Redactorii revistei “Moda
nouă ilustrată” adresau - prin anul 1910 - o întrebare delicată și ușor indiscretă cititoarelor și cititorilor revistei:
“Ce credeți: e mai fericită căsnicia între o fată săracă și un bărbat bogat, ori între un bărbat sărac și o fată bogată. Sau când ambii soți sunt ori bogați, ori săraci?”
O să
transcriu pentru voi câteva dintre răspunsurile date de doamnele, domnișoarele și de domnii curajoși din anul 1910 la această întrebare, păreri exprimate
în cadrul rubricii “Tribuna cititorilor”, publicată de revista “Moda Nouă Ilustrată” (numerele din 10 martie,
25 martie și 25 aprilie 1910). Și o să “adaug” câteva dintre răspunsurile și comentariile voastre. Pentru culoare, am presărat prin articol câteva fotografii din aceiași
epocă ale unor cititoare ale revistei “Moda Nouă Ilustrată”:
„Îmi închipui că cea
mai fericită căsnicie e cea în care bunul D-zeu împreunează o fată săracă cu un
bărbat sărac, căci amândoi știind ce-i sărăcia vor căuta să lupte pentru a o
înlătura.” (Contele Romeo Ralmondi, Loco.)
„Fericirea în căsnicie, după mine nu constă în avere.
Ea e mulțumirea sufletească ce îmbălsămează inimile ambilor soți. Atunci când
gusturile lor corespund, când se consideră egali și nu caută nici unul să
planeze asupra voinței celuilalt. Acolo e fericirea! Unde e dreptate, unire și
iubire.” (Eugenia – Câmpina)
„În căsnicie, cred
eu, bogăția și sărăcia n’au nici un rol. Căsnicia înseamnă iubire și numai atât. În iubire nu
poate fi vorba nici de bogăție nici de sărăcie, nici de clasă, nici de rang, ci
numai de sentiment. Dar sentimentul nu-i durabil și nici în același mediu n’are aceiași
durabilitate. Dacă fericirea casnică stă numai în sentiment, atunci totul se
reduce în a găsi condițiile durabilității lui. Ele însă nu pot fi de natură externă
ci numai de natură internă (...).” (Natalia Veritas, Iași)
„Unei fete bogate,
de-i va place un băiat sărac, dar cu un caracter nobil și demn de ea, iubindu-l
mult, poate că căsnicia lor ar fi fericită. Tot asemenea și cu un bărbat bogat și o fată săracă, dar de multe ori iubirea aceasta este de scurtă durată și își
află sfârșitul și atunci cel bogat își asuprește soțul sărac; e mai
bine deci ca soții să fie de aceiași stare socială.” (Ștrengărița din Teleorman)
"Fericită, găsesc eu,
căsnicia în care ambii soți sunt bogați, căci atunci se vor înțelege de minune
în orice neînțelegere.” (Aureliu Zamfirescu, Loco)
„E mai bine ca
bogatul să-și ia femeie săracă și atunci poate fi un trai fericit (mă rog, eu
nu mă ocup decât de bărbat!...) căci de va fi el sărac și ea bogată, va fi el
femeie în casă...; dar mai bună e o
căsătorie între soți de aceiași condiție socială.” (C.B. Haisse, Constanța)
“Numai când o iubire sinceră
ideală se naște în mod desinteresat între două persoane de sex diferit, când
caracterele se potrivesc și când starea material și socială sunt de o potrivă, numai în acest caz,
căsnicia poate fi cu adevărat fericită. Când soțul va fi mai bogat atunci fără
voie el va atinge succebilitatea ei și de aici se ivesc diferite discuțiuni
apoi fericirea e tocmai ca cerul plin de nori.” (Azalia – Focşani)
“Întrebarea e foarte vicleană,
căci atinge în mod esențial ce preocupă azi pe ambele părți bazate pe
căsătoriile bazate pe avere. Deci: o femeie ori un bărbat bine educat și
instruit își va da seama întotdeauna de drepturile sale și nu va constitui un
nemerit lipsa material a tovarășei sale
(sau vice-versa). Pe câtă vreme o femeie bogată și lipsită de educație și de
instrucție îl va judeca pe bărbatul ei sărac întotdeauna inferior, va fi
lipsită de tactica analizei sufletești și întotdeauna nu vor înceta cu
certurile. Același lucru se va întâmpla când bărbatul va fi bogat dar needucat și neinstruit. El va căuta cu cel mai mic prilej a-i asvârli în față că <<
ce ai fost tu față de mine: puteam să iau fată bogată, nu una ca tine!
>>. De aici resultă că nici averea, nici sărăcia nu formează casa, ci baza
adevărată a fericirei casnice se formează numai în buna înțelegere a
caracterelor lor.” (Minodora Caşolţeanu – Cernavodă)
URMEAZĂ RĂSPUNSURILE VOASTRE, ALE DOAMNELOR, DOMNIȚELOR ȘI ALE
ALE DOMNILOR DE AZI:
Pot fi fericiți indiferent de averea materială dacă o posedă pe cea spirituală. Cert este că un studiu realizat pe baza unor statistici care s-au făcut pe o perioadă lungă de timp (câteva sute de ani) a relevat faptul că numai 2 din 10 căsătorii sunt reușite!
Simona Tripon Oradea |
- E mai fericită căsnicia atunci când el o iubește necondiționat, iar ea îl respectă necondiționat. Indiferent cine are sau nu avere. ;-)
Cazimir Cip Timișoara |
Dilema? Se vorbește de dragoste și de avere. Scurt - idealism sau materialism! Punct?
Clara Iubire București |
Îmi place ideea aceasta, de a face o paralela între ieri și azi: cum gândeau oamenii la începutul secolului trecut și cum gândesc acum... Și, ca să adaug și eu un răspuns la problema ridicată: cred că nu este în regulă să fie o prăpastie mare între starea materială a celor doi soți, întrucât educația, felul de a se purta al fiecăruia, modul de gândire, absolut toate depind până la urmă de felul în care fiecare a fost educat și crescut. Dar cea mai urâtă căsnicie cred că ar fi aceea între un bărbat sărac și o fată bogată.
Niciodată dacă nu se iubesc!
Ecaterina Barbu Iași |
Nu este prea simplu să răspund la o astfel de întrebare. Sunt foarte multe situații. Mulți spun că dacă există iubire nu contează bogăția. Eu nu sunt de acord. După părerea mea iubirea nu durează o viață. Banii au și ei importanța lor. Este bine ca ambii parteneri să aibă resursele lor și să nu depindă financiar unul de celălalt. Însă cel mai important lucru într-o căsnicie, după părerea mea, este ca partenerii să facă parte din aceiași clasă socială.
Iza Popescu București |
"Să vă iubiți și să vă potriviți!" - asta e rețeta de succes pentru o căsnicie, pe care o primim cei mai mulți dintre noi de la cei care se vor (și sunt de multe ori) mai experimentați în ale mariajului decât noi. Partea cu iubirea e clară! În ceea ce privește potrivirea, însă, nu prea se intră în detalii... Bogăția și sărăcia, în opinia mea, din punct de vedere material, sunt relevante direct proporțional cu măsura în care creează partenerilor complexe - fie ele de superioritate sau inferioritate. Bogăția și sărăcia sunt deosebit de relevante, însă, din punct de vedere sufletesc! Marile drame în cuplu pornesc de la diferențele din acest punct de vedere. Așa căsnicia tinde să devină "căznicie"... Vă salut cu drag!
Dan Ciprian |
O anumită perioadă de timp sunt ambii fericiți, în toate variantele, dar după aceea cel sărac o să fie mai trist și suferind. Nici în căsnicia bogaților nu este o fericire tot timpul. Cred că ar fi mai de lungă durata între bogat și sărac. Pentru că săracul ar suporta toate capriciile bogatului, pe când cei bogați la cea mai mica neînțelegere își spun la revedere.
Simion-Ionel Olariu - București |
Nu se poate face o paralelă între bogații de astăzi cu cei din 1910. Bogații de la începutul secolului trecut aveau o altă cultură privind modul cum au ajuns să dispună de o anumită avere. Bogații zilelor noastre - se vede foarte limpede - sau îmbogățit prin furt și fraudă. Dovada cea mai bună o constituie faptul că tot mai mulți înfundă pușcăriile. Acești așa ziși "BOGAȚI " nu au nici un Dumnezeu. Ei provin din cei mai parșivi și șarlatani oameni din timpul comunismului. Aceștia nu au muncit nici atunci și nici acum. În timpul comunismului îi lua de pe stradă și-i trimitea la muncă. Dacă nu vroiau să muncească, îi băga în pușcărie. După revoluție pentru ei a coborât raiul pe pământ. Au furat tot ce s-a putut sub acoperământul legilor făcute chiar de ei. Halal democrație!
Violeta Porumboiu București |
Hm, nu ne-am schimbat prea mult în atâta amar de timp. E adevărat, banii au un rol important în viață, dar căsătoria nu ar trebui să depindă de ei. O femeie cu avere poate ridica un bărbat sărac la rangul de rege, iubirea lor e cea mai mare comoară, un bărbat cu avere face dintr-o femeie săracă de asemeni o regină, iubirea aduce respect cu sine, doi săraci se vor lupta să supraviețuiască și să spere în mai bine, sărăcia e de multe ori un stâlp de susținere pentru ambii, când există iubire, există speranță, când au avere amândoi..... eeeee..... rareori e frumoasă căsătoria lor, ce-și mai poate dori cineva care are totul!? Banii te fac sclavul lor și rareori se întâmplă să-și abandoneze locul sentimentelor. Mulțumesc pentru articol, o zi minunată.
Lavinia |
Eu zic, ceva bani să fie! Dar ai lui, căci altfel el va suferi că nu-i bărbat. Dacă nu au, dar compensează prin lupta dea face împreună un cămin, tot bine. Dacă au îndeajuns ambii, rolurile fiecăruia sunt incerte. Cel mai probabil unul trage "hăis" și unul "cea", cum ziceau bătrânii.
Maria Masha |
După părerea mea, o căsătorie se bazează pe iubire nu pe bogății. Când doi oameni se iubesc și formează un cuplu iubindu-se reciproc, sunt destul de bogați. Nu spun că bogăția (banii) nu are importanța ei, dar unde nu este iubire pot fi toate bogățiile din lume, că tot nu ești fericit. Cât despre sărăcie... dacă este iubire, nimic nu ți se pare greu și treci cu ușurință peste necazuri.
Mihaela Mosneanu |
Indiferent de situația financiară și de statutul social pe care îl au o femeie și-un bărbat, atunci când decid să se căsătorească, sunt ferm convinsă că trebuie să se iubească, să se adore unul pe celălalt. Dar abia după ce își unesc destinele prin cele două semnături la primărie și prin sfânta cununie în biserică, abia atunci iasă la iveală problema duratei unei căsnicii. Ea începe cu iubire și cu cele două pe care le-am menționat eu mai sus, dar după o perioadă, ea trebuie să continue cu înțelegere și sprijin din partea fiecărui partener, ca să reziste până la final, până când Dumnezeu vrea. Și nu cred că iubirea se diminuează cu timpul, datorită problemelor pe care le întâmpină orice cuplu, doar că își schimbă înfățișarea în timp. Iubirea nu înseamnă numai un început de relație sau căsnicie, ci mai înseamnă respect și devotament față de partenerul tău.
Arcidalia Ghenof Arad |
Când oamenii vor învăța că ingredientele unei relații de succes sunt iubirea, respectul reciproc, comunicarea și toleranța, vor vedea că problema banilor nu este atât de acută. Rangul social nu ți-l asiguri prin naștere (cel puțin nu acum), ci prin educație și cultură. Iar când "pleci", oricâtă avere vei avea, pleci tot cu aceleași 4 scânduri. Important e ca pe lângă cele enumerate să existe sănătate.
Doinița Dragoman Offenbach |
Nimic nu garantează o căsnicie fericită. Sunt atât de mulți factori care o fac să deraieze încât e riscant să te hazardezi în pronosticuri... Dar observ că aceleași dileme erau și atunci ca și acum.
Citește și:
Nu este prea simplu sa raspund la o asfel de intrebare . Sunt foarte multe situatii. Multi spun ca daca exista iubire nu conteaza bogatia . Eu nu sunt de acord . Dupa parerea mea iubirea nu dureaza o viata . Banii ai si ei importanta lor .Este bine ca ambii parteneri sa aiba resursele lor si sa nu depinda financiar unul de celalalt .Insa cel mai important lucru intr-o casnicie , dupa parerea mea este ca partenerii sa faca parte din aceiasi clasa sociala .
RăspundețiȘtergereInteresanta opinia si perspectiva ta, Ecaterina. Multumesc pentru ea si pentru viyita pe blog.
RăspundețiȘtergereSa mai adaug ca imi pare bine ca experimentul meu merge mai departe. Opinia ta, Ecaterina, precum si comentariile de pe G+ sunt acum inserate in artcol.
"Sa va iubiti si sa va potriviti!" - asta e reteta de succes pentru o casnicie, pe care o primim cei mai multi dintre noi de la cei care se vor (si sunt de multe ori) mai experimentati in ale mariajului decat noi. Partea cu iubirea e clara! In ceea ce priveste potrivirea, insa, nu prea se intra in detalii...
RăspundețiȘtergereBogatia si saracia, in opinia mea, din punct de vedere material sunt relevante direct proportional cu masura in care creaza partenerilor complexe - fie ele de superioritate sau inferioritate.
Bogatia si saracia sunt deosebit de relevante, insa, din punct de vedere sufletesc! Marile drame in cuplu pornesc de la diferentele din acest punct de vedere. Asa casnicia tinde sa devina "caznicie"...
Va salut cu drag!
"Sa va iubiti si sa va potriviti!" - asta e reteta de succes pentru o casnicie, pe care o primim cei mai multi dintre noi de la cei care se vor (si sunt de multe ori) mai experimentati in ale mariajului decat noi. Partea cu iubirea e clara! In ceea ce priveste potrivirea, insa, nu prea se intra in detalii...
RăspundețiȘtergereBogatia si saracia, in opinia mea, din punct de vedere material sunt relevante direct proportional cu masura in care creaza partenerilor complexe - fie ele de superioritate sau inferioritate.
Bogatia si saracia sunt deosebit de relevante, insa, din punct de vedere sufletesc! Marile drame in cuplu pornesc de la diferentele din acest punct de vedere. Asa casnicia tinde sa devina "caznicie"...
Va salut cu drag!
Din păcate linia dintre căsnicie si ... "căznicie" poate fi subţire azi - aşa cum era se pare şi în 1910. Să încercăm aşadar să-ţi respectăm sfatul, Iza:
RăspundețiȘtergere"Să vă iubiţi şi să vă potriviţi !"
Te mai aştept pe blog !
Nu se poate face o paralela intre bogatii de astazi cu cei di 1910. Bogatii dela inceputul secolului trecut aveau o alta cultura privind modul cum au ajuns sa dispuna de o anumita aavere. Bogatii zilelor noastre se vede foarte limpede ca sau imbogatit prin furt si frauda. Dovada cea mai buna o constitue faptul ca tot mai multi infunda puscariile. Acesti asa zisi"BOGATI " nu au nici un dumnezeu. Ei provin din cei mai parsivi si sarlatani oameni din timpul comunismului. Acestia nu au muncit nici atunci si nici acum. Intimpul comunismului ii lua de pe strada si-i trimetea la munca . Daca nu vroiau sa munceasca ii baga in puscarie. Dupa revolutie pentru ei a coborat raiul pe pamant. Au furat tot ce sa putut sub acoperemntul legilor facute chiar de ei. Halal democratie!
RăspundețiȘtergereSe poate - si nu se poate face o paralela intre bogatii de ayi si cei de ayi. Sa stii insa ca si gayetele de atunci erau pline cu articole despre coruptie, furt si frauda. As zice mai degraba ca nu e nimic nou sub soare...
RăspundețiȘtergereTe mai astept pe blog, Simion!
Hm, nu ne-am schimbat prea mult in atata amar de timp.E adevarat, banii au un rol important in viata, dar casatoria nu ar trebui sa depinda de ei.O femeie cu avere poate ridica un barbat sarac la rangul de rege, iubirea lor e cea mai mare comoara, un barbat cu avere face dintr-o femeie saraca de asemeni o regina, iubirea aduce respect cu sine, doi saraci se vor lupta sa supravietuiasca si sa spere in mai bine, saracia e de multe ori un stalp de sustinere pentru ambii, cand exista iubire exista speranta , cand au avere amandoi.....eeeee.....rareori e frumoasa casatoria lor, ce-si mai poate dori cineva care are totul!? Banii te fac scavul lor si rareori se intampla sa-si abandoneze locul sentimentelor. Multumesc pentru articol, o zi minunata.
RăspundețiȘtergereSi poate cineva peste inca un veac va adauga cateva raspunsuri celor de azi. De ce nu? Multumesc pentru vizita si pentru raspuns. E acum inserat in articol.
RăspundețiȘtergereDaca exista dragoste si iubire in casnicie, restul le poti face pentru ca exista suportul si motivatia sufleteasca - ai pentru cine si pentru ce...
RăspundețiȘtergereDar cand acestea dispar intr-o casnicie la un moment dat, ce importanta mai are daca ai pornit sarac / bogat sau daca esti in continuare sarac / bogat ?
Adevarat spui doamna T. Dar intrebarea ramane. Si problema se pune in multe cazuri. Gresesc?
RăspundețiȘtergerenu gresesti stimate domn!
RăspundețiȘtergereintrebari vor fi mereu, dar sufletul...?
Sufletul uneori arde, alteori doare...
RăspundețiȘtergereDoare tare...
RăspundețiȘtergerecind oamenii vor invata ca ingredientele unei relatii de succes sint iubirea,respectul reciproc,comunicarea si toleranta vor vedea ca problema banilor nu este atit de acuta.rangul social nu ti-l asiguri prin naster(cel putin nu acum)ci prin educatie si cultura.iar cind "pleci"oricita avere vei avea pleci tot cu aceleasi 4 scinduri.important e ca pe linga cele enumerate sa existe sanatate.
RăspundețiȘtergereDe acord cu tine. Din fericire, una dintre frumusetile vietii e ca invatam pe parcurs si ca fiecare varsta are perceptia ei asupra valorilor.
ȘtergereParerea ta e inclusa acum in articol. Multumesc.
Indiferent de situaţia finaciară şi de statutul social pe care îl au o femeie şi-un bărbat, atunci când decid să se căsătorească, sunt ferm convinsă că trebuie să se iubească, să se adore unul pe celălalt. Dar abia după ce îşi unesc destinele prin cele două semnături la primărie şi prin sfânta cununie în biserică, abia atunci iasă la iveală problema duratei unei căsnicii. Ea începe cu iubire şi cu cele două pe care le-am menţionat eu mai sus, dar după o perioadă, ea trebuie să continue cu înţelegere şi sprijin din partea fiecărui partener, ca să reziste până la final, până când Dumnezeu vrea. Şi nu cred că iubirea se diminuează cu timpul, datorită problemelor pe care le întâmpină orice cuplu, doar că îşi schimbă înfăţişarea în timp. Iubirea nu înseamnă numai un început de relaţie sau căsnicie, ci mai înseamnă respect şi devotament faţă de partenerul tău.
RăspundețiȘtergereIntre ce trebuie sa facem si ce facem cu adevarat e uneori o distanta. Din fericire.... din pacate !?
ȘtergereSi parerea ta e inclusa acum in articol. Multumesc.
Cand cei doi se iubesc,se respecta si cauta sa se completeze -indiferent de clasa sociala- atunci se pot uni doua destine prin sfanta taina a cununiei !
RăspundețiȘtergereMarea dilema: care ar fi reteta pentru ca totul sa dureze... o viata? :)
Ștergeredaca ar fi sa ma gandesc daca joaca rolul starea financiara atunci cand casatoria se infiinteaza pe dragoste,nu voi repeta cuvintele altor oameni, experienta vietii mele, eu vin dintr-o familie foarte saraca, sotul vine dintr-o familie buna diferenta desigur ca exista, el nu stie ce inseamna sa duci lipsa, eu am trait mereu in lipsa. totul conteaza daca sentimentele omului de linga tine sunt curate, ele trec prin orice nevoie a vietii, daca e o dragoste adevarata ea va indura totul si pina la urma va veti bucura de roadele ei!!
RăspundețiȘtergereInteleg de la tine ca problema banilor nu ar trebui sa existe? Ar fi atat de simplu. Eu cred totusi ca nu exista reguli si retete pentru o casnicie care sa dureze. Gresesc?
ȘtergereCred ca este important sa pui si un pic de minte nu numai suflet in tot ceea ce faci.Astazi , de ce nu si ieri, dar astazi mai mult ca orisicand ( avand in vedere tentatiile existente la tot pasul)este important respectul, taria de caracter.Desi se spune ca, contrariile se atrag ,este si nu este adevarat.Diferenta de clasa sociala ,de educatie ,cultura va rabufni la un moment dat. In ceea ce priveste bogatii , va dau dreptate domnule Chisca, si cei de ieri ca si astia de astazi s/au imbogatit cam la fel. Nimic nou sub soare.
RăspundețiȘtergereToate vechi si noi sunt toate. Chiar si in dragoste!
ȘtergereFemeia este mult mai perfidă....putem vedea oricare dintre noi bărbați bogați cu femei normale...sa nu zic sărace,în schimb femei bogate cu bărbați săraci foarte rar,eu unul nu știu nici un caz...
RăspundețiȘtergere