Elena Cuza (născută Rosetti, în 17 iunie 1825), soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza – cunoscută și ca Elena Doamna – a fost o femeie timidă, retrasă, lipsită de încredere în forțele sale. Avea o fire total deosebită de cea a energicului și nestatornicului ei soț. Dubla alegere a lui Cuza din ianuarie 1859 a venit ca o surpriză pentru ambii soți.
În pofida tuturor infidelităților, Doamna Elena Cuza i-a fost alături domnitorului până la moarte, atât în timpul domniei cât și în perioada dureroasă a exilului. Mai mult decât atât, deși nu a avut copii, Elena Doamna a înfiat și crescut ca o mamă adevărată pe cei doi fii – Alexandru Ioan și Dimitrie - avuți de Cuza cu Elena Maria Catargiu-Obrenovici.
Doamna Elena și Alexandru Ioan Cuza |
În primăvara anului 1909, Vespasian I. Pella, colaborator al ziarului conservator-democrat “Opinia”, aflat în vizită la Piatra Neamț, a întâlnit-o pe Doamna Elena Cuza și i-a ascultat confesiunile. Era cu câteva luni înainte de moartea acesteia, în 2 aprilie 1909. Amintirile Elenei Cuza au fost consemnate în articolul “Convorbire cu Elena Doamna” – publicat în ziarul “Opinia” – numărul din 24 ianuarie 1909 (disponibil online în Digiteca Arcanum). Iată pasajele desprinse din mărturisirile Elenei Doamna care se referă la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor al Principatelor Unite:
Confesiunile Elenei Doamna
“Iată-mă ajuns în strada Ștefan cel Mare. De o parte și de alta se înșiră case mici, gospodării frumoase, cu grădinuțe de brazi în față. În dreapta străzei se ridică și se întinde liniștit îmbătrânitul munte Cozla, cu plantațiile sale de brazi și cu frumosul parc al orașului. (...) Privesc casa Doamnei Elena Cuza, casa ce adăpostește bătrînețele sfinte ale primei și ultimei Doamne a Romîniei! O casă mică, modestă, de culoarea albă și cu o înfățișare veselă și liniștită.”
La Doamna Elena Cuza
O privesc...
Vai ce frumoasă figură, ce înfățișare distinsă, ce trăsături caracteristice de noblețe și mîndrie, de bunătate și blîndețe.
- Sunt fericită, îmi spune Ea, cînd aud că țara sărbătorește Unirea și pe Cuza Vodă, slăvindu-se de cei de azi actele mari și frumoase ale celor de ieri, și faptele lor vor fi slăvite de cei de mîine.”
Doamna Elena Cuza despre alegerea lui Cuza
Și Doamna Elena, clătinînd din cap, scoase un oftat adînc și ochii Ei se luminară și se deschiseră mari, pare că ar fi voit să cuprindă cu ei, de o dată, o întreaga epocă.
Soțul meu era
Colonel făcut de către Vogoride și făcea și el parte din membrii adunărei
naționale a Moldovei. Era pe timpul căimăcăniei, de trei. Noi locuiam în casa
părintească a Soleștilor Rossetti din Iași. În oraș începuseră să sosească
membrii adunărei naționale. Cuza era din partidul Național, dar între membrii
acestui partid, vreo 30 la număr, nu se putea face nici o înțelegere comună
asupra candidatului de ales la domnie. Unii voiau pe Lascăr Catargiu, alții pe
Negri, un foarte de ispravă bărbat, alții pe Mavrogheni. Cuza, văzînd desbinările
dintre amicii săi, se desinteresa de alegeri. Un singur lucru voia El, ca să nu se aleagă vreunul din
Sturzești, căci aveau și ei susținătorii lor în adunare.”
Noaptea alegerii
“- În seara de 3 spre 4 Ianuarie au venit la noi vreo cîțiva amici, printre cari și fratele său de arme, Colonelul Pisoski, ca să-l roage să vină negreșit după masă la Elefant, o sală de adunare unde ședea Costache Rola, căci așa s’au hotărît naționaliștii, ca să se lege cu toții asupra persoanei care va fi susținută la domnie. Cuza, cu toate rugămințile amicilor săi, a refuzat să se ducă deși Eu am insistat de dînsul. Și le-a spus: Faceți voi ce credeți, căci pe oricine ați alerge dintre ai noștri, Eu aprob și semnez cu amîndouă mîinile, numai Mihalache Sturza sau Grigore să nu fie. Și a plecat la teatru. Teatrul era la Copou, unde este astăzi Universitatea. Eu am rămas acasă. Peste noapte, pe la orele 12, mă pomenesc cu fratele meu Costache Rossetti venind într’un suflet să-mi spună cele petrecute la adunare, căci îl rugasem de cu vreme, și îl așteptam, neputînd să dorm.
- Nu pot... spune-mi tu în grabă.
- Bucură-te...
- Mă bucur... dar să nu fie Mihalache sau Grigore Sturdza... dar... aide odată, spune-mi.
- Tu, te-ai ales!
- Ce vorbă e asta? Nu te pricep. Dar pentru numele lui D-zeu, spune’mi odată cine e, nu mă fierbe așa.
- Ia, pe cine să se aleagă? Pe Cuza l’au ales și s’au jurat cu toții și au semnat actul și s’au dus să’l iee de la teatru și să-i vestească alegerea.
- Fi-va oare bine de noi? Fi-vom oare noi la înălțimea nevoilor țării și a neamului?
Și Cuza mi-a povestit cum a aflat știrea. Tot Pisoski i-a adus-o la teatru. Și tot el i-a propus candidatura.
- Cătați-vă de treabă și nu glumiți cu mine, le-a zis amicilor săi, Cuza. De domnie îmi arde mie? Și apoi ce fel de domn voiți voi să aveți, cînd Sturzeștii au lăzi cu galbeni; ia uitați-vă, eu n’am decît 5 lei în buzunar.
Dar Pisoski a început să se jure și să-i spună că pe el, pe Cuza, a hotărît adunarea să-l aleagă, că doar nu-i copil să glumească. Că văzînd cum diferitele candidaturi naționale cad una cîte una, adunarea începuse să se risipească desnădăjduită. Pînă și Cogălniceanu, cel mai stăruitor, ieșise din sală desgustat, cînd Pisoski a propus de-odată pe Cuza. Propunerea a căzut asupra adunărei ca ceva providențial; ea a fost primită și semnată de toți. Iar a doua zi, la 5 Ianuarie, votată nu numai de naționali, ci și de partizanii Sturzeștilor, așa că bărbatul Meu a întrunit unanimitatea voturilor adunărei.
Elena și Alexandru Ioan Cuza |
- După 19 zile s’a făcut și alegerea Sa la București, cam tot la fel cu cea din lași și astfel s’a săvîrșit în persoana Sa unirea celor două țări surori. Mi-aduc aminte că în acea zi C. A. Rosetti a scris primul său articol în „Romînul“, întitulat: „Domnul nostru este sublim“, iar mai apoi, cînd Rosetti îi recomanda bărbatului Meu la palat ca să dea țărei reforme liberale, Cuza îi spuse:
- Am Eu în palat un sfătuitor mai roșu decît tine Rosetti, pe Domnița.
De trei bărbați s’a ajutat El mult la începutul domniei; pe toți îi iubea și îi stima de o potrivă. Toți erau Moldoveni. De Alexandri soțul Meu s’a servit mult pe la curțile marilor puteri, pentru a căpăta confirmare la domnie. Și toate călătoriile ce le făcea în interesul țărei, Alexandri le suporta pe propria sa socoteală. Cei de azi ar fi bine să iee pildă de asemenea exemple. De Negri s’a servit mai cu seamă la Constantinopole, în extrem de dificila chestie a secularizărei monăstirilor; iar Cogălniceanu în țară pentru atîtea acte mari între cari și împroprietărirea sătenilor.
De trei bărbați s’a ajutat... |
- Nu-ți faci idee ce mare mulțumire mi’a făcut această vizită. Cît pentru sentimentele ce bunii romîni și în special ieșenii poartă lui Cuza, eu le ofer întreaga Mea recunoștință.”
Citește și: Femeile din viața domnitorului Alexandru Ioan Cuza
(articolul “Convorbire cu Elena Doamna” – semnat Vespasian I. Pella – publicat în ziarul “Opinia” – numărul din 24 ianuarie 1909 - disponibil online în Digiteca Arcanum)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu