De ieri și de azi: Senzațional în "Universul literar" (pe la 1910)

Recomandări:

Senzațional în "Universul literar" (pe la 1910)

Frunzărind periodice românești de la începutul secolului  al XX-lea  în căutare de noi subiecte, am găsit adevărate “știri de la ora 5” acolo unde mă așteptam mai puțin: în revista "Universul Literar". E drept că revista conținea și interesante articole de cultură, dar e și mai drept e că publicația aparținea trustului de presă "Universul". Ori în acest trust de presă se pare că senzaționalul trebuia să își aibă locul lui. Pentru ca impactul la public să fie cât mai mare, primele pagini ale "Universului Literar" conțineau gravuri care nu aveau nici o legătură cu literatura, dar care ilustrau cu succes știrile “importante” ale momentului. Puteți să citiți în continuare câteva exemple de știri mai puțin literare (am transcris în mare textul original respectând ortografia de azi – dar am păstrat,pentru savoarea lor, câteva forme gramaticale din textul original).  
 
Evenimente 1910

 

ACCIDENTUL  A.S.R.  PRINCIPESA ELISABETA A ROMÂNIEI


"De un timp încoace se fac la Sinaia curse de sănii mici, așa numite bobsleigh, la care iau parte AA.SS.RR. Principele Carol și Principesa Elisabeta., precum și membri ai societății înalte. Cu ocaziunea unei astfel de curse s-a întâmplat un accident Principesei Elisabeta. A.S.R. (notă: Alteța Sa Regală) se afla cu dl. Romalo într-o sanie, aceasta răsturnându-se Principesa a căzut așa de rău încât și-a scrântit piciorul. Grație ajutoarelor date la timp de dr. Mamulea,  A. S. se află acum pe deplin restabilită. Ilustrația noastră prezintă scena acestui accident." 

ACCIDENTUL  A.S.R.  PRINCIPESA ELISABETA A ROMÂNIEI

O SCENĂ DIN GROAZNICUL MĂCEL DIN RUSCIUK


"Cititorii cunosc, din amănunțitele dări de seamă ale ziarului “Universul”, sângeroasele turburări se s-au petrecut în Rusciuk, în cursul săptămânei trecute. Dragostea pe care frumoasa Aișa – fiica unui preot turc – o avea pentru funcționarul creștin Ștefanov a împărțit populația din Rusciuk în două tabere. Încăierându-se între ele, armata - în urma unui ordin nechibzuit al guvernului – a avut un rol nespus de trist, umplând de cadavre întreaga piață a Măcelarilor și semănând doliu în tot orașul. Până în momentul când scriem aceste rânduri, spiritele sunt încă turburate și s-au luat severe măsuri spre a se înlătura noi turburări."

Universul literar - 1910
O scenă de la groaznicul măcel de la Rusciuk

UCIDEREA FIOROSULUI BANDIT GOGA


"Zilele trecute a fost împușcat faimosul șef de bandă Goga, care băgase spaima în populația din județele Tecuci și Covurlui și în urmă, în județul Putna. Procurorul tribunalului din Focșani, dl. Costea, însoțit de mai mulți jandarmi și de banditul Rambosi, pe care îl luase ca să dea informațiuni, s-au pus în urmărirea tâlharului Goga, pe care l-au găsit în comuna Piscu-Covurlui. Banditul  fiind disperat a luat-o la fugă, dar a fost împușcat de jandarmi. Ilustrația noastră prezintă  această  scenă."

Universul literar - 1910
Uciderea fiorosului bandit Goga



ACCIDENT LA CURSELE DE AUTOMOBILE


"Duminecă, 6 Iunie, au avut loc curse de automobile între Târgoviște și București, la care au luat parte numeroase automobile. La aceste curse au asistat și A.A.L.L. Regale principele Ferdinand și principesa Maria, împreună cu principele Carol. În timpul curselor s-au întâmplat și câteva accidente. Automobilul d-lui Cămărășescu a luat foc, iar d-sa s-a ars la mână. S-au mai întâmplat și alte răniri. D. N. Dumitrescu-Câmpina, directorul ziarului "Universul" a pus automobilul d-sale la dispoziția d-lui N. Minovici care a plecat să salveze pe cei răniți. Ilustrația noastră prezintă o vedere de la aceste curse."

Universul literar - 1910
Accident la cursele de automobile

CRIMA UNUI COPIL DIN LEHLIU


"Copilul Vasile Grigore A. din com Lehliu, jud. Ialomița, în vârstă de 13 ani, a împușcat pe bunica sa în următoarele împrejurări: I.Anghel, bunicul criminalului, în a 5-a căsătorie luase de soție pe femeia Dumitra, care, după moartea lui, a vândut toată averea rămasă, între care și o parte de pământ ce de drept se cuvenea lui Grigore Anghel, tatăl criminalului. Aproape zilnic, părinții precocelui criminal se tânguiau că au rămas pe drumuri și erau veșnic mâhniți de isprava bătrânei. În ziua de 22 c., Vasile profitând și de ocazia că părinții lui nu erau acasă, fără a se gândi un moment, luă arma tatălui său din cui și încărcând-o cu alice mari, urmărește pe bunica sa și descarcă un foc de pușcă în pieptul acesteia, lăsând-o moartă pe loc. El a fost arestat și depus în arestul preventiv din Călărași."

Universul literar - 1910
Crima unui copil din Lehliu
Surse:

- numere din anul 1910 ale “UNIVERSUL   LITERAR” – frunzărite din colecția Bibliotecii Digitale a Municipiului București



4 comentarii :

  1. oamenii sustin ca mai demult nu existau atatea crime si nenorociri-eu zic ca informatia nu ajungea asa departe si asa repede ca azi...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic ca si pe timpul lui Homer, oamenii se incaierau pentru o muiere, oras cu oras si tara cu tara !

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multi Ani 2021! Asteptam o revenire in forta!

    RăspundețiȘtergere