Paștele este cea mai importantă sărbătoare a
creștinilor. În noaptea de Înviere fiecare dintre noi purtăm în mână și în
suflet o lumânare, simbol al Învierii, al biruinței vieții asupra morții și a
luminii asupra întunericului și păcatului. Paștele este de asemenea un
simbol al renașterii și al reînnoirii. Tocmai de aceea, această perioadă este
una de primenire a caselor și a gospodăriilor.
În Săptămâna Mare se face curățenie generală
în gospodării, curțile sunt măturate, șurile sunt curățate de gunoaie,
gardurile sunt reparate. Casele trebuie “să strălucească de curățenie” pentru
că ele "te blestemă dacă Paștile le prind necurățate". Masa
pascală este un moment important pentru români. Înainte de masă membrii
familiei se spală cu apă în care au pus un ou roșu, având credința că dacă vor
face astfel vor fi sănătoși tot anul. Cina începe cu gustatul mâncărurilor
sfințite, aduse de la biserică și continuă cu cele obișnuite. De pe masa de
Paști nu trebuie însă să lipsească pasca, mielul și ouăle roșii.
Un articol din anul 1934 al revistei “Ilustrațiunea Română” enumera câteva
dintre ”Datinile și credințele de Paști” ale românilor:
“O dată cu Joia Mare se pășește în
sărbătorirea Paștilor. Din acea zi sătenii nu se mai duc la munca câmpului;
toți cei ai casei pregătesc cele trebuincioase pentru marea sărbătoare a
Învierii. Pentru această sărbătoare, nevestele cele tinere și fetele își
pregătesc cămăși noi. În unele părți ale țării, se cere ca întreaga cămașă să
fie țesută și cusută în timpul postului celui mare. În Macedonia există o
datină, ca fetele să-și coase cămașa când iese luna nouă înainte de Paști, căci
atunci sărbătoarea Paștilor va fi cu belșug și toamna bogată în bucate.
Printre obiceiurile
de Paști, în Moldova se mai menține și coptul pascăi. Iată cam care ar fi
originea acestui obicei: Isus Christos, înainte de a fi prins și răstignit pe
cruce, zise apostolilor săi, care până atunci mâncaseră pâine nedospită și
nesărată, în decursul Paștilor, că de aici înainte la acea sărbătoare vor mânca
copturi dospite și sărate. Cozonacii, mai ales în forma lungăreață, se fac de
Paști pentru a aminti de sicriul în care a fost așezat trupul Mântuitorului. La ospățul de Paști
un loc însemnat îl ține mielul fript, care trebuie sfințit împreună cu pasca și
cu ouăle roșii în ziua de Paști. În unele locuri, pe la orașe mai ales, unde e
greu să se ducă un miel întreg la sfințit, credincioșii fac un mieluț de unt,
pe care-l sfințesc și pe care-l pun în mijlocul mesei de Paști. În Banat este
datina, ca rămășițele și oasele mielului sfințit să fie îngropate la poalele
unui măr sau păr sănătos, anume ca toată familia să fie în tot timpul anului
ferită de boli.
De obiceiul ouălor
roșii se leagă cele mai multe legende și credințe. Una dintre cele mai frumoase
ar fi următoarea: Maica Domnului, chinuită de martiriul pe care-l suferea fiul
ei Isus, răstignit, se duse cu un coș plin cu ouă, pe care vru să’l dea
păzitorilor, pentru a-i îndupleca să înceteze cu torturile. Aceștia, în loc de
milă, îl batjocoriră și mai tare pe Isus; în loc de apă îi deteră oțet și
urzici ca să-și astâmpere setea. Maica Domnului văzând acestea, puse coșul cu
ouă la picioarele crucii și începu a plânge în hohote. Sângele care picura din
rănile sfântului răstignit căzu peste ouăle de la poalele crucii, împestrițând
unele și umplând pe celelalte atât de tare, încât păreau că ar fi fost vopsite.
- De acum înainte să
faceți și voi ouă roșii și împestrițate ca să vă aduceți aminte de răstignirea
mea – a zis Isus, văzând cele întâmplate.
După ce a înviat
Mântuitorul, Maica Domnului a fost cea dintâi care a făcut ouă roșii, pe care
le împărțea de bucurie la toată lumea, anunțându-le fericirea ei prin
cuvintele:
- Christos a înviat.
Ouăle roșii nu sunt
deci altceva decât simbolul vărsării de sânge pentru răscumpărarea neamului
omenesc de păcat. Petecul de cârpă cu care s'au șters ouăle de culori și de
ceară, nu se aruncă, nici nu se arde. Femeile credincioase îl pun în blidul cu
pască, și-l duc împreună au acesta la sfințit. Apoi îl păstrează și în timpului
anului afumă cu această cârpă pe cei ce suferă de dinți, urechi, roșeață, bube
sau pentru a lecui vitele.
Miei de vânzare 1934 |
Alt obicei observat
cu strictețe de Paști este acela al scăldatului. Tot românul caută ca Învierea
să-l găsească curat sufletește și trupește. Fetele și nevestele merg în
Dumineca Floriilor, în Joia Mare și în ziua de Paști dis-de-dimineață de se
scaldă în râu, ca să fie drăgăstoase în timpul anului. În același timp se spală și de farmecele și de urâciunile care le-au fost aruncate de dușmani.
În Bucovina fetele
spală în noaptea de Paști mai întâi, cu apă neîncepută, limba clopotului, apoi
cu aceeași apă se spală în ziua de Paști pe obraz, ca să fie frumoase în timpul
anului și precum aleargă oamenii la Înviere când se trag clopotele la biserică
așa să alerge și feciorii la dânsele.
În săptămâna Paști,
se zice că porțile raiului stau deschise, iar ale iadului închise. Cine moare
în această săptămână se zice că merge de-a dreptul în rai. Nu numai cel ce
moare, dar și cel ce se naște în zi de Paști, mai cu seamă când se trag
clopotele, e privit ca un om norocos pentru toată viața.”
Sursa:
articolul “Datine și credințe de Paști” – semnat “Lc” – publicat în revista “Ilustrațiunea română” – numărul special de Paști din anul 1934 – citit din colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor
Cel mai amuzant obicei mi se pare cel în care cel suferind de dinți se afumă cu cărpa cu care ai lustruit ouăle roșii de Paști! :)
RăspundețiȘtergereNurofenul din alte vremuri, nu-i asa? :)
RăspundețiȘtergereInteresante informatii ,de stiut
RăspundețiȘtergereMa bucur ca le consideri asa, Nicoleta. Paste fericit!
RăspundețiȘtergereAdevărat! Obiceiurile, care se mai păstrează, din păcate mai puține, din an în an, însă, în moldova au mai rămas câteva. Mulțumesc pentru posibilitatea de a citi acest articol.
RăspundețiȘtergereNu numai în Moldova s-au păstrat obiceiuri vechi. În satele noastre se păstrează încă multe dintre vechile tradișii și obiceiuri. Adaptate uneori, "modernizate" alteori... Dar nu sunt uitate cu desăvârșire.
ȘtergereMultumesc pentru articol, iubesc traditia, citesc si recitesc despre aceste traditii cu o mare placere. Paste Fericit! Sarbatori luminoase cu bucurie si sanatate!
RăspundețiȘtergerePaste binecuvântat, Maria! Te mai aștept pe blog!
Ștergere