De ieri și de azi: Lisette Verea – prima interpretă a şlagărului “Ionel, Ionelule”

Recomandări:

Lisette Verea – prima interpretă a şlagărului “Ionel, Ionelule”

Lisette Verea - una dintre cele mai apreciate artiste de cabaret din perioada interbelică - a fost una dintre puținele actrițe din România care, după ce a debutat și a jucat pe scenele românești, a avut șansa să joace în mari producții cinematografice americane.

Teatru de revista
Lissete Verea în anul 1933 pe scena Teatrului Cărăbuș
(coperta revistei "Realitatea Ilustrată" - 11 mai 1933)

Lisette Verea - debutul

 
Actrița s-a născut în București, în 27 august 1914. A debutat pe scena Teatrului Majestic, la doar 13 ani, cu un cuplet care începea cam așa:

Iertați-mă că îndrăznesc
  În fața voastră să pășesc...
  Dar vreau ca să mă fac artista...
  Eu cred că-s bună de revistă!”


Sunt primele versuri ale unui cuplet scris de F. O. Fosian pentru Lisette Verea, o tânără încântătoare care făcea, timidă, primii pași pe scenă. Imediat după debut, textierul Nicu Kanner i-a propus să joace în piesa de teatru “Colos” și în spectacolul de revistă “Nimic nou pe frontul București” de Kirițescu.

Actrita romanca
O fumusețe răpitoare - actrița Lisette Verea

Lisette Verea menționa într-un interviu:
 
“– Visul meu – îmi spune d-ra Lisette Verea – era visul tuturor fetelor naive: să mă mărit!... La o carieră artistică, nu mă gândisem. Dar în ziua primei repetiții unde venisem plină de speranțe, decepție! M’am pomenit cu doua rolișoare insignifiante... Dintr’odată visurile mele cele mai frumoase, s’au spulberat... Am refuzat...” (conform “87 artiști bucureșteni din teatru, operă și revistă” – F.O. Fosian).

"Ilustrațiunea română" - 5 iunie 1935
Lisette Verea - Directoarea Teatrului Excelsior
în "Ilustrațiunea română" - 5 iunie 1935

Lisette Verea - o carieră de excepție

 
Destinul tinerei fete fusese, se pare, deja scris și în acest destin scena urma să aibă un loc aparte. Același F.O Fosian relatează: 
 
Desigur că lucrurile s’ar fi oprit aici și visul Lisettei nu s-ar fi împlinit dacă după câteva săptămâni, d. Camil Petrescu, pe care-l cunoscuse cu puțin timp înainte, n’ar fi recomandat-o lui Soare Z. Soare... Acesta, omul de mare intuiție și de repede hotărâre, o sfătuiește să se înscrie imediat la conservator. (...) În aceste împrejurări a debutat în revista “Jo-Jo” – jucată întâi la Sinaia apoi în iarnă la Majestic. După acest debut a jucat la Cărăbuș, la Excelsior (cu Iancovescu în “Lohengrin”), la Alhambra – iar în stagiunea anului 1938 a debutat la Teatrul Regina Maria în “Ediția specială”, la Teatrul Comedia, în “Dragoste pe note” și într’o comedie muzicală la Teatrul Liber (“Voiaj de nunta”).

Actrite din Romania interbelica
1933 - Tănase și vedetele sale: Lisette Verea,
Lulu Savu, Lizica Petrescu și Mia Steriade

În 1937, Lisette Verea era deja una dintre cele mai apreciate actrițe de cabaret care jucau pe scenele bucureștene. În acest an, pe scena Teatrului Alhambra, Lisette Verea, în duet cu Lulu Nicolau, a lansat nemuritorul șlagăr compus de Claude Romano: “Ionel, Ionelule”. Este de menționat faptul că George Sbârcea (alias Claude Romano) a compus acest cântec nemuritor în urma amenințării venite din partea directorilor Teatrului Alhambra că urmează să fie concediat dacă nu compune o melodie de succes.

Hollywood
Lisette Verea - 1938

Frumusețea răpitoare și succesul fulminant avut pe scenele bucureștene i-au asigurat actriței prezența în două dintre puținele filme românești "turnate" în epocă: peliculele ”Chemarea dragostei” – 1932 ;i “Trenul fantomă”  - 1933 (primul film sonor în limba română, alături de Tony Bulandra și de G. Storin). 
 
Frumusețea actriței este subiectul principal al cronicii semnate de George Voinescu pentru spectacolul “Mielul Verde” jucat pe scena teatrului “Colos” (“Universul literar” din 12 august 1939): Domnișoara Lisette Verea nu este, ceea ce se numește de obicei o “artistă”. Este în schimb o “vedetă”. E frumoasă - o frumusețe scenică - știe să se miște cu desinvoltură și să anime un spectacol.”

Lisette Verea - cariera americană

 
Lisette Verea a părăsit România în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. S-a stabilit în Statele Unite unde a avut șansa să fie distribuită în pelicula “Night in Casablanca / O noapte la Casablanca” (1946) – în compania celebrilor frați Marx. 
 
Actori romani la Hollywood
Lisette Verea alături de Groucho Marx în
 Nopți la Casablanca - 1946
 
Din păcate Lisette Verea a renunțat la continuarea carierei cinematografice imediat după căsătoria cu fiul celebrului producător de țigarete ChesterfieldActrița a murit la New York, în 27 august 2003.




Surse: 

- “87 artiști bucureșteni din teatru, operă și revistă” – F. O. Fosian
“Revista de altădată” – Nicolae Dinescu - 1973



6 comentarii :

  1. Articolele dvs. sunt mereu o incantare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Antoaneta. Te mai astept, cand ai timp si chef...

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos articol! Nu am știut că Lisete Verea a fost colegă de peliculă cu frații Marx. Era într-adevăr frumoasă și cred că talentul ei a propulsat-o pe scenele unde a primit aplauze.
    Mulțumesc mult pentru felul în care ne aduci dinainte, astfel de articole din care aflăm de marile talente de ieri.

    RăspundețiȘtergere