e să se căsătorească?
 

Răspunsuri:


Moda noua ilustrata 1909Camora-Adjud: Între bărbat și femee cea mai potrivită diferență de etate la căsătorie este între 4-6 ani; căci bărbatul întotdeauna trebuie a fi mai mare pentru a cunoaște mai bine lumea.

Aurora Dimineţei: Diferența de vârstă cea mai nemerită ar fi de şase ani.

Sylică-Bârlad: Pentru ca un bărbat să poată ținea piept tuturor celor trebuincioase unei gospodării se cere ca să aibă vârsta de 25 de ani, la această vârsta avându-și oricine un viitor asigurat. Iar femeea e bine nemerit să se căsătorească la etatea de 18 primăveri.

Moda noua ilustrata 1909Syll Țirica: Vârsta cea mai potrivită pentru a se căsătorii un bărbat, este atunci când numără 22 ani avându-și viitorul asigurat. Femeia pentru a nu face strâmbu după măritiș, ar trebui să-i dea vânt spre căsătorie chiar părinții după 2 ani de la eșirea din școala primară.

Blonda de pe șes: Între vârsta bărbatului și aceea a femeei nu trebue să fie o mare diferență; pentru că o diferență prea mare aduce la parte din femei ce au o fire ușuratică le aduce la desfrâu. Dar dacă vârsta bărbatului față de aceea a femeei e bună să fie cam de la 4-6 până la 10 ani mai mult ca a femeei atunci când acea căsătorie se poate zice fericită pentru că fiind bărbatul mai înaintat la vârstă e copt la minte, va știi să-și facă soția și chiar traiul său fericit.



Palarii pentru femeiPăsărica voioasă: După părerea mea soțul ca să poată deveni un bun cap de familie să nu facă pasul serios de a se căsători decât după ce-și va asigura o existență sigură spre a-și putea îndeplinii datoriile cuvenite și aceasta nu o poate decide etatea, decât capacitatea. Relativ la soție nu se poate cere altceva decât educația bună și virtute, posedând aceste calități chiar la vârsta de 16 ani poate deveni, la un soț bun, o soție și o mamă exemplară.

Țigăncuşa cu ochi căprii: Eu cred că bărbatul să fie mai mare cu 3-4 ani decât femeia. Astfel fiind o va putea conduce pe calea spinoasă a vieței.

Borbica din Păcurari – Iași: După mine diferența între bărbat și femee când se căsătoresc e maximum de zece ani. Diferența prea mare de vârstă nu e bine pentru multe considerente.

Moda noua ilustrata 1909Două cireși: După părerea noastră, ar trebui ca bărbatul să fie mai în vârstă cu 10 ani decât femeia.

Diavolița din Victoriei: Prefer la bărbat bunătatea, inteligența și cultura căci eu numai cu bărbatul care va posedă aceste trei calități voi putea să fiu fericită; prin urmare cred că orice femee cultă nu va fi fericită cu bărbatul căruia îi va lipsi una din sus numitele calități.

Pentru a reda ceva din atmosfera epocii am  "presărat"  prin articol câteva pălării la modă în primăvara anului 1909.

Sursa: Revista “Moda nouă ilustrată”  - numerele din 5, 15 și 25 aprilie 1909


8 comentarii :

  1. La vremea aia, se intelege ca orice barbat de 25 de ani avea deja "viitorul asigurat" -se pare ca azi nu mai e valabil...Ma distreaza mult nick-name-urile femeilor care au scris: "Diavolita din Victoriei! , "Doua ciresi", "Tigancusa cu ochi caprui" (nu reusesc sa pun al doilea i :) ), dar mai dihai "Pasarica voioasa" :)))))

    RăspundețiȘtergere
  2. In lumea ID-urilor de pe site-urile de socializare, pseudonimele folosite prin 1900 mi se par chiar..nevinovate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc. M-am distrat copios, mai ales cu nick-urile alese. Si atunci se foloseau nick-uri cu "y" ca si astazi. İntr-o perioada aveam si eu "Diavolita visinie", dar nu eram din Victoriei, ci din Giulesti :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Vrei sa spui ca esti din Gyulesti - inteleg :))
    Dupa cum spune-am, pseudonimele de la Posta redactiei din perioada interbelica pot fi o sursa de inspiratie pentru nickname-urile de azi. Si mai cred ca erau mai amuzante si mai sic cele de atunci. Dar poate ca sunt eu un nostalgic...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce răspuns ar da tinerele din ziua de azi la un asemenea sondaj?

    RăspundețiȘtergere
  6. Probabil ca nu foarte diferite, chiar daca la varsta s-ar adauga cativa ani. Pentru un mic minisondaj - comentariile pe blog ar fi perfecte, ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-a placut articolul, foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere