Nimic
nu se compară cu plăcerea de a bea o cafea fierbinte și aromată, în intimitatea
propriului cămin. Dar cafea nu se bea dintotdeauna. Dacă aveți
puțin timp și o cafea bună la îndemână, o să vă spun acum câteva dintre
poveștile cafelei:
Primul român care a băut cafea
Istoria
nu consemnează cu exactitate cine a fost primul român care a gustat această
licoare magică și parfumată. Legenda ne spune însă că un curtean de-al
domnitorului Bogdan cel Orb, aflându-se în solie la Poarta Otomană, a fost
tratat de sultan cu o băutură aromată și fierbinte dar că, neștiind cum să o bea,
s-a opărit la limbă în timp ce sorbea din necunoscuta licoare. Sărmanul logofăt
nu avea cum să știe că peste veacuri această băutură nu va lipsi din nici o
casă românească. Cert este însă că în scurt timp de la mesele domnitorilor
români începe să fie nelipsită cafeaua, o masă rafinată din acele vremuri
nefiind considerată una completă dacă nu se ofereau onoraților
oaspeți ciubuce și cafele.
Prima cafenea din București
Prima
cafenea (“cahvenea”) din București s-a deschis în anul 1667, a
fost proprietatea unui fost ienicer - pe numele lui Kara Hamie - și
se afla cam pe locul unde este acum Palatul Băncii Naționale. Încetul cu
încetul cafeaua și cafenelele au devenit o prezență comună în peisajul
Capitalei. Bineînțeles, cafenelele au devenit și “locuri de discuție,
agitație și opoziție împotriva stăpânirii". Acest lucru nu era pe placul
conducătorilor și ca urmare printr-un pitac de la 1782 “se poruncește cu toată
severitatea să nu se discute în cafenele în legătură cu domnia sau stăpânirea
turcească”.
Cafenele celebre de odinioară
Perioada
de glorie a cafenelelor a fost în cea de a doua jumătate a secolului al
XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. În celebrele cafenelele din acea vreme, asemeni celei deschise de polonezul românizat Fialkowski pe strada
Câmpineanu de azi, se întâlneau cele mai reprezentative figuri ale orașului: actori, diplomați, profesori, artiști, scriitori sau juriști. “Fialkowski
nu mai era o cafenea ci ajunsese o adevărată instituție” - nota Constantin
Bacalbașa. Și tot el constata că “aci atâția poeți tineri și scriitori, la cari
începuse a le miji talentul și mustățile, au sorbit șvarțuri cu un pic de rom,
capuținere și au scos pe nas rotocoale de fum”. Scriitori precum
Caragiale, Macedonski sau N. Filimon, actori vestiți dintre care amintesc doar
pe Grigore Ventura, C. I. Nottara, Petrache Liciu sau Ion Livescu. "își făceau
veacul” la Fialkowski.
S-au
deschis mai apoi la fel de vestitele cafenele Capșa, Terasa Otetelișanu, Rigler, Kubler, High Life, Cafe de Paris și atâtea altele. Cafeneaua
Capşa a fost însă, de departe, cea mai faimoasă. Înființată de Grigore Capșa în
anul 1891, Capșa a fost un important spațiu cultural și politic al societății
bucureștene. În prima perioadă, până la Primul Război Mondial, aici obișnuiau
să vină Alexandru Ghica, Radu Văcărescu, Mișu Văcărescu (Claymoor) și de
asemenea scriitorii și gazetarii politici George Lahovary, Nae T. Orăşanu,
Cincinat Pavelescu etc.
Rețete de cafea de altădată
Cafeaua
servită în aceste celebre cafenele nu era doar o simplă cafea: se putea alege dintre diferitele variante ale aromatei licori: șfarț, turcească,
capuținer, mazagran sau vestitul marghiloman. Pentru că sunt convins că v-am
stârnit curiozitatea, o să vă spun și câteva dintre rețete:
ȘFARȚ
- era cafeaua neagră (numele provine din germanul "schwarz") mai
subțire, fără caimac și fără adaus de lapte, făcută după moda germană a vremii.
CAPUȚINERUL
- o cafea cu lapte, dar cu mai multă cafea decât lapte.
TURCEASCĂ -
cafea neagră dar cu mult caimac (spuma groasă și aromată o deosebea de șfarț).
Un proverb turcesc descrie cafeaua turcească astfel: “Cafeaua trebuie să fie
neagră ca iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea.” Cafeaua turceasca se
bea încet, fiind însoțită de un pahar cu apă sau cu lichior de mentă. În
cafeaua turcească nu se adaugă niciodată frișcă sau lapte.
MAZAGRAN
- băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată
în care se introduceau bucățele de gheață.
MARGHILOMAN -
având o întreagă istorie în spate, această denumire care poate părea
unora dintre voi ciudată, face referire la un tip de cafea considerat ca fiind
o specialitate românească. Cu o aromă deosebită, datorată unei rețete pe
măsură, aceasta se fierbea în ibrice așezate pe nisip încălzit cu cărbuni și se
servea în cești foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de
"filigeană". Rafinata și celebra băutură, veche de mai mult de o sută
de ani, se prepara astfel: se fierbeau la foc mic 70 ml. de coniac, 30 ml. de
apă și două lingurițe de zahăr. Când clocotea, se adăugau trei lingurițe de
cafea. Se lua ibricul de pe foc și se acoperea trei minute "ca să se lase
zațul". Se turna amestecul în ceașcă și se savura cu înghițituri mici.
|
Unul dintre primele modele de espressor |
Espressorul modern pentru prepararea cafelei
Se
părea că nimic nu se mai putea inventa privitor la prepararea cafelei. Nu a
fost așa:
Primul aparat de preparat cafea a fost construit și brevetat în anul 1884 de italianul Angelo Moriondo. Aparatul de cafea - fabricat într-o formă apropiată de aceea pe care o cunoaștem astăzi - a fost inventat și în 1902 de Giuseppe Bezzera. Patentul a fost cumpărat în anul 1905 de Desiderio Pavoni, acesta fiind cel care a produs și comercializat în serie, acest aparat, contribuind astfel la răspândirea cafelei espresso italiene în Europa și în întreaga lume. În perioada interbelică, în 1935, un alt italian - Francesco Illy - a patentat primul aparat automat de cafea care înlocuia apa presurizată cu abur. Prin
folosirea presiunii aburului se intensificau parfumul și aroma cafelei.
Espresso a
devenit în perioada interbelică băutura preferată a funcționarilor și a muncitorilor care, dimineața în
drum spre locul de muncă, se opreau pentru câteva minute într-o cafenea ca să
bea o cafea cremoasă și tare care urma să-i energizeze pentru întreaga zi.
Până
în epoca modernă însă nu aveai privilegiul de a putea prepara un
espresso adevărat în intimitatea propriului cămin. Asta era o adevărată
problemă: cafeaua preparată la ibric nu are savoarea unui espresso. Din fericire
nimic nu e de nerezolvat. Au început să fie concepute „aparate de făcut cafea din ce în
ce mai performante” și din ce în ce mai accesibile publicului larg. Azi ne
putem prepara cafeaua acasă, espresso-urile moderne fiind proiectate astfel încât să ne servească specialitatea de cafea preferată la o simplă apăsare de buton.
Surse:
- „Din Bucureștii de ieri” - George Potra – 1990
- „Bucureștii
romantici” - Iuliu Moisil – 1935
Eu nu beau cafea, dar tot mi-ai facut pofta :P
RăspundețiȘtergereAtunci ramane sa citesti articolele noi de pe blog.
RăspundețiȘtergereIubesc cafeaua si mai ales diminetile cand le petreci in compania cuiva la o ceasca de cafea. Face parte din micile placeri ale vietii. Am sa fur citatul “Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi dulce ca dragostea.” iar daca am sa postez despre cafea, am sa fac trimitere la tine/dumneavoastra.
RăspundețiȘtergereMi-a placut si mie proverbul - adevarat, romantic,o adevarata poveste in cateva cuvinte. Te mai astept pe blog... cand vei avea timp si chef, Alina !
RăspundețiȘtergereOho, chiar e de pus de-o cafea turcească!
RăspundețiȘtergereMulte salutări! :)
Sau poate de un marghiloman. De ce nu? :)
RăspundețiȘtergereMulţumesc, pentru acest articol interesant! Cafeaua este una dintre cele mai mari plăceri ale vieţii.
RăspundețiȘtergereUna dintre marile plăceri nevinovate. :)
ȘtergereFoarte adevărat : există o artă a pregătirii cafelei. Nu știu dacă mai exista astăzi însă in urmă cu treizeci de ani existau încă , acele cafenele unde puteai comanda de pe o listă lungă ceașca din care sorbeai licoalic favorită, cappuccino e un pic mai diferit de cum explică articolul. Un pic de frișcă și un pic de rom.. Nu lapte . Dar fiecare epocă are propriul stil și propriul gust
RăspundețiȘtergereDe ce nu marghiloman? Autentic românesc!
ȘtergereChiar ca nu se compara cu nimic!
RăspundețiȘtergere...dar sa nu-mi luati niciodata...cafeaua!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Cine ar îndrăzni!? :)
ȘtergereTe mai aștept pe blog, rasdebol!
un articol minunat ce te bine dispune,gânditor la o cafea sau de ce nu la un marghiloman
RăspundețiȘtergereLa un marghiloman cel mai bine! :)
RăspundețiȘtergereTe mai aștept pe blog, Maria!
Iata.ca nu stiam despre existenta marghilomanului, degraba voi încerca! Va multumesc si pentru aceste stiri ce ne trezesc interesul si curiozitatea. Bunica mea din partea mamei avea uneori un mic rom langa cafea.
RăspundețiȘtergere