Lisette Verea – prima interpretă a şlagărului “Ionel, Ionelule”

Lisette Verea - una dintre cele mai apreciate artiste de cabaret din perioada interbelică - a fost una dintre puţinele actriţe din România care, după ce a debutat şi a jucat pe scenele românești, a avut şansa să joace în mari producţii cinematografice americane.

Teatru de revista
Lissete Verea în anul 1933 pe scena Teatrului Cărăbuș
(coperta revistei "Realitatea Ilustrată" - 11 mai 1933)

Actrița s-a născut în Bucureşti la 27 august 1914. A debutat pe scena Teatrului Majestic la doar 13 ani, cu un cuplet care începea cam aşa:

Iertaţi-mă că îndrăznesc
  În faţa voastră să păşesc...
  Dar vreau ca să mă fac artista...
  Eu cred că-s bună de revistă!”


Sunt primele versuri ale unui cuplet scris de F. O. Fosian pentru Lisette Verea, o tânără încântătoare care făcea, timidă, primii paşi pe scenă. Imediat după debut, textierul Nicu Kanner i-a propus să joace în piesa de teatru “Colos” și în spectacolul de revistă “Nimic nou pe frontul Bucureşti” de Kiriţescu.

Actrita romanca
O fumusețe răpitoare - actrița Lisette Verea

Lisette Verea îşi amintea într-un interviu: “– Visul meu – îmi spune d-ra Lisette Verea – era visul tuturor fetelor naive: să mă mărit!... La o carieră artistică, nu mă gândisem. Dar în ziua primei repetiţii unde venisem plină de speranţe, decepţie! M’am pomenit cu doua rolişoare insignifiante... Dintr’odată visurile mele cele mai frumoase, s’au spulberat... Am refuzat...” (conform “87 artişti bucureşteni din teatru, operă şi revistă” – F.O. Fosian).

"Ilustrațiunea română" - 5 iunie 1935
Lisette Verea - Directoarea Teatrului Excesior
în "Ilustrațiunea română" - 5 iunie 1935

Dar destinul tinerei fete fusese se pare deja scris şi în acest destin scena urma să aibă un loc aparte. Acelaşi F.O Fosian ne povesteşte: Desigur că lucrurile s’ar fi oprit aici şi visul Lisettei nu s-ar fi împlinit dacă după câteva săptămâni, d. Camil Petrescu, pe care-l cunoscuse cu puţin timp înainte, n’ar fi recomandat-o lui Soare Z. Soare... Acesta, omul de mare intuiţie şi de repede hotărâre, o sfătuieşte să se înscrie imediat la conservator. (...) În aceste împrejurări a debutat în revista “Jo-Jo” – jucată întâi la Sinaia apoi în iarnă la Majestic. După acest deput a jucat la Cărăbuş, la Excelsior (cu Iancovescu în “Lohengrin”), la Alhambra – iar în stagiunea anului 1938 a debutat la Teatrul Regina Maria în “Ediţia specială”, la Teatrul Comedia, în “Dragoste pe note” şi într’o comedie muzicală la Teatrul Liber (“Voiaj de nunta”).

Actrite din Romania interbelica
1933 - Tănase și vedetele sale: Lisette Verea,
Lulu Savu, Lizica Petrescu și Mia Steriade

În 1937 Lisette Verea era deja una dintre cele mai apreciate actriţe de cabaret care jucau pe scenele bucureştene. În acest an, pe scena Teatrului Alhambra, Lisette Verea, în duet cu Lulu Nicolau, a lansat nemuritorul slagăr compus de Claude Romano: “Ionel, Ionelule”. Este de menționat faptul că George Sbârcea (alias Claude Romano) a compus acest cântec nemuritor în urma amenințării venite din partea directorilor teatrului Alhambra că urmează să fie concediat dacă nu compune o melodie de succes.

Hollywood
Lisette Verea - 1938

Frumuseţea răpitoare şi succesul fulminant avut pe scenele bucureştene i-au asigurat actriței prezenţa în două dintre puţinele filme româneşti turnate în epocă: peliculele ”Chemarea dragostei” – 1932 şi “Trenul fantomă”  - 1933 (primul film sonor în limba română, alături de Tony Bulandra şi G. Storin). Frumusețea actriței este subiectul principal al cronicii semnate de George Voinescu pentru spectacolul “Mielul Verde” jucat pe scena teatrului “Colos” (“Universul literar” din 12 august 1939): Domnişoara Lisette Verea nu este, ceea ce se numeşte de obicei o “artistă”. Este în schimb o “vedetă”. E frumoasă - o frumuseţe scenică - ştie să se mişte cu desinvoluntură şi să anime un spectacol.”

Lisette Verea a părăsit România în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. S-a stabilit în Statele Unite unde a avut şansa de a juca în pelicula “Night in Casablanca / O noapte la Casablanca” (1946) – în compania celebrilor fraţi Marx. Din păcate Lisette Verea a renunțat la continuarea carierei cinematografice imediat după căsătoria cu fiul celebrului producător de țigarete Chesterfield. Actriţa a murit la New York în 27 august 2003.

Actori romani la Hollywood
Lisette Verea alături de Groucho Marx în
 Nopți la Casablanca - 1946
Surse: 

- “87 artişti bucureşteni din teatru, operă şi revistă” – F.O.Fosian
“Revista de altădată” – Nicolae Dinescu - 1973


6 comentarii :

 1. Articolele dvs. sunt mereu o incantare!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc mult Antoaneta. Te mai astept, cand ai timp si chef...

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumos articol! Nu am știut că Lisete Verea a fost colegă de peliculă cu frații Marx. Era într-adevăr frumoasă și cred că talentul ei a propulsat-o pe scenele unde a primit aplauze.
  Mulțumesc mult pentru felul în care ne aduci dinainte, astfel de articole din care aflăm de marile talente de ieri.

  RăspundețiȘtergere