La pas prin Târgul Moşilor


Vă destăinuiam într-un alt articol povestea unui interesant personaj din perioada interbelică: Ion Dobrogeanu,  ‹‹PITICUL  DIN BÂLCIUL MOŞILOR››. Articolul se încheia cu un plan de viitor mărturisit de liliputanul personaj: acela de a face Turul României pe bicicletă. Mă întrebam atunci dacă piticul a reuşit să îşi îndeplinescă visul, nebănuind că voi reuşi să găsesc şi răspunsul la această întrebare. Iată că întâmplarea – acest inevitabil apărut din senin – a făcut  să mai găsesc un articol al cărui erou să fie insolitul personaj din Târgul Moşilor. Articolul avea să îmi dezvăluie și răspunsul la întrebarea la cu care se încheia articolul anterior: Ion Dobrogeanu, “Piticul de la Moşi”, a făcut Turul României Mari  pe bicicletă, împreună cu fetiţa sa: "a ajuns până în Basarabia, trecând prin Constanţa, a ajuns apoi prin Baia Mare şi mai apoi la Timişoara." Din păcate, după cum mărturiseşte chiar eroul nostru, “fiind foarte puţin rentabil acest turneu, am ajuns  împreună cu fetiţa din nou în „Pavilionul cu pitici” de la Moşi.” Pavilion în care soarta a adunat alături de pitic un condor, câteva maimuţe, un urs, doi pitici, un trompetist, o bufniţă, trei columbe şi o puzderie de şoricei albi. Şi încă un pitic: Niculae Fruntaşul, în vârstă de 40 de ani. Un pitic îmbrăcat ţărăneşte, cu o figură foarte serioasă de om bătrân, dar cu un trup de prichindel.

Bărci în Târgul Moşilor
În menajeria barăcii de la Moşi îşi mai ducea veacul Mimi – ursul  bătrân şi ramolit cu părul roşcat - care dădea de 15 ani reprezentaţii. De asemenea Jeni – elefantul blând şi sociabil - care “dansa graţios pe rumegătura de lemn a arenei”. Într-o cuşca expusă în „Pavilionul cu pitici”, două maimuţe îşi trăiau idila, prinzându-se mai mereu în braţe. Atracţie a spectacolului era şi un vultur enorm, ţinut de îngrijitori cu aripile întinse pentru a fi fotografiat de vizitatori. Alţi “parteneri” ai Piticilor de la Moşi: un mânz mic și cu picioarele fragile şi zeci de şoricei albi cu ochii “roşii ca nişte rubine false”.

Targul Mosilor
Îmbrăţişare între două maimuţe, după gratii
Într-o gheretă din vecinătate “se expunea” dansând "în ritmul muzicii care tâşnea veselă dintr-o flasnetă automată" - "Femeia vampir" – femeia cu trup de păiangen şi cu cap de femeie. O mare atracţie a Târgului Moşilor din anul 1931 era şi uriaşul Ştefan Goagă - cel cunoscut sub numele de Gogea Mitu - uriașul care avea la doar la 18 ani înălțimea de 2 metri și 42 de centimetri. Un alt fenomen era celebra “Lionela - femeia leu”, o austriacă cu figura foarte simpatică şi surâzătoare, dar care trăia în patru labe.  Avea crupa şi picioarele arcuite, exact ca picioarele unui leu, şi de asemenea “avea câte şase, şapte sau opt degete la fiecare din membre, dispuse astfel încât talpa avea conformaţia tălpilor de animal” . 

La Mosi
Piticul de 85 cm. înălţime
şi uriaşul de 2,42  metri
Lionela îi mărturisea reporterului revistei "Realitatea Ilustrată" că sute de doctori au vizitat-o "în lungile turneuri" pe care le-a făcut prin lume - ca să o studieze.

"- Mama mea pe când era gravidă, s’a speriat de un leu la un circ. Şi aceasta poate fi o explicaţie.
- Mai ai fraţi?
- Am trei fraţi şi trei surori, toţi normali.
- Nu te plictiseşti toată ziua aici?
- Nu, trebuie să fiu foarte recunoscătoare, ne spune Lionela, celor cari m’au învăţat să citesc. Citesc foarte mult şi îmi găsesc un fel de viaţă ireală, trăind cu eroii romanelor.
- Ce romane ţi-au plăcut mai mult?
- Îl citesc totdeauna cu emoţie pe Dostoiewsky. Îmi place şi Zola."

Târgul Moșilor în vreme de război - iunie 1941
Tot Lionela mărturisea reporterului interbelic “cât de mult i-a plăcut călătoria prin România. A văzut Ardealul şi de câte ori ajungea într’un oraş, îl vizita în trăsură”.

Regele Mihai - copil
Voevodul Mihai în Târgul Moșilor - 1932
Cam atât azi despre această lume fascinantă și uşor grotescă a bâlciului de altădată. 

Informaţii şi fotografii preluate din revista „Realitatea Ilustrată” – nr. din 4 iunie 1931
9 comentarii :

 1. Ma bucur ca ai gasit raspunsul la intrebare... Totusi,,cata tristete imi ramane pentru aceste fiinte -oameni si animale deopotriva.-folosite pentru a distra o lume superficiala...

  RăspundețiȘtergere
 2. Oamenii au avut intotdeuna si placeri macabre. Vezi executiile publice - un obicei care s-a pastrat in Europa pana prin anul 1939 daca nu ma insel.Cat despre Piticul de la Mosi - un vis implinit nu inseamna intotdeuna si un...destin implinit.Te mai astept....

  RăspundețiȘtergere
 3. Oamenii au avut intotdeuna si placeri macabre - vezi executiile publice din Europa care au continuat pana prin anul 1939 daca stiu eu bine. Cat despre Piticul de la Mosi: o dovada ca visele implinite nu inseamna intotdeuna si destine implinite.Te mai astept...

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte frumos articol, dar și foarte trist. Nu știu, poate toți oamenii normali au un pic de răutate, poate nu zic bine, dar mă gândesc la fetița aceea mică, la omul care, suferind de nanism, nu a putut face altceva decât să se ascundă sub cupola unui circ... Câtă tristețe...
  Mulțumesc pentru că am avut bucuria să descopăr această lume de altădată, prin articolul aceasta minunat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lumea interbelica era una plina de farmec, cu lumini dar si cu umbre. Nimic nou, nu-i asa?

   Ștergere
 5. Dacă comit o greșeală, îmi cer o mie de scuze... Dar, am adorat acest articol, îmi permit să dau share, chiar dacă nu am îngăduința autorului, căruia îi mulțumesc pentru că am putut citi despre o lume cu oameni triști și nevoiți să se expună pentru ca să aibă o pâine pe masă. Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici o problema. Articolul a fost postat pentru a fi citit... :)

   Ștergere
 6. Altceva vreau să spun astăzi : circ fară animale?!!. . Eu nu văd ce fel de distracție ar putea oferi un spectacol de unde ai luat pentru vecie : leul, elefantul, ursii . Tu știi mai bine decât mine, fiindcă ai citit atâtea articole.. Parcă îmi amintesc de acum un an, articolul despre un urs al țiganilor : dintotdeauna animalele au atras multimile fără animale circurile vor dispărea curând

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Probabil că ai dreptate. pe de altă parte trebuie stabilite și niște reguli foarte stricte privind modul în care pot fi dresate aceste viietăți.

   Ștergere