De ieri și de azi: Povestea locuitorilor din grotele de la Ocna Sibiului

Recomandări:

Povestea locuitorilor din grotele de la Ocna Sibiului

România interbelică – asemeni României de azi – era o lume a contrastelor. O lume în care noile și elegantele block-house-uri se înălțau la câțiva pași de bordeiele sărăcăcioase care împânzeau mahalalele orașelor. O lume în care vitrinele luxoase “din centru” făceau repede loc băcăniilor sau crâșmelor dubioase de la periferii. O lume cu lumini și cu umbre în care conviețuiau elitele culturale și politice ale vremii cu personajele pitorești ale lumii multicolore a micilor patroni și meseriași, muncitori și funcționari, dar și cu lumea mahalalelor – diversă și pestriță și ea.
 
Contraste în Ocna Sibiului -1936

Cu toate că știam toate acestea, articolul “Unde se găsesc cei mai săraci oameni din România” – semnat  Joseph de Saxa – publicat de revista “Realitatea Ilustrată” în numărul din 9 septembrie 1936 - m-a surprins. În România anului 1936 mai existau oameni care își trăiau viața în grote. Asta în imediata vecinătate a uneia dintre cele mai frumoase stațiuni balneo-climaterice din acea vreme:
 
Nu știu dacă mulți dintre acei care au cutreierat orașelele Ardealului, au avut prilejul să vadă “curiozitatea" de care mă ocup în aceste câteva rânduri. Nu cred să o fi văzut mulți, fiindcă ceea ce în aparență e o curiozitate, în fond e unul dintre aspectele tragice ale vieții. Și oamenii fug de aspectele tragice. Curiozitatea  - sau tragedia, dacă vreți - se află la 12 km. de Sibiu, în raza și sub ocrotirea localității balneo-climatice Ocna-Sibiului. Adică acolo unde s'au perindat magnații unguri, cu aceeași indiferență cu care se perindă azi bogătașii țării românești.

Băile din Ocna Sibiului 

UN CARTIER STRANIU


Vizitatorul care-a reușit să se despartă pentru o jumătate de oră de aleile parcului balnear, scăldat în soare și arii de muzică lascivă și a apucat direcția opusă așezămintelor de distracție sezonieră, se trezește, după câtva timp de mers, în mijlocul unui cartier straniu. Șoseaua face o cotitură bruscă, pe sub poalele unui deal pleșuv și în locul caselor obișnuite, care devin din ce în ce mai sărăcăcioase, apare un șir lung de bolte care la prima vedere fac impresia unor cuptoare de pâine.
 
Grote 1936
Grotele și oamenii grotelor de la Ocna Sibiului

Rămâi însă surprins când în loc de pâini rumenite, vezi că apar în ușa cuptoarelor fețe ofilite de oameni, a căror privire cerșește hrana pe care tu, vizitator ignorant, ai bănuit-o din belșug înăuntru. Toate aceste bolte, săpate în malul frumos al dealului și înșirate deoparte și de alta a șoselei pe o distanță de jumătate de kilometru, sunt locuințe omenești.



OAMENI ÎN GROTE PRIMITIVE


Nu-ți vine să crezi, dar totuși așa e. Într'o văgăună rudimentar scobită, în peretele dealului - așa cum își făceau oamenii primitivi în era de piatră - pe spațiu calculat la cele mai reduse mișcări și într'un volum de aproximativ patru metri cubi de aer, locuiește câte-o familie compusă din cinci-șase membri. Înăuntru nu există nici o mobilă decât un pat, la unii din scânduri, la alții, care n'au putut să-și procure nici scânduri, din același pământ cu casa. Sunt atât de săraci oamenii aceștia, încât n'au putut să-și construiască nimic, atât de săraci încât ideea unui bordei încă li se pare un lucru imposibil de realizat.
 
Grotele de la Ocna Sibiului

Cel mai înstărit dintre ei e un bătrân, care-a căpătat de lucru pe timpul sezonului balnear și care își poate permite luxul de-a întreține trei guri suplimentare: un cocoș, un câine și o broască țestoasă, animale care probabil din lipsa altora de aceeași rasă se țin unul după altul, într'o frăție impresionantă. Așa cum moșul însă este cel mai înstărit, există și cel mai sărac dintre toți săracii aceștia. E un tânăr suferind de paralizie progresivă, care nu posedă nici măcar grota de adăpost; el stă cu chirie la unul din ceilalți. Plătește cincisprezece lei pe lună.
 
Ocna Sibiului - 1936  
 

OBIȘNUINȚĂ ȘI RESEMNARE


Asupra vieții pe care o duc locuitorii grotelor din Ocna Sibiului mi s'au dat amănunte de un tragism înfiorător. Vara o duc ei cum o duc, fiindcă mai găsesc de lucru prin parcul băilor și pe la locuințele vilegiaturiștilor. Iarna însă, când orășelul reintră în viața lui normală și când fiecare dintre localnici își strânge chingile de rezistență, până la viitorul sezon lucrativ, existența oamenilor din grote devine ceva imposibil de imaginat. Nu au haine, nu au hrană, nu au lemne pentru încălzit grotele, care se transformă în adevărate ghețării. Ceea ce-au agonisit în timpul sezonului intră în mâna proprietarului. 
 
Români în grote 1936
"Cartierul mizerabililor"
 
(Pentru că, am uitat să vă spun, că toate aceste grote sunt săpate într'un deal, care are un proprietar ce vine la sfârșit de lună și încasează câte șaptezeci de lei chirie de fiecare “locuință").

 
Se pare însă că oamenii aceștia s'au obișnuit cu chinurile. Nimic nu-i mai impresionează. S'au obișnuit și cu ideea că dintr'o clipă în alta, oricare dintre grotele lor amenință să se prăbușească, accidente care se repetă cu regularitate matematică primăvara, când începe dezghețul. Calmul și resemnarea cu care privesc moartea se poate deduce dintr'un simplu răspuns, pe care l-am primit de la vecinii unei grote, recent prăbușite.
- Nu vă e frică de prăbușire?- i-am întrebat.
- No că ce-o să fie? - mi-a răspuns calm o femeie. S'o dărâmat aistă primăvară și la vecinii noștri și n'o omorât decât doi, unul o scăpat neatins...”
 

Sursa:
 
- articolul “Unde se găsesc cei mai săraci oameni din România” – semnat Joseph de Saxa – publicat în “Realitatea Ilustrată” - numărul din 9 septembrie 1936 – disponibil în colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor



14 comentarii :

  1. Saracie in chirie... no comment.
    Ce se mai poate spune?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ar fi vorba doar de saracie din vremuri apuse. Cate astfel de locuri nu exista si azi !?

    RăspundețiȘtergere
  3. IERI - grote săpate in dealul satului, pentru care plăteau chirie proprietarului, AZI - lumea întunecată, subterană, a canalelor metropolelor, pentru care nu mai plătesc nimănui chirie. E vreo deosebire? In occident "Cei fără acoperiş" sunt cazaţi (pe timpul iernii) în cămine speciale. DOAR PE TIMPUL NOPŢII. Dar şi aici locurile sunt limitate, trebuie să te grăbeşti să apuci unul, altfel...Primăvara, vara, toamna ? Fiecare, cum i-e norocul. De regulă sunt tineri fără căpătâi, din lumea drogurilor sau bătrâni care "au pierdut in LOTERIA VIEŢII" TOT. Banca - unde au rămas datori, le-a scos casa la licitaţie, şi tot ea o cumpără PE NIMIC. Se mai întâmpă ca să existe imobile părăsite, deoarece construcţia nu mai prezintă siguranţă, şi, până ce proprietarul reuşeşte să vândă terenul aferent şi să se facă demolarea, el devine LĂCAŞUL invidiat de alţii care nu au avut norocul să se aciuiască aici. E un fapt, existent în marile capitale europene. Se pare că zicala "strănge bani albi pentru zile negre" nu e cunoscută de tare mulţi oameni. Sau că Fortuna, e PRIETENĂ doar cu anumiţi oameni. FENOMENUL SOCIAL al OAMENILOR FĂRĂ ACOPERIŞ este un continuu subiect controversat, al psihologilor şi politicienilor. In ultima vreme, el a fost ACUT amplificat de CUNOSCUŢII MIGRANŢI AI EUROPEI, care îşi aşează CORTURILE, sau CASELE făcute din cartoane - luate de la ghenele de gunoi, în parcurile publice centrale, sau la periferia oraşelor, transformându-le în ADEVĂRATE FOCARE DE INFECŢIE, deloc ARTISTICE... şi foarte periculoase pt. cei care au curajul inconştienţei să treacă noaptea prin apropierea lor. Valabil aproape PRETUTINDENI, excepţie o fac ŢĂRILE NORDICE, in deosebi Finlanda, unde viaţa este complet diferită de restul Europei. Deci SE POATE ŞI ALTFEL... Dar...va trece mult timp până când MODELUL va putea fi aplicat peste tot. DACĂ va fi posibil... Greu de spus...

    RăspundețiȘtergere
  4. Uneori chiar si in lumea subterana de azi se plateste dijma "jandarmului" sau "celui mai puternic". Asta e lumea - la fel astazi ca si ieri.
    Despre sfaturile si modelele venite din "lumea civilizata" - lasa-ma sa am o parere aparte. Ne-au dat ani de zile sfaturi despre cum si ce ar trebui sa facem. Se vede ca acum, cand o parte din probleme s-au mutat la ei - nu mai au solutii. Tarile nordice inchid portile si expulzeaza. Asta sa fie solutia ? Pacatuieste Romania ca in perioada celui de-al doilea razboi mondial nu a ucis in lagare si nu a expulzat prin Siberia pe toti aceia care astazi sunt o "problema"? Pentru ca Germania, Austria si tarile nordice pe care le lauzi -asemeni majoritatii tarilor occidentale - asa au rezolvat problema. Gresesc?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vorbeam de SFATURILE date ci de MODELUL de viaţä. S-ar zice cä CEVA mai civilizat...sau e doar o pärere? Propagandă?
    Nu e vorba de ce s-a intâmplat in timpul celui de al doilea Räzboi Mondial, unde, din câte stiu şi România a avut PÄCATUL TRANSNISTRIEI, iar celelalte ţări europene nu şi-au trimis ANUME LOCUITORI în lagărele de concentrare, ci FASCIŞTII care le-au ocupat, au făcut această CRIMĂ, au determinat HOLOCAUSTUL.
    NOAPTEA DE CRISTAL - Noaptea pogromului din noiembrie din Austria şi ceea ce a urmat (9 și 13 noiembrie 1938) au făcut-o social-democraţii nazişti, după ce Hitler a anexat Austria la Reichul german (13 martie 1938). Iar in Siberia au fost trimişi românii de peste Nistru, din NOUA REPUBLICĂ SOVIETICĂ, înlocuiţi fiind - pt. a se şterge urmele românismului, de populaţie RUSĂ.
    Nu laud ţările CIVILIZATE ci le admir. Şi nu este de blamat că ÎNCHID PORŢILE valului, ba nu TZUNAMI-ULUI de MIGRAŢIE NEAGRĂ. Fiecare e stăpân în CASA LUI... dacă, aşa ca pe vremea lui Gheorghiu Deja, apoi începuturile Ceauşismului, ţi-ar băga în casa ta COLOCATARI, deoarece ai SPAŢIU EXCEDENTAR, ţi-ar plăcea?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca e locul aici si acum sa "dezbatem' o tema atat de sensibila. O sa incerc totusi sa raspund: nu am fi avut nici noi "o problema" azi daca "nazistii nostri" ar fi facut cu mult zel ceea ce ne cereau "nazistii lor". Sa nu uitam totusi ca vorbim de conducatorii unor natiuni. A considera ca vina apartine doar unor persoane si nu unor societatii in ansamblu e cred o greseala.
    Ok. Modelul occidental e unul de admirat. Cel american deasemenea. Dar sa nu uitam sa bogatia acestor state se datoreaza valorilor "importate" din alte locuri, lasate de multe ori in saracie ( vezi de exemplu fostele colonii africane ale statelor occidentale civilizate ). Dar asta e cu totul alta poveste, nu-i asa? :)).

    RăspundețiȘtergere
  7. Marcel, am pornit de la Oamenii färä acoperis - existenţi peste tot, si felul in care sunt oarecum ajutati in alte ţäri, si s-a denaturat complet, mergând pe CÄRÄRI care nu au nicio legäturä cu subiectul. Vorba zicalei: "Ce are...S (nume ireverenţios la români) cu prefectura?". Doar că S... avea din plin. Era prefect la romani. Dar aici, în cazul ăsta, nu are. Nu e vorba de comorile luate din colonii de englezi, spanioli, portughezi etc., nici de conducătorii unor naţiuni, nici de sisteme ci de faptul in sine: "modul cum reuşesc alte ţări se rezolve (sau nu) problema Populaţiei fără acoperiş. Nu de sfaturile pe care le dau, că oricum sunt destui care contestă, deci "Bata toaca la urechea surdului".. Nu au timp de palavre de genul:"Sunt mândru că sunt..."ci, au reuşit fără vorbe inutile să aibă o civilizaţie demnă de contemporaneitate... nu ca ... ghici unde? Mă abţin de la aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  8. De acord.Eu spuneam doar ca nu au rezolvat problema... tuturor cetatenilor europeni.Desi au resurse.

    RăspundețiȘtergere
  9. Să fim serioşi, tu ţi-ai împărţi banul tău MUNCIT cu cei care sunt EDUCAŢI să nu muncească, să trăiască DOAR din cerşit şi EXPEDIENTE şi se înmulţesc ca şi iepurii? Hotărâţi să domine nu numai Europa ci chiar şi planeta PĂMÂNT. În ritmul ăsta de FERTILITATE se va ajunge şi la asta... Mao Tze Dun a reglementat în 1949 natalitatea, lege abrogată în anul ăsta, deoarece China are ALT STATUT ECONOMIC. Gurile rele sau analiştii politici, spun că este PRIMA PUTERE ECONOMICĂ A LUMII. Singura care nu are datorii, din contră cumpără masiv, inclusiv din SUA. Dacă se abordează acest subiect legat de natalitatea celor care nu produc NIMIC se strigă din răsputeri . "Discriminare" ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Si uite asa ajungem la problema educatiei. Doar prin educatie adevarata - nu de fatada - probabil ca in timp problema se va rezolva intr-o oarecare masura.Dar asta e deja un alt subiect :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Trist. Din păcate, la fel cum spune Biblia :,, săraci vor fi mereu ". Nu putem face nimic. Unii îi blamează : cerșetori, drogați, oameni inculți care nu folosesc metode contraceptive și fac mulți copii, totul e la fel. Totdeauna a fost așa. Ne văităm degeaba. Nu e vinovat nici măcar gradul de incultură. Unii nu au atâta minte și nu au putut studia. Unii sunt bolnavi. Și alcoolismul e o boală. Unii au avut neșansa să intre calici în lume, și fără un IQ teribil. Alții au făcut facultăți și vegetează pe lângă părinți, incapabili să își găsească un loc de munca. Când vor muri părinții vor sfârși în canal. Unii muncesc, alții nu. Lumea e o piramidă. Chestia e că și piramida stă pe ceva, prăpădiții ăia sunt, dacă vrei, temelia, fundația pe care s-a construit piramida societății.. Vârful piramidei stă pe milioane de gunoaie umane... Filosofia e simplă.

    RăspundețiȘtergere
  12. Problema este mai mult decat complexa. In lumea de azi exista
    2 mari grupe intre popoare sau grupuri inconstient organizate:
    cei care (in indiferent ce conditii) fac oricat de multi copii si cei care (din proprie initiativa sau sunt obligati) fac TOT MAI PUTINI COPII. Vedem singuri efectele. Ca in orice alte probleme, principalul secret al reusitei este SA NU SE EXAGEREZE in nici una din directii. In urma cu niste ani am vizitat capitala Finlandei. Constatanduse o scadere serioasa a numarului de noi nascuti, Statul acorda multe si mari avantagii la perechile care sa aduca noi copii pe lume. Chiar avantagii mari si PE TERMEN LUNG. Efectul dorit NU s-a prea produs. Localnicii autohtoni inca traiesc bine, dar...se simte deacum o lipsa de anumite brate de munca. Drept care se accepta -tacit- primirea de mici grupuri de imigranti dispusi sa munceasca. Azi...mici grupuri. Reluam comentarile peste circa...10-20 ani.

    RăspundețiȘtergere
  13. Problema noastra - la fel de mare cu scaderea natalitatii - este plecarea tinerilor. Si, din pacate, azi nu vad nici o solutie. Vorbim insa peste cca... 10-20 de ani. :)
    Te mai astept pe blog, Elias!

    RăspundețiȘtergere