De ieri și de azi: Cu umor despre Mița Biciclista

Recomandări:

Cu umor despre Mița Biciclista

“Când apărea pe Calea Victoriei, "aristocrații" de la Capșa, "burghezii" de la Oteteleșanu și "boemii" de la Kubler abandonau politica și șvarțul ca să admire superbul exemplar ciclist, căruia hâtrul Ranetti nu scăpase ocazia să-i zică "Mița Biciclista". Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple și elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânși pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte și cu o caschetă de mătase albă, înfășurată în voal alb, din care răsăreau încrucișate două ace mari a la Madame Butterfly.” (din volumul "Vremuri vechi bucureștene" semnat de Alexandru Predescu).


Maria Mihăescu

Prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta pe Calea Victoriei

 

Maria Mihăescu a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta pe Calea Victoriei. O mare frumusețe a vremii, blondă (uneori brunetă), cu ochii verzi-albaștri, atrăgea cu siguranță privirile bărbaților. Unul dintre aceștia a fost publicistul George Ranetti, despre care se spune că pe la 1898 - îndrăgostit fiind de frumoasa amazoană dar refuzat de aceasta – s-a răzbunat dându-i porecla de Mița Biciclista, supranume care a rămas celebru până în ziua de azi. Privind în urmă, putem să spunem că acesta a fost un gest benefic pentru fiecare dintre cei doi eroi: Maria Mihăescu a devenit cu adevărat o celebritate a lumii ei, ceea ce a ajutat-o în viața tumultoasă de “demimondenă”, iar George Ranetti a găsit un erou de succes pentru articolele umoristice publicate în revista "Furnica".

Maria Mihăescu a fost cu siguranță cea mai celebră demimondenă” a epocii ei. Prezența ei la evenimentele mondene – din țară dar și de aiurea - erau consemnate în gazetele vremii. Românești sau franțuzești:

Maria Mihăescu (alias Mița Biciclista) în presa franceză
 
Nae Saltimbacu (George Ranetti ascuns sub pseudonim!?) consemna cu umor în cronica sa săptămânală publicată în numărul din 28 iunie 1907 al revistei “Furnica” prezența celebrei curtezane la un important eveniment caritabil: „Deunăzi S.P.A. (Societatea pentru Protecția Animalelor) în unire cu Societatea pentru Cultura Femeilor Române au organizat mari serbări populare în parcul expoziției de la Filaret. S.P.A. a instalat o berărie în care chelnerii erau înlocuiți cu protejații ei; S.C.F.R. s’a ocupat cu restul. Între alte ‹‹distracții››, am avut o mare reprezentație pe scena teatrului Cazino, unde Mița Biciclista, cunoscuta noastră demimondenă internațională, a dansat Kake Walke cu d. Cerchez. ‹‹Un succès fou, ma chère››. Și noi ne-am bucurat (une fois n’est pas coutume), că o dată în viața ei Mița Biciclista a consimțit să-și puie, gratis, picioarele în serviciul unei opere de binefacere patronată de Alteța Sa Principesa Maria (notă: viitoarea Regină Maria a României). (…) Cum rămâne însă cu cei 300 de lei pe care Mița Biciclista i-a dăruit tot în scop de binefacere? – C’est curată pescărie! Și pentru ca să isprăvesc, o ultimă și indiscretă întrebare adresată d-lui Cerchez:
- Gemenii de astă iarnă tot în colaborare cu Mița Biciclista i-ați făcut?” 

M-au amuzat - sper să vă amuze și pe voi - articolele și versurile publicate în revista "Furnica", cea mai citită publicație de umor de la începutul secolului trecut, articole care urmăresc îndeaproape viața mondenă a celebrei curtezane:

Mița Biciclista și impozitul pe venit

 
"Reforma’ți? Vax și Belavista!...
Căci te desfid să încasezi
Impozit și să controlezi
Pe coana Mița Biciclista.

Venitul ei nimeni nu’l știe,
Nu’l știe nici chiar ea, parol
Sunt nopți când nu câștigă’un pol,
Și nopți cînd trece peste mie.

Spre-a-i face just evaluarea,
Dac’aș fi eu ministru, aș
Numi un specialist slujbaș
Care să-i ție lumânarea!"
 
          ("Furnica" - 2 august 1908)  
           

Comparație

 
"Un domn care iscălește Aslan compara în revista “Rampa” pe ilustrul artist Novelli cu… dl. Alecu Davila, și crede că seamănă amândoi ca două picături de apă, că sunt niște artiști deopotrivă de mari. Ca și cum ar compara cineva pe Maica Precista cu… Mița Biciclista!?! Ptiu!..." (revista "Furnica" - numărul din 1 decembrie 1911)

Mița Biciclista - Ministrul Lucrărilor
Publice

Mița Biciclista la Școala de fete din Iași

 
"În "Monitorul Oficial" s’a publicat decizia Ministerului de Instrucție prin care Școala primară de fete no.10 din Iași va trebui să poarte pe viitor numele de Al. Bădărău. Fostul ministru de instrucție dl. Costică Disescu, a fost "distrat" ca de obicei probabil, căci altminteri ar fi fost mai nimerit ca, fiind vorba de o școală de fete, să-i dea numele ilustrei sale amice, furnizoarea oficială de automobile pentru minister, d-ra Miţa Biciclista”. (revista "Furnica" - numărul din 30 ianuarie 1914)
 
 

Mița Biciclista în campania electorală

 
Se pare că ravisanta Mița își avea rolul ei și în campaniile electorale: „Se știe ce mare slăbiciune are Prințul Moruzzi pentru demimondul bucureștean. Cu prilejul alegerii parțiale din Capitală, A. S. Prințul Moruzzi a solicitat concursul dezinteresat al preoteselor cari servesc ia altarul amorului, cunoscutele Mița Biciclista și Lily. Nimeni nu poate pătrunde în acest altar, până când nu făgăduiește că va vota pe Alteța Sa de la vârful Câmpului din jud. Dorohoi. (ziarul “Mișcarea – numărul din 6(19) decembrie 1909)

Mița Biciclista la Monte Carlo


"Mița Biciclista, solo,
A plecat la Monte Carlo.
Ce o fi căutând acolo?
Io capisco, ma non parlo…"
 
("Furnica" - ianuarie 1906)
 


Mița Biciclista și arta

 
"D-na M. Mihăescu, cunoscută supt supranumele glorios de Mița Biciclista, grandioasa regină a demimondului bucureștean, a pus la dispoziție subsolul luxoasei d-sale locuințe din str. Lascăr Catargiu (colț cu str. Luminei) pentru o expozițiune permanentă de pictură și sculptură a societăței "Arta". Felicităm pe d-na Mihăescu că se manifestă ca o Mecena a artelor române. Bravo Mecena! Vivat Miţena!" (revista "Furnica" - numărul din 11 februarie 1910)


Mița Biciclista în rugăciune


"Lungește, Doamne, viața mea
Doar pân’ce mi s’o da de știre
Că Mița Biciclista vrea
Să intre într’o mănăstire."
 
("Furnica" - 14 februarie 1908)
 
 

Mița Biciclista și automobilul


"O cheamă Mița Biciclista
Pe numele său de răsboi,
La Hipodrom o știe pista,
O știm cu toții: noi, ei, voi.

Ea n’a fost biciclistă’ntruna,
La început umbla’n tramcar,
Apoi avu muscal cu luna,
Azi are propriul ei dogcar.

Și’o s’o vedem, dac’avem zile,
Chiar și în automobil:
La donna e-automobile…
Iar sexul nostru imbecile!"
 
("Furnica" - 24 aprilie  1905)

(previziune îndeplinită: Mița Biciclista a devenit pe la 1910 dealer de automobile)


Citiți aici mai multe informații despre: Ravisanta Mița Biciclista

3 comentarii :

  1. Dupa cum mai spuneam, Romania acelei vremi avea si bune si rele. Si regine si curtezane, si patrioti dar si coruptie. Sa-i spunem o societate romaneasca normala?:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Să răsfoim internetul...
    Mulți bărbați celebri au curtat-o pe Miţa Biciclista, demimondenă de lux. Nicolae Grigorescu, Octavian Goga, Regele Ferdinand și chiar Regele Manuel al Portugaliei, (deşi regele Manuel o ceruse insistent de nevastă, ea îl preferase pe doctorul Nicolae Minovici, fondatorul societăţii „Salvarea”), sunt nume vehiculate când se vorbește de această prostituată de lux.
    Despre regele Ferdinand se spune că i-a făcut cadou o casă impunătoare, pe trei nivele, în apropiere de Piaţa Amzei. Casă a fost construită în 1900 de către arhitectul C.D. Mihaescu în stil baroc cu influențe Art Nouveau, cu fațade bogat ornamentate, cu balcoane și basoreliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni, casă pe care astăzi o găsiți în orice broșură drept ”Casa Miței Biciclista”. Locuinţa, păstrează şi în prezent farmecul interbelic. Arhitectul Nicolae C. Mihăescu, despre care nu se ştie să fi fost rudă cu Miţa, este cel care a proiectat şi actuala clădire a Ministerului Educaţiei Naţionale, Palatul Sinodal al Mănăstirii Antim, precum şi fostul Palat al Societăţii Funcţionarilor Publici din Piaţa Victoriei.
    După moartea Miţei, casa a revenit urmaşilor ei care au vândut-o unor spanioli pentru o sumă infimă. Imobilul a fost restaurat în 1985 după planurile arhitecţilor Doina Constantinescu si Al. Orăşanu.
    În prezent, Casa ''Miţa Biciclista'', frumosul imobil din Strada Biserica Amzei, este într-un alt proces de renovare, urmând să fie vândută sau închiriată.


    RăspundețiȘtergere