Dacă pentru
a scrie articolul precedent - articol care o avea în prim-plan tot pe străbunica - "am consultat" agenda ei cu sfaturi gospodărești (citește aici articolul “Eco-străbunica
– sfaturi practice”), de această dată asta am aruncat o privire în carnețelul
ei cu rețete.
Ce am descoperit? Că arta culinară a evoluat și ea odată cu timpurile: în comparație cu apetisantele dar și cu „hiper-caloricele” rețete culese de prin revistele dedicate femeilor publicate pe la începutul secolului trecut (rețete pe care le găsiți aici: Rețetele străbunicii, Rețete (care distrug orice diete), Aromele Crăciunului de altădată, Rețete vegetariene a la Furnica, Rețete și deserturi ușoare de la 1907, Rețete și rochii cochete), rețetele recomandate în articolul „Bucătăria de vară” - publicat în revista „Realitatea Ilustrată” - numărul din 8 august 1939 - sunt mult mai „ușoare”. Recomandabile cred și pentru o dietă a zilelor noastre.
Nu o să vă ascund nici
surpriza pe care am avut-o descoperind că printre ingredientele folosite de străbunica se găseau și fulgii
de ovăz sau praful de copt „Backin” de la Dr. Oetker:
Rețete de ieri |
Într’o
tigaie se pune pe foc un bulgăre de unt cu mărar, tăiat mărunt. Adăugați
carotele tăiate pe lung, o bucată de zahăr și puțină sare și lăsați carotele să
se moaie. Mazărea proaspătă, fiartă în apă cu zahăr, e adăugată apoi la carote și se servește în sosul de unt.
CUIBURI DE PARIZER
Prăjiți în ulei atâtea felii de parizer câți musafiri
aveți. După ce s-au ridicat asemeni unor coșulețe, puneți-le în farfurie și
umpleți-le cu orice fel de legume, rămase eventual de la prânz sau proaspăt fierte.
Rețeta este potrivită pentru cazul în care primiți musafiri pe neașteptate.
Se fierb șase morcovi frumoși, bine spălați. Se curăță apoi și se toacă cu cuțitul. Se
încălzesc 250 grame de unt cu 100 grame de zahăr, până începe zahărul să se
rumenească, apoi se pun în ele morcovii și se lasă să se prăjească 8 – 10 minute.
Se adaugă patru linguri mari de făină, puțină sare și piper și eventual puțină
zeamă de lămâie sau de oțet. Apa în care au fiert morcovii se păstrează pentru
subțierea sosului.
Curățați
sparanghelul, cu băgare de seamă, fierbeți-l în apă sărată, după ce s’a muiat
puțin (nu trebuie fiert decât foarte puțin timp), formați din
el buchețele pe care le legați cu coajă de lămâie. Pe un platou de sticlă
puneți maioneză, ouă fierte, ridichioare tăiate frumos, puțină verdeață și veți
avea astfel un „entre” frumos și gustos.
PLATOURI DE LEGUME RECI
Aranjați pe o farfurie mare de sticlă sparanghel tânăr,
felii de roșii, salată verde proaspătă și felii de ouă tari, câteva legume
fierte (mazăre verde, morcovi, fasole verde) – câte două-trei linguri din
fiecare.
TORT
DE CARTOFI
Coca: 300
gr., făină, 125 gr. cartofi fierţi, 50
gr. fulgi de ovăz, 150 gr. zahăr, 1 lingură mare de rom, 1 ou, 75 gr. de
unt, 1 pachețel zahăr vanilat, 1 pachet „Backin”
dr. Oetker. (notă:
deși greu de crezut, fulgii de ovăz și praful de copt Dr. Oetker aparțin
rețetei originale publicate în anul 1939). Umplutura: 200 gr. marmeladă sau 500 gr. pastă
de mere.
Mod de preparare: Se amestecă făina cu „Backin”–ul, se trece apoi prin sită și se amestecă cu fulgii de ovăz și cu cartofii. La mijloc faceți o gaură.
Turnați înăuntru zahărul, romul, vanilia și oul. La sfârșit adăugați untul
topit și răcit. După ce ați frământat bine, întindeți o jumătate din cantitate și
puneți-o într’o formă unsă cu grăsime, aplicați stratul de marmeladă sau pastă de
mere și acoperiți cu cealaltă jumătate de cocă. Lăsați la cuptor la foc
potrivit.
PATEURI
CU ȘUNCĂ
Faceți un aluat obișnuit cu unt. Întindeți-l pe masă și
tăiați din el atâtea pătrate câte pateuri doriți. Tăiați șunca în bucățele mici
cu care umpleți pătratele de aluat. Prăjiți-le în grăsime multă și la foc
potrivit.
Sursa: articolul „Bucătăria de vară” - rubrica “Realitatea femeii” - publicat în revista “Realitatea ilustrată” - numărul din 8
august 1939
dr oetker era şi în 1939?
RăspundețiȘtergereM-am mirat si eu. La fel de uimit am fost atunci cand am gasit reclame prin presa interbelica la cacaua Knor sau la cosmeticele Nivea - asta ca sa ma refer doar la doua branduri de azi.
RăspundețiȘtergereEu nu mă mir. La fel cum, Fanta, a fost o replică dată de nemți, americanilor de la Coca Cola, în timpul celui de-al doilea război mondial.
RăspundețiȘtergereCât despre folosirea untului la gătitul de zi cu zi, e foarte bine și foarte gustos, dar de la o vârstă, devine o problemă, așa că trebuie înlocuit cu untdelemn ori cu untul vegetal, margarina de azi. Că nu vor fi rețetele așa de gustoase? Hm, asta e altceva.
Nu pot să închei acest comentariu, fără să adaug, mulțumiri autorului, că le merită, de vreme ce ne destăinuie așa lucruri frumoase, vechi și, mai ales personale.. Eu nu aș fi în stare să dau tot din casă (!). Felicitări.
"...articolul prezent..."!?
RăspundețiȘtergereToate bunele!
Daca despre precedent era vorba, am corectat. Multumesc! :)
ȘtergereGrăsimea.. Ceva de care fug toate doamnele.. Totuși, se spune că anumite legume își sporesc gustul dacă sunt prăjite într-un adaus de grăsime și untdelemn. Sparanghel. Nu știu ce să zic, poate doar dacă locuiești într-un oraș mare, ai șansa să știi de unde să îl cumperi.
RăspundețiȘtergereMâncăruri la care zaharul e un adaos inevitabil.. Păi, eu am încercat mazăre fiarta cu sare, și mi se pare bună, nu mă tem de calorii și nici de diabet, totuși mi se pare prea mult zahăr.. Dar, per total, rețetele sunt demne de luat în calcul. Și de pus în practică.
Chiar daca retetele au cateva decenii vechime...
ȘtergereAbia acum am dat de retetele astea.....Multe din ele sunt inca actuale, evident la gospodinele mai "mature"
RăspundețiȘtergereOricum mult mai actuale decat ne-am fi astept sa gasim intr-un articol din presa interbelica. Daca nu esti la dieta iti recomand:
Ștergerehttps://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/05/retete-care-distrug-orice-diete.html
Mulțumim frumos pentru postare!
RăspundețiȘtergereFoarte interesante rețete!
Mulțumesc mult și eu. Te mai aștept pe blog!
Ștergere