De ieri și de azi: Ştirile de la ora 5 (1911)

Recomandări:

Ştirile de la ora 5 (1911)


Am citit zilele astea destul de multe opinii legate de evoluția presei de tip tabloid din România. Foarte mulți sunt cei care înfierează acest tip de presă dedicată scandalului, senzaționalului sau indiscrețiilor picante. Poate că au dreptate – sau poate că nu au. 
 
 
Majoritatea celor care o fac spun că acest gen de presă este un fenomen apărut în ultimii ani în presa din România – idealizând uneori presa primei jumătăți a secolului XX. Dar aici se înșală. Știri de acest gen au apărut în ziarele românești – și nu numai în cele autohtone – începând chiar cu primele numere. Crimele, divorțurile, scandalurile, accidentele, sinuciderile, adulterul și-au avut locul lor în paginile gazetelor întotdeauna. Fie că vorbim aici despre presa așa zis "serioasă" sau despre "presa de scandal". 

Poate că atunci, ca și acum, exista o saturație a publicului de știrile din lumea politicului și că “faptul divers” era un refugiu într-o altă zonă a realității cotidiene. Lupta pentru rating de azi e doar echivalentul luptei pentru tiraje de altădată. Iar senzaționalul aducea cititori - la fel cum aduce și astăzi. Se prea poate însă ca în perioada de dinainte de cel de al doilea război mondial procentul știrilor de acest tip să fi fost mai mic, se prea poate ca numărul publicațiilor “de calitate” să fi fost mai mare. Dar asta este cu totul altă poveste.
 
Tocmai de aceea am ales astăzi să fac o selecție de "știri de primă pagină” din anul 1911. Pentru ca să nu credeți că sunt subiectiv, am ales săptămânalul “Universul literar” ca sursă a știrilor. Cârcotașii de atunci vor fi spus și ei că știrile despre sinucideri, crime sau accidente  nu ar fi trebuit să apară pe prima pagină a unui supliment literar...

ACCIDENTE

Tragicul accident de automobil de lângă Târgoviște

 
„Încă un accident care a făcut o victimă omenească, este de înregistrat pe seama automobilului. Săptămâna trecută, în apropiere de Târgoviște, automobilul d-lui Bechianu din București, s'a răsturnat într'un șanț.  Dl. și d-na Becheanu și arendașul Mihailidi, cari se aflau în  automobil au căpătat răni destul de grave. Adevărata victimă a fost însă șoferul, care a fost scos mort de sub vehicul. Ilustrația noastră colorată din prima pagină, reprezintă momentul tragicului accident...”

Accidente masina
Tragic accident de automobil


Copil ucis de propriul său tată, din imprudență

 
“Corespondentul din Călărași al ziarului „Universul"' a anunțat săptămâna trecută o groaznică nenorocire întâmplată în județul Ialomița. Un locuitor din com. Cocora, anume Constantin Ion, pe când se ducea la munca câmpului, cu căruța, din nebăgare de seamă a dat peste propriul său copil, Ștefan, în vârstă de trei ani. Nefericitul copil a fost scos groaznic mutilat din picioarele cailor, iar peste o oră a murit. Ilustrația colorată din pagina I a numărului nostru de azi, reprezintă scena nenorocirii care a impresionat adânc tot satul.”




Accident
Imprudența tatălui

Un copil ucis de curentul electric

 
„Din Giurgiu s'a comunicat deunăzi „Universului" știrea unei nenorociri întâmplate la casa mașinilor pentru alimentarea orașului cu apă. Copilul Florea Drume Parvin, în vârstă de 13 ani, trecând de acasă spre viile orașului pe lângă casa mașinilor, a văzut că păsăricile ce se așezau pe doua fire suspendate pe stâlpi de fier ca cele de la telegraf, cădeau jos moarte. Lucrul acesta îl făcu atât de curios, încât se urcă sus pe stâlp să vadă ce este. Ajungând însă sus fu lovit de curentul electric și căzu jos mort. Trecătorii, martori al nenorocirei, n'au mal putut da copilului nici un ajutor. Ilustrația colorată din prima pagină a numărului nostru de azi reprezintă scena nenorocirei care a impresionat adânc tot orașul.”


Accident prin electrocutare
Copil ucis de curentul electric

SINUCIDERI

O groaznică sinucidere la Focșani

 
“Orașul Focșani a fost deunăzi teatrul unei groaznice sinucideri. Voiajorul comercial Lupu Ring, trimisul casei Tchircovici din Capitală, a sosit în ziua de 25 Noiembrie în Focșani și a descins la „Hotel Regal". Peste puțin timp el a luat o trăsură spunând  birjarului că ar vrea să facă o plimbare spre marginea orașului. Ajuns la barieră a dat drumul trăsurei care a plecat, lăsându-și clientul în câmp. Nefericitul, care părea a fi chinuit de gândul sinuciderii a scos din buzunarul paltonului o sticlă de gaz, s'a dezbrăcat și ungându-se cu conținutul, și-a dat foc. La strigătele de durere ale nenorocitului, a sărit  cantonierul de la cantonul C.F.R. care dându-i ajutoare a reușit să stingă focul și l-a transportat la spital, unde a murit în cele mal groaznice dureri. Nenorocitul era de fel din Constanța.”

Incendiere
Groaznica sinucidere de la Focșani

Dramatică sinucidere a a unei fete la Ungheni

 
“Cititorii noștri își amintesc de vestea primita deunăzi de „Universul" cum că într'o pădurice lângă Ungheni o tânăra fată și-a dat cea mai groaznică moarte: și-a turnat petrol pe îmbrăcăminte și apoi și-a dat loc. Se știe de asemeni că sinuciderea aceasta a făcut o oarecare senzație, întrucât au trebuit să se facă cercetări stăruitoare spre a se afla numele adevărat al sinucisei. De unde la început se credea că o chema Veronica Popovici, s'a dovedit în urmă că fata era din București și că o chiamă Veronica Dumitrescu. Ilustrația colorată din prima pagină a numărului nostru de azi reprezintă scena groaznicei sinucideri, după amănuntele trimise de corespondentul ieșan al „Universului".”


Si-a dat foc
Sinucidere dramatică la Ungheni

CRIME

Crima de lângă gara Mărculești (Ialomița)

 
“Într'una din zilele trecute o crimă s'a petrecut în apropierea gării Mărculești din jud. Ialomița, pe moșia d-lul C. Pribageanu. Pa când guarzii câmpeni G. Olteanu, M. Ciocârlan și D. Călinoiu din serviciul moșierului Pribegeanu mergeau spre gară, la un moment dat, fiindcă ei se certaseră mai înainte, D. Călinoiu a tras mai multe focuri de armă asupra lui G. Olteanu, care a căzut grav rănit. Criminalul, care voia să fugă, a fost arestat și dus la postul de jandarmi. Victima, în stare destul de gravă, a fost internată în spitalul din Slobozia.”

Impuscat la gara
Crima de la gară

Un fratricid pentru o avere

 
“Corespondentul «Universului» a vestit deunăzi o groaznică crimă petrecută la Galați. Doi frați, Mihai și Petrache Sandu Marcu, după ce s'au cinstit la o cârciumă, s'au dus la casa celui de-al doilea, unde s'a iscat o ceartă între ei din pricina moștenirii averii părintești. Cearta a degenerat repede în bătaie și, în toiul ei, orbit de mânie, Petrache Sandu Marcu împlântă un cuțit în pântecele fratelui său Mihaiu. Acesta a murit imediat, iar criminalul a fost arestat. Ilustrația noastră din pag. I reprezintă momentul crimei.”

Fratricid
Un fratricid pentru avere

Dramele țărănești - Crima din Bălanu (Vlașca)


 “Desenatorul ziarului nostru a ilustrat în prima pagină a numărului de azi încă una din dramele pe care le pricinuiesc adânca concepție de proprietate din mintea țăranului nostru. O crimă nouă, petrecută în comuna Bălanu, din jud. Vlașca. Săteanul Ilie Ghizdăveanu a surprins în islazul lui oile consăteanului său, Dumitru Cioroiu. O încălcare de proprietate, răzbunare imediată și Ghizdăveanu lovește cu furca pe Cioroiu și'l lovește în așa chip încât acesta își dă sufletul peste câteva ceasuri la spitalul din Giurgiu, unde fusese adus. Jurații giurgiuveni au să se rostească asupra barbarei crime în apropiata  sesiune a Curței lor.”
 

Sursa: numere din anul 1911 ale suplimentului săptămânal “Universul literar al ziarului “Universul” - disponibile în colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor
 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu