Rețete surprinzător de sănătoase din presa interbelică
Rețete de vară din 1939:
CAROTE ȘI MAZĂRE VERDE
"O rețetă simplă și savuroasă, perfectă ca garnitură sau fel principal ușor. Într-o tigaie, topiți un bulgăre de unt cu mărar proaspăt, tocat mărunt. Adăugați morcovii tăiați pe lung, o bucată mică de zahăr și puțină sare. Lăsați-i să se înmoaie la foc mic. Separat, fierbeți mazărea proaspătă în apă cu zahăr. Când este gata, adăugați-o peste morcovi și serviți totul în sosul de unt aromat."
CUIBURI DE PARIZER
Perfectă pentru o cină rapidă sau când aveți musafiri neașteptați, această rețetă arată cât de ingenioasă era străbunica!
"Prăjiți în ulei atâtea felii de parizer câți musafiri aveți. Pe măsură ce se prăjesc, se vor ridica, formând mici „coșulețe”. Așezați-le pe farfurie și umpleți-le cu orice legume aveți la îndemână: resturi de la prânz sau legume proaspăt fierte. Rapid și delicios!"
Rețete de ieri |
MORCOVI TINERI „A LA RUSSE”
O garnitură elegantă, cu o notă dulce-acrișoară, care se potrivește de minune cu un fel principal ușor.
"Fierbeți șase morcovi frumoși și bine spălați. Curățați-i, apoi tocați-i mărunt cu cuțitul. Încălziți 250 de grame de unt cu 100 de grame de zahăr până când zahărul începe să se rumenească ușor. Adăugați morcovii tocați și lăsați-i să se prăjească 8-10 minute. La final, încorporați patru linguri mari de făină, puțină sare, piper și, dacă doriți, puțină zeamă de lămâie sau oțet pentru a echilibra aromele. Păstrați apa în care au fiert morcovii pentru a subția sosul, dacă este necesar."
Străbunica gătește |
„ENTRE” DE SPARANGHEL
Un antreu rafinat și sănătos, care pune în valoare delicatețea sparanghelului:
"Curățați cu grijă sparanghelul și fierbeți-l în apă sărată pentru foarte puțin timp, doar cât să se înmoaie puțin. Nu trebuie fiert excesiv! Formați din el buchețele mici și legați-le cu o fâșie subțire de coajă de lămâie. Pe un platou de sticlă, așezați frumos maioneză, felii de ouă fierte, ridichioare tăiate decorativ și puțină verdeață proaspătă. Veți obține astfel un „entre” frumos și gustos, perfect pentru o ocazie specială sau o masă lejeră de vară."
PLATOURI DE LEGUME RECI
Un platou colorat și plin de vitamine, ideal pentru o zi caldă:
"Aranjați artistic pe o farfurie mare de sticlă: sparanghel tânăr (fiert, bineînțeles!), felii de roșii proaspete, salată verde crocantă și felii de ouă tari. Alături, adăugați câte două-trei linguri din diverse legume fierte, precum mazăre verde, morcovi și fasole verde. Un festin vizual și gustativ!"
DESERTUL SURPRIZĂ AL STRĂBUNICII: TORTUL DE CARTOFI CU OVĂZ
Această rețetă demonstrează din plin cât de modernă era străbunica în gândire, folosind ingrediente neașteptate pentru acea vreme:
TORT DE CARTOFI
Coca:
300 grame făină
125 grame cartofi fierți
50 grame fulgi de ovăz
150 grame zahăr
1 lingură mare de rom
1 ou
75 grame unt
1 pliculeț zahăr vanilat
1 pachet „Backin” Dr. Oetker
(Nota bene: Deși pare greu de crezut pentru anul 1939, fulgii de ovăz și praful de copt Dr. Oetker fac parte din rețeta originală publicată în acea perioadă!)
Umplutura:
200 grame marmeladă sau 500 grame pastă de mere
"Mod de preparare: Într-un bol, amestecați făina cu praful de copt, apoi treceți-le prin sită. Adăugați fulgii de ovăz și cartofii fierți, răzuiți sau pasați fin. Faceți o gaură în mijlocul amestecului uscat și turnați acolo zahărul, romul, zahărul vanilat și oul. La final, adăugați untul topit și răcit. Frământați bine aluatul până devine omogen.
Întindeți o jumătate din cantitatea de cocă și așezați-o într-o formă unsă cu grăsime. Aplicați un strat generos de marmeladă sau pastă de mere, apoi acoperiți cu cealaltă jumătate de cocă, întinsă. Coaceți în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, până când tortul este rumenit și copt."
O gustare sărată rapidă și gustoasă, perfectă pentru orice moment al zilei:
"Pregătiți un aluat obișnuit cu unt (aluat fraged sau foetaj). Întindeți-l pe masa de lucru și tăiați din el atâtea pătrate câte pateuri doriți să faceți. Tăiați șunca în bucățele mici și umpleți fiecare pătrat de aluat. Împăturiți-le, sigilați marginile și prăjiți-le într-o cantitate generoasă de grăsime încinsă, la foc potrivit, până devin aurii și crocante."
În concluzie: rețetele culinare ale străbunicii pot să fie o sursă de inspirație pentru gospodinele de azi
Aceste rețete, selectate cu grijă din presa interbelică, demonstrează că „bucătăria de vară” a străbunicii era mult mai echilibrată decât am fi putut crede. Ele ne arată că tradițiile culinare pot fi o sursă de inspirație valoroasă chiar și pentru stilurile de viață moderne. Poate că e timpul să reintroducem și noi în bucătărie simplitatea și ingeniozitatea de altădată!
![]() |
Rețete ardelenești din bătrâni |
Sursa: Articolul „Bucătăria de vară” - publicat de revista „Realitatea ilustrată” la rubrica „Realitatea femeii” - în numărul din 8 august 1939.
dr oetker era şi în 1939?
RăspundețiȘtergereM-am mirat si eu. La fel de uimit am fost atunci cand am gasit reclame prin presa interbelica la cacaua Knor sau la cosmeticele Nivea - asta ca sa ma refer doar la doua branduri de azi.
RăspundețiȘtergereEu nu mă mir. La fel cum, Fanta, a fost o replică dată de nemți, americanilor de la Coca Cola, în timpul celui de-al doilea război mondial.
RăspundețiȘtergereCât despre folosirea untului la gătitul de zi cu zi, e foarte bine și foarte gustos, dar de la o vârstă, devine o problemă, așa că trebuie înlocuit cu untdelemn ori cu untul vegetal, margarina de azi. Că nu vor fi rețetele așa de gustoase? Hm, asta e altceva.
Nu pot să închei acest comentariu, fără să adaug, mulțumiri autorului, că le merită, de vreme ce ne destăinuie așa lucruri frumoase, vechi și, mai ales personale.. Eu nu aș fi în stare să dau tot din casă (!). Felicitări.
"...articolul prezent..."!?
RăspundețiȘtergereToate bunele!
Daca despre precedent era vorba, am corectat. Multumesc! :)
ȘtergereGrăsimea.. Ceva de care fug toate doamnele.. Totuși, se spune că anumite legume își sporesc gustul dacă sunt prăjite într-un adaus de grăsime și untdelemn. Sparanghel. Nu știu ce să zic, poate doar dacă locuiești într-un oraș mare, ai șansa să știi de unde să îl cumperi.
RăspundețiȘtergereMâncăruri la care zaharul e un adaos inevitabil.. Păi, eu am încercat mazăre fiarta cu sare, și mi se pare bună, nu mă tem de calorii și nici de diabet, totuși mi se pare prea mult zahăr.. Dar, per total, rețetele sunt demne de luat în calcul. Și de pus în practică.
Chiar daca retetele au cateva decenii vechime...
ȘtergereAbia acum am dat de retetele astea.....Multe din ele sunt inca actuale, evident la gospodinele mai "mature"
RăspundețiȘtergereOricum mult mai actuale decat ne-am fi astept sa gasim intr-un articol din presa interbelica. Daca nu esti la dieta iti recomand:
Ștergerehttps://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/05/retete-care-distrug-orice-diete.html
Mulțumim frumos pentru postare!
RăspundețiȘtergereFoarte interesante rețete!
Mulțumesc mult și eu. Te mai aștept pe blog!
Ștergere