Vă invit să facem o incursiune pe străzile fremătânde ale Bucureștiului din anii '30, așa cum erau ele descrise în presa vremii. Ceea ce pentru locuitorii de atunci era un spectacol cotidian, astăzi reprezintă o frescă culturală neprețuită: forfota etnică și belșugul de alimente, un contrast izbitor față de marile capitale occidentale.
O notă caracteristică a străzilor bucureștene din prima jumătate a secolului al XX-lea era dată de forfota comercianților ambulanți. Pe oriunde te învârteai:
"...din centrul luxos și până în îndepărtatele mahalale ale orașului, întâlneai “olteni” îmbrăcați cu cămășile lor lungi și albe, cu cobilițe purtate pe umeri, care te îmbiau să cumperi zarzavaturi, fructe, pește, flori, iaurt sau… găini, “moți” cu tot felul de obiecte și farfurii din tinichea, “bulgari” și “turci” cu tichie sau cu fes alb sau roșu, “cu ciucure”, care îți ofereau bragă, înghețată, alviță sau alte zaharicale. Mai erau “evreii” cu joben negru și pantofi de lac, cumpărători de haine vechi, țărancele venite din vecinătatea Bucureștiului să vândă lapte covăsit, “țiganii” cu îmbrăcămintea viu colorată care te îmbiau cu “porumbelul fierbinte” sau cu “floricelele de porumb”. Dar ce nu găseai pe străzile Bucureștiului…"
Articolul „Capitala îmbelșugată”, semnat „A.” și publicat în revista „Realitatea ilustrată” (numărul din 13 noiembrie 1935), surprindea farmecul străzilor de altădată, recunoscând în acest spectacol un semn al identității locului:
“Nouă nu ni se pare extraordinară înfățișarea străzilor din București, care de dimineața până seara, trei sferturi din an - și uneori și anul întreg - sunt cucerite de tot felul de neguțători și negustorași cu mărfuri și mai cu seamă alimente. E un spectacol obișnuit ochilor noștri și care ni se pare firesc. El este totuși extraordinar și alcătuiește unul din semnele caracteristice ale vieței noastre sociale, aici la porțile Orientului, și dovada cea mai evidentă a belșugului cu care Dumnezeu a binecuvântat acest pământ."
"Belșugul românesc" vs. "Scumpetea occidentală"
Reporterul interbelic sublinia caracterul unic al belșugului din Capitală, contrastând-ul cu marile orașe europene unde alimentele de bază erau considerate un lux:
"E de-ajuns să călătorești într'unul din marile orașe occidentale - să treci prin Viena, Milano, München sau Paris pentru o zi-două - ca să-ți dai seama că fecunditatea solului românesc nu se mai repetă și că belșugul Capitalei e unic pe acest colț al pământului.
La Viena, bunăoară, sau la Berlin, în cele mai de seamă restaurante, alimentul care se oferă cu mai multă ușurință nu e pâinea - gustoasa, ieftina, hrănitoarea pâine - ci o halcă de carne friptă și câțiva cartofi. O familie întreagă de austrieci sau de germani nu consumă la un prânz mai mult de un sfert de pâine, când la noi fiecărui mesean i se oferă o jumătate de pâine.La Paris, unde în locuri anumite stau la rând prăvălioare cu alimente, singurul fruct popular și care poate fi dobândit fără mari cheltuieli e banana. Toate celelalte fructe și legume sunt cântărite și prezentate cu meticulozitate, ca prețioase, rare, preparate farmaceutice - iar pătlăgeaua roșie, tomata, e un fruct de lux. Se văd și pui tăiați gata; “se văd” numai, căci de luat sunt mai greu. Calculul bănesc se face pe zecimea de grame, iar costul unui pui întreg - întreg... - prezentat în tot felul de panglicuțe și bretele de foi de cositor (ca ciocolata sau bomboanele fondante – trei sute cincizeci de lei. Cu prețul unui pui tăiat în felii la măcelăriile din Paris, la noi iți cumperi pământ arabil."
Meniul găsit la fiecare colț de stradă
În București, restaurantul se mutase pe trotuar. Întregul meniu era disponibil la orice colț:
"Din întregul spectacol (al străzii), tragi o învățătură: că la București nu e nevoie să intri la un restaurant deoarece întregul meniu îl găsești afișat în stradă. De la țuiculița la „botul calului", găsești numaidecât aperitivul ideal, un fin pește afumat, a cărui pieliță de aur sclipitor așteaptă doar să fie jumulită. Fripturile te așteaptă la toate răscrucile, bine rumenite, ardeiate, și mai cu seamă „mititeii", a căror aromă cu chemarea lor de usturoi ațâță pofta numaidecât."
Dificultatea reală apărea la desert, dată fiind varietatea impresionantă:
"Ce să iei mai întâi?... Chioșcurile și rafturile cu fructe de pe străzi sunt de-o bogăție neasemuită. Sute de varietăți de pepeni galbeni, zeci de varietăți de pepeni verzi, pe care „omul de pe stradă" îi taie sau îi sparge la marginea trotuarului și la taraba negustorului. Nu e rar spectacolul a cinci inși ghemuiți în jurul unui pepene, la un colț de stradă, cu dinții vârâți în zeama feliei până la urechi. Pentru varietățile de nuci, struguri și prune se cere o adevărată știință."
| Pepene, bomboane, porumb |
Porumbul: Vedeta gastronomiei stradale interbelice
Alegerea cea mai populară a bucureștenilor era porumbul:
"Dar fructul cel mai gustat, cel mai căutat și a cărui savoare nu o simți întreagă decât numai pe stradă – e porumbul. De la începutul verii până târziu după culesul viilor, acest fruct al poporului român domină câmpiile, satele, orașele, capitala.Porumbul fiert se vinde pe străzi mai cu seamă la amiază, împăturit ca un plod în petece fierbinți, ca să nu-și piardă căldura. Țigăncușele năvălesc pe toate străzile, în dogoarea amiezi, oferind pe un leu un porumb uriaș, auriu și aburind. Pe la colțuri de stradă, unde aglomerația e mai mare, porumbul e fiert în cazane mari și ținut în butoaie, de unde e scos cu cleștele și oferit fierbinte, învelit în cămașa de foi și fire de mătase a porumbului.""
| Limonadă sau rahat cu apă rece |
Aroma ispititoare a "porumbelului fierbinte" era atât de tentantă încât atrăgea chiar și elitele orașului:
"La Paris, în cețurile serii, se vând pe la colțuri „pommes frites", cartofi-pai. La noi în București, domni cu monoclu, duduițe parfumate, adastă în jurul unui grătar cu jăratec să li se coacă porumbul, pe care l-au comandat, înainte de a merge la Operă, și a cărui aromă ispititoare nu îngăduie nimănui să treacă mai departe."
Toate aceste scene pitorești, conservate în paginile "Realității ilustrate" din 1935, ne oferă o privire vie a unei Capitale vibrante și pline de viață, unde mâncarea bună era la îndemâna tuturor.
Alte articole care surprind farmecul Bucureștiului de ieri
Dacă v-a plăcut incursiunea în Bucureștiul interbelic, vă invităm să descoperiți și alte povești fascinante:
- Lipscani – strada vanităților: O plimbare pe cea mai cunoscută stradă comercială a Capitalei. Citește AICI
- Din Bucureștii care s-au dus: strada Bazaca: Descoperiți o stradă dispărută din peisajul urban. Citește AICI
- O zi în "Piața Mare" a Bucureștiului interbelic: forfotă și povești: Atmosfera vibrantă a centrului vieții bucureștene. Citește AICI
- Târgul Vitan de altădată: O incursiune în viața plină de culoare a unui vechi târg bucureștean. Citește AICI
Sursa:
- articolul “Capitala îmbelșugată” - semnat “A.” - publicat în numărul din 13 noiembrie 1935 al revistei “Realitatea ilustrată”

Foarte frumos reportajul, multumesc pentru postare.
RăspundețiȘtergereMulțumesc. Te mai aștept pe blog, Mariana!
ȘtergereAud că România apare pe harta gastronomiei europene.. Nu știu dacă au hotărât toate produsele cu care noi ne împăunăm ca fiind neaoșe, am înțeles că au decis ca Bucureștiului să-i revină cinstea grătarelor cu mici.. Dar eu cred că sunt multe bunătăți cu care ne-am putea chema oaspeți din toată lumea. Câte bunătăți nu avem noi? Doar că mi-e teamă de un singur lucru : să nu rămână doar în cărțile lui Păstorel și în aceste frumoase reportaje interbelice.. Acest articol.. Zâmbesc: mi s-a făcut foame instant, ceea ce înseamnă că reporterul era talentat. Ne mulțumim să înghițim în sec și să îți mulțumim pentru bunăoința cu care ne lași să redescoperim bucatele care au făcut fericiți oamenii altor vremuri.
RăspundețiȘtergereP. S.
RăspundețiȘtergereDa, am mai citit articolul. Ce mi-am dorit? Să-l vadă și alții, drept urmare l-am redistribuit.
Frumos.
RăspundețiȘtergere