De ieri și de azi: Alex Costică - "românul teribil" (o altă scrisoare pierdută)

Recomandări:

Alex Costică - "românul teribil" (o altă scrisoare pierdută)


CINE A CUNOSCUT PE BOXERUL COSTICĂ ALEX SUPRANUMIT „ROMÂNUL TERIBIL" Şl „LOVITURA DE FIER", CANDIDAT LA CAMPIONATUL MONDIAL?
UN SENZAȚIONAL REPORTAJ CU PRIVIRE LA SPORTUL ROMÂNESC ANTEBELIC


Voi încerca în acest articol să recompun, în parte, portretul unuia dintre primii (poate chiar primul) boxeri profesioniști proveniți din România. Numele lui: Costică Alexandrescu (n. 30 nov. 1894 cf. boxstat.co, alias Alex Costică sau Johnny Alex). Primul meci: în 12 ianuarie 1913 pe arena orașului Neuilly-sur-Seine, când la învins prin KO pe francezul Henri Decoin. Cariera lui de profesionist s-a întins până în anul 1924. Boxerul român Alex Costică a boxat în meciuri organizate în Franța (Cirque de Paris, Élysée Montmartre și Wonderland din Paris), Anglia (The Ring, Blackfriars Road, Southwark, West London Stadium, Liverpool Stadium, Pudsey Street - Liverpool), Statele Unite ale Americii (Olympia A.C. - Philadelphia, Marlborough Driving Club, Marlborough, Auditorium - Milwaukee), Canada (Canadian A.C. - Montreal, Halifax) și Australia (cu celebrul Les Darcy – alias The Maitland Wonder, campionul Australiei la categoria grea, în 13 mai 1916, pe Sydney Stadium, meci care a contat pentru câștigarea titlului mondial – confruntare pierdută din păcate de compatriotul nostru, din cauza unei accidentări).

Johnny Alex

Demn de menționat este că în România, până în anul 1916, boxul era prezent doar sub formă unor demonstraţii sau a unor meciuri organizate în circuri (Circul Sidoli de exemplu) sau în restaurante. Prima prezență oficială a pugiliștilor români la o competiţie internaţională a avut loc în anul 1919, la "Jocurile Interaliate de la Paris" (au participat la competiție patru pugilişti: Virgil Saivan, Jean Terzieff, Jean Simion și Mihail Condrus). Primul organism de conducere a activităţii pugilistice din ţara noastră - Comisia centrală de box - a fost înființat în 21 iunie 1921, în cadrul Federaţiei Societăţilor Sportive din România (F.S.S.R.). Tocmai de aceea probabil, nu găsim informații despre pugilistul de origine română decât pe câteva siteuri de specialitate de pe alte continente (de ex. boxrec.com, boxstat.co sau 234fight.com).

Interesantă este și povestea redescoperirii informațiilor despre pugilistul român Alex Costică: acesta a trimis în anul 1916 o scrisoare către de redacția al ziarelor Adevĕrul" și „Dimineața". Scrisoarea semnată Alexandrescu Boxer a pornit din San Francisco în 19 iunie 1916 și a ajuns la București în 30 iulie 1916. Din păcate – datorită evenimentelor care se precipitau și care aveau să ducă la intrarea României în război - scrisoarea a rămas într-un sertar din redacției până în anul 1939, când a fost redescoperită de redactorul S. A.” al revistei Realitatea ilustrată" și publicată în numărul din 16 mai 1939:

Johnny Alex

“S’o luăm metodic cu povestirea noastră. Faptele se petrec în 1916, chiar în ajunul intrării României în război, după cum se va vedea din amănuntele de mai jos.

O SCRISOARE DE DEPARTE


Autorul acestor rânduri lucra în secretariatul de redacție al ziarelor „Adevĕrul" și „Dimineața", unde poșta aducea zilnic sute de scrisori din toate colțurile lumii. Într'una din zile, marele gazetar şi director al ziarelor, Const. Mille, îmi încredință o scrisoare venită tocmai din San Francisco, ca să public ceva din cuprinsul ei. Memoria nu mă ajută dacă am scris și publicat ceva atunci. E însă mai mult ca sigur că n'am mai apucat să fac ceva, pentru că trăiam cu toții clipe înfrigurate. Peste puține zile, mulți din redacție plecau în campanie. Deunăzi, printr'o întâmplare, am găsit această scrisoare care astăzi, în perspectiva celor aproape 25 de ani de când a fost scrisă, constituie un document senzațional, mai ales cu privire la sportul românesc antebelic.


PE VAPORUL „VENTURA"

Scrisoarea a fost scrisă pe mare („at sea"), pe bordul vaporului „Neutra", al societății „Oceanic Steamship Company". În prealabil, câteva cuvinte despre cursele vapoarelor acestei companii: Din datele arătate pe plic și pe hârtia de corespondență, rezultă că vapoarele numitei companii făceau curse între San Francisco și Sydney, în interval de 19 zile, plecarea din San Francisco fiind la fiecare 21 zile. Cu 130 dolari se putea călători, la clasa I, dus și întors, de la San Francisco la Honolulu. Excursia dura în total 26 zile, dintre care cinci și jumătate zile pe mare, iar două săptămâni pe insule. Navigația spre Sydney se făcea din Honolulu și Pago-Pago (Samoa). 
 


...Deci, de pe vaporul „Ventura" – care naviga prin ținuturile exotice pomenite aici - se afla un român care scria „compatriotului" său, Const. Mille. Scrisă pe vapor la 14 Iunie 1916, scrisoarea a pornit din San Francisco, la 19 Iunie orele 8 p.m. și a ajuns la București - hăt! - tocmai la 30 Iulie 1916. După 44 zile, în cap!... (Printre diferitele stampile, plicul mai purta și una prin care adresanții erau invitați să viziteze expoziția din San Diego, care avut loc în 1916).

Johnny Alex
Plicul scrisorii semnate Alexandrescu Boxer

AUTORUL SCRISORII


Scrisoarea era semnată Alexandrescu Boxer. Atât. Dacă nu era anexat prospectul de propagandă pe care-l reproducem, în traducere, aici, n'am fi știut lămurit despre cine e vorba, pentru că – după cum se va vedea — numele profesional al semnatarului era cu totul altul. În America, ocazionalul corespondent era celebru doar sub numele de Costică, de unde deducem că pe acest Alexandrescu îl chema şi Constantin, deci: Costică...

CAMPION EUROPEAN LA 20 DE ANI


Din scrisoarea adresată familiar: „Dragă domnule Mille“, aflăm, în primul rând că Alexandrescu (alias Costică) își exprima regretul pentru cele ce a pățit, dar „interesul" îl face, totuși, să nu descurajeze. Omul l-a ales pe Miile „din lumea întreagă" ca să-i explice totul, ca unui „compatriot". Costică povestește că a semnat un contract ca să se bată pentru campionatul lumii, în Australia, cu boxerul Les Darcy, care în acel moment era campion mondial, „purtând coroana lumii". Din lumea întreagă, în urma frumosului succes avut în Europa, Costică a fost ales ca să fie opus lui Les Darcy, fiind găsit - cum spunea el - „cel mai competent". Și aceasta abia la vârsta de 20 ani, câți număra atunci Costică și care asigura că nici un alt boxer din lume n'a avut o asemenea șansă.

Johnny Alex

UN ACCIDENT GRAV


S‘a întâmplat însă ceva neprevăzut și extrem de grav: Cu trei zile înainte de match-ul lui Costică cu Les Darcy, românul nostru se antrena cu barca pe un lac. Apoi şi-a continuat antrenamentul, lovind un sac cu nisip. La un moment dat, a dat o lovitură atât de puternic, încât și-a rupt mâna dreaptă. Imediat medicul i-a pus mâna în gips (în „ipsos" scria Costică) și boxerul român a plecat pentru cinci săptămâni cu vaporul la San Francisco. Pe drum, fractura mâinii a început să se vindece și românul urma să aștepte rezultatul luptei dintre Les Darcy cu un alt boxer, Buck Croud, spre a se decide ca învingătorul să fie opus lui Costică, la Buenos Aires, în Brazilia, pentru campionatul lumii.

COSTICĂ E TRIST


După ce face expunerea pe care am redat-o mai sus, Costică îşi continua cam astfel scrisoarea către Const. Mille: „Așa v'am explicat totul, ca la un compatriot și crezând că m’aţi înțeles, socotesc că am dreptul a ruga să se arate în ziarele dv. meritul meu, cum și accidentul pe care l-am avut în Australia. Aștept ca în curând d-ta să auzi că sunt campionul lumii, fiind astfel primul român purtătorul unui astfel de titlu și - deci - presa din România nu trebuie să mă uite“.

„TERIBILUL ROMÂN"


Să notăm că boxerul Alexandrescu - alias: Costică Alex. - se exprima greu în scrisul său. Se pare chiar că nici nu știa sau nu mai știa bine românește. Dacă expunerea sa e incompletă, ceea ce constituie un mare păcat, pentru că omul avea desigur multe de spus despre isprăvile sale. Să-l lăsăm tot pe Costică să vorbească, așa cum se pricepea el: „Presa americană, cea din Canada, din Anglia și Franța, mă descrie ca pe un nou campion. Ziarele mă numesc: Alex Costică, „teribilul român" sau „lovitura de fier" și mă consideră, după recordul meu trecut, că trebuie să fiu astăzi șampionul lumii". Costică conchide mulțumind lui Mille pentru „frumosul credit" ce crede că o să-i acorde publicând în ziar succesele și accidentul său și încheie astfel: „Vă salut respectuos, strângându-vă de mâini călduros, cu dragoste".

„STAR"-UL COSTICĂ


Afară de cele spuse mai sus - cum am mai spus — n'am fi avut alte elemente de informație asupra lui Costică Alex și poate am fi crezut că avem de-a face cu vreun aventurier, dacă în plicul de pe vaporul „Ventura" nu era şi un carton care ne da o documentare destul de bogată. În primul rând, e interesant că avem un portret al acestui Costică, alături de un rival al lui, Buck Croud, care de asemeni era opus lui Les Darcy. Sub figurile celor doi boxeri e scris: „Două star-uri importante, cari au călătorit 11.000 mile în speranța să detroneze pe Les Darcy”. Vor reuși oare? Costică contra Darcy la 13 Mai. Câștigă ori nu câștigă contra lui Costică, Darcy întâlnește pe Croud la 27 Mai. După cum se vede, erau competițiuni destul de importante. De altfel, aceasta reiese și din cele reproduse mai jos, cari erau cuprinse în pagina doua a prospectului cu portretul lui Costică.
 
Costică Alexandrescu - b8xer
Alex Costică (Costică Alexandrescu) în "The Milwaukee leader"
(numerele din 4, 14 și 23 februarie 1916)


 

CE CRED EXPERȚII DE BOX


Sub acest titlu citim următoarele extrase din presa de specialitate americană și din care rezultă că boxerul Costică era în adevăr atunci o personalitate în lumea internațională a boxului:

„Leader“ (Milwaukee) – “Costică vrea să-l biruie pe Gibbons. Luptele românului în Anglia şi la Paris îl arată a fi mai bun".

„Examiner“ (Los Angeles). - „Buck Croud este mai iute ca Gibbons (probabil numele mic al lui Darcy - N. R.) și are lovituri mai tari cu mâna dreaptă".

„Yorker’s Herald" (New-York). - „Costică luptă pentru onorurile lumii la mijlocie. El este un tip iute și puternic, spune Tom Andrews".

“Journal“ (New-York). - „Buck Croud, încrezutul mijlociu traversează Pacificul, ca să întâlnească pe australianul Les Darcy. Admiratorii așteaptă de la Croud ceea ce nu i-a reușit lui Mc Goorty".

„Record“ (Philadelphia). - „Alex. Costică este iute și mlădios ca o pană. Dar cu puterea pumnului ca un greu".

“Bulletin“ (New-York). - „Costică, cel mai bun boxer de pe continent, vizitează America".

Cele spuse despre Costică de patru din cele șase ziare americane sunt deci concludente asupra valorii boxerului român. Iar ca documentarea să fie deplină, dăm mai jos și cum se prezentau Costică și Croud, cei doi rivali ai lui Les Darcy:

Johnny Alex


Şl TOTUŞI: CINE E COSTICĂ?


Acum, după aproape un sfert de secol de când s'au petrecut cele de mai sus, ne punem întrebarea: cine este (sau a fost) acest teribil Costică Alex? A luptat el cu Les Darcy? L-a învins? A fost înfrânt? Evident, războiul nostru, care a izbucnit câteva zile după ce-au parvenit știrile de mai sus, la București, a făcut ca preocupări de acest soiu să nu mai existe. Am crezut însă util să cercetăm acum printre specialiști – adică printre sportivii vechi, nu printre cei noi - ca să aflăm dacă știe cineva ceva despre boxerul Costică.
 

NIMENI NU CUNOAȘTE PE MARELE BOXER ROMÂN


L-am întrebat deci într'o doară pe d. Mario Ghebauer, vechi sportiv, unul din întemeietorii și îndrumătorii sportului românesc, cu mult înainte de 1916.
- Costică? Costică Alex? Alexandrescu? - s'a întrebat d. Ghelbauer, frământându-și memoria. Nu, n'am auzit niciodată înainte de războiu de un asemenea boxer român. Poate să știe cei de la Federația de box.
Am întrebat pe d-l Ionel Popescu, tatăl boxerului Lucian Popescu, atât de bine cunoscut în lumea sportului:
- Nu, n'am auzit de vreun boxer român cu numele de Costică, ne-a răspuns d-l Ionel Popescu. Și nici la Federație nu cred să se știe. Poate să știe Dârlău, că el se învârtea printre sportivi, înainte de război.
Am fost la magazinul Dârlău din pasajul Imobiliara, dar proprietarul nu era acolo. Un domn - al cărui nume regretăm că nu l-am reținut - ne-a spus, însă, că este unul din întemeietorii Federației de box, în anul 1922, dar n'a auzit de Costică. De altfel, ne-a mai spus interlocutorul nostru, înainte de război sportivii noștri cam lucrau pe cont propriu.

Johnny Alex
Alex Costică - alias Johnny Alex
în "L'Auto-vélo" din 24 februarie 1920

Încheiem deci această povestire, cu întrebările.
- Cine este (sau a fost) boxerul Costică Alex?
- Ce s'a întâmplat cu el?
- A revenit în țară? Sau a rămas rătăcitor prin meleaguri străine?
Ne-ar interesa foarte mult odiseea acestui om și am publica cu plăcere orice lămuriri serioase și bine documentate. Suntem încredințați că am contribui astfel la o prețioasă documentare asupra începuturilor sportului românesc.” (S. A.)
 
Scrisoarea pierdută expediată de “Românul teribil” Alex Costică ar putea poate să fie azi, la mai bine de un secol după expedierea ei, un punct de plecare pentru redescoperirea destinului unui sportiv român a cărui carieră este demnă de a fi menționată în istoria boxului românesc. Ce ziceți?



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu