Miţa Biciclista şi lumea politică

Mita Biciclista, frumoasa “demimondenă” de la începutul secolului trecut, a fost o adevărată vedetă a societății bucureștene. Viața extravagantă și luxoasă pe care o ducea – avea o trăsură elegantă, conducea propriul automobil, mânca numai la Athenee Palace – au făcut ca prezența Miței să fie una cu adevărat deosebită. Frumuseţea Mariei Mihăescu - faimoasa Miţa Biciclista - nu a trecut nicidecum neobservată. Bărbati celebri ai vremii precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga sau Regele Ferdinand au suspinat după grațiile frumoasei duduiţe. Regele Ferdinand a mers chiar mai departe si i-a dăruit o casă în Piata Amzei. Tocmei de aceea, în epocă, Miţa Biciclista mai era cunoscută si drept "Miţa CotroceancaȚ, poreclă obţinută în urma presupusei sale legături cu Regele Ferdinand și a bârfelor care circulau la Curtea Regală din Cotroceni. Se spunea chiar că Regele Manuel al Portugaliei a cerut-o de soţie și că  Miţa Biciclista l-ar fi refuzat. Revista umoristică "Furnica nu putea bineînțeles să rămână insesibilă în fața acestui subiect senzațional:Regele Manuel
Majestatea Sa Regală Miţa I a Portugaliei:

"Unul din directorii noștri a primit următoarea picantă și sensaţională telegramă din Paris: Faimoasa noatră Miţa Biciclista se răsfaţă între regi. La Londra a fost în mai multe rânduri văzuta cu un rege: cel mai tânăr din cei cari au fost. Am luat drumul spre Paris.

Reporter fidel:

Mulţumim amicului anonim de la Paris care s’a grăbit să ne depeşeze această veste, menită să umple de mândrie sufletele tuturor bunilor români. Da, domnule Iorga, da domnule Cuza, să fim mândri de succesul repurtat de gentila noastră compatrioată în străinătate, în vremurile acestea când diplomaţia şi guvernul României nu se prea disting prin isbânzi. Mezalianţa Regelui Portugaliei (căci el a fost regele cel mai tânăr care-a azistat la inmormântarea lui Eduard la Londra) trebuie să ne încânte că s’a comis cu o româncă d’ale noastre, cu şarmanta Miţa Biciclista. Această mezalianţă, sau mai bine zis această Miţalianţă, capătă o importanţă şi mai mare când te gândeşti la împrejurările în cari Miţa noatră a cucerit Portugalia. În adevăr, Regele Emanoel se afla la o înmormântare, când de obicei inima întristată a omului rămâne rece la ademenirile sexului frumos, iar pe de altă parte acest rege se ştie că e în ajun a se însura cu o ducesă din familia domnitoare a Engliterii. Totuşi Miţa l-a dat gata pe suveranul portughez în doi timpi şi trei mişcări!

Să strigăm deci: Trăiască M.S.R. Miţa I!

Ce-i dreptul, însă, suntem datori să recunoaştem că meritul acestui fericit eveniment revine în bună parte si regelui Portugaliei care, cu toate că aflându-se la o înmormântare şi în ajunul unei căsătorii, s’a apucat de amor si de chef cu cea mai nostimă reprezentantă a sexului tandru din România la Londra. Aceasta dovedeşte cât adevăr e în cunoscutul refren din opereta franţuzească:

Les Portugais
Sont toujours gais!"

Semnat: Prinţul Ghytză (Revista “Furnica” - nr. din 20 mai 1910)


Miţa Biciclista - ministru:

Miţa Biciclista
"Scrisoarea de răspuns la o presupusă propunere a Primului ministru Tache Ionescu de a fi “numită ravisanta si şarmanta Miţa Biciclista” la Departamentul lucrărilor publice: Mulţumesc foarte mult iubitului meu Tăkiţă pentru onoarea ce-mi face rezervându-mi un loc la ministerul său. Dar, obosită fiind de marea muncă depusă în cursul anilor în viata publică, m’am hotărât să mă retrag în viața privată, mai ales că am făcut oarecari economii ce îmi permit a trăi la adăpost de frământările publice. Și apoi partizanii politici ai lui Tăkiţă sunt toti niște “poseur de lapins” și nu voiesc a mă expune chiulurilor lor. 


Las locul uneia mai tinerică ce n’a gustat încă decepţiile publice. În adevăr, începănd cu şeful lor, toţi au tras chiulul, ba partidului liberal, ba celui conservator, ba celui junimist. Dar mai ales şeful nu prezintă garanţii, deoarece a trecut “în inspecţie” prin toate partidele, și de unde ştii că mâine nu îi vine gust să tragă chiulul propriului său partid făcând vreo nouă “combinaţie”. Deci ţiu la reputaţia mea publică stabilită şi refuz portofoliul oferit. Primeşte, d-le Director consideraţia mea. 

Semnat: Miţa călăreaţa, ex-biciclistă

P.S. Mi-am schimbat numele de când nu mai fac sportul maşinei ci pe al curselor de cai ce sunt mai rentabile.” (Revista “Furnica” - nr. din 6 martie 1908)

Furnica

Miţa Biciclita – prințesa Michăescu si pălările 

Dezminţire la o stire apărută în ziarele din Viena: “Ziarele din Viena au publicat senzaţionala ştire că:”Prinţesa Michăescu din România a cumpărat o pălărie cu respectabila sumă de 4.800 de coroane”. Ziarele Vieneze comit o mică greşeală. Anume nu există În România nici o Prinţesă Mihăescu. Există însă celebra şi şarmanta Miţa Biciclista.” (Revista “Furnica” - nr. din 14 iulie 1911)


Caricatura Furnica
 Mița Biciclista și cursele de cai
("Furnica" - 3 octombrie 1904)

4 comentarii :

 1. Multumesc pentru apreciere. Spune si prietenilor tai - poate o sa le placa si lor.

  RăspundețiȘtergere
 2. CURTEZANA

  Când degetele viaţă,
  destinul vor să-ţi scrie,
  priveşte doar şi-nvaţă
  prezentu-i mărturie!

  De sufletul ţi-e gol
  şi lupta ţi-e străină,
  priveşti în jur frivol,
  cătând cuiva o vină!

  Cu ochi-ţi de icoană
  priveşti cu veselie,
  eşti doar o curtezană
  nutrind la veşnicie!

  Ai trupul de liană
  privirea foc sălbatec
  eşti ca o amazoană,
  cu suflet de jăratec.

  Bărbaţii joci pe deget,
  dolarii ţi-i faci salbă,
  pui trupul amanet,
  cuvântul ţi-l faci jalbă.

  În unduiri feline
  cu nurii tăi obraznici
  şi ochi-ţi de măsline,
  canoanele le-ncaleci!

  De zorii-ţi dau bineţe
  şi-n cupă-ţi toarnă aur,
  tu, mângâi cu fineţe,
  vii stele din centaur!

  O roză ţi-i obrazul
  iar gândul, o vioară,
  trecutul e talazul
  ce-n veci te împresoară!

  Grabită-i acum clipa,
  mai iute decât gândul,
  ea îţi va frânge-aripa
  şi-ţi va săpa mormântul!

  Eşti mândră, şi frumoasă,
  o mică vrăjitoare,
  dintre femei aleasă
  s-aducă alinare!

  RăspundețiȘtergere
 3. Superba poezia. Stii cumva cui ii apartine ?

  RăspundețiȘtergere