"" DE IERI ȘI DE AZI: Din carnețelul străbunicii: Sfaturi cosmetice

Recomandări:

Din carnețelul străbunicii: Sfaturi cosmetice

Câteva sfaturi cosmetice "găsite" în carnețelul secret al străbunicilor noastre (mai precis din numerele publicate în lunile ianuarie-martie 1904 de revista "Moda nouă ilustrată"):
 

Un fard inofensiv


"Multe ați dori să dați peste un fard roșu (suliman) care să nu fie defel  vătămător. Mai buzele, mai obrăjorii, - nu-i  vorbă, mai bine e dacă le aveți de la natură roșii după poftă.  Dar, în sfârșit, iată cea mai bună  preparație a unui fard inofensiv: 
 

Disolvați 80 grame de carmin în puțină apă caldă, tocmai cât să obțineți soluția; amestecați aceasta cu 30 grame osânză topită și cu 10 grame de ceară albă fină; puneți totul în oală, lăsați să se răcească și acoperiți cu hârtie de cositor. Acest fard se întrebuințează mai ales pentru buze."
 

Ondulația părului fără a folosi vreun aparat


"Pentru a vă ondula părul fără ajutorul fierului, vă sfătuiesc să  procedați în următorul mod: Separați părul în șuvițe, faceți din ele o torsadă, luați cu mâna stângă o panglică ceva mai largă, avînd 10-11 cm. lungime, înroulați în ea părul, înnodați apoi panglica strângând puțin, și în urmă faceți un nod. 
 


În primele zile vă va părea greu, dar cu timpul vă veți obicinui și o să reușiți să faceți acest lucru tot așa de iute ca și cu ace; ba, ceva mai mult: aceasta e în folosul feței, deoarece, negreșit, panglici în jurul capului prezintă un aspect mult mai drăguț decât acele cari ți se par că sunt niște coarne."


Pentru împiedicarea strălucirii nasului


"Lucirea nasului provine probabil din secrețiunea pielei care produce grăsime. Un mijloc pentru a împiedeca nasul de a luci, este să’l spălați cu apă foarte caldă și alcoolizată ușor cu odicolon. Evitați, natural, de a pune corpuri grase pe obraz și de a’l freca prea tare ștergându’l."


Pentru înroșirea buzelor


"Pentru a avea buze de un roșu frumos și nebătător la ochi iată un procedeu bun: După ce v’ați făcut toaleta, câteva picături de odicolon, pe buze, frecați cu un șervet aspru, foarte slab, și veți avea buzele roșii."



Contra punctelor negre


"În contra punctelor negre vă dau următorul remediu: Vă spălați în fiecare zi cu apă cu tărâțe. De două sau de trei ori pe săptămână, amestecați-o bine cu multă scrobeală. De două ori pe săptămână vă ungeți, seara, obrazul și gâtul cu vasilină boricată care conține câteva picături de apă de Colonia, apoi vă dați pe față cu pudră de amidon. Apa de tărâțe să fie atât de caldă pe cât puteți s’o suportați. Acest tratament, deși lent, e totuși sigur și dă rezultate bune."


Îngrijirea pielii după serate


"Deseori, când vă întoarceți de la serate, de la baluri sau de la câte o petrecere în familie, vă simțiți figura obosită și pielea uscată. De aceea, e bine ca, înainte de plecați de acasă, să vă pregătiți un litru de amoniacată (un sfert de litru de amoniac la un litru de apă) și, când vă întoarceți, luați două linguri din această  apă, o vărsați în lighenaș care-i umplut cu apă căldicică și vă ștergeți cu amestecul astfel făcut fața și brațele, cu ajutorul unui burete fin. O să vă simțiți foarte bine, o dulce senzație o să vă cuprindă, pe lângă că pielea va redeveni moale."


 
NOTĂ: Nu vă recomand să încercați aceste metode fără a consulta în prealabil un dermatolog. În caz de accidente datorate aplicării în practică a rețetelor "furate" din carnețelul străbunicii, vă  rog să vă adresați redactorilor revistei "Moda nouă ilustrată" (numerele din lunile ianuarie-martie 1904) care și-au asumat întreaga răspundere pentru cele publicate  :) :
 




16 comentarii :

  1. Mi-a placut blogul tau, sunt informatii interesante!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur pentru aprecierea ta. Poate spui si altor prieteni despre blogul meu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Aha. Bune idei. Grozave aș spune. Mama îmi spunea că se dădea cu negru de pe fundul ceaunului. Și pentru roșu de pe buze foloseau hârtia creponată. Blogul arată excepțional. Vintage, o să prindă la public în curând. Publicitatea este inima comerțului. Eu muncesc zi de zi de 15 luni la ele. Și de curând mi-au luat rank-urile. Mult succes.

    RăspundețiȘtergere
  4. Taratele cosmetice se folosesc si azi-lumea,insa, e educata sa se incadreze in societatea consumista si crede in creme scumpe-daca nu ajung conservantii din alimente, ne mai punem si pe deasupra,sa fim gata imbalsamate si se pare ca nu e o figura de stil-am gasit pe undeva ideea ca descompunerea cadavrelor se face intr-un timp mult mai lung ceea ce nu mai permite refolosirea locului de veci din cimitir la numarul de ani care se stia odata...cica "unde dai si unde crapa"...dar se leaga,se leaga...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina, intr-adevar se folosea negru de pe fundul ceaunului - dar nu poti sa nu recunosti farmecul femeilor din Romania interbelica. OK - fie! A unora dintre ele :)
    Cat despre prinsoarea la public...vom vedea. Poate ne putem ajuta intre noi - cei noi? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ..si atunci , Geta, de ce sa nu ne reamintim de "trucurile" si cosmeticele de la inceput de secol XX?

    RăspundețiȘtergere
  7. If you desire to obtain much from this post then you have
    to apply these methods to your won blog.

    Also visit my weblog: hemel.ro

    RăspundețiȘtergere
  8. Ahaa, itss pleasant dialogue concerning this piece of writing att this place
    at this blog, I have read all that, so at this time me
    also commenting here.

    Here is my webpage :: http://www.hemel.ro/

    RăspundețiȘtergere
  9. Thiis wewbsite was... hhow do I say it? Relevant!!
    Finally I've found something which helped me. Cheers!

    Also visit my web blog Comments on: Sapun natural cu ulei de lamaie Hemel Herbal Soap with Lemon and Bergamot Oil

    RăspundețiȘtergere
  10. INTERESANTE SFATURI DE DEMULT..!CEL MAI TARE SFAT CARE MI-A ADUS AMINTE DE ADOLESCENTA. .".MOATELE" DIN PANGLICI..!FIINDCA SI MAMA MEA IMI PUNEA PARUL PE MOATE DIN HARTIE GROASA ...MERGEAM LA CEAIUL DE JOIA....ASA NE DISTRAM LICEENII ODATA.. AVEA LOC LA CASA UNUIA DINTRE NOI..PARINTII GAZDA ERAU CU NOI..ACUM.. SUNT CLUBURI, ..SI MULTE ALTE INDELETNICIRI PE ACOLO..

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca vei mai cauta pe blog, vei vedea ca intotdeauna au fost si locuri pline de farmec dar si locuri rau famate. Chiar si in vremea tineretii tale... Nu cred in lumea in alb si negru. Sau ca inante toate au fost mai bune. In esenta as spune ca cele doua lumi se aseamana chiar foarte mult. Eu incerc aici, pe blog sa descopar cate o particica din ambele lumi.

    RăspundețiȘtergere
  12. de mirare ca nu e Pandhora prezenta aici! :))

    RăspundețiȘtergere
  13. trebuie sa-i multumesc Mucegaiului Ales ca m-a trimis la tine :)
    am regasit atmosfera pe care o iubesc, idilicul suav al altor timpuri...
    o sa revin, ca sa mai scormonesc :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma bucur ca Pandhora a ajuns pe blog - neinsotita de cutia cu probleme sau cel putin cu ea inchisa. Si iti multumesc Mucegai Ales pentru recomandarea facuta...
    Va mai astept pe aici, cand aveti timp si chef. Scormonitul e liber pentru amandoi...

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumoasa postarea!Imi place mult blogul tau!
    Prezinta partea umana,fermecatoare a istoriei!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc Camelia. Incerc sa evit politicul si lumea lui si sa caut instantanee din cotidianul acelei lumi. Cu bune si cu rele - asa cum a fost. Te mai astept... pe aici!

    RăspundețiȘtergere