De ieri și de azi: Sărutul trădează naționalitatea?

Recomandări:

Sărutul trădează naționalitatea?

Asemeni celebrelor “studii ale cercetătorilor britanici” din zilele noastre care analizează teme dintre cele mai diverse și mai banale, un “renumit scriitor, filosof și globe-trotter francez”, Maurice Dekobra pe numele lui, a publicat în anul 1933 rezultatele unei cercetări făcute pe tema sărutului.Maurice Dekobraa stârnit senzație declarând că ar putea distinge legat la ochi sau pe întuneric o americană de-o parisiană, după felul cum sărută.” Originalul cercetător francez „experimentând pe larg și cu meticulozitate pe mai bine de 100.000 de femei din mai toate colțurile lumei civilizate”, a ajuns la concluzia că  “se poate determina naționalitatea oricărei femei după sărut, întrucât fiecare rasă are pentru această străveche și agreabilă mângâiere o metodă caracteristică.”  
 
 
Să nu ne pierdem însă în amănunte și să vedem care au fost rezultatele “studiului său amănunțit”:

“Dekobra a arătat unui reporter american amprentele a douăsprezece guri caracteristice, lăsate pe plăci speciale de tot atâtea femei frumoase, și pe un ton de savant, i-a arătat care sunt diferențele de la una la alta:


Buzele americanei prezintă tipicul arc al lui Cupidon. Foarte ispititoare, ele formează o elipsă strivită care-ar fi suferit o presiune exercitată de la capete spre mijloc, unde se ridică ștrengărește în șănțulețul sub-nazal (șanțul sub-nazal este mica adâncitură ce se întinde de la baza nasului spre mijlocul buzei superioare). Sărutul acestor femei nu e lin și continuu, ci “săltăreț", caracterizându-se printr’o repetată aplicare a buzelor, care înaintează și se retrag repede.

Auguste Rodin - „Sărutul”

Sărutul parizienei e însă o delicioasă culme a artei. O poți recunoaște pe cel mai opac întuneric. Marginile buzelor ei sunt delicios rotunjite și adorabilele-i curbe dau gurii ceva nespus de seducător. Sărutările ei variază mult, după împrejurări. Atingerea se face cu un abandon total și efectul e magic.

Sărutul femeei germane e substanțial și sățios. Structura glandulară a buzelor e plină și bogată, așa că produc o impresie catifelată, de mobilitate. Această sărutare are o căldură ce se comunică atunci când buzele ating gura partenerului. Adorabila fraeulein le imprimă atunci o mișcare circulară, ce-ar corespunde cu a unui metronom pus la 80.


Sărutul englezoaicei are o rară calitate. Gura ei ia adesea o formă a trei frunzulițe de mugure urmărind un obiect iar cât despre sărut, deși ai crede că e rece, are o profundă subtilitate în abandonul său. O trăsătură interesantă în această delicioasă performanță este neprevăzutul.

Oscar Han - „Sărutul”

Sărutul spaniolei e în genere renumit ca cel mai arzător și faima sa nu e lipsită de temei. Are de obicei buze extrem de mobile. Sărutul ei e adesea violent și uneori vorace, tinzând să devie mușcătură.

Sărutul italiencei e ceva mai divin. Mușchii gurei formează o sferă fascinantă. Sărutul ei are un farmec rar, fiind rând pe rând, vibrant și impetuos.



Buzele turcești au o savoare prea puțin cunoscută. Sunt rumene, pline și au o frăgezime satinată, ce dă sărutului lor o curioasă fascinație.

Sărutul vienez are, și pe bună dreptate, o mare faimă. E gingaș, atingând ca un parfum cald și subtil buzele iubitului.

Antonio Canova - "Amor și Psyche"

Sărutul maghiar diferă simțitor de cel vienez, cu toată apropierea Budapestei de Viena, și nu e de mirare, întrucât în dreptul nasului, buzele maghiare formează o curbă în jos, ceea ce dă gurei o ușoară dar delicioasă expresie de ironie. Sărutul e spontan, dominant și covârșitor.

Sărutul româncei e foarte asemănător cu al parisianei sau al italiencei.

Buzele scandinave au un farmec fugitiv, e cu totul diferit de al celor analizate până acum. Buza superioară e subțire. Sărutul nu e posesiv, dar e insinuant, însoțit adesea de o desmierdare laterală sau de o mișcare circulară.

Sărutul slav are o savoare rară. Formația gurei pare a-i da o expresie de melancolie, ce se risipește însă când iese din repaus. Sărutul e amețitor, cu langoarea-i măiestrită, calculată și poate duce la nebunie sau la repetare.


Dacă ne aventurăm în Brazilia, e natural să întâlnim exoticul și sub forma sărutului. O particularitate a gurei braziliene este o accentuată arcuire pe care lama inferioară o face în jos, spre bărbie. Sărutul său e progresiv, dându-se cu o presiune crescândă pe fața partenerului."

O scurtă istorie a sărutului

Sursa: articolul “Sărutul poate trăda naționalitatea” – semnat “E.A.” – publicat în revista “Realitatea Ilustrată” - numărul din 21 septembrie 1933


8 comentarii :

  1. Am avut MAREA curiozitate sä stiu cine este acest personaj parizian Maurice Dekobra respectiv Maurice Tessier (1885 – 1973) care a NUMÄRAT atat de exact femeile cu care s-a särutat. Asa ca si Cenusereasa boabele de linte, amestecate de mama vitregä cu cele de grâu... Am aflat din wikipedia cä a fost jurnalist, reporter, dramaturg, poet, traducätor, a scris 25 de scenarii de filme, la care a fost producätor si regizor. De remarcat, a descris forma buzelor si caracteristica säruturilor DOAR a femeilor occidentale, desi a lucrat ca reporter în Asia si Africa si a frecventat o universitate in India. Doar cä acolo särutul are un regim special, este admis in public doar intre aceleasi sexe, cele intre sexe diferite sunt considerante indecente si pedepsite conform legilor diferitelor tzäri.
    E clar cä avea o fantezie foarte bogatä cu toate preocupärile enumerate mai sus, asa cä la vremea respectivä nu i-a spus nimeni: mon cher ami, mai taie din coadä cä nu rämâne vulpea bearcä...Summa summarum, socotind cä ar fi inceput MARATONUL PUPÄTURILOR la 15 ani, timp de 33 de ani (vârstä când a fäcut public eseul säu), inseamnä c-a särutat ZILNIC in jur de 10 femei. Evident cä nu pasional, cä de, de unde atâta pasiune?... doar ca CERCETARE STIINTZIFICÄ.
    Chiar mä intreb, säruta pe calupuri de natzionalitätzi pentru ca apoi sä facä caracterizarea per ansamblu? Cä de, altfel le-ar fi incurcat stilurile...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana la cap si la coada e vorba de un "studiu" pentru care ar fi trebuit sa sarute doar vreo... 13 femei (daca am numarat bine atatea nationalitati de femei sunt caracterizate in privinta senzualitatii sarutului). Multiplicand cu 15 - 20 - ca sa dam "esantionului studiat" o oarecare "reprezentativitatea" vei vedea ca intram in domeniul normalului. Asemeni cercetatorilor britanici din zilele noastre...

    RăspundețiȘtergere
  3. Scrie CLAR: experimentând pe larg și cu meticulozitate pe mai bine de 100.000 de femei din mai toate colțurile lumei civilizate
    Deci, nu e vorba de 13 femei din NATZII diferite ci din cele 100.000 probate, aduse la un numitor comun, câtä oxitocinä s-a declansat la särutul Don Juanului. DAR, ca sä stii cu adevärat cum särutä o femeie, trebuie ca aceasta SÄ TZI SE DÄRUIE CU TRUP SI SUFLET. Sä fii pentru ea inceputul si sfârsitul lumii, cerul si infernul... Ori in articol se spune clar cä respectivul pseudo Casanova (mult inferior acestuia) a fäcut doar experimentäri, folosind femeile drept cobay. Cât romantism...

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre romantism... probabil o alta "cercetare stiintifica" :)

    RăspundețiȘtergere
  5. pe mine m-a intrigat caracterizarea si m-a distrat!
    imi place articolul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu putem sa contrazicem expertul, nu-i asa? La 100.000 de teste efectuate... :)

      Ștergere
  6. Mă gândesc, ca prostul, ore nu e puțintică fabulație? Nu mă pot abține. Cum să poți săruta atâtea femei ori fete?... Or, duduile, care s-au lăsat pupate(!), făceau parte din altă tagmă... Mă gândesc și eu, așa ca prostul....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul e simplu. Un sarut pe zi timp de 273 de ani si se rezolva. Daca nu ai chiar atat de mult timp la dispozitie, 10 teste pe zi si te incadrezi in doar 27 de ani. :))

      Ștergere