HESS: Povestea unui brand românesc dispărut

Vă voi spune povestea unui alt brand românesc dispărut - ca atâtea altele - de pe piață: HESS. O marcă binecunoscută tuturor românilor în prima jumatate a secolului XX – Fabrica Hess din Brașov fiind prima fabrică de ciocolată și de bomboane  din Transilvania și cel mai mare producător român de dulciuri din perioada interbelică. Fabrica a fost construită în mai multe etape: în anul 1889 s-a deschis un mic atelier pentru producția de ciocolată pe strada Al. Ioan Cuza din Brașov. Acest atelier a fost extins și modernizat în anul 1921, iar în anul 1927 a fost ridicată o nouă fabrică – dotată cu utilajele de ultimă generație ale acelei perioade. Se produceau aici peste 1000 de sortimente de dulciuri de cea mai bună calitate. Dintre ele amintesc doar: “figurile de ciocolată „Novitas” pe care privindu-le oricât de aproape, îţi dau impresia unor preţioase bibelouri. Sunt mici statuiete delicat pictate, pe care le-ai putea confunda cu cele de Sèvres, dacă n’ai şti unde te afli. În realitate sunt din cea mai bună ciocolată cu un înveliş de ceară, care are proprietatea să conserve ciocolata timp îndelungat.”


Fabrica de ciocolata Hess, Cibo, Poiana
Cutie de bomboane "Hess"
Odată cu trecerea la regimul comunist, s-a renunțat la numele "Hess" – fabrica fiind botezată cu un nume "mult mai potrivit" pentru o fabrică de dulciuri: "Dezrobirea”. În anul 1966 s-a renunțat și la acest nume. Pentru următorii 25 de ani fabrica s-a numit „CIBO” –  nume sub care am cunoscut-o cei mai mulți dintre noi. După anul 1989 s-a instaurat în România un nou regim și – bineînțeles - a urmat o nouă schimbare de nume. Noul brand: Poiana – Produse zaharoaseDupă privatizarea din anul 1994, fabrica cumpărată de americanii de la Kraft Foods a primit numele de „Kraft Jacobs Suchard România S.A.”. 

Fabrica de ciocolata Hess, Cibo, Poiana
Ambalajele "Hess" -  adevărate oprere de artă


Din păcate povestea fabricii de ciocolată "Hess" s-a încheiat în anul 2010 – an în care Kraft a închis fabrica de la Brașov și a relocat activitatea în Bulgaria. Deși produsele „Poiana", „Silvana", „Smash", „Suchardine" sau „Sugus" mai sunt prezente pe piața românească – nu știu dacă știați - ele sunt acum importate (și de aceea, eu cel puțin, nu le cumpăr). Iată așadar cum „economia românească de piață” a reușit să distrugă un brand și o tradiție de peste 100 de ani. Fabrica de ciocolată din Brașov a supraviețuit celor două Războaie Mondiale și perioadei comuniste, dar nu a reușit să reziste în „originala societate capitalistă” născută în România după anul 1989. Și astfel, aroma și parfumul ciocolatei produse în fabrica de  pe strada Al.I. Cuza din Brașov a rămas doar o amintire. Ne vom întoarce astăzi în timp – pâna în anul 1934 – și vom pleca împreună...

Fabrica de ciocolata Hess, Cibo, Poiana
Cutie de bomboane "Hess"

... ÎN VIZITĂ LA FABRICA DE CIOCOLATĂ

A doua zi după inaugurarea expoziţiei industriei noastre întâmplarea a făcut să poposesc pentru câteva ore la Braşov. Ce poate fi interesant aici de văzut — mi-am zis — pe lângă priveliştile minunate ale naturii? Deodată mi-am adus aminte de tot ce văzusem în ajun la Parcul Carol. Ah, fabrica de ciocolată Hess! Şi am pornit în căutarea ei, descoperind-o cu uşurinţă, acest laborator al muncii fiind arhicunoscut. Pe strada Cuza Vodă un grup de clădiri monumentale mi-au răsărit deodată în faţă. E o fabrică în gen occidental. Chiar dela intrare m’au isbit încăperile largi, luminoase, în care curăţenia domneşte peste tot. Higiena aceasta atât de strict păzită, e cea care ajută într’o bună măsură la înfăţişarea plină de sănătate a lucrătorului. Am parcurs fabrica de la un capăt la altul în timp ce un domn director îmi dădea explicaţii.D-sa începu cu un mic istoric atât de necesar celui dornic de lămuriri mai ample:


Fabrica de ciocolata Hess, Cibo, Poiana
Standul fabricii "Hess" de la
Expoziția industriei românești din anul 1934
- Fabrica a luat fiinţă în 1899. Cu toate că la început produsele fabricei în număr relativ restrâns, au fost destinate în primul rând populaţiei rurale, pentru conducătorii fabricei principiul de a pune în vânzare numai produse de calitate ireproşabilă a fost o permanentă grijă. Întreprinderea a luat cu încetul o frumoasă desvoltare. Mărită şi reorganizată în 1921 a luat actualul ei nume: „Hess”, Soc. Anon. Prima fabrică de bomboane şi ciocolată din Transilvania. După cum reiese din noua denumire, pe lângă secţiunile existente pentru fabricarea diferitelor bomboane s’a înfiinţat şi secţia ciocolatei. În 1927 s’a ridicat o nouă fabrică, dublându-se astfel capacitatea de producţie. Numărul produselor a fost continuu sporit, ajungând astăzi la peste o mie de articole, începând dela cele mai eftine, până la cele mai luxoase.

Fabrica de ciocolata Hess, Cibo, Poiana
Dulciuri oferite de "Hess" Marelui Voevod Mihai


Asistam cu o vie curiozitate cum în faţa mea maşini înzestrate cu ultimile creaţiuni lucrau toate varietăţile de bomboane englezeşti, bomboane de mătase umplute, bomboane de ciocolată, fondante, drageuri, marmeladă, siropuri, fructe confisate, praf de copt, zahăr cu vanilie, etc. Cea mai variată producţie dintre toate fabricile din întreaga ţară, produsele ei meritând faima pe care o au nu numai pe piaţa internă ci şi cea străină. Rând pe rând am vizitat diferitele săli cu maşini, sala de ambalaje, sala în care se fabrică figurile de ciocolată „Novitas”. Am admirat dexteritatea şi fineţea cu care harnicele lucrătoare pictau statuetele. Astfel ori unde îți întorceai ochii domnia munca împletită cu voia bună, fabrica Hess dând permanent de lucru la peste patru sute de lucrători, dându-se o atenţie deosebită condiţiilor de muncă a acestor salariaţi. Maşinile sunt înzestrate cu ultimile invenţii pentru prevenirea accidentelor, iar pentru înlesnirea traiului, fabrica a pus la dispoziţia lucrătorilor o cantină unde se poate mânca ieftin pe un preţ derizoriu.

Fabrica de ciocolata Hess, Cibo, Poiana
Cutie pentru ciocolată "Hess"
Ceea ce însă nu stăruie în ochii celui venit în treacăt e de o covârşitoare importanţă.Întreprinderea aceasta joacă un rol în economia noastră naţională. Contribuind la desvoltarea tuturor păturilor sociale, mii de braţe sunt puse în mişcare şi trăesc de pe urma muncii lor în această fabrică. Prin funcţionarea fabricei, ţăranul aici îşi valorifică recolta lui. Se prelucrează sute de vagoane de zahăr, — această fabrică fiind cel mai mare consumator de zahăr din întreaga ţară — precum şl o cantitate enormă de lapte proaspăt şi condensat. Fiscul încasează anual milioane pentru diferite taxe şi impozite, iar întreaga populaţie are posibilitatea să-şi procure bomboanele şi ciocolata de o calitate excelentă pe preţuri eftine. Iată legătura strânsă care există între această fabrică şi economia noastră naţională, precum şi însemnătatea ce are o întreprindere sănătoasă pentru întreaga ţară. Seria de diplome de onoare şi medalii de aur primite la expoziţiile naţionale şi internaţionale, sunt cea mai bună dovada a aprecierii de care se bucură.”

Sursa: aricolul „O fabrică model” – publicat în  revista „Realitatea Ilustrată” – numărul din 30 septembrie 1934 – răsfoită din colecția Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj Napoca


10 comentarii :

 1. De ieri pana... aproape azi :(
  In loc sa se foloseasca de numele binecunoscut si de istoria fabricii pentru a vinde si de ce nu, turism (ca-n alte tari asta s-ar intampla negresit), la noi tendinta e spre a sterge cu buretele si socoti numai banii imediati.
  Asta fiind, ciocolata... maine-i gata...

  RăspundețiȘtergere
 2. Untr-adevar. Nu stim sa apreciem brandurile cu traditie si nici sa le valorizam. Am privatizat cum am privatizat - si nu am avut macar inteligenta si demnitatea necesara pentru a ne proteja brandurile valoroase. Un stat puternic si care stie ce vrea poate sa si piarda pe moment pentru un astfel de conditie impusa investitorilor - dar castigul pe termen lung e unul deosebit de important. Exemplu Dacia e unul deosebit de bun in acest sens. Daca automobilele produse la Pitesti nu ar fi fost create pornind de la ideea Daciei - vehicul ieftin de familie - si fabrica dacia, dar si Renault ar fi trecut in ultimii ani prin vremuri mult mai grele.

  RăspundețiȘtergere
 3. Interesant articolul !...Nu știam de Hess, doar de Cibo știam !...Păcat de dispariția unui brand românesc valoros ca atâtea altele !...Mulțumiri pentru publicare !...

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce e chiar amuzant e ca nici eu nu stiam. Am aflat despre Hess cu cateva zile inainte de a scrie despre brand citind prin revistele vechi. Apoi am cautat si alte informatii si am scris. De fapt chiar asta e ideea blogului...

  RăspundețiȘtergere
 5. Felicitarile sunt si mai multe daca ati "scormonit" atat de bine in arhiva timpului aducandu-ne noutati despre ce a fost candva o MARCA romaneasca numita HESS!
  Actualii nostri guvernanati nu stiu decat sa aiba profit imediat pentru buzunarul lor ca restul "plebea" NUMAI CONTEAZA daca au ce pune pe masa,daca au un pahar cu apa macar!!!
  Privatizarea a fost facuta tot in folosul lor ,nu al nostru!

  RăspundețiȘtergere
 6. Macar daca in urma privatizarii - asa cum a fost facuta - nu distrugeam ceea ce am avut. Coruptia a avut insa ca rezultat si distrugerea. Cu atat mai grav!

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu știam de Hes și abia astăzi aflu că Poiana, ciocolata din comerț este din import . Nu înțeleg care a fost motivul pentru care am renunțat fiindcă nu cred că suntem atât de proști încât să avem nevoie de specialiști străini, care să prepare sortimente de ciocolată, cred că avem destui oameni inteligenți și de asemenea cred că zahăr lapte ouă, vor fi și pe piața românească. Cred că nu există interes, că preferăm să aruncăm laptele .. Sau să lăsăm în paragină fabrici care ar ajuta economiei și ar scădea numărul asistaților sociali ( șomajul ar scădea, măcar în unele regiuni ale țării). . Nu mai cumpăr Poiana ...

  RăspundețiȘtergere
 8. Multumesc mult!Despre Vinga stie cineva?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Despre Vinga nu - sau nu încă. Povestea ciocolatei Zamfirescu (ulterior Kandia sau Excelent) aici:

   https://deieri-deazi.blogspot.com/2019/02/povestea-ciocolatei-zamfirescu.html

   Ștergere